Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, salerokada said:

@dragance Ne plaćaju ni procentualno isto. Kod nas postoji gornja granica poreza tj. od neke plate ti više ne plaćaš poreze. I ako ti je plata iznad toga onda ti procentualno manje plaćaš od motača kablova.
Ok, ima i taj godišnji porez na plate koji ti se uračunava na sve što zaradiš preko (ne znam napamet) npr 2,5K EUR. Ali tu imaš dosta nekih umanjenja, pa na kraju ni to ne ispadne nešto mnogo.

Za porez ne postoji gornja granica, samo za doprinose. Takođe, svi preko određenog primanja imaju i taj godišnji porez na dohodak koji za sada ima 2 stope.

Presmešno je što se ovde prozivaju ITjevci što ne plaćaju više dočim tajkuni, sportisti, političari i kriminalci valjaju 10000x veće iznose i ne plaćaju baš ništa.

• +1 4
  • Tužno 1
Posted
10 minutes ago, brusli said:

Dok motaci kablova placaju procentualno neuporedivo vise, jel to pravedno ?

Lično mislim da nije. Više puta sam učestvovao na nekoliko tribina vezanih za poreze kod nas, u vreme kad je krenula cela ujdurma sa frilenserima, i jesam pri stavu da poresko opterećenje treba da se smanji za niže kategorije primanja. Ruku na srce, doprinosi za penziono za poslodavce jesu od ove godine smanjeni za 1%, ali ti kao zaposleni ne vidiš nikakvu razliku jer ti je neto iznos isti, ali možda je upravo to vesnik boljih vremena i pravednijeg oporezivanja.

Zapravo, mislim da ceo poreski sistem treba da se menja od nule jer ne valja mnogo toga, ali nažalost, sa ovakvom situacijom u zemlji, to je samo pusta želja.

Otprilike u isto vreme kad sam čitao o problemu naplate zdravstvenog osiguranja iz inostranstva za penzionere povratnike sam naleteo i na vrlo opsežno istraživanje koje radi analizu tzv. neto transfera, tj. spregu između oporezivanja i vraćanja kroz socijalne usluge, i sećam se da je Srbija bila poslednja u Evropi, tj. najviše poreza uzima a najmanje daje natrag ljudima sa najnižim primanjima (gledano kroz penzije, socijalnu zaštitu, zdravstvenu zaštitu, itd.) i to je nešto što bi moralo pod hitno da se menja, za šta takođe nisam naročito optimističan. Pokušaću da nađem u browser history-u to pisanije za oba problema, mislim da bi valjalo proučiti, ako ništa barem da osvestimo veličinu problema koji je ogroman.

7 minutes ago, brusli said:

Kako placaju procentualno isto, kada postoje agencije, pausalci, DOO i ostali kreativni i legalni nacini da utajis porez.

Legalno tajenje poreza je pleonazam. To o čemu ti pričaš je poreska optimizacija.

3 minutes ago, salerokada said:

@dragance Ne plaćaju ni procentualno isto. Kod nas postoji gornja granica poreza tj. od neke plate ti više ne plaćaš poreze. I ako ti je plata iznad toga onda ti procentualno manje plaćaš od motača kablova.

Gornja granica za porez ne postoji - ostaje fiksna na 10% bez obzira kolika je plata. Postoji gornja granica za doprinose za penziono i zdravstveno osiguranje, ali ista postoji i u drugim državama, ništa specifično za nas. Problem je sasvim druge prirode.

3 minutes ago, salerokada said:

Ok, ima i taj godišnji porez na plate koji ti se uračunava na sve što zaradiš preko (ne znam napamet) npr 2,5K EUR. Ali tu imaš dosta nekih umanjenja, pa na kraju ni to ne ispadne nešto mnogo.

Tačno, imaš dodatno umanjenje ako imaš decu ili izdržavana lica, plus nisi dužan da platiš 10% godišnjeg poreza ako si mlađi od 40 godina, što mislim da je lep podsticaj, ako su mogli frilenserima da otpišu kamatu za 5 godina, onda vala treba i svim ostalim kategorijama da daju neku sličnu povlasticu, uključujući i ljude sa najnižim primanjima, a oni su na kraju jedini ostali zakinuti jer njima nije ponuđeno ama baš ništa, doduše oni se i ne bune nešto previše koliko primećujem, poreska pismenost je kod nas ekstremno niska :/

• +1 3
  • Hvala 1
Posted

Uzgred @ppetrovic je u pravu, prosek za seniore je 3k, ima par vecih firmi gde je 4k+, ali ono oko cega se ne slazemo je da je IT preplacen u Srbiji, sticajem okolnosti.

