Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
12 hours ago, Кристофер Лумумбо said:

A zdravstvo ovde bolje, venom kune sudbu kletu sto je janjicar.

Lečim se za džabe i u Nemačku i u Srbiju, za tebe nema mesta ni u Hanu.

Posted

4K neto mesecno je normalna cifra za team lead/menadzera. Ima i manje, ima i vise ali daleko od toga da je nedostizno. Ja bih npr. trazio toliko ako bih razmisljao da predjem na tu poziciju. Neki konsultanti zaradjuju jos vise.

To naravno ne znaci da mozes da odradis kurs od 2 meseca za QA i nadas se da ces da zaradjujes te novce. Vecina ljudi na tim pozicijama su 10+ godina u industriji i imaju ozbiljno znanje. 

Ili da ides na DevOps poziciju. Tu mozes i kao junior da trazis 2K, samo da se vidi da si spreman da ucis i da si pametan. I da neces da osedis prvi put kad se produkcija srusi :D 

Posted

Ne znam, jedino da uploadujem svoj platni listić onda, ne znam kako bih drugačije dočarao, ali te plate jesu dostižne kod nas već neko vreme. Da se razumemo, itekako postoje kompanije koje traže tech leadove a nude 1500-2000 EUR mesečno neto, samo što te kompanije mogu za te pare da dobiju kadar koji nije dorastao tim pozicijama, ili im ti oglasi stoje otvoreni mesecima, pa i godinama.

S druge strane, za 4K EUR neto ćeš da prođeš oooozbiljno driblanje na intervjuu za posao, često ćeš imati i nekoliko krugova intervjua, a dešavalo mi se da imam i psihološku procenu, a za jednu DevOps poziciju sam morao čak i da vadim uverenje da nisam krivično osuđivan i da se protiv mene ne vodi krivični postupak pre nego što sam mogao da dobijem pristup bilo čemu od infrastrukture.

Kompanije koje plaćaju tolike pare zahtevaju ozbiljno znanje i iskustvo, pa ko ga ima, itekako može da dobije toliku kintu, i to na belo.

E sad, mogu da pričam i o tome da onaj ko je verziran i spreman je da se malčice više iscima, može da uganja i veću sumu ako registruje DOO i radi direktno za strance, naročito za US kompanije, onda ta cifra može da ode još i više i da se uganja prosečna US IT plata, dakle $120 000 godišnje pa na gore, pre poreza i doprinosa, ali ne znam koliko ima smisla pričati o tome na temi, kontam da je to tek suludo da neko poveruje, tako da neću da rabim tastaturu bez veze.

Jedino čemu se nadam je da će trenutna kriza da nas natera da se malčice emancipujemo kao tržište i krenemo malo više da valjamo svoje proizvode i usluge direktno u inostranstvo a ne da se ogroman procenat sposobnog IT kadra koncentriše u outsourcing sweatshop firme koje su nikle kao pečurke posle kiše čim je krenula da prolazi svetska kriza tamo negde 2010-2012.

Pratićemo razvoj situacije u svakom slučaju.

Posted
10 minutes ago, LaLinea said:

Vrtoglave cifre iznose Sammael i ppetrovic.
Ne znam odakle vuku ove statistike o platama, ali ja ne poznajem nikoga ko radi za toliki novac u Srbiji, a nemali broj poslodavaca, kolega i različitih pozicija imam u svom stažu. 

Skoro mi je, da budem iskrena, od nekih Rusa stigla ponuda sa visokom cifrom, ali mi je njihova priča smrdela mnogo

Cifre su tu negde i u mojoj braniši, ja sma u konsaltingu... Ali za ljude koji imaju 10+ godina u industriji, i znaju jako dobro stvari...

Posted

Prosek u UK za dev ops lead je £72k gldišnje pre poreza. Posle poreza i odbitaka (penzija nije oporezovana ostane oko £4200 neto mesečno. To je oko €4500-4700

Posted
53 minutes ago, Shan Jan said:

4K neto mesecno je normalna cifra za team lead/menadzera. Ima i manje, ima i vise ali daleko od toga da je nedostizno. Ja bih npr. trazio toliko ako bih razmisljao da predjem na tu poziciju. Neki konsultanti zaradjuju jos vise.

Ili da ides na DevOps poziciju. Tu mozes i kao junior da trazis 2K, samo da se vidi da si spreman da ucis i da si pametan. I da neces da osedis prvi put kad se produkcija srusi :D 

Krajem godine Synechon je za team lead-a nudio 3,5Keur. Običan član tima nije mogao da im ide preko 3K.
Bivši kolega, jako dobar, je tražio 4K i bio je na jedno 10-15 intervjua dok konačno nije dobio ponudu.
Drugar, recimo da je medior devOps, radi za oko 1,5K.

Isto bivši kolega koji je "samo" senior radi za 4K, ali daleko da su to uobičajene pare.
Mogu te pare da se dobiju, mogu i veće, ali treba čovek da bude stručnjak i opet neće svaka firma da ponudi toliko.
Za "prosečnog" seniora pare su 500-1000 eur manje.

• +1 2
Posted

Zasto niko nece da radi kod mene? :cry:

• Haha 3
Posted
2 minutes ago, dragance said:

Jes, pa da mora da se preznojava nocu da li ces da mu iskljucis server :tongue:

Salu na stranu, mislim da su na forumu uglavnom ITjevci koji su zadovoljni svojom pozicijom.

• Haha 4
Posted
16 minutes ago, dragance said:

Ako se ne varam, kao jedan od uslova si naveo da kandidat mora da bude UK citizen/državaljanin, tako da jbg. 

Posted
10 minutes ago, Willow said:

Ako se ne varam, kao jedan od uslova si naveo da kandidat mora da bude UK citizen/državaljanin, tako da jbg. 

Ne, ne mora. Imamo kancelarije u Spaniji, Sloveniji i u Irskoj (gde je HQ). Samo za neke poslove mora UK viza, ali zavismno od sposobnosti kandidata, sredjujemo papire.

Posted
30 minutes ago, dragance said:

Sumnjam da nas ovde ima puno iz UK. Ja sam vec u Dynamics svetu, delovalo je zanimljivo, ali kad budes otvorio Srbiju ili relocation u Grcku ili Soaniju ili Italiju :D 

• +1 1
  • Wub 1
Posted

Ili jednostavno da ponudite B2B varijantu pa neka fakturiše ko gde hoće bruto cifru a poreze i doprinose neka rešava tamo gde živi i gde je poreski rezident i svi srećni i zadovoljni, živeli su srećno do kraja života

Posted
3 minutes ago, Lezilebovich said:

Sumnjam da nas ovde ima puno iz UK. Ja sam vec u Dynamics svetu, delovalo je zanimljivo, ali kad budes otvorio Srbiju ili relocation u Grcku ili Soaniju ili Italiju :D 

Imamo Spaniju. Malaga :) 

• +1 2
  • Wub 1
Posted
5 minutes ago, dragance said:

Imamo Spaniju. Malaga :) 

Gde ti je onaj oglas :D ? 

• Haha 1