Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

1 minute ago, bags said:

Mislim da ste previse ocrnili IT. Nije bas toliko lose i stresno. Potrebno je samo pumpati estimates. rolleyes

Odakle je firma? Meni je rad u americkoj i evropskoj firmi nebo i zemlja. Ako ponovo nadjem neku stabilnu evropsku firmu selim se tamo.

IT ima i ogroman burnout ratio. Znam tonu ljudi koji su prosli kroz to i tad cesto krecu ove price o selu. Ja sam dva puta u dve firme prosao burnout. Previse je sve brzo, haoticno i nestabilno. Opet, nekom se zalomi bolje a nekom gore okruzenje.

Nego pustite selo, ajmo da investiramo u gajbu na obali mora pa da tamo docekujemo goste koji beze od burnouta ko sto radi nas gazza fantom

• Replies 3.5k
  • Views 286.9k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

• Da napišem par reči o radu u mojoj IT firmi u Kini, pošto sam nedavno proveo duže vreme u Šangaju.   Nakon prestanka kovid mera, ljudi su polako vraćani u kancelarije, da bi sada bilo obavez

Posted Images

Kakve si/ste sreće, ima da pukne i taj balon čim kupiš gajbu. Ozbiljno planiram da ne idem na more sledeće godine, jeftinije otići 10 dana u Austriju u neko selo, nego u Grčku ili na Jadran

@nenad Ok, ako nisi video moje argumente, onda da ne nastavljamo dalje.

Naročito što ti je ono što ti nazivaš svojim argumentima prilično tanko, ublaženo rečeno. Vidim, sela danas vrve kao košnice od svih onih koji nisu imali opciju da daju otkaz poljoprivredi.

Dobro zavisi gde pazaris. Po Grckoj ima gajbi na moru za male pare. U Hrvatskoj ti treba da prodas dvorac u Francuskoj da bi kupio nesto.

@Shan Jan pa i to ima razlog zašto košta malo 😃 Zaletiš se tako sa nekom kućom u vukojebini i onda si džabe krečio.

5 minutes ago, Pixisis said:

@Shan Jan pa i to ima razlog zašto košta malo 😃 Zaletiš se tako sa nekom kućom u vukojebini i onda si džabe krečio.

Uvek ostaje opcija da se ide u Sangaj da se predaje matis malim Kinescicima fantom

@shanjan Misliš da je to stress free uz sve one tiger moms 🤔

30 minutes ago, Pixisis said:

@nenad Ok, ako nisi video moje argumente, onda da ne nastavljamo dalje.

Naročito što ti je ono što ti nazivaš svojim argumentima prilično tanko, ublaženo rečeno. Vidim, sela danas vrve kao košnice od svih onih koji nisu imali opciju da daju otkaz poljoprivredi.

ti si sasvim ocigledno selo i poljoprivrednike videla samo u reklami za maxi, pa zaista nema potrebe da nastavljamo.

sela u srbiji vrve kao kosnice. gospode

28 minutes ago, Shan Jan said:

Uvek ostaje opcija da se ide u Sangaj da se predaje matis malim Kinescicima fantom

1jbR.gif

19 minutes ago, Pixisis said:

@shanjan Misliš da je to stress free uz sve one tiger moms 🤔

Hahaha, verovatno ne, ali znas kako, dolazim iz porodice gde su i deda i otac predavali na fakultetu, red je da se i ja oprobam D

Edit: Mi nove generacije smo skromne, ja bih bio srecan da predajem u srednjoj ko sto je sestra svojevremeno fantom

Edited by Shan Jan

2 hours ago, Shan Jan said:

Imam prijatelja koji je posle 25+ godina rada u IT-ju, u banci, dobio otkaz... Eno ga, već 10 godian predaje u elektro školi, plata nije bog zna kakva ali kompletan stress free posao iz njegovog ugla (ko neće da uči da mu 2, ko hoće, da mu više)... Još 5 godina i penzijica, on srećan...

Nota bene, njemu ne zavisi život od te plate, nasledio je svojevremno boga oca nekretnina i svačega nečega, žena mu radi u IT-ju, deca su mu i tad kad je dobio otkaz već završavala fakultete, tako da je logično da mu je sve ovo stress free.. Da mora da zaradi neke novce, pitanje kako bi mu bilo...

@radisa zato kazem u Kini. Tamo se dobro placa za profesore u ino skolama za matis. Mada, cak i plata na stranu, ne znam dal bih smeo da stanem na crtu ovoj nasoj danasnjoj deci ph34r

Prenapumpani estimates = prodaja ne može da proda jer je preskupo = nema prihoda = otkazi developera.