IT je po meni jedno od laksih zanimanja, neuporedivo teze je biti sofer ili raditi na nekom salteru, docim pomenuti imaju nekoliko puta manju platu. Da ne pricam za gradjevinske radnike.

Posted
4 minutes ago, ppetrovic said:

Tačno, imaš dodatno umanjenje ako imaš decu ili izdržavana lica, plus nisi dužan da platiš 10% godišnjeg poreza ako si mlađi od 40 godina, što mislim da je lep podsticaj, ako su mogli frilenserima da otpišu kamatu za 5 godina, onda vala treba i svim ostalim kategorijama da daju neku sličnu povlasticu, uključujući i ljude sa najnižim primanjima, a oni su na kraju jedini ostali zakinuti jer njima nije ponuđeno ama baš ništa, doduše oni se i ne bune nešto previše koliko primećujem, poreska pismenost je kod nas ekstremno niska :/

Lep podsticaj my ass. Kao prvo tipičan primer diskriminacije po godinama. Kao drugo još jedna povlastica za one koji dobro zarađuju. Klasičan Superhik potez naprednjačke vlasti.

• +1 4
Posted

Što je najgore to nisu smislili naprednjaci već čovek koji je uveo Test samostalnosti za paušal na velika vrata. Pričao je o toj meri u nekom gostovanju negde, njegov rezon je bio da emigracija napolje nakon 40. godine života nema naročito smisla i da ovakvi podsticaji mogu da donesu prevagu da neko sa iznadprosečnim primanjima ostane trajno u Srbiji. Koliko će ta mera da bude delotvorna, još je rano reći, a nije ni spomenuo kako će tačno to da mere.

S druge strane, koliko god mi ovde diskutovali o ovoj problematici, ljudi koji rade za minimalac obično nemaju predstavu o tome koliko im država uzme na mesečnom nivou pa samim tim ni nemaju neki osećaj da im neko guli kožu s leđa, pa verovatno otud i odsustvo bilo kakve ozbiljnije pobune, a to onda sa sobom povlači i sve ostalo što ne valja sa oporezivanjem.

Posted

Koliki procenat uopste placa godisnji porez na dohodak kod nas? Motaci kablova, soferi i salterski radnici sigurno ne podlezu... univerzitetske profesori takodje koliko ih poznajem su ispod limita. Sve mislim da taj porez i placaju samo IT-evci 🤔

Posted (edited)
5 minutes ago, Lucia said:

Koliki procenat uopste placa godisnji porez na dohodak kod nas? Motaci kablova, soferi i salterski radnici sigurno ne podlezu... univerzitetske profesori takodje koliko ih poznajem su ispod limita. Sve mislim da taj porez i placaju samo IT-evci 🤔

oko 30000 ljudi godišnje prijavljuje porez

do 40 god su oslobođeni, ukoliko je prihod za 10%

ukoliko je veći, mislim da onda podležu porezu

Edited by Braća Strugacki
  • Hvala 1
Posted

@ppetrovic Ceniš da čovek sa visokim ovlašćenjima u doba vlasti SNS-a nije napredljak?
I to što si opisao, a što mi je poznato da im je bila motivacija, je diskriminacija po godinama par ekselans. Uostalom, i poreske olakšice za one koji su prešli sa preduzetnika na ugovore o radu su isto bile parcijalne i nepravedne.

• +1 2
Posted

Ne bih znao, nisam se previše udubljivao u njegovu ličnost i političku afilijaciju, sve što znam je da je bio dosta kritičan prema njima u više navrata, ali detalje ne znam.

Što se tiče poreskih olakšica za bivše paušalce, to su outsourcing direktori stavili sebi u džep, jedan jedini dinar nije otišao zaposlenima u IT-u od tih para, osim u onih 1% slučajeva gde su se ljudi cimali u sred pandemije i lockdown-a da otvaraju svoje DOO agencije.

Da je moglo sve bolje i civilizovanije, moglo je, ali nemoj nikad da gubiš iz vida u kojoj zemlji živiš. Od koga je, dobro je.

Posted

Ako pricate o Svetislavu Kosticu, on je lice upisano u APR za Zeleno Levi Front, kakav crni SNS.

• +1 1
Posted
2 minutes ago, brusli said:

Uzgred @ppetrovic je u pravu, prosek za seniore je 3k, ima par vecih firmi gde je 4k+, ali ono oko cega se ne slazemo je da je IT preplacen u Srbiji, sticajem okolnosti.

