Jump to content
IGNORED

Twitter v2.0 - powered by Elon

mustang

Recommended Posts

Posted
22 minutes ago, Venom said:

Samostalna voznja automobila npr. nije ni blizu toga da bude u masovnoj upotrebi, i zvanicno ni Tesla ne podrzava, ali postoji gomila namigivanja musteriji da je to to i da vredi para. Pocevsi od imena Autopilot. Kad sam citao review nekog vec Tesla modela jos pre 6-7 godina, reviewer je maltene u prvom pasusu rekao da mu je prisao komsija i pitao "jel to auto koji se vozi sam". Takve stvari nisu slucajne, pravi se hype i usadjuje ljudima u glavu. A u stvarnosti nesto sto ni u ludilu nije spremno se koristi i ljudi ginu. Bio je onaj zaposleni u Tesli koji je vozikao po gradu i pokazivao na YT-u da "autopilot" prilicno cesto gresi i onda je dobio otkaz.

Musk je vrlo vest u marketingu i manipulaciji. Nije npr. nikad skroman i ne okolisa, nego jase na talasu neceg popularnog i obecava revoluciju koja samo sto nije iza coska. Spisak stvari koje je obecavao i koji nisu ni blizu bilo cega je frapantan i sto je najgore od svega, nikad nisu ni bili opcija. Npr. "zamena baterije" - to su predstavili da bi mogli da uzmu vise para, jer je Kalifornija povecala subvencije za vozila koja imaju punjenje baterije ispod 15 minuta. U stvarnosti to nije bilo moguce nigde, ljudi su cak isli tamo gde je bilo toboz moguce i kad su nastali veliki redovi na supercharger stanicama, onda su doveli DIZEL generatore da ljudima pune aute strujom. Za Hyperloop je u biografiji rekao da je izbacio tu ideju kad su u Kaliforniji poceli da planiraju nove zeleznicke linije. Nije veliki korak odatle da je to samo jos jedan primer manipulacije i uspesnog koriscenja medija, politike itd, ciji je cilj da on ostvari korist.

Mislim da smo s njim u nekoj vrsti carevo novo odelo situacije. Samo sto danas vise maltene nikom nije u interesu da kaze da je car go, jer su velike pare investirane u celu pricu. Sto je i bio cilj svih lagarija, sarmiranja i ostalih foliranja. Fake it till you make it.

Slažem se većinom posta, dobar deo su i činjenice. Jeste vrhunski manipulator i odličan u marketingu i jesu mu ove nove ideje tj. firme bezvezne. Šta znam, meni on i pored svega toga nije ništa veći zlotvor od većine milijardera i nekako podrazumevam da najbogatijem čoveku na svetu reč moral nije u rečniku. Opet, ne slažem se da je totalni šarlatan u pitanju, nabrojao sam i neke veštine koje definitvno poseduje. Bilo bi zaista krajnje neobično i neverovatno da čovek koji toliko nema pojma bude toliko uspešan u toliko različitih oblasti. Hype je preveliki, baš teško preterivanje i pretpostavljam da je to razlog zašto je on na meti više od drugih bogataša i to je ok jer je od tog hajpa i mnogo profitirao.

Posted
17 minutes ago, Weenie Pooh said:

Istina je da imam problem sa svima njima sa ideološke strane, utoliko što smatram da bi svet bio bolje mesto ako bi ih neko negde jednog dana postrojio uza zid i... temeljno saslušao kako bi se ustanovilo kršenje tržišne etike. 

Musk je tu ipak unique case™ po više osnova, za mene lično najmanje prihvatljiv. Pre svega zato što ga je nemoguće držati to account po pitanju bilo kog proizvoda, usluge, ili čak obećanja - čovek pliva u lažima, uspešno demonstrira tačnost one stare izreke "There's no such thing as bad publicity", horde sledbenika kliču u ekstazi šta god da kaže ili uradi. 

