vememah Posted April 6 Posted April 6 24 minutes ago, Shan Jan said: Ja sam razumeo iz vesti da sumnjaju na to da je nesto iz kola od devojcice, da nije jos dokazano. Koje vesti? Prekjuče je bilo objavljeno u nekoliko medija da je DNK potvrđen. Quote Daljim ispitivanjem i pretragom službenog vozila kojim je, kako će se ispostaviti usmrćena dvogodišnja devojčica, otkrivena je krv a DNK analizom je potvrđeno da pripada Danki. https://www.b92.net/info/hronika/10965/potvrdeno-dnk-iz-vozila-je-dankina-osumnjiceni-vec-bili-privodeni-tokom-istrage/vest Quote Kako saznaje "Blic" u automobilu su pronađeni tragovi krvi, nakon čega je urađena DNK analiza i potvrđen identitet ubijene Danke Ilić. https://www.blic.rs/vesti/hronika/dnk-u-kolima-otkrila-da-je-danka-ilic-ubijena-evo-sta-je-dovelo-policiju-do-ubica/zyd7xy3 1 1
Ted Posted April 6 Posted April 6 Što se tiče "Pomoći učiniocu posle izvršenog krivičnog dela" to je krivično delo iz člana 333. KZ i glasi ovako " Pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela Član 333 (1) Ko krije učinioca krivičnog dela ili mu prikrivanjem sredstava kojima je delo učinjeno, tragova ili na drugi način pomaže da ne bude otkriven ili ko krije osuđeno lice ili preduzima druge radnje kojima se ide za tim da se ne izvrši izrečena kazna, mera bezbednosti ili da se ne primene vaspitne mere upućivanja u vaspitnu ustanovu ili vaspitno-popravni dom, kazniće se novčanom kaznom ili zatvorom do tri godine. (2) Ko pruži pomoć učiniocu krivičnog dela za koje je propisana kazna zatvora preko pet godina, kazniće se zatvorom od šest meseci do pet godina. (3) Ko pruži pomoć učiniocu krivičnog dela za koje je propisan doživotni zatvor, kazniće se zatvorom od jedne do osam godina. (4) Kazna za delo iz stava 1. ovog člana ne može biti teža ni po vrsti ni po visini od kazne propisane za krivično delo koje je izvršilo lice kojem je pružena pomoć. (5) Za delo iz st. 1. do 3. ovog člana neće se kazniti lice kojem je učinilac supružnik, lice sa kojim učinilac živi u trajnoj vanbračnoj zajednici, srodnik po krvi u pravoj liniji, brat ili sestra, usvojilac ili usvojenik, kao i supružnik nekog od navedenih lica, odnosno lice koje sa nekim od njih živi u trajnoj vanbračnoj zajednici." 1 3
Ted Posted April 6 Posted April 6 (edited) istekao edit, pa samo da dodam u KZ eksplicitno piše da izraz "neće se kazniti" znači da u tom slučaju nema krivičnog dela Edited April 6 by Ted 2
Venom Posted April 6 Posted April 6 1 hour ago, pt 2.0 said: Slažem se sa ovim, razumem pravne razlike kvalifikaciej dela i posledične razlike u visini kazne, ali mi i dalje ne odgovaraš šta ti misliš pod “iznudjeno priznanje”: - svesna ideja MUP da napakuju ubistvo ovim ljudima zato što je kazna za udariti pešaka vozilom nije velika ili - nekakve indicije da jesu ubice, koje su navele MUP sa ih ispituje u tom pravcu, pa su tokom procedure ispitivanja bili nekorketni? Ako je ovo drugo - kakve su druge indicije ovi iz MUP mogli imati? Ne ulazim u to šta je ovde slučaj, ali ne bi bio prvi slučaj tog tipa, o nekima su snimani filmovi. Npr. "U ime oca". Koji je bio motiv pravnog sistema u Britaniji da strpa u zatvor irske 20-godišnjake iako su znali da nisu krivi? Moj utisak već dugo je da pravni sistem ne služi za pravdu nego da je društvo mirno i spokojno i da svi misle da je sve u redu. Pogotovo u Srbiji je društvo sklono tome da se manje brine o prevenciji i više o brutalnoj kazni kad do nečeg lošeg dođe. O tome se pomalo pričalo kad je Jurić zagovarao povećanje maksimalne kazne. Ali opet, mislim da je bilo i previše spekulacija. 4
