Patty Lee Posted April 8 Posted April 8 @Djuro Policija je tu od starta ali prvog dana su svi mislili da se dete jednostavno zagubilo, i sve je vrvelo od ljudi i policije u tom krugu od nekoliko kilometara ili koliko već su mislili da je dete moglo samo da odšeta. Posle se taj krug širio ali deponija o kojoj je reč (odakle je telo premešteno drugog ili trećeg dana) i nije u tom selu nego prilično daleko. Ovu dvojicu su dva puta stavljali na poligraf, prvi put su bili pijani pa su morali da ponove. 2
Ted Posted April 8 Posted April 8 (edited) 17 minutes ago, Djuro said: koliko sam ja shvatio, policija bi tamo trebala biti od prvog dana. zasto ti mislis da su dosli tek drugog, treceg? na znam kad su bili na deponiji prvi put. do deponije bi trebalo da je doveo gps iz auta, što znači da nisu mogli biti tamo pre no što su identifikovali auto i vozača i suvozača, obavili razgovor sa njima (u prvom razgovoru nisu priznali) i poligraf, zaplenili auto i pregledali gps. dal je sve to bilo prvog dana ja ne znam. zapravo je policija uspela da sakrije činjenicu da ima ova dva osumnjičena i da je to primarni fokus u tom trenutku. za ova dva lica ja sam prvi put čuo kada je na nekom portalu obajvljeno da je policija dovela neka dva čoveka na lice mesta i da dva čoveka nešto pokazuju i objašnjavaju tamo. ubrzo su uhapšeni, pa je onda kompletna javnost saznala o njima i svim okolnostima koje je policija odlučila da javno saopšti (vrlo je moguće da nije sve javno saopšteno). Edited April 8 by Ted 3
Popular Post pbg12345 Posted April 8 Popular Post Posted April 8 (edited) unedjen sam da je jedna od prvih stvari koje je majka rekla policiji to da je videla ovu dvojicu ispred dvorista i ubedjen sam da je jedna od prvih stvari koje je otac rekao policiji, to da je ove sreo (15ak min kasnije, svega 200m dalje) neposredno pred dolazak u dvoriste na stranu sve ostalo kasnije otkriveno, na stranu gps, samo zbog te dve informacije ova dvojica su morali biti "osobe od velike vaznosti za istragu" (ili koji vec termin se koristi) i od tog trenutka njihovo kretanje je moralo biti praceno, bez obzira kad je i u kojoj meri policija stigla na teren ako je bilo koji od njih dvojice bio u mogucnosti da kasnije u nekom trenutku premesta telo to je definitivno propust policije a koliko mi znamo, jedan od njih je cak i bio deo tima koji je trazio danku Edited April 8 by б1lme3 11
Patty Lee Posted April 8 Posted April 8 4 minutes ago, Ted said: dal je sve to bilo prvog dana ja ne znam. Nije sigurno bio prvi dan, po Gašićevoj hronologiji oni su im oduzeli službeni i lične automobile tek posle drugog poligrafakog ispitivanja, tad su utvrdili i rutu. 1
Djuro Posted April 8 Posted April 8 pa i ja govorim o propustu (propustima) policije. da su radili posao kako treba, do pomeranja tela ne bi doslo (ako je uopste i doslo do pomeranja tela). te price "pretrazili smo sve" jednostavno ne piju vodu. suplji marketing. 1
Spooky Posted April 8 Posted April 8 @Ted Od svega što si napisao tačno je samo da nemamo dokaze ni za jednu od alternativnih teorija. Ali meni i dalje nije jasno zašto ti i dalje toliko veruješ u policijsku teoriju jer su dve velike rupe - gde je telo (ako su osumnjičeni sve tako lako priznali, a i ovaj sto je premeštao telo ostao pri iskazu i još upleo i porodicu) i zašto je tek tako preminuo neko od 40 godina na ispitivanju. Pa i mnoge svetske policije su pale na sličnim slučajevima, čak i oravosnažno osuđujući roditelje. Evo, Julia Rea je pravosnažno osuđena i bila u zatvoru 10 godina zbog ubistva sina u Ilinoisu uprkos njenim tvrdnjama da ga je ubio maskirani napadač. Oslobođena je kad je pravi napadač - inače serijski ubica u zatvoru priznao delo. Slično je i sa Mišel Murphy koja je provela u zatvoru 20 godina za ubistvo trogodišnjeg sina (94-2014) pre nego su je DNA dokazi oslobodili. Evo slučaja čoveka koji je tri decenije bio u zatvoru za ubistvo. U tri dana ispitivanja 120 puta je rekao da je nevin, pa "priznao". Kasnije ga oslobodili DNA dokazi i pravi ubica je osuđen. Čovek je nevin bio u zatvoru od svoje 24 do 54 godine. https://www.theguardian.com/uk-news/2023/may/17/police-apologise-to-man-falsely-accused-of-killing-nikki-allan-30-years-ago Pa vi onda branite da naša policija ne može da pogreši.
