Jump to content
IGNORED

Serie A 2023/2024


goofs

Recommended Posts

21061993_large.jpg?webp&q=70&size=3082.5

 

Nova sezona italijanske sapunice Kalćo je pred vratima. Kao i mnogo puta do sada, i ova je apsurdna po dosta pitanja, Žabari izlaze iz sezone gde su ostvarili najbolje rezultate u Evropi u proteklih 10ak godina, tri finala (nažalost nijedan trofej) i još par jakih i dugih kampanja. Neko optimističan bi rekao da će na krilima toga napraviti iskorak i uhvatiti malo ritam za Englezima i Špancima. Neko drugi, malo realniji, bi rekao da su pukli ko zvečke jer para se nema, Zeman došao i sve slavine zategao.

 

Napoli kao prošlogodišnji šampion ulazi oslabljen u ovu kampanju, Kim je otišao u Bajern, zamena još uvek nije stigla, a ćelavu prevaru Spaletija su zamenili najvećim alibi trenerom današnjice, Rudi Garsijom. Prelazni rok će trajati još, i prošle godine je Napoli poslednjeg dana namako dva-tri jaka pojačanja, no ova svinjarija sa trenerom i generalno znanje o naravi i stilu ADLa ne obećavaju puno. Ako Garsija uspe da ih skocka i dalje će biti tu pri vrhu i u borbi za titulu, osovina Kvaradona-Osimihen je tu, ali to je dosta upitno, no ja cenim da će biti u top4.

 

Lazio je prošle sezone imao labudovu pesmu pod dirigentskom palicom Sarrija, no ove ih čeka borba na dva fronta, uz nešto matoriji tim i bez SMSa, verovatno najboljeg igrača tima. Doveli su za sada Castellanosa iz Girone, kao backup za Immobilea, no sve to deluje poprilično krhko i fali tu još nekoliko igrača ako će pošteno da se pobiju i u ligi i u Evropi. Lično mislim da ispadaju iz top4, guziće se tu negde oko mesta za Ligu Evrope.

 

Inter je jedan od dva kluba koji je bio dosta aktivan na tržištu. Otišli su Onana i Brozović za fine novce od kojih se stipendiraju dolasci, za sada, Thuram juniora i Frattsija. Asllani je takođe pokupljen iz Empolija, a matori Cuadrado je došao iz Juventusa kao backup opcija na boku. Za golmana pominje se Sommer iz Bajerna, no svakodnevno dobijamo vesti tipa "evo sutra ćemo". A šta tek reći za dolazak našeg Samardžića, čovek je otpustio agenta i postavio svog ćala na njegovo mesto, pa sad dogovoren transfer ne važi, a stari lisac Marota je maher da ti zakine po koji dinar na svakom koraku. Španska sapunica. Džeko je otpevao poslednju pesmu za Inter, navijač Milana od detinjstva, najveće tragove ostaviće u Romi i ljutom rivalu. Sa Lukakuom se raskrstilo za sva vremena, a priča se o dolasku Baloguna (koji im je previše skup) i Arnautovića (koji je poor man's Džeko). Sa još jedni dobrim špicem mislim da bi sklopili odličnu ekipu, dovoljno jaku za možda i prvog favorita za Skudeto. Inzaghi voli da igra 3-5-2, centralni red mu je osovina ekipe, a odlaskom Tonalija i generalnim raspadom ostalih ekipa čini se da Inter ima najbolji srednji red u ligi, bez konkurencije.

 

Milan je drugi tim koji valja i šibicari na tržištu ko nezdrav. Sve je počelo od teške pizdarije i teranja Maldinija iz kluba, te dovođenja izvesnog Moneyball statističara i glavnog skauta na mesto sportskog direktora. Ubrzo nakon toga Tonali, inače navijač Milana od svoje 7me godine, je poslat u Newcastle za ozbiljne novce. Razumem da je to budućnost italijanskog fudbala, prodaja najboljih i finansiranje zamena/kluba od tog novca, ali nije morao baš Tonali da bude taj. Dovedeno je čak šest igrača koji će pucati na mesto u startnoj postavi i nijedan me ne oduševljava nešto preterano, no dobra strana ove priče je što su popunjene neke rupčage u postavi i što neće više biti Messiasa i Salemakersa na krilu. S druge strane, kompletan srednji red je zamenjen, ako se uzme u obzir da je Bennacer povređen do januara, a uz to i činjenica da je Pioli pročitana kesa od trenera koja treba da uigrava 4 nova igrača u svoj uvrnuti sistem...nisam baš neki optimista. U top 4 bi morali da upadnu, ali za nešto više od toga morali bi da proigraju malo kompleksnije od prostog "hitni lopticu ka Leau, pa šta bude".