Lik i delo Elona Muska savršeno oslikavaju u kakvom se jarku nalazi društvo pod čijim jarmom živimo. Fantazija o genijalnom inovatoru, filozofu-industrijalcu, čoveku čija će vizija™ osloboditi malog čoveka stega opresivne birokratije i moralizatorskog kolektiva... dobila je svoje otelotvorenje u jednom teškom mediokritetu i besramnom samo-promoteru koji po hiljadu puta za redom pokušava da proda ciglu.

Realno, da čovek ne postoji, trebalo bi ga izmisliti. Hteli ste Džona Galta, dobili ste Ilona Maska - jebite se svi zajedno.

Uf, malo ekstreman stav ali legitimno. Hvala.

Posted
17 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

...нема тог медија који ће да те спасе ако немаш добар производ.

hqdefault.jpg

Posted
18 minutes ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Не идеализујем га, али нема тог медија који ће да те спасе ако немаш добар производ.

Ovo je nekad možda bilo tačno, u današnje doba svakako nije. Danas je proizvod sekundaran, priča™ je sve što ti treba kako bi privukao finansijere - a gde krene jedan, tu slede mnogi. Odatle toliki lov u mutnom na viralnost i publicitet - hiljadu puta ispričana laž ne mora da postane istina (npr. proizvod) ako ti donese milione. Kad se to desi, moći ćeš da sam kupiš neku svoju verziju istine.

Elizabeth Holmes, čuvena vlasnica fantomske kompanije Theranos, procenjivano je da sama vredi 4.5 milijardi a njena kompanija 10 milijardi. Proizvod bukvalno nije imala - ništa, nula, zilch. Samo je besramno lagala da ga ima, da je tu negde, praktično spreman, biće na tržištu za godinu dve najviše tri, i neprekidno mlatila pare. Na kraju se ispostavilo da ni te silne milijarde nisu mogle da plate to što je ona izmislila (sve moguće analize krvi na osnovu jedne kapljice), pa je završila u zatvoru.

Elon Musk je samo malo veštija verzija toga; nije vezan za jedan proizvod, zavlači ljude po bezbroj osnova, konstantno presipa iz šupljeg u praznog. Danas hyperloop, sutra tesla, prekosutra space flight, onda malo nazad na teslu, pa kopanje tunela, pa bacači plamena, opa, evo ga u svemiru, ili da li je, opa, nije, prati, gledaj, gde je kuglica, eno je kupuje Tviter i pregovara mir u Ukrajini...

• +1 6
Posted
9 minutes ago, Heaviside said:

Slažem se većinom posta, dobar deo su i činjenice. Jeste vrhunski manipulator i odličan u marketingu i jesu mu ove nove ideje tj. firme bezvezne. Šta znam, meni on i pored svega toga nije ništa veći zlotvor od većine milijardera i nekako podrazumevam da najbogatijem čoveku na svetu reč moral nije u rečniku. Opet, ne slažem se da je totalni šarlatan u pitanju, nabrojao sam i neke veštine koje definitvno poseduje. Bilo bi zaista krajnje neobično i neverovatno da čovek koji toliko nema pojma bude toliko uspešan u toliko različitih oblasti. Hype je preveliki, baš teško preterivanje i pretpostavljam da je to razlog zašto je on na meti više od drugih bogataša i to je ok jer je od tog hajpa i mnogo profitirao.

Nisu ni krojaci u prici o carevom novom ruhu bili glupi ili sarlatani. Bili su strucnjaci su ljude i ljudsku psihu i to imamo i ovde. Konkretno sam se nadovezao na tvrdnju o snizavanju standarda u testiranju. To je tacno i autopilot je najbolji primer za to. Samostalna voznja nije spremna za koriscenje u svakodnevnom zivotu, ali Musku to nije problem, jer mu je to znacajan deo poslovnog modela. I spava mirno, bez obzira na sve posledice toga. Ne mogu da podrzim takve ljude, odsustvo skrupula nije feature nego bug.

