Carolostadien Posted April 8 Posted April 8 (edited) Ne ulazeći u ovo drugo, već samo tehnički, rekoh već, kod nas (a obično su nam zakoni preslikani iz SFRJ) se za ovo ipak može suditi, koliko god je bizarno. Ne može se suditi za pomoć počinitelju nakon kaznenog djela - ali može za neprijavljivanje kaznenog djela. Bizarna ili namjerna omaška, ali za pomoć počinitelju se bratu i ocu ne može suditi, no za neprijavljivanje kaznenog djela za koje znaju može, jer taj članak (za razliku od ovog za pomoć) sadrži i dodatak "osim u slučaju kada je djelo počinjeno prema djetetu". Moguće da je kod vas i u tom članku to izbačeno, ali obično su nam zakoni koji potječu iz SFRJ manje više isti. Pa ako je tako onda otac i brat ne mogu odgovarati za pomoć pri uklanjanju/skrivanju tijela, ali mogu za to što nisu prijavili zločin, a propisana kazna je do tri godine zatvora. Edited April 8 by Carolostadien 1
Popular Post Ted Posted April 8 Popular Post Posted April 8 znači utvrdili smo, van svake sumnje, da su priznanja data pod torturom, da priznanja nisu istinita, da je čovek preminuo zbog torture. dokaz, to je tako u Srbiji i ne postoji nijedan slučaj gde tortura nije primenjena, pa ovaj ne može biti izuzetak. dokaz o suprotnom nije dozvoljen. izveštaj patologa o smrti osumnjičenog, osim ukoliko ne utvrdi tragove torture i mučenja, očigledno je lažan, da ne kažem Vučić, i treba da odbaciti a patologa uhapsiti najbolje bi bilo da osumnjičene pustimo (slučajno se zatekli na licu mesta, prelazili 150 metara 5 minuta iz nekog banalnog razloga, na deponiji popili pivo jer ne mogu na poslu, dete je eto naprosto nestalo a oni koji su bili na licu mesta nemaju ništa sa tim, neki tragovi koji su nađeni na autu, to je Vučić sigurno) i pohapsimo kompletnu operativu policije koja je radila na slučaju pošto nije uspela za 10 dana da u potpunosti rasvetli jednostavan slučaj nestanka deteta, a nesumnjivo je mučila osumnjičene kako bi dobila lažno priznanje. pri tome je u pitanju Vučićeva policija pa je nesumnjivo da ona primenjuje torturu u svakom slučaju, a svaki operativac u policiji ima samo jedno na umu, a to je Vučićev rejting. sa time se budi, sa time leže, o tome jedino razmišlja čak i ako bi telo uspela polcija da nađe, Vučič je već pripremio tim patologa, koji će nesumnjivo utvrditi da se radi o ubistvu davljenjem i bez pregleda tela. pošto je jasno da svaki patolog u Srbiji ima samo jedno na umu, a to je Vučićev rejting. sa time se budi, sa time leže, o tome jedino razmišlja biti protiv nekog režima, a ja sam svim srcem protiv ovog i ovakvog, ne znači da se moraju lepiti etikete nekompetencije, nemorala, nepostojanja profesionalnog dostojanstva isl na svakog čoveka koji radi u nekoj državnoj službi. ja sam radio u državnoj službi više od 10 godina. jesam li ja govno zbog toga? jel sumnjate u tako nešto, jesam li i ja prikriveni deo te mafijaške hobotnice na privremenom radu u advokaturi (takođe sumnjiva profesija za koju važi opšta percepcija da su đubrad)? moja supruga radi u državnoj službi celu karijaru. jel treba da se razvedem i da je prezrem, sigurno je nekoga unštila a da ja to ne znam? ili znam ali me boli uvo, pošto sam đubre. 11 4
stray cat Posted April 8 Posted April 8 @Ted Ima li neko pravno objašnjenje za hapšenje oca i brata optuženog? Koliko sam ispratio, baš si ti otkucao da oni ne mogu biti optuženi. Ili mogu biti preventivno pritvoreni da ne bi skrivali dokaze?
