4 hours ago4 hr Slažem se, ali voće je baš rizično i velika investicija, mora da bude i dobar teren (gde bukvalno metri prave razliku šta će uspevati), čeka se do značajnijeg prinosa, ima mnogo muke. Pšenica je sad već industrijalizovana, ne verujem da se isplati na manje. Povrće možda najbolje.Imam kolege koji su probali voće i lekovito bilje, posle par godina odustali. Edited 4 hours ago4 hr by Sammael
4 hours ago4 hr Upravo. Kad god udari grad, bude susa, otopljenje ili kisa kad mu nije vreme... cujes za par poljoprivrednika u kraju koji su se obesili. Na grobovima u selu nema muskarca koji je doziveo 70. Mnogo lagan zivota.
4 hours ago4 hr Ono sto sam sretao ljude sa ove i one strane, rekao bih da je iznajmljivanje gajbe na moru nesto sto je realnost za ITjevce. Nema tog stresa, imas osiguranje za vecinu stvari kod aribnb-a (znam licno ljude kojima su isplacivali kad im izgori cela kuca), posao je sezonski pa imas puno vremena i da se odmoris, druzis se sa ljudima ko voli... Znam penzose koji to rade a ne ljude u punoj snazi. I svi idu na putovanja i generalno vidis da nemaju stresan zivot. A mi ITjevci bar mozemo da iskesiramo takvu investiciju.Sto se tice zemlje, jedan drug je nasledio neke njivice pa nasao lokalca kojem veruje i koji mu je posadio lesnike i vodi racuna o svemu tome za malu kintu. To je mozda realnija opcija nego da se mi zadrigli programatori latimo motike.
4 hours ago4 hr To sa lokalcem voljnim da radi na tuđem imanju je idealna, a ne realna opcija. Zapravo je od svih najnerealnija. Ljudi sve manje rade na SVOJIM imanjima, a ne na tuđim. Dodatno, ljudi koji su uopšte na selu (ili nekim mestima oko sela) je sve manje.Naći takvog lokalca je kao tražiti iglu u plastu sena. Jeste, nekom se zalomi da ima takvu neku osobu na koju može da se osloni, ali to je više stvar neverovatno srećnog spleta okolnosti nego pravila.Još nešto, nama iz gradskih sredina je teško zamisliti da za novac nešto ne možeš da završiš. Možda košta skupo, ali sve može. U seoskim sredinama su česte situacije da naiđeš na zid, jednostavno nešto nije izvodljivo koliko god da hoće da se plati. Tako da ta ideja ja ću da grunem gotovinu i ima sve da legne na svoje mesto može da naiđe na hladno otrežnjenje. Edited 4 hours ago4 hr by Pixisis
4 hours ago4 hr Najbolje da gajis organski paradajiz i paprike, i prodajes IT-evcima za masne pare.Roba se trazi, IT-evci imaju pare, ciklus je zatvoren.
4 hours ago4 hr Pa pojednostavljeno do trivijalnosti, ali da taj neki pravac pre nego težnja da budeš kombinat sa hektarima voća koje će mraz ili grad da "oberu." Na to ni oni koji su u tome dosta duže nemaju lak odgovor, a kamoli neki novajlija koji jedino što ima su pare za investiciju i volju, a teško šta drugo.Naravno ne nužno IT-evcima 😃 ali to neko tržište. I što manje ruku između, idealno DTC.
3 hours ago3 hr A jbg mislim da se ne razumemo, vi sanjate o short term low risk investicijama, koje ce vam olaksati zivot kad zavrsite sa IT, ja na umu imam nesto drugo. Kvalitet zemlje u Vojvodini je blago koje nasa zemlja bi morala da iskoristi a ne da prodaje u bescenje. Ja ne verujem u te price o prevemenoj penziji, nasa generacija ce morati da radi do smrti, zato bih voleo da se pozicioniram u skladu sa tim da i moja deca imaju od cega da zive.
3 hours ago3 hr Jos jedna stvar ne pricam ja ovo bzv, Agrif je dosta aktivan na blokadama izadjite povezite se sa studentima i njihovim profesorima ima sta pametno da se cuje na ulici.