Premda su otkazi developera trenutno neminovnost svuda.

Da, to doba godine kad se ova prica pokrene i kad mene uvek mrzi da prostrem carsaf. A zahteva carsaf jer je puno nepoznatih.

Dakle, carsaf alert!

Tldr: poljoprivreda? Well, kolko para daj boze bar toliko muzike.

Kad se radi o poljoprivredi kao izvoru prihoda tu nema bas mesta za improvizaciju. To se radi by the book. A by the book nije jeftin. A zarada moze da bude u milionima za tajkune (uljare, secerane, ogromni posedi u stotinama ha itd), a isto tako moze da bude i teska beda na granici ili ispod granice gladi sa unistenim zdravljem sjebanih kicmi i donjih ekstremisteta kad se radi o intenzivnoj poljoprivredi malih zemljoposednika bez para i mehanizacije.

E sad kad je by the book i kad se radi o nekom zacrtanom prihodu od kojeg se moze ziveti npr 20-30k godisnje tu ima nekoliko opcija ali svaka trazi ozbiljno ulaganje.

Recimo za vocarsrvo trazi minimalno 5ha da bi se moglo dohvatiti do iparda, ili 0,5ha plastenika za povrce.

I evo kako to izgleda na jednom primeru.

Njiva osrednje klase do 100km od BG (turski deo) da ima negde asfalt i struju u blizini - 5ha = 50000eur

Traktor vocarski osrednje snage sa minimalnim setom potrebnih osnovnih prikljucaka, sa kabinom, klimom, euro 5 (da bi se pokupila ipard subvencija) = 40000eur (dobije se nazad 15k..trosak 25k)

Buseni bunar na 150m (to je neka prosecna dubina na kojoj cesto ima dovoljno vode sa opremom i podstanicom (ipard subvencije) = 35000eur (dobije se nazad 15k trosak 20k)

Mreza za navodnjavanje = 20000eur (dobije se nazad oko 10k)

Ograda oko 1km = 30000eur (ipard dobije se nazad 10k trosak 20k)

Zemljani radovi (podrivanje, mreza puteva, drenaza) = 25000eur (ipard dobije se nazad 10k trosak 15k)

Montazni objekat od sendvic panela da sluzi kao garaza i alatnica = 20000eur (ipard dobije se nazad 10k trosak 10k)

Hladnjaca ili susara (u zavisnosti od kulture..naravno ne vazi za minusne hladnjace koje su puno skuplje) = 25000eur (ipard dobije se nazad 10k trosak 15k)

Kontejner za prespavati sa mini cajnom kuhinjom, wc sa septickom jamom = 15000eur

Sadnice (recimo dvogodisnje prosek za neko voce za 5ha sa nekom srednjom gustinom sadnje) = 20000eur (ipard moze nazad 10k trosak 10k).

Troskovi sadnje = 10000eur

Total potrebno za iskesirati: 290000eur.

U tome je sadrzano vlasnistvo nad zemljom koja vredi 50000eur + (vrednost objekata, zasada).

Ukupan povrat iz subvencija 85000eur.

Moje visegodisnje istrazivanje kaze sledece: Zarada po hektaru 3000-5000eur tj 20000eur godisnje prosecno nesto sto bi trebalo da je manje vise zagarantovano. Naravno postoje tu godine u kojima ce sve da podbaci i godine u kojima ce da preliva ali prosek je taj neki. U tom proseku zarade se otprilike krije i razlog zasto je za vecinu vrsta neisplativo kupovati protivgradne mreze jer je manja steta da grad nanese stetu jednom u recimo 5 godina (i da se steta delimicno naplati od osiguranja) nego da se ulozi jos 100k.

Elem da se vratim na taj prosek od oko 20k sa 5ha.

Moze to biti i dosta vise ali primarnom proizvodjacu pripadne najmanje.

U realnosti price o zaradi cisto od 15 i vise k eur po hektaru ne postoje. U realnosti bi sa 5ha trebalo da se uzme u visegodisnjem proseku tu oko 20k +/- 5k.

Mnogi koji bi zapravo hteli ozbiljan biznis, a ne samo zaradu za pokrivanje troskova zivota, planiraju sekundarne proizvode (rakije, dzemovi, ovo ono) i to nije zgoreg ali to je jos ulaganja, jos vise menadzmenta oko plasmana i jos vise rizika pa ne bih opterecivao sa tim.