duda Posted April 8 Posted April 8 @Ted, pomeraš stative niko nije rekao da u državnoj upravi i službama nema poštenih, obrazovanih i stručnih ljudi. Ali ima i onih drugih i tim drugima se daju slučajevi i moć onda kada je to u višem™ interesu, a ovde je to slučaj. I tako će biti, od nekog načelnika policije do patologa. Imamo primer tužiteljki, da li treba još primera? Možda inspektori iz četvrtog odeljenja? 3
morgana Posted April 8 Posted April 8 (edited) po meni se cak ni ne radi o tome da nije ok sumnjati u drzavne sluzbenike, jebe mi se da o njima uopste imam jedinstven stav, nego o sumnji u ponasanje sistema u slucaju visokoprofilnog zlocina u koji se pr masina ukljucila previse zustro da bi mogla da ga napusti - ali to sve ne znaci da imamo ikakav dokaz da je bratu namjesteno, da je prebijan dotle da od toga umre, a da li je trebalo da bude priveden po zakonu - ja ne znam ali vjerujem da neodavanje i skrivanje srodnika nije isto sto i eventualno sakrivanje lesa (da ni ne idemo do njegovog eventualnog sakacenja jer ni za njega nemamo dokaz). mislim od srpske policije ocekujem bas svasta ali da ima dokaza za ovo, nema. makar i bilo tacno. Edited April 8 by morgana 4
Svemir Zeka Posted April 8 Posted April 8 7 minutes ago, dùda said: niko nije rekao da u državnoj upravi i službama nema poštenih, obrazovanih i stručnih ljudi. Pa znaš kako, granica je tanka. Kad se spominju državni službenici, često se čuje "rad institucija pakao užas", eto juče me Šan Jan pita da li uopšte postoji škola gde se radi kako treba. Nije prijatno nimalo, generalizacija se vrlo lako napravi. Meni je ovaj slučaj, kako sam i pisala, delovao kao drugačija praksa od one koje očekuje većina, međutim zaista me ova smrt brata od osumnjičenog, da tako kažem, zatekla. 1
Ted Posted April 8 Posted April 8 (edited) 41 minutes ago, dùda said: @Ted, pomeraš stative niko nije rekao da u državnoj upravi i službama nema poštenih, obrazovanih i stručnih ljudi. Ali ima i onih drugih i tim drugima se daju slučajevi i moć onda kada je to u višem™ interesu, a ovde je to slučaj. I tako će biti, od nekog načelnika policije do patologa. Imamo primer tužiteljki, da li treba još primera? Možda inspektori iz četvrtog odeljenja? zašto je to ovde slučaj? nema nikave logike. desilo se, po svemu sudeći, nešto jezivo sa detetom i apsoltuno je opšti interes da se to rasvetli. izazvalo je unemirenje javnosti, imalo i međunarodnu komponentu. u takovj situaciji, čak i najgori žbir i tehnokrata, će da pošalje najbolje što ima na teren ne bi li to razrešilo što pre. drugo bi bilo da je ovde osumnjičen za nekavu monstruoznost neki visoki funkcioner stranke na vlasti ili neka ličnost od "posebnog značaja". ovde namamo indicije za tako nešto. naročito u ovom slučaju kada je uključeno maltene pola policije, odnosno više različitih službi i specijalnosti. 43 minutes ago, stray cat said: @Ted Ima li neko pravno objašnjenje za hapšenje oca i brata optuženog? Koliko sam ispratio, baš si ti otkucao da oni ne mogu biti optuženi. Ili mogu biti preventivno pritvoreni da ne bi skrivali dokaze? brata i oca je umešao osumnjičeni za ubistvo, sa iskazom da su učestovali u sklanjanuju tela. to što njihove radnje nisu krivično delo, ne znači da im je zabranjeno da o tim činjenicama daju iskaz. ja ne znam da je njima određen pritvor (izvinjavam se ako jeste), već im je određeno policijsko zadržavanje 48h. ti ljudi su pod pritiskom zbog same činjenice da je poznato da ih je osumnjičeni umešao u prikrivanje tela, bez obzira što nije krivično delo. to što nešto nije krivično delo na znači i da nije gnusno. u ovom slučaju, ja bi ih dislocirao iz zajednice zbog zaštite njihov života (mogućnost osvete od strane članova porodice ili nekog drugog lica), dao im policijsku zaštitu i pokušao da iščačkam dal i šta znaju. salušao bih u svojstvu građanina, ako ne mogu da im prikačim bilo koju kvalifikaciju, apelovao na savest, šta god. pronalazak tela je prioritet broj jedan, svaki potencijali izvor saznanja bih cedio do maksimuma, odnosno granice dozvoljenog. jasno je da oni ne mogu da odgovaraju za 333. KZ, niti da im bude određen pritvor po tom osnovu. Edited April 8 by Ted 7
