Jump to content
IGNORED

Tinitus / Tinnitus aka "zujanje u usima"


Lucia

Recommended Posts

  • Lucia changed the title to Tinitus / Tinnitus aka "zujanje u usima"

Primetio sam da mi manje smeta nego pre par godina kad smo pisali o tome na forumu negde na drugoj temi. Htedoh već da preporučim slušanje Briana Enoa (ili druge ambijentalne muzike po ukusu) kad malo prosrčovah po internetu i naiđoh na ovo iz meni susedne zemlje: Breakthrough in search for tinnitus cure - to je 2022 bilo još u razvoju, ne znam dokle je stiglo i da li ima nešto drugo slično (možda je trebalo da srčujem u AppStore, po sistemu "there is an App for that".) Uglavnom, "beli šum" (iliti white noise) izgleda da pomaže da se mozak premreži tako da tinitus više ne smeta kao pre (pošto se on u stvari ne može izlečiti.)

 

Evo kako zvuči White Noise - inače postoje mali zvučnici koji proizvode White Noise koji se obično stavljaju u sobe sa bebama - kao pomaže im to da spavaju. Pomaže protiv anksioznosti i napetosti, pa možda indirektno umanjuje iritaciju od tinitusa.

 

 

 

Edited by Indy
  • Hvala 1
Link to comment

Vec sam ranije pokusala sa nekim drugim sum generatorima bas kao za tinitus, meni nesto ne pomazu - ili nisam istrajna.
Ima i da sam izmeris na kojoj ti je freq, meni je oko 8 kHz. Svasta ima po netu, neke vezbe itd. 

Od specijalista bila sam kod nas u onoj kao bas za tinitus u Milesevskoj, ali ispalo je kao obican pregled. Popunila sam prvo neki upitnik, posle dobila savet da ne budem nikad u tisini tj. bez spoljnih zvukova, da pustam te razne sumove... ukratko: nista, gubljenje vremena.

Cula sam za neku doktorku koja radi u MediGroup na Dorcolu. Mom kolegi koji je imao akutni slucaj posle neke infekcije je izlecila kortikosteroidima. Moj slucaj je hronican (vrvtn nasledna predispozicija, imaju i mama i brat), visegodisnji ali se pogorsao poslednjih par godina. Najvise me zanima da li je neko od hronicnih isao kod te doktorke. I naravno ako zna za neke druge novije metode.

Edited by Lucia
  • +1 2
Link to comment

Poslednje godine se pominje Lenire uredjaj baziran na biomodal stimulation - ovo je razgovor sa jednim od istrazivaca/naucnika
(Inace mi YT channel ovog dr Bena re tinitus deluje korisno).

 


Ovo mi deluje obecavajuce. Meni tinitus jos ne smeta mnogo - kad radim, tj. kad se fokusiram na nesto - nisam ga svesna. Ako bi to iskljucivanje moglo da potraje, bilo bi mi dovoljno. Ne ocekujem da ikad vise cujem tisinu.
 

Link to comment

meni su konstatovali tinitus pre 21 godinu. probali na pocetku sa nekom terapijom da pokrenu cirkulaciju i mikro krvnim sudovima, ali nije nista uspelo. tako da zuji vec decenijama. verovatno nije neki tezak slucaj jer me ne ometa. tek kad je apsolutna tisina i kad se koncentrisem onda cujem zujanje. jacina zavisi od toga koliko sam umoran. sve u svemu mi nije neko preveliko opterecenje. posto idem redovno na kontrole kod ORL uvek pitam ima li sta novo na tom polju, ali bas nesto ne dobijam neke obecavajuce odgovore. znam da se u nemackoj rade neke studije i istrazivanja koja se svode na mini uredjaje koji se stavljaju u uvo i prave neke zvuke koje anuliraju "zvuk" tinitusa, ali je to jos eksperimentalno. 

  • +1 2
Link to comment

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...