Jump to content
IGNORED

Pronađi me/Amber Alert

Zaboravan

Recommended Posts

Posted (edited)
3 minutes ago, Uskebasi said:

Imas par postova iznad clan 333 KZ koji je Ted okačio. Izricito je navedeno da ne odgovaraju. 

Zar se to ne odnosi na kd protiv pravosudja, nema veze sa ubistvom...?

Edited by JozoMujica
Posted
2 minutes ago, Malvo said:

Koliko suluda konstrukcija. Koji je uopšte njen smisao? 

Da bi se izbeglo da ti uhapse pola familije i optuze ih za pomaganje ne bi li te naterali da priznaš nešto. Srodnici nisu dužni da svedoce, niti ih policija može naterati na to. Ali ako im se predoči da mogu da idu u zatvor zbog pomaganja... 

• +1 2
  • Hvala 2
Posted
3 minutes ago, JozoMujica said:

Zar se to ne odnosi na kd protiv pravosudja, nema veze sa ubistvom...?

Ne, pomaganje je delo protiv pravosudja, zato je u toj glavi. A odnosi se na sva dela

• Hvala 2
Posted
3 hours ago, б1lme3 said:

i da, sve to vreme, tabloidi, predvodjeni informerom, dakle po nalogu "drzavnog vrha" iz sata u sat iznose sve odvratnije tvrdnje i "stezu obruc" oko porodice, narocito majke

Za ovaj deo - sa kojim sam potpuno saglasna (imho, gledaj Informer da bi saznao kako trenutno vlast jebe u mozak građane ove zemlje, pa onda, ako ti preostane mozga i želuca, detektiviši “zašto”, odnosno koji pogani motiv u tom trenutku imaju za ono što čine) imaš “odbranu” predstavnika policije u javnim nastupima da su oni “apelovali na medije da ne izveštavaju senzacionalistički o ovom slučaju”, kao i da oni “nemaju mehanizme da zabrane medijima da objavljuju ono što objavljuju”.  
Okej, nije u nadležnosti policije, ali zašto niko živi ovih dana u tim diskusionim emisijama nije pomenuo REM?

Ili okej, nije u nadležnosti policije, ali zašto svaki dan nije neko iz tog odeljenja za komunikaciju sa medijima izlazio da demantuje splačine koje su se emitovale okolo samo jednom rečenicom: “To, to, to i to objavljeno na X, Y, Z medijima nije informacija iza koje stoji MUP.”

I ne samo to - ako pažljivo slušaš Cmolića na TV Informerovom jutarnjem programu - uočavaš (makar ja jesam, ali dozvoljavam da mi se kaže da tripujem) kako on abolira tabloide tako što za jednu po jednu stvar kojoj su tabloidi kljucali drob proglašava za tačnu.

Parafraziram jer mi je muka da još jednom ono gledam:

- Majka? Pa da, ona je zaista imala jako čudne emotivne reakcije, i sumnjali smo…

- Kakve tačno?

- Neću sada da govorim o tome, nije umesno…

Ja sam nakon te emsije imala utisak da doslovno Cmolić javlja u RT stvari iz istrage DJV-u.

Zašto je pokrenut postupak interne kontrole protiv onog pandura iz Bora koji je navodno odavao informacije iz istrage (u moru drugih koji evidentno isto to rade) - beats me. Kapiram da je taj baš bez mozga pričao stvari koje su im direktno ugrožavale istragu u toku, ali ni ovo što su uradili porodici mi nije dalje od toga.

Mislim da je MUP-u ovaj slučaj delom bio prilika da u srpskoj javnosti popravi svoju lošu reputaciju iz prethodnih uporedivih slučajeva (ubistvo Jelene Marjanović, masovna ubistva u OŠ u Beogradu kao i u Duboni i Malom Orašju kod Mladenovca, ali i potraga za Malčanskim berberinom i sl.) - tačnije, mislim da su oni to prepoznali kao jednu takvu priliku, to tu priliku je Cmolićev nastup na TV Informer (po mom utisku) definitivno sahranio.

Za kraj, da ne pišem novi post, meni je potpuno sumanuta stvar da se ljudima koji nisu ubice namešta ubistvo kako bi se smirila javnost.

Mene mnogo više smiruje smrt kao posledica izostanka nadzora i saobraćajne nesreće, nego postojanje osoba (koje se pritom čak i ovde percipiraju kao “obični ljudi u ekstremnoj situaciji”) koje su spremne da hladnokrvno i brutalno ubiju dete, ili postojanje superrazradjenog lanca otimanja dece radi prodaje, itd.

Neko je napisao, mislim duda, samo mi je saobraćajna nesreća jasna, sve ostalo mi je jebeni SF.

• +1 6
Posted

Ne znam imate li i vi sličnu stavku (već smo ustanovili da su nam veliki dijelovi isti jer sve potiče iz Jugoslavije), ali mogu odgovarati po čl. 302 (kod nas, kod nas je ovaj što je kod vas 333 - 303) odnosno za Neprijavljivanje počinjenog kaznenog djela.

Krajnje neusklađeno da se u tome naglašava iznimka, ali naglašava se. Dakle:

(1)Tko zna da je počinjeno kazneno djelo za koje je propisana kazna zatvora deset godina ili teža kazna pa to ne prijavi iako zna da bi takvom prijavom bilo omogućeno ili znatno olakšano otkrivanje djela ili počinitelja,

kaznit će se kaznom zatvora do tri godine.

...

