Jump to content
IGNORED

Rentijerski kapitalizam i tehno feudalizam

eumeswil

Recommended Posts

Posted (edited)

A @Luther, jel i on batalio? Ili stoji kano klisurina na braniku libertarijanizma?

Edited by eumeswil
Posted
MauDau je batalila PPP, a BuÄ'a ne baÅ¡ ali skoro.

[mention=532]Budja[/mention] se joÅ¡ i pojavi, a [mention=906]MayDay[/mention] je batalila i baš mi je žao...
Pri tome nije da se nešto naljutila, bar se nadam da nije [emoji58]

...shiit has hit the fan
  • +1 1
  • 2 weeks later...
Posted
On 23.8.2023. at 15:50, eumeswil said:

A @Luther, jel i on batalio? Ili stoji kano klisurina na braniku libertarijanizma?

Glede tih polemika svako od nas je rekao šta je imao da kaže, nema se tu nešto posebno novo reći. Evo ti zato jedna poslastica da uživaš:

• Hvala 1
  • 1 month later...
Posted

Verujem da ce za 100 godina, ako covecanstvo pozivi, ljudima biti cudno kako su svi, pogotovo deca imali neograniceni pristup socijalnim mrezama, jer ce se u medjuvremenu dokazati da one prirodno stvaraju zavisnost i lose psihofizicki uticu na razvoj.

Kao sto nam je danas frapantno sto su ranije deci davali mleko iz olovnih posuda.

• +1 6
  • 3 months later...
Posted (edited)

Dobar razgovor.

Banks have taken a backseat since the global financial crisis over a decade ago. Today, our new financial masters are asset managers, like Blackstone and BlackRock. And they don’t just own financial assets. The roads we drive on; the pipes that supply our drinking water; the farmland that provides our food; energy systems for electricity and heat; hospitals, schools, and even the homes in which many of us live—all now swell asset managers’ bulging investment portfolios. As the owners of more and more of the basic building blocks of everyday life, asset managers shape the lives of each and every one of us in profound and disturbing ways.

Join us for a book talk with author Brett Christophers, David Harvey, Clara Mattei and Doug Henwood as they peel back the veil on “asset manager society” and the business model of making quick profits instead of long-term investments.

Book Talk: Our Lives in Their Portfolios: Why Asset Managers Own the World

Edited by eumeswil
  • Hvala 3
  • 4 months later...
Posted

Kad te Bloombergovci of all people kritikuju.

Next month’s UK election will likely be a reckoning for Prime Minister Rishi Sunak, the Conservative Party and its handling of the aftermath of Brexit and the pandemic. It turns out both events have already played a key role in shifting control of some of Britain’s best-known brands to foreign hands. High Street retailers like Morrisons, Byron Burgers, Wagamama and others have all been scooped up by US private equity firms in recent years. And the debt they owe, compounded by high interest rates may be endangering their financial resilience while putting employees at risk.

Posted

:gospode:

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Ne znam sta se cudis, ovo je postao modus operandi 90% USA kompanija. Doduse pitanje je koliko njih ce biti zivo posle par godina ovakvog vodjenja al koga briga kad share price raste :fantom:

• 4 weeks later...
Posted

Ovo mi je samo slagvort za jedan drugi trend. Moze se bukvalno pratiti kroz istoriju kako zelja za profitom kompanija unistava kvalitet proizvoda i istovremeno ga poskupljuje.

• Od "greski" poput neunistivog volvoa smo dosli do planned obsolescence prisutnog u npr. nekim Tojotinim modelima (gde je napravljen auto tako da tacno oko 100k kilometara ili posle 3 godine pocinje da se raspada).
  • Onda smo dosli do toga da kompanije delove za opravku naplacuju nerealno skupo u odnosu na jeftine a lako kvarljive proizvode, sve sa idejom da umesto popravke svakih par godina kupis novi model.
  • Pa fast fashion gde je sve manje garderobe koja je u stanju da izdrzi vise od jedne sezone jer nije ni zamisljena da traje duze. 
  • pa mobilni i laptopovi koje si nekad mogao da upgradeujes i popravljas a sada moras, cim ti nesto crkne ili ne radi vise tako dobro, da kupis novi model.
  • A zasto ne radi vise dovoljno dobro? Zato sto software update vise ne sluzi da ti da novi feature nego da ucini da sadasnje aplikacije rade sporije.
  • Pa prebacivanje na subscription mod, bundle koji su skupe i imaju gomilu produkta koji ti ne trebaju i na kraju cloud service gde nemas nikakvu kontrolu nad svojim podacima