Djuro Posted April 8 Posted April 8 13 minutes ago, Patty Lee said: @Djuro Policija je tu od starta ali prvog dana su svi mislili da se dete jednostavno zagubilo, i sve je vrvelo od ljudi i policije u tom krugu od nekoliko kilometara ili koliko već su mislili da je dete moglo samo da odšeta. Posle se taj krug širio ali deponija o kojoj je reč (odakle je telo premešteno drugog ili trećeg dana) i nije u tom selu nego prilično daleko. Ovu dvojicu su dva puta stavljali na poligraf, prvi put su bili pijani pa su morali da ponove. ne ide to tako - koncetrisemo se samo na mogucnost da je dete odlutalo, pa ga svi trazimo. moraju paralelno da ispituju i druge mogucnosti. kao sto i jesu vrv. ali traljavo, jerbo drugacije ne umemo. sa druge strane, ne mogu ni da zamislim te mozgove, koji svesno odluce da (pomeranjem i prikrivanjem/unistavanjem tela) saucestvuju u zlocinu koji nisu sami pocinili. kako to? kako se desi da pristanes na tako nesto? pa jebemmumater, tu se pokazi kao hriscanin, a ne dok prolazis pored crkve pa se 3xprekrstis. hriscani my ass. 1
Patty Lee Posted April 8 Posted April 8 (edited) 11 minutes ago, Djuro said: ne ide to tako - koncetrisemo se samo na mogucnost da je dete odlutalo, pa ga svi trazimo. moraju paralelno da ispituju i druge mogucnosti. kao sto i jesu vrv. ali traljavo, jerbo drugacije ne umemo. Vrv jesu ispitivali i druge opcije, npr. sećam se da je za Amber Alert objašnjenje zašto je aktiviran tek kasno popodne bio da nisu bili sigurni da nije u pitanju kidnapovanje, pa da ne bude situacija kao u Makedoniji gde su se otmičari uspaničili i ubili dete. Btw, mi i dalje ne znamo da ni ovo nije bilo kidnapovanje gone wrong koliko god nenormalno i sumanuto zvučalo jer dokaza ni za saobraćajku nema, sve što znamo je da je dete bilo u gepeku u jednom trenutku a da su ova dvojica bila na pravom mestu u pravo vreme. Edited April 8 by Patty Lee 1
Ted Posted April 8 Posted April 8 (edited) 32 minutes ago, Spooky said: @Ted Od svega što si napisao tačno je samo da nemamo dokaze ni za jednu od alternativnih teorija. Ali meni i dalje nije jasno zašto ti i dalje toliko veruješ u policijsku teoriju jer su dve velike rupe - gde je telo (ako su osumnjičeni sve tako lako priznali, a i ovaj sto je premeštao telo ostao pri iskazu i još upleo i porodicu) i zašto je tek tako preminuo neko od 40 godina na ispitivanju. da pojasnim. nisam rekao da naša policija ne može da pogreši ništa, pošto bi to bilo vrlo glupavo i očigledno neistinito. svaka policija greši, pa i ova ovde. pored slučajeva koje si naveo ima ih verovatno još milion. ja samo nisam sklon da poverujem da je ova istraga politički "korumpirana" i usmerena od početka. sva saznanja i informacije potiču iz istrage sa lica mesta i postoji jedan logičan sled. majka uočava kola i lice koje stoji pored, komšinica uočava dete na ulici, otac uočava isti auto, policija pronalazi auto i lica, auto ima gps, auto se zaustavio na mestu gde je dete bilo baš u to vreme kad je dete viđeno tamo, auto nema logičnu putanju (kreni, stani, okreni), auto odlazi na deponiju na kojoj nema posla, policija pretražuje detaljno okolinu ne pronalazi dete.....zaključak, dete je nestalo u trenutku kada se auto sa dva putnika zaustavio baš na mestu gde je dete i u vreme kada je dete tamo, lica padaju na poligrafu , lica priznaju, pronađen je nekakav trag na autu, dete nije pronađeno. radi se o žrtvi koja faktički nema mogućnosti da nestane na drugi način (bekstvo npr) i ima vrlo limitiran radijus kretanja samostalno. što znači da može da nestane na dva načina. nesrećnim slučajem (upadanje u rupu, šaht, kanal) u kom slučaju potraga ne može da ne da rezultat u vidu pronalaženja, a pretrga je bila više nego detaljna. drugi način je da je neko odveo dete. prema raspoloživim dokazima sve ukazuje da su to bili ljudi iz auta. dokazi vode u tom pravcu i to je jedina priča za sada koja ima logičan sled. ono što nema logike nije vezano za ovaj sled, već za radnje koje su navodno preduzela ova lica a koja imaju takvu dozu monstuoznosti da se svi prirodno opiremo da prihvatimo tako nešto i tražimo drugi izlaz. što se tiče lica koja je preminulo, to je medicinsko pitanje pa će biti nalaz odbukcije. apriorne tvrdnje da je preminuo usled torture ne znam na čemu su zasnovane. ako se radi o licu sa prethodnim medicinskim stanjem koje je policiji poznato, tek onda tortura nema logike, zbog najprostije činjenice što ne želiš da umre lice od koga očekuješ ključne informacije u slučaju. bez obzira što lično možda misliš da je u pitanju đubre ili monstrum koji je učestvovao u sakrivanju tela devojčice. Edited April 8 by Ted 4 2
Spooky Posted April 8 Posted April 8 @Ted Ma malo ko tvrdi da je istraga opstruirana od početka, policija je pratila sve tragove. I ova dvojica dabome jesu sumnjivi. Samo mislim da je vremenski zbrzana da zaključi slučaj pre nego su sa sigurnošću utvrdili šta se desilo. I onda je došlo do ovakve zbrke gde suvozač koji za udarac ne bi ni odgovarao priznaje davljenje žrtve i premeštanje tela, petlja i članove porodice, ali ipak ne može policiju odvesti na mesto gde je telo. A smrt brata ostavlja sumnju na prirodu policijskih postupaka (mada ništa ne dokazuje za sad).