• +1 5
Posted
3 minutes ago, Weenie Pooh said:

Ovo je nekad možda bilo tačno, u današnje doba svakako nije. Danas je proizvod sekundaran, priča™ je sve što ti treba kako bi privukao finansijere - a gde krene jedan, tu slede mnogi. Odatle toliki lov u mutnom na viralnost i publicitet - hiljadu puta ispričana laž ne mora da postane istina (npr. proizvod) ako ti donese milione. Kad se to desi, moći ćeš da sam kupiš neku svoju verziju istine.

То можда важи у неким секторима и то не превише дуго. Инвеститори пажљиво проучавају и причу и кредибилитет онога ко прича. Па зашто ретко ко улаже у производњу кад је све тако бајковито, него сви "са парама" већим или мањим, рентирају некакве непокретности, иду у услужне делатности, где не боли глава и нема брига.

8 minutes ago, Weenie Pooh said:

Elizabeth Holmes, čuvena vlasnica fantomske kompanije Theranos, procenjivano je da sama vredi 4.5 milijardi a njena kompanija 10 milijardi. Proizvod bukvalno nije imala - ništa, nula, zilch. Samo je besramno lagala da ga ima, da je tu negde, praktično spreman, biće na tržištu za godinu dve najviše tri, i neprekidno mlatila pare. Na kraju se ispostavilo da ni te silne milijarde nisu mogle da plate to što je ona izmislila (sve moguće analize krvi na osnovu jedne kapljice), pa je završila u zatvoru.

И шта ти то показује, имала компанију од 5 милијарди, па затим компанију од нула милијарди, кад се испоставило да нема производ. Јел је неко спасао? Хоће ли опет неко да уложи новац у њу? 

11 minutes ago, Weenie Pooh said:

Elon Musk je samo malo veštija verzija toga; nije vezan za jedan proizvod, zavlači ljude po bezbroj osnova, konstantno presipa iz šupljeg u praznog. Danas hyperloop, sutra tesla, prekosutra space flight, onda malo nazad na teslu, pa kopanje tunela, pa bacači plamena, opa, evo ga u svemiru, ili da li je, opa, nije, prati, gledaj, gde je kuglica, eno je kupuje Tviter i pregovara mir u Ukrajini...

Он као човек није савршен човек, као ни сви ми, можда има психичке поремећаје, можда лупета у нечему, шта год. Али је покренуо једну нову подграну у индустрији, то је урадио и шта сад, можемо га волети, мрзети, али то је чињенично стање. Није улагао у неке транге франге "сигурице" него у ризичну област, конкурентну област, има те ауте, коме требају куповаће их, ја не могу да их приуштим, и да могу не би их приуштио, али опет ето, котрљају се, сви витални делови им раде добро и купују се. 

• +1 1
Posted

mask je rodjen za mim sa velikim i malim psom; ide da naseli mars, ups, ne, dok se motor ne zagrije pravice satelite kao i 30 drugih kompanija.

ali ponavljam, volim ekspanzionisticki narativ, pada mi secer od suzavanja slike kao ideologije

• +1 1
Posted (edited)

Dragi moji Eksperti, mozete da ga mrzite do mile volje :D  

( @morgana mache, ne odnosi se ovo na tebe, nego smo ulete u istom trenutku :D)

Edited by mustang
  • +1 1
  • Wub 1
Posted
18 minutes ago, Venom said:

Nisu ni krojaci u prici o carevom novom ruhu bili glupi ili sarlatani. Bili su strucnjaci su ljude i ljudsku psihu i to imamo i ovde. Konkretno sam se nadovezao na tvrdnju o snizavanju standarda u testiranju. To je tacno i autopilot je najbolji primer za to. Samostalna voznja nije spremna za koriscenje u svakodnevnom zivotu, ali Musku to nije problem, jer mu je to znacajan deo poslovnog modela. I spava mirno, bez obzira na sve posledice toga. Ne mogu da podrzim takve ljude, odsustvo skrupula nije feature nego bug.

