Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Znači, sad je odjednom problem što postoji slobodno tržište pa su neke profesije deficitarne a neke nisu, i da pogađam - ja i stotine hiljada kolega su nekako krivi zbog toga?

Nema frke, mogu i da prestanem da pišem na temi, da ne kvarim zabavu. Samo recite.

• -1 1
  • Tužno 1
Posted

PPP topli zec :D 

Kako je donedavno zaustavljeno pustanje novih clanova, tako je i ova tradicionalna dobrodoslica postala deficitarna.

• Haha 3
Posted

kina je u problemu, školuje mnogo više ljudi nego što je potrebno

Posted

Da li je neko video, propustio sam ako je pomenuto, ali da li ppetrovic zarađuje baš mnogo ili baš baš baš mnogo?

• Haha 5
Posted (edited)
1 minute ago, Venom said:

Da li je neko video, propustio sam ako je pomenuto, ali da li ppetrovic zarađuje baš mnogo ili baš baš baš mnogo?

Ja napisah da je ta plata neki prosek u UK za slicnu poziciju. Tako da, meni se cini da je bas bas mnogo za Srbiju - but what do I know.

Edit: pardon, oko 500 eura vise - ne ta plata (4k neto)

Edited by dragance
Posted (edited)

Što je najgore, nigde nisam ni naveo konkretnu cifru već smo uzeli uopšteni bruto prosek za par pozicija koje smo spomenuli u toku diskusije i te sume su pripisane meni kao "moje".

Gde da kažem kolika je pa da me kidnapuju, da me za'ebeš burazeru.

Edited by ppetrovic
Posted

a to ti je slobodno tržište, neko je pametan, pa se snađe

pričao je džordan piterson o tim hijerarhijama u društvu i zašto ne mogu da imaju uspeh ljudi sa niskim iq-om

srećom, takvih nema ovde, ako ne računamo ove koji zarađuju 2-3k eur mesečno, što svaka šuša može

• Haha 1
Posted
14 minutes ago, salerokada said:

@ppetrovic Istu platu možeš da dobiješ u inostranstvu zato što je profesija kojom se baviš deficitarna. Da se baviš npr šivenjem imao bi nisku platu koliko god da si dobar.
Drugo, tvoji postovi odaju utisak arogantne osobe. Zapitaj se kako si posle svega 50ak postova na forumu došao u situaciju da se govori o tebi umesto o temi i to u negativnom kontekstu.

Iskreno, mislim da se bespotrebno govori. Poenta ove teme i jeste da se čuju različita mišljenja, meni je npr. bilo zanimljivo da čitam to što piše, iako nisam ni blizu tog nivoa bilo važnosti bilo plate, a da li je neko arogantan ili ne je abtino™ za priču

• +1 2
Posted (edited)
43 minutes ago, ppetrovic said:

Moja plata ničim nije vezana za moju lokaciju. U više navrata mi je nuđena relokacija, što sam odbio jer mi poreska politika u Srbiji više odgovara. Sutra da odem bilo gde drugde, bruto iznos bi ostao identičan. Tako da, izvinućeš me, ali moja cifra jeste rezultat mog rada.

Svaka cast za bruto platu i treba da imas, imas znanje a i srecu.

Ja imam problem sa porezom tj netom, zato sto ljudi koji extra zaradjuju placaju nesrazmerno mali porez.

Dok motaci kablova placaju procentualno neuporedivo vise, jel to pravedno ?
Nek uvedu progresivni porez (nista agencije, i ostale utaje/prevare, koga zabole za "snalazenje") i svima dobro.

Edited by brusli
  • +1 1
Posted

Procentualno placaju isto - srazmerno prihodima ne. Jebi ga - to je problem Srbije, a ne individualne.

Uvek mozes dati vise na porez slobodno, tj ko hoce.

Posted

Kako placaju procentualno isto, kada postoje agencije, pausalci, DOO i ostali kreativni i legalni nacini da utajis porez.

Treba nam sistemsko resenje, a ne dobrovoljno.

Posted

Isto je u Poljskoj, Bugarskoj i Ukrajini. Mislim da se ne moze reci da je utaja. Isto tako bilo bi fer da se izjednaci sa drugim zanimanjima sto ce se sigurno u jednom momentu i desiti kao recimo u Rumuniji pre par nedelja. I onda ce IT biti manje vise standardan white colkar job kao na zapadu.

Posted

@dragance Ne plaćaju ni procentualno isto. Kod nas postoji gornja granica poreza tj. od neke plate ti više ne plaćaš poreze. I ako ti je plata iznad toga onda ti procentualno manje plaćaš od motača kablova.
Ok, ima i taj godišnji porez na plate koji ti se uračunava na sve što zaradiš preko (ne znam napamet) npr 2,5K EUR. Ali tu imaš dosta nekih umanjenja, pa na kraju ni to ne ispadne nešto mnogo.

• +1 1
Posted
4 minutes ago, Time Crisis said:

Iskreno, mislim da se bespotrebno govori. Poenta ove teme i jeste da se čuju različita mišljenja, meni je npr. bilo zanimljivo da čitam to što piše, iako nisam ni blizu tog nivoa bilo važnosti bilo plate, a da li je neko arogantan ili ne je abtino™ za priču

+1. Zanimljiva spika i dosta informacija koje nam na ovaj ili onaj način mogu koristiti. Ako nekom smeta ono što kolega @ppetrovic piše možda bolje da ga stavi na ignore nego da se ponovi @keksi krem situacija :(

• +1 2
  • Hvala 1
Posted

A postoji i gornja granica plate preko koje porezi i doprinosi ne mogu da rastu ni u apsolutnom iznosu.