Itd, itd.. Svi znamo dril. USA i EU se bore protiv toga raznim zakonima ali ja bih rekao da je nesto fundamentalno lose u nasoj svetskoj ekonomiji. A rekao bih da to sto je lose je sto imamo sve vise monopolista i oligopolija:

• Google ima prakticno monopol na pretrazivac, video sadrzaj (Youtube) i personalni mail
  • Microsoft na personalni i profesionalni OS, poslovni mail i office paket proizvoda
  • Meta drzi vecinu socijalnih mreza
  • Match.com drzi prakticno sve dating aplikacije
  • Proizvodjaci automobila, ako pogledate po regionima sveta, prakticno su monopolisti ili imate 2-3 igraca koji se dobro znaju
  • 90% Avioindustrije drze Boeing i Airbus
  • Skoro svi chipovi se proizvode u jednoj kompaniji a skoro sve masine za pravljenje chipova - u drugoj

Ima i dobrih primera ali neverovatno je koliko je ukrupnjavanja dozvoljeno zarad price o efikasnosti, zaboravljajuci da monopol automatski ubija razvoj proizvoda i povecava nepotrebno cene. Dok neko ne skupi muda i pocepa na pola Apple ili Microsoft, imacemo ovakvu situaciju.

• +1 3
Posted (edited)

Sve si u pravu, ali ne treba zanemariti ulogu korisnika (kupaca) koji kao ovce sami idu na klanje. Zapravo, za sve navedeno (osim aviona i delimično automobila) postoji alternativa, često nije ni lošija, ali ljude vole sve što vole mladi, a ne vole da menjaju svoje navike, čak i kada im to ide u korist.

Naravno, prvi problem je cena, alternative su uglavnom skuplje. Delom i zbog toga što telefon ili računar koji možeš lako da popraviš, ili zameniš samo jedan pokvareni deo, košta duplo više od "istog" takvog iz masovne proizvodnje. Razlika bi verovatno bila manja, kada bi više ljudi to kupovalo, ali ne mogu ljudi da kupuju kad nemaju para za bacanje. I tako u krug.

Druga stvar su (besmislene) specifikacije. Jer je npr. telefon sa izmenljivom baterijom 1-2mm deblji od istog takvog sa spakovanom i zalepljenom. A niko danas neće da nosi ciglu debljine 9,5mm, kad postoji ultra tanki telefon debljine samo 8mm. Razlika nebo i zemlja, tako kažu recezenti.

Najam, najam i samo najam, to ljudi vole. Ili su jednostavno "primorani". Jer kako ja da prestanem da koristim Adobe smeće (vidi temu u podforumu dole), kad to znači da moram da učim nešto drugo i menjam svoje navike. Bolje ja da plaćam 500€ godišnje da ne budem vlasnik svog dela, nego da jednom platim 100€, radim šta hoću i ne razmišljam ko je ukrao moj rad. Realno, nije vredno cimanja. A tek da sam moram da čuvam svoje fajlove i brinem da li imam bekap. Pa nisam lud, ko će još o tome da misli. Guraj sve na gdrive/onedrive, pa kad promenim telefon i ne mogu da se ulogujem u svoj nalog, a živog čoveka među podrškom ne možeš dobiti, bude "kuku meni, šta ću sad"

Ili da napravimo paralelu sa politikom - ljudi koji u 2024. glasaju za veće zlo, nisu žrtve, već saučesnici.

Edited by Engineer
Posted

Zato sto je slobodno trsiste u praksi "veca riba jede manju" i "winner takes it all".

Npr danas neko moze da napravi pretrazivac bolji od googla, ali to niko nece koristiti, jer je google vec zauzeo pozicije na trsistu, i svi njega koriste.

Slobodno trziste i nije bas slobodno, kao sto nas liberali uce.

U stvari mozda i jeste za proizvodnju npr carapa, ali za kljucne oblasti je sio mi ga Djura.

• +1 1
Posted (edited)

I nije i jeste. Veći problem je netržišno (i protivzakonito) ponašanje (damping, kartelizacija, podmićivanje lobiranje...)

Ali opet ima i do kupaca. Ljudi ne žele da uče i menjaju navike, čak i za njihovo dobro. Zar je teško 2 dana isprobati drugi (besplatan) pretraživač i videti da li dobijaš bolje rezultate? Čak i kada ti alternativni koriste gugl ili bing bazu, znaju da budu bolji. A skoro (pre par godina) se pojavio npr. Kagi. Ljudi koji ga koriste kažu da jeste trenutno najbolji pretraživač, ali se plaća i nema reklame. I on se može besplatno isprobati, pa čovek može da odluči vredi li tih para (ja nešto nisam bio zadovoljan rezultatima).