Ayatollah Posted April 6 Posted April 6 19 minutes ago, Shan Jan said: @vememah ako je ovo tacno sto pisu onda je sve mnogo jasnije. Tragovi DNK u kolima su samo dokaz da je dete bilo u kolima, ne i da je ubijeno. Za ubistvo sada nema ni jedan dokaz osim iskaza osumnjičenih. 3 2
bejzbolka Posted April 6 Posted April 6 23 minutes ago, Venom said: Ne ulazim u to šta je ovde slučaj, ali ne bi bio prvi slučaj tog tipa, o nekima su snimani filmovi. Npr. "U ime oca". Koji je bio motiv pravnog sistema u Britaniji da strpa u zatvor irske 20-godišnjake iako su znali da nisu krivi? Moj utisak već dugo je da pravni sistem ne služi za pravdu nego da je društvo mirno i spokojno i da svi misle da je sve u redu. Pogotovo u Srbiji je društvo sklono tome da se manje brine o prevenciji i više o brutalnoj kazni kad do nečeg lošeg dođe. O tome se pomalo pričalo kad je Jurić zagovarao povećanje maksimalne kazne. Ali opet, mislim da je bilo i previše spekulacija. Koga zanima ova tema, ima i film novije produkcije "Just mercy", bavi se osuđenicima na smrtu kaznu u SAD, koji pritom nisu učinili delo, nego su osuđeni eto tako da se zadovolji javnost. Film se uglavnom bavi tim problemom u odnosu na crnce sa margine društva u juznjackim drzavama, ali mislim da takvih slučajeva ima jako mnogo, nevezano za rasnu pripadnost. 2 2
Venom Posted April 6 Posted April 6 6 minutes ago, bejzbolka said: Koga zanima ova tema, ima i film novije produkcije "Just mercy", bavi se osuđenicima na smrtu kaznu u SAD, koji pritom nisu učinili delo, nego su osuđeni eto tako da se zadovolji javnost. Film se uglavnom bavi tim problemom u odnosu na crnce sa margine društva u juznjackim drzavama, ali mislim da takvih slučajeva ima jako mnogo, nevezano za rasnu pripadnost. Ali nema puno sumnje da manjine u kom god smislu od toga mnogo više stradaju, jer su najlakša meta. I mislim da toga ima svuda, samo se u Americi najviše o tome priča ili progovorilo. 2
Spooky Posted April 6 Posted April 6 3 hours ago, pt 2.0 said: @all meni nije jasno to što navodite o iznuđenom priznanju za ubistvo… zašto bi policija imala poriv da ni iz čega sklapa konstrukciju o jezivom ubistvu i izdnuđuje takvo priznanje? Policija ima poriv da reši slučaj što pre. Ako su im ovi bili najsumnjiviji, pa ih pritisli, i ovi priznali nešto, a ako priznanje ne prate dodatni dokazi (pre svega položaj tela) nema to priznanje veliki značaj i zaista može biti lažno.
Mel Posted April 6 Posted April 6 Da li je moguce da su i chlanovi porodica bili umeshani? Potpuno je ludilo da chete policije vrshljaju tu danju a nocu pola sela prekopava dpeonje neprimeceno. Ne znam, to je major propust, neopisivo. 1
JozoMujica Posted April 6 Posted April 6 (edited) 2 hours ago, Uskebasi said: Ne kvalifikuje se. Okrivljeni ne moze da odgovara zbog skrivanja tela. Ne mogu da odgovaraju ni njegovi srodnici. Srodnici ne moraju da svedoče, ali kako to misliš da ne mogu da odgovaraju za pomoć nakon izvršenog krivičnog dela? Edit: sad sam video član 133. Svašta. Edited April 6 by JozoMujica
Uskebasi Posted April 6 Posted April 6 4 minutes ago, JozoMujica said: Srodnici ne moraju da svedoče, ali kako to misliš da ne mogu da odgovaraju za pomoć nakon izvršenog krivičnog dela? Imas par postova iznad clan 333 KZ koji je Ted okačio. Izricito je navedeno da ne odgovaraju.
Recommended Posts