IT je po meni jedno od laksih zanimanja, neuporedivo teze je biti sofer ili raditi na nekom salteru, docim pomenuti imaju nekoliko puta manju platu. Da ne pricam za gradjevinske radnike.

Ne bih rekao da je IT preplaćen tek tako, niti upoređivao odmah nekog šofera, šalterske radnike i slično.

IT je kod nas premalo plaćen, barem mi je takav bio utisak pre xy godina u državnoj službi i pre x godina gledajući šta se dešava u jednom od tehnoloških parkova, i čini mi se da se to nije promenilo previše od tada.

Mada vidim napredak u domenu e-uprave postoje manjkavosti i dugovi koji će nas pre ili kasnije stići, uzrok tome je slab kadar, koji je opterećen, pored poslovične negativne selekcije i slabog ulaganja u obrazovanje postojećeg kadra i lošeg upravljanja, i niskim primanjima, tako da imaš dva negativna trenda koji doprinose lošoj IT infrastrukturi države i samim time lošijim iskustvom građana u interakciji sa tim sistemima. Od kašnjenja dokumentacije ili nemogućnosti da nešto na nekom servisu završite do ezdravstva koje je, for all intents and purposes, počesto kamen spoticanja i onako jadne i nesposobne administracije tamo, na primer.

To treba uzeti u obzir ipak kada se priča o platama u "IT sektoru". I uzeti u obzir kako to utiče na sve.

Ali generalno ljudima koji rade za pristojne pare svaka čast, danas je njihovo vreme, i treba maksimalno koristiti jer neće trajati večno.

Glede drugih zanimanja, ne mogu se složiti da je biti šofer ili raditi na nekom šalteru neuporedivo teže, a ni lakše. Teško je i jedno i drugo i treće.

Ali tu imamo temu koja je možda zanimljiva, mi šofera nemamo dovoljno koliko znam, i nije to minimalac posao, i tu postoje prilike - ali toliko malo je ljudi raspoloženih za to da su izgleda spustili granicu kada se dozvole mogu uzeti, a i uvozimo šofere zar ne?

A i građevinske radnike uvozimo ako se ne varam?

Uglavnom, to nije tema ovog topika a verovatno ni vaša želja, ali meni se čini da smo mi u zanimljivoj situaciji, ne znam da li je tako u drugim zemljama, kod nas ljudi ne žele da rade neke poslove čak iako nema radne snage i ima prilike da se zaradi bolje od minimalne, pa i prosečne, plate.

Kao onomad kada je Majkl Mur išao u Najk da pita što ne otvore fabriku u Flintu i Fil Knight mu je tada rekao, ako se sećam, "Americans don't want to make shoes".

Ići ću u krajnost ali - Srbi neće da rade određene poslove.

Mislimo da zaslužujemo više, i daleko mi je SFRJ i to što smo bili u nekoj kao dobroj poziciji tada da bih  to uzeo kao razlog zašto neko rođen krajem devedesetih prosto ne želi da radi veliku grupu poslova, možda je to samo generacijski, možda je do social media, a možda imam krivu sliku o svemu. Ali meni se čini da prosto nije stvar u težini posla, biti backend dev na nekom projektu uopšte nije lakše/teže od vožnje ili izdavanja/primanja dokumentacije, trenutno je isplativo i naplativo više globalno, i razumem da trenutno vredi, ali mi se čini da bi ,generalno, svako radije bio dev za 500e, mučio se, prelazio sa posla na posao i životario iako ne shvata niti voli to nego da lepo sedi u šalter sali i lupa pečate (a to, verujte mi, nije uopšte tako loše, samo što boli ruka posle par hiljada :D). Dobro, lupam, ko bi želeo to na duže staze, ali znate o čemu pričam.

• +1 1
Posted
1 minute ago, djeneralche said:

Ako pricate o Svetislavu Kosticu, on je lice upisano u APR za Zeleno Levi Front, kakav crni SNS.

Baš sam hteo da ovo napišem.

Posted

inače za 2013 je podneto 17.972 prijava, 2021g - 34.753, a za 2022 - 29.810

a niste hteli da izglasate tomu, sve vam bilo gadno

Posted (edited)

@djeneralche On je autor poreskih olakšica kod testa samostalnosti i poreskog oslobađanja za godišnji porez na plate za mlađe od 40 godina?

btw: ja nisam protivnik testa samostalnosti tj. ukidanja mogućnosti da se programeri izvlače od plaćanja poreza i doprinosa. Smatrao sam da je to bilo nepravedno prema ostalim zaposlenima koji plaćaju pune iznose.

Edited by salerokada
  • +1 1