I zapravo najgore od svega je što ljudi "moraju" da koriste samo jedan proizvod. Ne znam zapšto sam se uhvatio pretrage, ali često koristim 2 ili 3 pretraživača jer još nisam naleteo na jedan koji će uvek dati najbolji rezultat. Za neke stvari jedan, za neke drugi. Ali slično je za sve ostalo što čovek danas kupuje i koristi. Izgleda da nam je mozak nabaždaren da kada je tehnika u pitanju, tu nema promene. Što počneš da koristiš prvi put, ostaješ na tome do kraja života (tvog ili proizvoda), bez obzira ako se taj proizvod promeni do neupotrebljivosti ili se pojavi nešto bolje

Edited by Engineer
  • +1 1
Posted
10 hours ago, Engineer said:

I nije i jeste. Veći problem je netržišno (i protivzakonito) ponašanje (damping, kartelizacija, podmićivanje lobiranje...)

Ali opet ima i do kupaca. Ljudi ne žele da uče i menjaju navike, čak i za njihovo dobro. Zar je teško 2 dana isprobati drugi (besplatan) pretraživač i videti da li dobijaš bolje rezultate? Čak i kada ti alternativni koriste gugl ili bing bazu, znaju da budu bolji. A skoro (pre par godina) se pojavio npr. Kagi. Ljudi koji ga koriste kažu da jeste trenutno najbolji pretraživač, ali se plaća i nema reklame. I on se može besplatno isprobati, pa čovek može da odluči vredi li tih para (ja nešto nisam bio zadovoljan rezultatima).

I zapravo najgore od svega je što ljudi "moraju" da koriste samo jedan proizvod. Ne znam zapšto sam se uhvatio pretrage, ali često koristim 2 ili 3 pretraživača jer još nisam naleteo na jedan koji će uvek dati najbolji rezultat. Za neke stvari jedan, za neke drugi. Ali slično je za sve ostalo što čovek danas kupuje i koristi. Izgleda da nam je mozak nabaždaren da kada je tehnika u pitanju, tu nema promene. Što počneš da koristiš prvi put, ostaješ na tome do kraja života (tvog ili proizvoda), bez obzira ako se taj proizvod promeni do neupotrebljivosti ili se pojavi nešto bolje

Zar je tesko... pa jeste. Ja zivim sam, u najboljim godinama™ i opet cesto nemam mentalne snage ni da radim posao za koji me placaju a kamoli da pretrazujem dark web ne bi li nasao bolji pretrazivac ili da gledam na poledjini boca od koje su plastike napravljene kako bi odlucio koja ce bolje da se reciklira. Zabole me. Ne manja mi sustinski zivot a snage nemam. A kako li je tek onima koji imaju bolesne roditelje, malu decu, rade dva posla ne bi li preziveli...

Zato imas politicke partije koje promovisu neke ciljeve, pa glasas za one koje su eko ili business friendly, za welfare ili drzavu lakog poslovanja. Pa onda oni organizuju timove strucnjaka koji na nivou drzave prave stvari boljim

Umesto da ja gledam koja plastika manje zagadjuje, mogla bi drzava jednostavno da zakonom isforsira kompanije da za pice koriste reusable staklenu ili makar aluminijumsku ambalazu. Ili na temu tvoj pretrazivaca, mogla bi USA, kao sto je nekad uradila sa Standard Oil, da iscepa na deset delova Google pa da dobijes pregrst odlicnih opcija za pretrazicanje koje bi ti preko reklama (jer nisu ultrasitne kompanije koje nemaju para posto je monopolista sve uzeo) jasno pokazale koje su prednosti njihovog proizvoda. Sta je, npr. toliko revolucionarno razvio Apple da mora da ostane jedna kompanija sa verovatno najvecim godisnjim profitom na svetu? Gde je taj ludi R&D na koje trose te milijarde? Vecina velikih kompanija danas rade samo na tome da ubiju konkurenciju i podignu koliko god mogu cenu proizvoda kako bi sluzile isisavanju para iz privrede kroz dividende ka dzepovima vlasnika akcija. 

• +1 2
Posted
3 hours ago, Shan Jan said:

gledam na poledjini boca od koje su plastike napravljene kako bi odlucio koja ce bolje da se reciklira. Zabole me. Ne manja mi sustinski zivot.

Menja ti suštinski život na duge staze, ne vidi se razlika danas ili sutra, ali hoće za 10 ili 15 ili 20 godina. Kad umesto parka tvoj prozor bude gledao da deponiju plastike, možda ćeš se tad zapitati šta se to dogodilo.