3 hours ago3 hr 1 hour ago, Choda said:@Sammael Dobar nacin razmisljanja ali pogresan smer, kupovina zemlje i proizvodnja psenice, voca i povrca. To je pravi put.Sta kaze Chat GPT?
2 hours ago2 hr Ako nekoga interesuje sve o ovčarstvu, neka pogleda na YT Farma Miljkovic. Posetite farmu pa se informisite pre pocetka biznisa.
2 hours ago2 hr Ovo što je napisao gospodin Dži Pi Ti, Kurir i slični pišu već godinama, sada već možda i decenijama. Ako neko slučajno i planira da se baci na poljoprivredu i/ili stočarstvo a motiku je video samo na slici, neka se zapita zašto se sve manje ljudi sa sela time bavi. A oni koji su u tome ostali ukrupnjavaju posede jer je to jedini način za održivost i tu suma od 10000 evra moze samo da propadne, pre ili kasnije. I ima tu još razloga ali i dobrih saveta negde na forumu, pisalo se ranije o tome.
1 hour ago1 hr 2 hours ago, Lezilebovich said:I onda nakon par meseci se vidi koliko je lagan i stress free zivot ITijevca u odnosu na poljoprivrednikaMene su sad zvali da ne dobijaju nikakve podatke od jednog dobavljača, što znači da ne mogu da završe ništa što je čak i za moju sitna boranija firmu dnevni gubitak od 200k evra. Makar me nisu zvali u sred noći kao neke druge ljude, ali i dalje nije stress free kad si hteo da izblejiš u subotu bez obaveza, a umesto toga dobijaš poruku HELP NIŠTA NE RADI. I onda ostavi sve i trči da rešiš, a pritom nisu pipnuo taj sistem nikad. Ali onda se javio čovek koji jeste, i to sa benzinske pumpe na autoputu, pa je problem prevaziđen relativno brzo.Slažem se svejedno donekle, plate su dobre, većina ljudi ne radi na softveru za upravljanje avionom i ne mora da se prevrće u krevetu koliko će ljudi eventualno ubiti itd. Možda je i u tome problem, jer je imho glavni problem koji ljudi imaju taj što ne rade ništa bitno, a zaglavljeni su u slojevima birokratije gde se od svakog miša pravi slon. "Čežnja" za jednostavnim poslom je samo simptom potrebe da sve bude suprotno - posao koji ima neku razumljivu vrednost, a u kojem si odgovoran i imaš autonomiju. Neko je ovde napisao davno, provodio vreme na poslu dobar deo života i kad sve prođe, šta si uradio s tim vremenom? Nisam siguran da su svi ljudi nespremni za težak posao. U takvoj realnoj situaciji pre će kao prepreka nastupiti nedostatak znanja nego nespremnost da se radi.Možda za cilj treba postaviti koliko možeš da zaradiš para i da te boli kurac. Ali u slučaju puno ljudi to ne pomaže, jer to nije dovoljna motivacija. Mislim da IT svetu može dosta da se kritikuje, ali ne i da nema ljudi koji imaju urođenu motivaciju da nešto znaju i naprave, ili makar čačkaju za svoju dušu.
39 minutes ago39 min 1 hour ago, ragasto said:Ako neko slučajno i planira da se baci na poljoprivredu i/ili stočarstvo a motiku je video samo na slici, neka se zapita zašto se sve manje ljudi sa sela time bavi.Moj gepek trenutno, sad je jos prazan, do pre neki dan je bilo dovoljno alata da 15 ljudi izadje na crtu zandarmeriji.
30 minutes ago30 min Vec je ono doba godine kad ajtijevci razmisljaju o odlasku na selo ?Leti vreme jbt :)
25 minutes ago25 min On 5. 7. 2025. at 8:51, Choda said:Moj gepek trenutno, sad je jos prazan, do pre neki dan je bilo dovoljno alata da 15 ljudi izadje na crtu zandarmeriji. Rispekt, čestiti domaćine.Sad, šta znam...loše bi bilo imati legalne biber sprejeve i šokere. Nadam se da to nikome neće pasti na pamet, daleko bilo.