Atalanta deluje kao da bi mogla biti mračni konj iz senke, obično u sezonama u kojima se ne zna ko pije ko plaća - Gašperini pije. Doveli su novog Tourea (nakon Kolo i Yaye ovog puta El Bilal), kao i Scamaccu u dva najskuplja transfera u istoriji kluba. Nisam siguran kako će im ovo proći, nije ovo njihov MO, ali sam vrlo radoznao da vidim. Cela operacija je isfinansirana prodajom Hojlunda, a ne sumnjam da će iskopati nekog anonimusa iz podmlatka koji će isprašiti ligu. Igraće i Ligu UEFA, uvek mi je bilo drago gledati ih u Evropi, jer kod Atalante nema kalkulacija i zajebancije, cepaju uvek isto u svakom takmičenju. Ako imamo četiri jaka kandidata za top4, ove bih svrstao kao prve ispod crte sa dobrom verovatnoćom da se nekome useru u život.

 

Roma je za dlaku ostala bez Lige Šampiona ove godine i čini mi se da se to vidi, budžet im je okrnjen, od dolazaka imaju par zanimljivih imena (Aouar, NDicka, Kristensen), ali svi su sa free transfera. Ibanez je prodat u Arabiju, pa cenim da će dobro uložiti te novce, a biće tu i još par pozajmica, sklepaće to Mournho. Veliki problem im je i teška povreda Abrahama, što znači da će morati da se oslone na Belottija skoro celu polusezonu, pojma nemam na šta će to da liči. Dybala je tu, priča se o produženju ugovora, a moguće je i da će naš Svilar konačno dobiti šansu da zaigra pošto je Rui Patricio iz sezone u sezonu sve veća rupa. Za sad, sa ovako tankom klupom, ne vidim ih u top4.

 

Juventus je na niske grane pao. Kažnjeni nagrađeni su neigranjem Lige konferencija ove godine i kad se podvuče crta reklo bi se da su jeftino prošli za gomilu pizdarija koje su vukli sa sobom. Agnelli je konačno bivši, uprava je promenjena, neko bi rekao da je ovo početak poštenijih godina za crno-bele, no ja bih rekao da je taj neko suviše lakoveran. Mislim i da nisu srećni sa Allegrijem, ali da ih previše košta da ga otpuste, pa će izdržati. Najsmešnija činjenica predsezone je da je Juventus ovo leto isplatio ukupno 60M eura za dva igrača drvne građe - Locatellija i Keana. Mislim, ok, Locatelli je talenat i još ima nade za njega, no isto tako mislim da kad bi se neko pojavio sad željan da iskešira 25M za njega, da ovi ne bi razmišljali ni pola dana. George Weah Jr je jedino pravo pojačanje ove sezone, a čeka se i odlazak Vlahovića, ne zato što im je loš, već zato što je jedini skupoceni za kog ima velikog interesa, može da se naplati. Lukaku je navodno već spremna zamena. Mnogo će u Juventusu zavisiti od stanja igrača, ako Pogba i Chiesa zaigraju na svom peak nivou insant postaju favoriti za titulu, ni lično rekao bih da su male šanse za to. Takođe mislim da Alegri nije baš dobar trener za ovako krnje sastave sa rupama u timu, iz tog razloga se sve više zatvara i sve im je grozomornija igra. I dalje verujem da su dovoljno jaki za top4.


Inače, sin legende Juventusa je završio u Interu, sin legende Milana u Juventusu, red je i da sin legende Intera završi u Milanu. Zna li neko, ima li Bobo Vieri dece?

Od ostalih ne znam šta da pomenem, ništa značajno se nije desilo, niti je iko trošio ozbiljne novce (najskuplji transfer van ovih 7 velikih je Retegui u Đenovu za 12M, ostalo su maltene JSL brojke). 

 

Od naših, Kostić i Vlah su u Juventusu, s tim što Vlahović verovatno odlazi iz lige. Ivan Ilić ostaje u Torinu, uz njega i Vanja SMS, Lazović je u Veroni, Jović u Fioreu, mada verujem da bi mu svi rado videli leđa, Bleki je tu, Matić u Romi. Izvesni Radunović brani za Kaljari, videćemo hoće li ostati prvi golman, takođe i mladi Stanković najverovatnije ostaje u Interu kao drugi golman. Radonjić je upitan, najviše zbog svađe sa trenerom od prošle sezone, čini mi se da se vraća u Marsej, tj. da ga neće Torino otkupiti.
Marko Lazetić je tehnički u Milanu, ali će biti poslat negde na pozajmicu. Ima još par mladih igrača u mladim pogonima, ali ne verujem da će iko dobiti neku bitnu ulogu u ovogodišnjoj ligi.

