Skip to content
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Parapsihopatologija™

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Jedan moj kolega inzenjer 2015 u Njemackoj nije imao mobilni. Zvala ga mama u firmu na fiksni. Kad je isao na sastanke kod klijenta uvaljivali mu sluzbeni da .se izbjegnu wtf scene.

• Replies 4.3k
  • Views 361.7k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Opcija 1 : trenutni tim, super harmonican i uhodan dobar roadmap za naredne 2 god, zanimljive i raznovrsne tehnologije odlican Product Owner Mane: nova sefica, sposobna ali izuzetno namazana i miko

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

Posted Images

4 hours ago, Paul Gompitz said:

Jedan moj kolega inzenjer 2015 u Njemackoj nije imao mobilni. Zvala ga mama u firmu na fiksni. Kad je isao na sastanke kod klijenta uvaljivali mu sluzbeni da .se izbjegnu wtf scene.

Ja sam uspesno izbegavao mobilni na poslu do negde pre 5 godina. A privatno nikad nisam osecao neku preveliku potrebu za njim. Cak i sad kad moram da ga imam ne znam kud cu s njim da mi ne smeta i uvek mi je frka da ga negde ne izgubim.

Ja svoj koristim samo za MFA.

Upravo smo saznali da nam je jedan od bitnijih klijenata ugašen.

Nemam pojma šta to tačno znači, ali sam siguran da je finansijski to toliko loše da će morati da bude otpuštanja.

Drugar mi javlja istu stvar juce. Siemens otkazao projekat za koji su napravili dva tima jedan u Becu jedan u Italiji. Trebalo poceti 1.9. Jedino sto je dobro sto su dobili ipak 10% uplaceno za troskove sto je bas siroko a i nisu se nadali pa ce ih bar malo pogurati.

Mnogo smo brzo opet usli u negativni deo ciklusa.

Ja u zadnjih par nedelja intervjuisao par ljudi, svi su bez posla još od druge polovine prošle godine.

Sad cuh da je TomTom otpustio 10% developera, oko 300 ljudi worldwide ali da nije istina zbog AI kako pise na internetima.

Jel ce da im ostane neko? Svakih par meseci po 5-10%.

• Popular Post
18 minutes ago, Shan Jan said:

Jel ce da im ostane neko? Svakih par meseci po 5-10%.

To je onda u apsolutnim brojkama sve manji broj otkaza...

4a5001b7beea096457f480c8808572428b-09-ro

5 hours ago, Choda said:

Sad cuh da je TomTom otpustio 10% developera, oko 300 ljudi worldwide ali da nije istina zbog AI kako pise na internetima.

U Beogradu je procentualno i vise: od 105 ljudi - 15. Makar su se za otpremnine ispruzili, koliko sam cuo 10 mesecnih plata...

Pade mi nešto na pamet...

Mnogo ITjevaca sanja o tome da batali posao i ode da čuva ovce. Koliko košta da se s tim krene od nule i koliko može da se zaradi, računajući početni kapital od 10 hiljada eur?

ChatGPT said:

Baš zanimljivo pitanje! Da pogledamo realno kako izgleda prelazak iz IT sveta u čuvanje ovaca, sa startnim kapitalom od 10.000 EUR.

1. Početni troškovi za čuvanje ovaca od nule

Stavka

Procena troškova (EUR)

Objašnjenje

Kupovina ovaca

5.000 - 7.000

~50-70 ovaca po ceni od 70-100 EUR po grlu

Oprema za čuvanje

1.000 - 1.500

Štap, psi čuvari, ograđivanje, sklonište

Hrana i ispaša

500 - 1.000 (za početak)

Ako nema dovoljno prirodne ispaše

Veterinarska zaštita

300 - 500

Vakcinacije, preventivne mere

Ostali troškovi

200 - 500

Registracija, dozvole, troškovi prevoza

Ukupno: oko 7.000 do 10.500 EUR

2. Mogući prihodi

• Prodaja mesa (jagnjetine):
    Prosečna prodajna cena jagnjeta je oko 200-240 RSD/kg (1,7-2 EUR/kg). Sa 50 ovaca, ako godišnje prodaš oko 30-40 jagnjadi (u zavisnosti od prirasta), prihod može biti:

• Prosečno jagnje od 40 kg x 2 EUR/kg = 80 EUR po jagnjetu

• 30 jagnjadi godišnje = 2.400 EUR godišnje (ovo je konzervativna procena)

• Prodaja vune, mleka ili drugih proizvoda može doneti dodatni prihod, ali obično nije velika stavka.

3. Troškovi održavanja godišnje

• Hrana, veterina, održavanje ograđivanja i opreme mogu koštati oko 1.000-2.000 EUR godišnje.

4. Zaključak

• Početni kapital od 10.000 EUR može pokriti kupovinu i osnove za 50-ak ovaca sa osnovnom opremom.

• Povrat investicije može biti spor (2-3 godine) jer je stočarstvo sezonsko i zahteva vreme da stado poraste i da se stvori profit.

• Zarada nije visoka, a posao je fizički zahtevan i zavisi od vremenskih uslova i tržišta.

• Za nekoga ko želi "da beži od IT-ja" i voli prirodu i životinje, ovo može biti ispunjenje, ali finansijski nije brz put do velike zarade.

Ako želiš, mogu ti pomoći da napravimo detaljniji finansijski plan ili da istražimo koje pasmine i pristupi donose najbolju zaradu u Srbiji! Kako ti zvuči?

@Sammael Dobar nacin razmisljanja ali pogresan smer, kupovina zemlje i proizvodnja psenice, voca i povrca. To je pravi put.

• Popular Post

I onda nakon par meseci se vidi koliko je lagan i stress free zivot ITijevca u odnosu na poljoprivrednika