duda Posted April 8 Posted April 8 Kako to da shvatim ? Pošto je granica tanka, nije baš poželjna kritika i sumnja @Svemir Zeka
Djuro Posted April 8 Posted April 8 10 dana policija (i ne samo policija), navodno, trazi izgubljeno dete, "pretrazili su svaku shupu, kucu i shaht", Gasic "4 dana u 10 dana" bio tamo sa svojm svitom, lokalni nacelnik policije je navodno stalno tamo bio sa svojim ljudima... na koju foru oni pomeraju telo kada od prvog dana tamo sve "vrvi od policije"? znaci neko (ko nije sumnjiv, jel') odlazi do deponije, pronalazi telo i transportuje ga, i ponovo sakriva/unistava. kako? evo ubijte me, ja stvarno ne razumem kako je to moguce. 8
morgana Posted April 8 Posted April 8 (edited) dobro, nismo znali ni da je moguce da dijete nestane iz dvorista pa je rjesenje sasvim ovostrano i na kraju jednostavno iako je dogadjaj bio malo vjerovatan. prvih dana nije sve vrvilo od policije u sirem kraju nego u okolini mjesta zlocina, a u selu odakle je pocinilac niko na njega nije sumnjao, npr. djevojcica od 2 g ima koliko, 10-12 kg, nije bas grmalj da je sakrivanje lesa u tim prvim momentima komplikovana akcija. Edited April 8 by morgana
Svemir Zeka Posted April 8 Posted April 8 4 minutes ago, dùda said: Kako to da shvatim ? Pošto je granica tanka, nije baš poželjna kritika i sumnja @Svemir Zeka Ne znam ni ja šta bih rekla. Valjda je stvar do formulacije...."svi, svako.." nije ok Evo i ja sam skeptična što se ovog slučaja tiče, a iz državne sam službe. 1
Popular Post pbg12345 Posted April 8 Popular Post Posted April 8 a razlog zasto se nije islo na tu stranu u javnosti je taj sto smo svi pretpostavili da je to (da je dete izaslo na put i da ga je neko udario) prvo ispitano i odbaceno imali smo mi prvih dana snimke automobila, gde su se spominjali majcin dolazak, kasnije ocev dolazak i u medjuvremenu punto (za kog se ispotavilo da je komsijin) samo nigde na tom snimku ovog automobila sa kojim je dete prema trenutnim zvanicnim informacijama ubijeno policija je sama kriva (uz rezimske medije) sto je od ovog napravljen rijaliti i sto sad na svakom koraku iskacu razne teorije zavere i sto se potpuno izgublo poverenje javnosti u ono sto saopstavaju 12
Ted Posted April 8 Posted April 8 (edited) 12 minutes ago, Djuro said: 10 dana policija (i ne samo policija), navodno, trazi izgubljeno dete, "pretrazili su svaku shupu, kucu i shaht", Gasic "4 dana u 10 dana" bio tamo sa svojm svitom, lokalni nacelnik policije je navodno stalno tamo bio sa svojim ljudima... na koju foru oni pomeraju telo kada od prvog dana tamo sve "vrvi od policije"? znaci neko (ko nije sumnjiv, jel') odlazi do deponije, pronalazi telo i transportuje ga, i ponovo sakriva/unistava. kako? evo ubijte me, ja stvarno ne razumem kako je to moguce. ja koliko sam shvatio nisu oni pomerali telo više puta, nego je telo pomereno jednom, što bi po podacima koje smo čulli, trebalo da se desilo odmah sutradan u odnosu na sam događaj. tako da je jedina razumna pretpostavka da je to učinjeno pre no što je počelo da vrvi od policije na svim lokacijama. ovo bi potencijalno mogao da bude propust policije, ako su ovu dvojicu u tom trenutku već fiksirali kao osumnjičene a nisu im pratili kretanje. činjenica je da policija nije prestala sa potragom ni kada se desio Beč, odnsono bez prekida su pretraživane različte lokacije. što meni ukazuje da policija nije mnogo verovala da je dete u Beču, već su im sve informacije ukazivale da je najverovatnije da se telo nalazi na nekoj lokaciji u blizini. Edited April 8 by Ted 1
Djuro Posted April 8 Posted April 8 (edited) koliko sam ja shvatio, policija bi tamo trebala biti od prvog dana. zasto ti mislis da su dosli tek drugog, treceg? Edited April 8 by Djuro
Recommended Posts