Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

FRAGMENTS

Featured Replies

ivory netsuke of a cluster of rats (4 cm in diameter), japan, llate nineteenth or early twentieth century

rats.jpg

• Replies 5k
  • Views 489.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

Posted Images

Concept drawing by Production Designer Hermann Warm for The Cabinet of Dr. Caligari, Robert Wiene, 1920

caligari.jpg

death.jpg

zmije.jfif

Ann Carrington

thedranggallery-ann-carrington-zoropsida

d7320754e124df5d639f31bcab35c300.jpg

dno.jpg

Jane Goodall ♡

scale;webp=auto;jpeg_quality=60.jpg

rootsandshoots_Jane13.jpg

P7WIZX74FNFSHCA5LDTMVSMF2Q.jpg?auth=3d01

Moja su tema uspomene, taj krilati roj koji je lepršao oko mene jednog sivog jutra u vreme rata.

Te uspomene koje jesu moj život - jer, osim prošlosti, ništa nam drugo pouzdano ne pripada - uvek su bile sa mnom. Poput golubova na Trgu Svetog Marka, bile su svuda, pod mojim nogama, pojedinačno, u parovima, u malim umilno gugutavim grupama, klimajući glavicama, kostrešeći nežno perje na vratu, spuštajući katkad, ako sam stajao mirno, na moje rame, dok iznenada nije zagrmeo top, koji oglašava podne, i iznenada, uz lepršanje i lepet krila, pločnik je ostao prazan, a čitavo nebo je zatamnelo od komešanja pernatih bića. Tako je bilo onog jutra u vreme rata.

....................................................................................................................................

Kada je Džulija pre večere otišla u svoju kabinu da se spremi (niko se te večeri nije presvlačio), i ja pošao sa njom, nepozvan, bez protivljenja, oekivan, iza zatvorenih vrata je zgrlio i prvi put poljubio, nije došlo ni do kakve promene u raspoloženju od tog popodneva. Kasnije, kad sam o tome razmišljao, dok sam se u krevetu okretao s uzdizanjem i propadanjem broda, kroz dugu, samotnu, dremljivu noć, setio sam se udvaranja iz minulih mrtvih deset godina; kako sam, vezujući kravatu pre nego što bih izašao, zadevajući gardeniju u rupicu od revera, pravio planove za veče i razmišljao kako ću u to i to vreme, u takvoj i takvoj prlici krenuti sa startne linije i započeti napad, makar dobio ili izgubio; "ova faza bitke trajala je dovoljno dugo", mislio sam; "mora doći do kakve-takve odluke". Kod Džulije nije bilo ni faza, ni taktike, niti bilo kakve taktike.

Ali kasnije te večeri, kad je krenula na počinak, a ja je pratio do njenih vrata, ipak me je zaustavila:

"Ne, Čarlse, još ne. Možda nikad. Ne znam. Ne znam da li želim ljubav."

Nešto, nekakav preživeli duh iz tih mrtvih deset godina - jer čovek ne može umreti, ni za kratko bez nekog gubitka - nagnalo me je da kažem: "Ljubav? Ja ne tražim ljubav."

"O, da, Čarlse, upravo to činiš", rekla je, podigla ruku i nežno me pomilovala po obrazu; potom je zatvorila vrata.

.........................................................................................................................................

"Zalazak sunca", rekla je Džulija, "kraj našeg dana."

Ustala je i, premda je ljuljanje i posrtnaje broda izgledalo nesmanjeno, odvela me na gornju palubu sa čamcima. Uhvatila me je pod ruku i spustila svoj dlan na moj, u džep mog kaputa. Paluba je bila suva i prazna, po njoj je brisao samo vetar usled brzine broda. Dok smo se, uz zastoje probijali napred, dalje od gara koji je leteo iz dimnjaka, čas smo naletali jedno na drugo, čas polazili svak na svoju stranu, skoro se razdvajali, prepletenih ruku i prstiju, dok sam se ja držao za ogradu, a Džulija se pripijala uz mene, opet naletali jedno na drugo, potom bili povučeni svako na svoju stranu; onda je brod potonuo dublje nego inače i ja sam poleteo na Džuliju, tako da sam je sabio uz ogradu, oduprevši se i odvojivši se od nje rukama, koje su je držale zarobljenu sa obeju strana, i kad je brod zastao na kraju spusta, kao da prikuplja snagu za uspon, ostali smo tako zagrljeni na otvorenom, obraz uz obraz, dok mi je njena kosa lepršala pred očima; tamni horizont od uzburkane vode, koji je sad odbleskivao zlatom, stajao je mirno nad nama, potom se dole, dok kroz tamnu Džulijinu kosu nisam pogledao u prostrano, zlatno nebo, a ona, pošto sam je još uvek svojim rukama držao na ogradi, pala napred na moje srce, lica i dalje stisnutog uz moje.

Tog časa, s usnama uz moje uho i s toplim dahom na slanom vetru, Džulija je rekla, iako ja ništa nisam izustio, "Da, sad" i kad se brod ispravio i za trenutak uplovio u mirnije vode, Džulija me je povela dole.

Ivlin Vo, Povratak u Brajdshed

Perhaps never!

https://youtu.be/w_w5JCbEIR0?t=749

Yes, now!

https://youtu.be/w_w5JCbEIR0?t=1096

Edited by Ras

5a05c4b5eb9bb05905695eae3e0d459e20b587a0

Sredačka župa

4 hours ago, Klara said:

5a05c4b5eb9bb05905695eae3e0d459e20b587a0

Sredačka župa

jos ako je mladozenja numizmaticar

Henrique Lopes de Mendonça com um gato_cca1920

Henrique-Lopes-de-Mendon-a-com-um-gato-c

Javier Mayoral

70ffc78f-1d17-4b56-8412-9bb238ad0fa1.jpg

072125.jpeg?auto=format&fit=max&w=900

The Sorceress by Jan van de Velde II (1626)

c.jpg

1.jpg