June 6Jun 6 Just now, Lezilebovich said:Samo da proverim, Cloude ili Claude ?@Shan Janhttps://claude.ai/Izvinjavam se :)
June 6Jun 6 21 minutes ago, Shan Jan said:jbg, ja nisam developer, tako da za nas sysadmine ovo ima manju primenu. Mada nas sve vise guraju u automatizaciju, jenkins i ansible, devops na mala vrata, tako da ce mozda da znaci u nekom trenutku.Elem, poenta price je da se ljudima drasticno smanjio i olaksao posao sa Cloude. Jedna ortakinja nabavila i drugi remote full time job i opet radi manje nego ranije.Razumeo sam možda 20% tehnikalija, ali po ovome mi zvuči da jedino što ne može je da menja pelene (a i to je vrv u planu): https://steipete.me/posts/2025/claude-code-is-my-computer
June 6Jun 6 Zanimljiva su desavanja u svetu poslovnog softvera u Srbiji. Uleteo je Češki Seyfor, kupio minimax - mali racunovodstveni program, soap - malo veci racunovodstveni program, novosadski m&i koji radi lokalni ERP i SAP i navodno jos dva microsoft nav/bc partnera. Sirok ulazak na trziste :)
June 6Jun 6 2 minutes ago, Lezilebovich said:Zanimljiva su desavanja u svetu poslovnog softvera u Srbiji. Uleteo je Češki Seyfor, kupio minimax - mali racunovodstveni program, soap - malo veci racunovodstveni program, novosadski m&i koji radi lokalni ERP i SAP i navodno jos dva microsoft nav/bc partnera.Sirok ulazak na trziste :)M&I oborio nešto nenormalno cifru, tipa 50%, posle due dilgence-a... I ovi i dalje prodali...Koliko ljudi svoje firme precenjuju, i koliko ih dekne kad im neko uradi reviziju, to nije normalno...
June 6Jun 6 1 hour ago, Lezilebovich said:soapsaop. Verujem da si cackao sa soap servisima.Meni je najludje kako nema nigde screenshota aplikacija ili nesto da vise vidis.
June 6Jun 6 4 hours ago, radisa said:M&I oborio nešto nenormalno cifru, tipa 50%, posle due dilgence-a... I ovi i dalje prodali...Koliko ljudi svoje firme precenjuju, i koliko ih dekne kad im neko uradi reviziju, to nije normalno...ako nije tajno kolko su dobili 5,5 milki? pricalo se da je Mastilovic uzeo 100 miliona za prodaju onog svog gaming cuda.
June 6Jun 6 Mozda nije za ovde… Ne znam da li je vec bilo. Smejem se naglas Propao poznati startup: 700 Indi...Propao poznati startup: 700 Indijaca pretvaralo se da su...PRIČA o Builder.ai, startupu osnovanom u Londonu koji je uspio privući globalne investitore i dosegnuti procijenjenu vrijednost od 1.32 milijardi eura, završila je bankrotom.
June 6Jun 6 53 minutes ago, Moonwalker said:Mozda nije za ovde… Ne znam da li je vec bilo. Smejem se naglas Propao poznati startup: 700 Indi...Propao poznati startup: 700 Indijaca pretvaralo se da su...PRIČA o Builder.ai, startupu osnovanom u Londonu koji je uspio privući globalne investitore i dosegnuti procijenjenu vrijednost od 1.32 milijardi eura, završila je bankrotom.Bila je priča i da je Amazon slično tako radio sa njihovim marketima gde AI prepoznaje šta si kupio, a zapravo sedeli Indijci na kamerama...
June 6Jun 6 1 hour ago, Miki_belavista said:ako nije tajno kolko su dobili 5,5 milki? pricalo se da je Mastilovic uzeo 100 miliona za prodaju onog svog gaming cuda.ne znam ztačne cifre, ali dalko više od toga sigurno...
June 6Jun 6 4 hours ago, radisa said:ne znam ztačne cifre, ali dalko više od toga sigurno...cuo sam da su Vivify ideas prodali za gadne pare EPAMu. Jednostavno su se slozile kockice, da je ovima trebala firma gde mogu da prebace svojr ruske programere i da nastava poslovanje.
June 7Jun 7 21 hours ago, bags said:Sto se tice tog hiringa ide mnogo teze nego sto sam mislio. Svi kazu da je trziste puno dobrih ljudi ali izgleda da ne zele u ovakav enterprise setup. Ja sam dobio desetine cv-eva da se smrznes medjutim vec na prvoj rundi vidis kolika su laz. Ljudi koji su lead frontend developeri svetskih poznatih brendova i sajtova ne mogu na intervjuu u istom stack odraditi najjednostavnije stvari. Ja sam se cak bio malo skenjao kako cu voditi intervjue jer i sam nisam neki expert ali ovi do sada su su redom gubili na trivijalnim coding pitanjima i to ne da pisu code nego samo da popricamo o istom.Ljudi se baš ukisele na svojim pozicijama, rade sa nekim fiksnim tech stackom i godinama rade iste, rutinske stvari, često zaborave i neke fundamentalne. Firme im kače te senior, lead, architect i sl. titule samo da pokriju povišice po njihovim platnim razredima.21 hours ago, Shan Jan said:Elem, poenta price je da se ljudima drasticno smanjio i olaksao posao sa Cloude. Jedna ortakinja nabavila i drugi remote full time job i opet radi manje nego ranije.Ja sam za neku tezgu pre neki dan isprobao augment code, prvenstveno mi je trebalo za frontend pošto to nisam radio godinama. Super je završilo posao, mada je u suštini CRUD aplikacija, nemam pojma šta je radio u frontendu, ali mu rekoh da obavezno pokrije testovima. U Java bekendu je napravio, eh, kako da kažem, neke malo čudne odluke koje sam posle krpio. Sve su svemu, okej to izgleda da pokrije rutinske stvari oko postavljanja projekta, famozne boilerplate itd. Za neko dugoročno korišćenje i kompleksnije projekte nemam prilike da isprobam, no vidim prostor da se TDD radi preko ovakvih stvari, kolega arhitekta reče da mu je neki alat izgenerisao demo projekat iz njegovih dijagrama itd. E sad, ovaj augment code nije baš jeftin ni sada, na duže staze pitanje je koliko će se to naplaćivati, sve to troši puno struje i zahteva dosta treniranja. Za sada i standardni razvojni alati imaju već neke napredne funkcije asistencije koda.
June 7Jun 7 Brčkam se danas u bazenu i pitam se oko ovoga:9 hours ago, Zabalujev said:to izgleda da pokrije rutinske stvari oko postavljanja projekta, famozne boilerplate itd.Zar zaista moramo da trošimo megavate cloud struje da izbegnemo ovo?
June 7Jun 7 Dva sigurna projekta, možda tri, cca 4M€Meh... Otpustićemo ljude i uštedeti. Jebeš mi sve, treba samo ići u namensku™ industriju i keramiku. Kreativci u noktarke, možemo da se nađemo na pola puta, printeri za nokte i obrve.