Ovde i pricamo kako kad zavrsimo sa kancom da imamo neki kakav takav kvalitet zivota a ne kako zaraditi 6figures godisnje.

Zakljucak je jasan. Za 300000 moze da se kupi fina gajba ali ti niko nece vratiti nazad 85000.

I ne znam moze li bas takva gajba da se iznajmljuje za 1600eur mesecno pa da se tako dobaci do 20k/godisnje. Mada sa ovim Rusima mozda i moze.

Naravno iznamljivanje gajbe je puno lakse.

Ali ni taj famozni rad u poljoprivredi o kojem pisete nije vise taj rad vec je uglavnom skoro sve automatizovano.

Okopavanje kukuruza koje neko promenu i voznja u klimatizovanom traktoru koji okopava 700puta bolje nego sto to covek rucni ikada moze nemaju nista zajednicko a posebno ne fizicku tezinu rada.

Sve u svemu, valja iskesirati 300k, manje vise odjednom, a zapravo unutar jedno 2 godine. Treba docekati povrat nekih 80tak k koji obicno kasne taman toliko da se ne sme cekati da stignu pre nego se odresi kesa za sledecu fazu ulaganja.

Zemlja ce ocuvati vrednost, objekti i mehanizacija i ne bas.

ROI na aj da kazemo 150k troska (gledano bez zemlje i sa delom amortizovanim objektima) od nekih 7 godina nije neka najsjajnija poslovna prilika ali nije ni katastrofa posebno ako se zna da neka prosecna vocna kultura treba da zaradjuje bar nekih 20, 30 godina.

Not great not terrible... Kad se ostane bez posla i 20k godisnje je nesto. A ako se ikad doceka i neka penzija to bi moglo da obezbedi neki solidan nivo dostojanstva u trecem dobu.

Fora je sto ovaj nacin pretpostavlja posedovanje bar 200000eur u samom startu a i tako bi bilo jako napeto pokrpiti fazno investiranje.

Sa 300k se moze kupiti lokal i otvoriti kafeterijica da se cavrlja sa komsilukom i opet valjda da se namakne tih nekih 1600eur mesecne zarade. Ili veliki apartman (jos bolje manja kucica) na moru koji donese 20k tako sto se namesti dobro i izrenta 20tak nedelja po 1000e nedeljno.

A to mu sve dodje ipak manje zajebano za postaviti.

I onda nije previse cudno sto se ljudi odlucuju da kupe stan da bi ga rentali, ili lokal da prodaju hipsterske aromaticne vrste espresa.

Kako god, za biznis koji treba da donese polupristojnu zaradu mora da se ulozi novac. A ne 10k u ovce. Od toga nema nista. Da ima svi bi to radili pa taman smrdelo do kraja svemira.

Edited by bloodymir

4 hours ago, Sammael said:

Prenapumpani estimates = prodaja ne može da proda jer je preskupo = nema prihoda = otkazi developera.

Premda su otkazi developera trenutno neminovnost svuda.

Nisam ja mislio da sad duplas ali recimo bar ja licno zadnjih 10 god ako prodjem u glavi sta sve treba uraditi recimo za User Story i imam osecaj da je 1 dan dovoljan dodam bas uvek jos pola dana. Ako mi smrdi na punu nedelju posla kazem do cetvrtka ujutro sledece. Nisam imao neke probleme sa ovim approachom prvo jer uvek ima nesto sto se previdi i iskomplikuje a drugo i ako ostane vremena viska ima nesto da se popravi i utegne. ( Testovi, ui, pipeline, manji refactoring) U svakom slucaj manji crimge na daily od zavrsio sam sve ali jos samo xyz pa cu pushovati.

Na drugoj strani ako imas agresivne i preoptimisticne estimate ni najbolji sales ti nece pomoci plus ces imati IT gde ce ti se vecina ljudi pola radnog vremena spremati za intervjue.

7 hours ago, Shan Jan said:

Odakle je firma? Meni je rad u americkoj i evropskoj firmi nebo i zemlja. Ako ponovo nadjem neku stabilnu evropsku firmu selim se tamo.

Domace Austrijske. :)

Hebi ga druze vi kidate u Srbiji sa brutalnim platama tako da se i ocekuje nenormalan output. I to dovodi do svih ovih problema koje si spominjao. Plate u IT u Austriji su oko 1,5x vece od prosecnih plus se vecinom pravi software za lokalne potrebe.