(4)Nema kaznenog djela iz stavka 1. i 2. ovoga članka http://zakonipropisi.com/images/tt.gif?a=/hr/zakon/kazneni-zakon/302-clanak-neprijavljivanje-pocinjenog-kaznenog-djela kad njegova zakonska obilježja ostvari osoba koja je u braku ili koja živi u izvanbračnoj ili istospolnoj zajednici s osobom koja je počinila neprijavljeno kazneno djelo ili je toj osobi rođak po krvi u ravnoj lozi, brat ili sestra, posvojitelj ili posvojenik, odvjetnik, javni bilježnik, doktor medicine, doktor dentalne medicine ili drugi zdravstveni radnik, psiholog, osoba kojoj je povjeren odgojno-obrazovni rad u odgovarajućoj ustanovi, djelatnik skrbništva, vjerski ispovjednik, osim ako je djelo počinjeno prema djetetu.

• +1 1
Posted

Po onome što javlja Kurir, policija pretražuje septičku jamu u dvorištu osumnjičenog i bunar u dvorištu komšinice u dvorištu prekoputa njenog. Ta komšinica živi u inostranstvu, a došla je u utorak i zatekla obijen katanac na svojoj kapiji.
kurir.rs/crna-hronika/4375636/dosla-sam-ovde-i-videla-da-mi-je-obijen-katanac-na-kapiji-policija-pretrazuje-dvoriste-komsinice-osumnjicenog-za-ubistvo-danke

Posted
2 hours ago, bejzbolka said:

Koga zanima ova tema, ima i film novije produkcije "Just mercy", bavi se osuđenicima na smrtu kaznu u SAD, koji pritom nisu učinili delo, nego su osuđeni eto tako da se zadovolji javnost. Film se uglavnom bavi tim problemom u odnosu na crnce sa margine društva u juznjackim drzavama, ali mislim da takvih slučajeva ima jako mnogo, nevezano za rasnu pripadnost.

To je po meni glavni argument protiv smrtne kazne. Dozivotnu robiju ipak mozes prekinuti ako se dokaze da je neko nepravedno osudjen.

• +1 5
Posted

amin

žestok sam protivnik smrtne kezne

• +1 8
Posted
30 minutes ago, pt 2.0 said:

Za kraj, da ne pišem novi post, meni je potpuno sumanuta stvar da se ljudima koji nisu ubice namešta ubistvo kako bi se smirila javnost.

Mene mnogo više smiruje smrt kao posledica izostanka nadzora i saobraćajne nesreće, nego postojanje osoba (koje se pritom čak i ovde percipiraju kao “obični ljudi u ekstremnoj situaciji”) koje su spremne da hladnokrvno i brutalno ubiju dete, ili postojanje superrazradjenog lanca otimanja dece radi prodaje, itd.

Neko je napisao, mislim duda, samo mi je saobraćajna nesreća jasna, sve ostalo mi je jebeni SF.

Vidi, da su oni udarili dete, priznali, sačekali policiju, ceo slučaj verovatno ne bi ni dospeo do medija. Odgovarao bi možda vozač što je vozio pijan i to je sve. To se dešava. Međutim, pošto je već prethodno alarmirana cela zemlja i region i ustanovljeno je da je devojčica nažalost stradala, to je u glavama ljudi ubistvo. Ljudi koji nisu pravnici teško mogu da skapiraju da postoji neko tamo delo "protiv bezbednosti saobraćaja". Oni vide da je devojčica od dve godine stradala i besni su zbog toga. Na sve to ova dva mamlaza su uradili gnusnu stvar, sakrili su telo, što je u javnosti izazvalo još veći bes, koji je potpuno opravdan, jer je to što su uradili nakon saobraćajke dovoljno da im poželiš sve najgore.

U tom smislu javnost će ovde zadovoljiti samo doživotna robija. A to ne može ako se ne prekvalifikuje delo.

• +1 6
Posted

Zar nije maksimalna kazna kod nas 40 godina?

BTW, znam da Nemacka ima neki zakon gde odgovaras ako nisi pomogao nekom u nevolji. Ovo je naravno nivo iznad.

Posted (edited)
5 minutes ago, Shan Jan said:

BTW, znam da Nemacka ima neki zakon gde odgovaras ako nisi pomogao nekom u nevolji. Ovo je naravno nivo iznad.

Nije, Jurićevom inicijativom promenjeno pre nekoliko godina

Edited by msv
  • +1 1
  • Hvala 1
Posted
1 minute ago, Shan Jan said:

Nije, doživotna je 2019. zamenila kaznu od 40 godina. To je takođe urađeno da bi se skupili poeni u širokim narodnim masama. Nemam sumnje da bi oni rado vratili i smrtnu kaznu, ali ne mogu zbog međunarodnih konvencija.

• +1 1
Posted

Meni dozivotna ima smisla za najgora dela. Ono osude te na 40 pa u nekom pretresu kasnije smanje na 30 pa izaces zbog dobrog vladanja posle 20. 

Posted (edited)

jesu ekstremni slucajevi, ponasanje im je ekstremno, kao da imaju crtu psihopatije ali govoreci o ostalom itekako se, po svemu sto mozemo znati, pretjeruje i egzotizuje, slazem se. cekam da neko pomene vlasku magiju kad se geografija vec namjestila.

s druge strane, prica o obicnim ljudima i banalnom zlu sluzi samo da olaksa jovani gligorijevic da napise tekst. oni nisu ljudi koje su okolnosti natjerale na zlocin niti su se konformirali nekakvoj drustvenoj atmosferi nego su napravili nepotrebno, svirepo i zlo ubistvo nad nemocnom osobom samo zato sto su se plasili kazne.

hana arent kao naj lepsi citat svecke knjizevnosti.

Edited by morgana
  • +1 9