3 hours ago3 hr Ja sam još pre više od deset godina sedeo na kafi/pivu u Cirihu sa kolegom koji je tamo bio već nekoliko godina i gradio ozbiljnu karijeru u tamošnjim kompanijama koji je opisivao slične pojave kada su prebacivali projekte indijskim firmama. Dođu na pregovore sa upeglanim Bharatđaninom, sa kojim se sve lepo dogovore, ovaj na perfektnom oksfordskom engleskom, MBA i sve po redu. Kada projekat dođe na izradu, skapiraju da im na mesec dana menjaju ljude na projektu, ne zna se ko šta radi i kako, kod je katastrofa, ljudi su u fazonu "yes, sir" kada ima se nešto objašnjava, pa dalje sve po starom, te su malo prikočili sa selidbom projekata tamo i našli neku kombinaciju između Indije, istočne Evrope i domaćeg razvoja. Nije taj beg u Indiju ništa novo, niti problemi, ima tamo firmi i firmi, samo je pitanje koliko šta košta. Jedan drugi kolega mi je pričao da im se pojavila autsorsing konkurencija iz Maroka i Nigerije.
2 hours ago2 hr Ja uvek moga da odem u neku azijsku zemlju gde se loze na belu kozu da predajem matis na engleskom (jbg jos nemam zenu da me izdrzava). Koji je vas plan B?
2 hours ago2 hr 23 minutes ago, Zabalujev said:Ja sam još pre više od deset godina sedeo na kafi/pivu u Cirihu sa kolegom koji je tamo bio već nekoliko godina i gradio ozbiljnu karijeru u tamošnjim kompanijama koji je opisivao slične pojave kada su prebacivali projekte indijskim firmama. Dođu na pregovore sa upeglanim Bharatđaninom, sa kojim se sve lepo dogovore, ovaj na perfektnom oksfordskom engleskom, MBA i sve po redu. Kada projekat dođe na izradu, skapiraju da im na mesec dana menjaju ljude na projektu, ne zna se ko šta radi i kako, kod je katastrofa, ljudi su u fazonu "yes, sir" kada ima se nešto objašnjava, pa dalje sve po starom, te su malo prikočili sa selidbom projekata tamo i našli neku kombinaciju između Indije, istočne Evrope i domaćeg razvoja. Nije taj beg u Indiju ništa novo, niti problemi, ima tamo firmi i firmi, samo je pitanje koliko šta košta. Jedan drugi kolega mi je pričao da im se pojavila autsorsing konkurencija iz Maroka i Nigerije.Nije novo ali situacija tu nije staticna. Sad su se nasli na ovakvom kombu, za neku godinu bice drugaciji kombo.
2 hours ago2 hr On 5. 5. 2025. at 19:22, salerokada said:Epsko trošenje vremena, sve suprotno od principa "convention over configuration". sve zavisi kako na to gledas, ja sam recimo 100% za "Explicit is better than implicit." i mrzim sve konvencije jer ih na kraju niko ne postuje u potpunosti, i pre il kasnije bude opasna jebada s njima
2 hours ago2 hr 20 minutes ago, Shan Jan said:Ja uvek moga da odem u neku azijsku zemlju gde se loze na belu kozu da predajem matis na engleskom (jbg jos nemam zenu da me izdrzava). Koji je vas plan B?pilotiranje za kartel