Jump to content

Duolingo

Featured Replies

Posted

U jednom odgovoru na Šanovo pitanje šta bi mogao da radi a da nisu igre sam spomenuo učenje jezika. Ono što je mene privuklo je sistem učenja koji me najviše podseća na video igru, tj. urađena je igrifikacija procesa učenja jezika. Imate i dnevne ciljeve koje možete menjati, virtuelnu valutu kojom otključavate nove testove i društvo sa kojim možete da se takmičite. Ono što mi se posebno sviđa je što ispod svake rečenice postoji sekcija sa komentarima gde nativni govornici objašnjavaju kako finese tako i stvari koje bi nama ostalima izgledale nevažne a od ključne su važnosti (npr. razlika između El sa i bez apostrofa u Španskom).

Kratak prikaz metodologije.

Reveal hidden contents

Prednosti: dovoljno je par minuta da odradite jednu lekciju, gramatika se postepeno uvodi, imate objašnjenje konjugacija i ostatka gramatike svaki put kada se upotrebi neki novi izraz, možete da slušate svaku novu reč koliko god puta želite, dostupnost iz browser-a kao i za android, ios i windows mobile platforme. 

Mane: Nisam uspeo da nateram mikrofon da radi (davao sam dozvole za mikrofon u podešavanjima za Fleš i još par drugih stvari, ali mikrofon je i dalje u alfa fazi), manjak jezika (uglavnom su evropski), možete jezik naučiti do nekog srednjeg nivoa (na sajtu kažu 60%).

Mađarski i Velški su pred puštanjem u promet. Bila bi fora da pučanstvo na forumu nauči Klingonski (kada ga završe) pa da niko ne može da provali šta pišemo.  :D

meni mikrofon radi bez problema i u pc i u android aplikaciji.

• Author

Izgleda da nešto zeza samo sa ENG-FRA kombinacijom, u španskom mi radi bez problema. 

ja rabim rozetu stoun za učenje nemačkog, al duolingo dođe kao zgodna dopuna.

u svakom slučaju mnogo bolje nego davanje para za časove, pogotovo na početnim nivoima. 

dualingo je kul za kad se ceka bus, il kad se nadje sjedalo, pa tokom prevoza za zabaviti se i poraditi na rutini.

nije bas alat za ucenje.

• Author

Pa jeste dobar za osnovu, kada krećeš od nule. Inače izgleda da je problem sa mikrofonom bio do mog korišćenja beta verzije Vivaldija, sa portabilnim fajerfoksom sve fercera kako treba. 

ako kreces od nule, moj ti savet da bas ono zagrizes, sve po redu, pre svega gramatiku, sto bi mladi rekli baj d buk.

dl je svakako koristan i kul za vezbice.

bez obzira dal se kreće od nule treba zagristi sve po redu, i knjige, i filmovi i muzika i sve što ti padne pod ruku. što više stvari koristiš pre ćeš naučiti. 

ja krećem od nule, al mi se ne plaćaju časovi na ovom nivou (niti mogu da koristim neke udžbenike, jer su uglavnom svi potpuno na nemačkom) pa mi rozeta stoun super koristi. 

cilj je da do juna/jula budem u stanju da govorim tečno (ako možda ne potpuno tačno :))

nema sanse do juna.

u šta da ima

nugat tortu

deal

mmm nugat torta

Edited by belch

Odličan za početak, dopunu, zabavu.

Ja ga odavno koristim za Njemački  i Talijanski.

Inače je po meni Pimsleur top.

• 1 month later...

Pojavio se još jedan sličan sajt, koji podučava reči na bazi frekventnosti upotrebe pa su ga neki zbog brzine napredovanja okarakterisali kao Duolingo na steroidima. Za sada je dostupno samo učenje francuskog (za govornike engleskog, ruskog i estonskog) i engleskog (za govornike nemačkog, francuskog, ruskog i estonskog), ali se očekuje dodavanje novih parova, a možda i početak naplate. Recenzije na forumima gde se okupljaju osobe koje uče jezike (HTLAL i Language learners) su iznenađujuće pozitivne.

Adresa:

https://lingvist.io/

Edited by vememah

• 1 year later...

postoji li neki sajt koji omogucava direktan kontakt sa native speakerom, bez pretplata i premium profila ?