 

Osim generalnog nedostatka para, još jedna stvar mi se ne sviđa, a to je, naravno, Arabija. Žabari su proteklih godina važili kao destinacija za starije i pomalo istrošene zvezde, Pedro, Ribery i kompanija, što je umelo da donese neki šmek manjim ekipama Serije A. Sad takvi igrači, i pre svoje pune istrošenosti, odlaze ko naftaša, pa je liga onako sa neke treće stepenice u euro hijerarhiji gurnuta na četvrtu.

 

I još jedan tehnički detalj, ovo uvek preporučujem, odličan im je zvanični YT kanal, budu highlightsi par sati posle odigrane utakmice, a takođe rekao bih prvi put u istoriji i zvaničan sajt lige je dobio englesku verziju!! Progres :wub:

  • +1 6
  • Hvala 1
Link to comment

Što se tiče Intera, Sommer je potpisao. Već je debitovao neki dan u prijateljskoj protiv Salcburga. Filip Stanković je prebačen na pozajmicu u još jedan ćaletov bivši klub (sada trenerski) - Sampu. U kontra smeru je otišao Audero (isto golman :ohmy:). Aslani je otkupljen posle pozajmice.

 

Za konačnu ocenu prelaznog roka sačekao bih da vidim kako će rešiti pitanje napadača. Za Samardžića bi mi bili drago da potpiše, ali ne mislim da će biti game-changer za ovu sezonu. Ni Sommer mi ne uliva silno poverenje, ok pouzdan iskusan golman, no čini mi se da ne može da bude štih u borbi za skudeto.

 

Napoli je tu i dalje glavni favorit, dok ga prate crveno-plava koalicija iz Milana i juve.

 

Dea i rimski klubovi su čini mi se korak iza i čekaju nekoga od gore nabrojanih da se oklizne pa da uskoče u klub LŠ. Od ostalih, Fiorentina i Torino mi deluju kao najbliži borbi za top7.

  • +1 1
Link to comment

U nesvakidašnjem obrtu dana, Manćini je dao ostavku na mesto selektora Italije. Razlozi su nebitni (malo šamaranje sa italijanskim Kokezom, malo Saudijci zovu na telefon), ali ovo može biti blessing in disguise za nacionalni tim, slobodni su i Konte i Spaleti, obojica bolji treneri od Manćinija.

 

Sve mora izuzetno brzo da se odradi pošto početkom septembra idu ključne utakmice u kvalifikacijama za Euro.

Link to comment

Atalanta uzela De Ketelarea iz Milana na pozajmicu sa pravom otkupa. Klinac je prepun talenta, ali jos uvek mekan i apsolutno nesnadjen u Piolijevoj postavci (moze li ga iko kriviti za to?). Potencijalno veliki dobitak za Gasperinija, ima da se usere malome u zivot, ali ce ga napraviti u covjeka :D 

Link to comment

Izgleda da je puklo izmedju Samardžića i Intera, prosto neverovatno. Ne znam detalje, ali pričaju da je ćale zeznuo stvar. Inter sada traži drugog veznjaka na tržištu, a potencijalno će i zadržati večito povređenog Sensija.

Link to comment

Da, smejurija. Sad jure Pavarda iz Bajerna, odlučili su da pojačaju obranu, a u srednjem redu se oslone na postojeće snage. Možda je to i bolja odluka.

 

Ćelava prevara Spaleti izgleda postaje selektor, meni drago i rado ću ih gledati.

  • +1 1
Link to comment

Dodjoh to da napišem, pošto videh na Rominom instagramu. Čovek koji je vodio 10tak klubova u skoro 40 godina dugoj karijeri sa preko 1000 mečeva u Kalču. 
Ja sam zavoleo njegovu Romu, onu iz koje je izlazio Djaninini a stasavao Toti. 

  • +1 1
Link to comment

De Ketelare zabija za Atalantinih 3 boda posle koliko, pet dana treniranja kod Gasperinija? I manje od 45min prvedenih na terenu.

 

S druge strane, ona ćelava prevara uporno gradi tim oko Rada Krunića i posle belaj što smo neatraktivni i jalovi.

Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...