Ted Posted April 8 Posted April 8 (edited) 14 minutes ago, Spooky said: @Ted Ma malo ko tvrdi da je istraga opstruirana od početka, policija je pratila sve tragove. I ova dvojica dabome jesu sumnjivi. Samo mislim da je vremenski zbrzana da zaključi slučaj pre nego su sa sigurnošću utvrdili šta se desilo. I onda je došlo do ovakve zbrke gde suvozač koji za udarac ne bi ni odgovarao priznaje davljenje žrtve i premeštanje tela, petlja i članove porodice, ali ipak ne može policiju odvesti na mesto gde je telo. A smrt brata ostavlja sumnju na prirodu policijskih postupaka (mada ništa ne dokazuje za sad). za ovu fazu istrage nije potreba sigurnosti i potpuna izvesnost, već određeni stepen sumnje, odnosno osnovana sumnja. za sada taj stepen sumnje postoji. pri čemu policija očigledno nije pronašla dokaze koji ukazuju na drugačiji scenario, odnosno da je dete nestalo na dugi način i da su u nestanak uključena neka druga lica. u ovakvim slučajevima policija ima trostruki pritisak. primarni je od javnosti, jer je događaj neprihvatljiv i ima elemente užasa. ovaj primarni može da proizvede drugi, a to je od šefova policije i ministra. treći je unutrašnji jer je žrtva dete i sa gubitkom/smrću deteta se vrlo lako identifikuju i policajci koji rade na slučaju jer su uglavnom i sami roditelji. ali nijedan od ovih pritisaka nema za cilj da se navatju neka nepovezana lica i da im se natovari sve i svašta, a naročito ne neka priča kao što je ova aktuelna. realno, najjači je ovaj treći pritisak, odnosno unutrašnji. jednom prilikom sam delimično učestvovao u istrazi koja se ticala pedofilije. nerado se sećam toga i znam kako su se osećali i ljudi koji su bili uključeni, pa i policajci. veruj mi da je želja da se slučaj razreši kod svakoga bila na maksimumu maksimuma. to je bilo pre nego što sam imao dete. sada bi imao još veću muku, a i tada je bilo grozno. Edited April 8 by Ted 4 3
Uskebasi Posted April 8 Posted April 8 @Ted Po kom osnovu može da se odredi pritvor nekome ko ne može da odgovara za konkretno krivično delo?
vememah Posted April 8 Posted April 8 3 hours ago, Carolostadien said: Ne ulazeći u ovo drugo, već samo tehnički, rekoh već, kod nas (a obično su nam zakoni preslikani iz SFRJ) se za ovo ipak može suditi, koliko god je bizarno. Ne može se suditi za pomoć počinitelju nakon kaznenog djela - ali može za neprijavljivanje kaznenog djela. Bizarna ili namjerna omaška, ali za pomoć počinitelju se bratu i ocu ne može suditi, no za neprijavljivanje kaznenog djela za koje znaju može, jer taj članak (za razliku od ovog za pomoć) sadrži i dodatak "osim u slučaju kada je djelo počinjeno prema djetetu". Moguće da je kod vas i u tom članku to izbačeno, ali obično su nam zakoni koji potječu iz SFRJ manje više isti. Pa ako je tako onda otac i brat ne mogu odgovarati za pomoć pri uklanjanju/skrivanju tijela, ali mogu za to što nisu prijavili zločin, a propisana kazna je do tri godine zatvora. To je član 332 i ne spominju se izuzeci za decu. https://www.paragraf.rs/propisi/krivicni-zakonik-2019.html 1
Popular Post bejzbolka Posted April 8 Popular Post Posted April 8 (edited) Direktor borskog vodovoda podneo ostavku. Moralni čin, s tim što mislim da bi pre njega to trebalo da učini više ljudi u MUP-u i to iz odgovornosti za ovakvu istragu. Edited April 8 by bejzbolka 11
Carolostadien Posted April 8 Posted April 8 4 minutes ago, vememah said: To je član 332 i ne spominju se izuzeci za decu. https://www.paragraf.rs/propisi/krivicni-zakonik-2019.html Zanimljivo, onda ste ili vi izbrisali ili mi unijeli. Ali onda kod vas ne mogu ni za što odgovarat....
Recommended Posts