Kapiram. Za testiranje je to generalno trend. Time to market je važniji od stabilnosti prvih verzija, znaš to i bez mene. Ne bi smelo da se dešava da autopilot izađe ako nije spreman ali mislim da su to dve odvojene stvari. Autopilot je očigledno dovoljno testiran ako se zna da nije dovoljno dobar, a i deluje da može dobro i virtuelno da se istestira, ipak je to samo softver. Veći izazov u tom smislu su mehaničke komponente, baterija i takve stvari. Tu već lakše može da se desi da prođe neprihvatljiv kvalitet nesvesno zbog nepotpunog testiranja dok autopilot svesno puštaju ovakav kakav jeste. 

Tesla inače koliko ja znam ni ne koristi recimo motor tesbed, pa powertrain tesbed itd. nego simulacija + HiL/SiL i onda malo chassis testbed i rokaj i to polako usvajaju i ostali proizvođači. 

@Weenie Poohpreteruješ. Ta žena je bila klasičan prevarant, kao što i kažeš bukvalno nije ni imala proizvod. Mask ima rakete koje zaista lete u svemir i automobile koji zaista voze i proizvode se u velikim brojevima i koje ljudi kupuju. Baš niđe veze. 

• +1 2
Posted

tesla nema nista sto bi opravdalo toliku valuaciju. 

slicno kao sa kriptovalutama, vrednost se sastoji u verovanju dovoljnog broja ljudi da ce u buducnosti vrednost i dalje postojati, iako iza nema nista sto bi tu vrednost opravdalo, osim nekakvog konsenzusa da vrednost postoji i volje dovoljnog broja ljudi da u to, spekulativno, uloze novac.

• +1 7
Posted

skloni bihejvioralnom tumacenju bi rekli da je to tako i inace, uvijek i na svakom trzistu, sa nesto vecom volatilnoscu kod kriptovaluta

Posted

Boston Dynamics tehnologija 

Teslabot

j24ffzfxcbr91.jpg?width=1350&format=pjpg

• +1 1
  • Haha 4
Posted
1 hour ago, Duhovnost, ljubav i med said:

И шта ти то показује, имала компанију од 5 милијарди, па затим компанију од нула милијарди, кад се испоставило да нема производ. Јел је неко спасао? Хоће ли опет неко да уложи новац у њу? 

Kako opet da ulože, nije dosta bilo jednom? :D Pokazuje da su ozbiljni ljudi spremni da bace teške pare na tešku prevaru, dakle apsolutno ne mora da im se ponudi proizvod - samo treba da se plasira ideja™. Daju ti milijarde da se igraš, pa šta uradiš - uradio si.

To je još bila samo VC investicija, a Musk koliko dubi na glavi da bi naduvao akcije svih svojih publicly traded kompanija, to je nehumano.

1 hour ago, Duhovnost, ljubav i med said:

Он као човек није савршен човек, као ни сви ми, можда има психичке поремећаје, можда лупета у нечему, шта год. Али

"Ali" :isuse:

Ali čuo sam da ima mnogo para, nemoguće da ih nije zaradio krvavim zalaganjem i kvalitetnim proizvodom.

Ali ne skida se iz medija svih vrsta, valjda ih je nečim 

Ali kupio je Tviter, nije valjda da ne zna šta će sa njim.

image.png.f132eb1e3baac2f59a6d0e7019bc3039.png

Posted

Vini, mustang će iz mesta da te stavi na ignore listu ako ovako nastaviš :D ali mi se svidja nova romantična tenzija sa Ruxinom! :wub:

• Haha 9
Posted

ali ja oduvek volim vinija, samo ne volim način na koji gleda filmove i serije :sad: