Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

1 hour ago, nenad said:

kako je mentalno rasterecujuci posao u kome radis ko konj od jutra do mraka, svaki dan?

Pored toga ne bi mogao da visis na PPP, gde ces veceg mentalnog opustanja covid19

Edited by brusli

• Replies 3.5k
  • Views 286.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

• Da napišem par reči o radu u mojoj IT firmi u Kini, pošto sam nedavno proveo duže vreme u Šangaju.   Nakon prestanka kovid mera, ljudi su polako vraćani u kancelarije, da bi sada bilo obavez

Posted Images

Skroz je mentalno rasterećujuć, baš zato što je fizički užasno naporan. A i zato što se radi o setu aktivnosti koje se svaki dan u isto vreme imaju obaviti i to određenim redosledom. Rutiniziran posao kojim su te stariji učili od malena i do odrasle dobi si to sve već doktorirao. Nema većih iskaknja iz tog šablona.

2 hours ago, nenad said:

kako je mentalno rasterecujuci posao u kome radis ko konj od jutra do mraka, svaki dan?

Jebeno je okopavanje, jebeno... Za nas sa skoliozom ubistveno. U mom kraju je još devedesetih počelo autsorsovanje tog posla bugarskim Ciganima - sezoncima. Mora za te poslove trening od malena. Pisali su pokojni Zaharije i Dragan Vujadinović o tome više put. Nema više kopača.

Svi znamo prednosti ITa a sto se tice problema, postoje dva osnovna:

• Stres je ubitacan. Sistemi su kompleksni i niko ih ne zna toliko dobro da moze biti siguran da ce sve raditi kako treba pa ni da, kad ga pozovu u pola noci, da ce moci da resi problem. Svako ko radi u ITu na produkcionim sistemima (sto je valjda vecina) je u konstantnom grcu. Srecnici tokom radnog vremena, manje srecni tokom radnog vremena i on-calla a najmanje srecni 24/7 jer "nema ko drugi da resi".

• Osecaj besmislenosti posla. ITjevcima ce vrlo jasno reci koliko firma gubi sto aplikacija stoji jer oni jos nisu resili problem za koji su ih probudili u 3 ujutru i na kome rade vec 25 sati bez prestanka. Drace se na njih i korisnici jer je opet sistem zatrokirao i ne mogu da rade. Ali niko se nece setiti da im kaze kako cela kompanija zivi na tom sistemu. Nece im korisnici reci koliko im je nova verzija pomogla, koliko im je brzo resenje problema znacilo, koliko novi serveri brze rade, koliko je manje glitcha... Jednostavno, ako nisi najnizi helpdesk, nemas kontakta sa krajnjim korisnicima i dobre reakcije nikad neces dobiti.

Na sve ovo ide odgovor "pusi kurac, velika ti je plata" ali ja bih samo rekao da je stopa samoubistava medju superplacenim ITjevcima daleko veca nego medju bedno placenim nastavnicima.