Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Jeste, teško je za generalizaciju, ja imam skoro pa suprotno iskustvo. Dve junior koleginice za pozeleti. Agilne, ambiciozne, extra mile... Jezik sasvim ok, jedne je cak i bila u Srbiji pre korone na turstičkom proputovanju.

• Replies 3.4k
  • Views 273.4k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

• Da napišem par reči o radu u mojoj IT firmi u Kini, pošto sam nedavno proveo duže vreme u Šangaju.   Nakon prestanka kovid mera, ljudi su polako vraćani u kancelarije, da bi sada bilo obavez

Posted Images

Ja sam imao prilike jednom da radim na projektu preuzetom od Vijetnamaca.
Bože sačuvaj, kakav špageti kod i nelogične projektne odluke.
I sve to drži vodu jedno vreme, ali na kraju dođe na naplatu kada ceo projekat mora da se piše ispočetka.

Sa druge strane imao sam i više takvih projekata koje sam preuzeo od naših programera, ili od Rusa.
Poslednji koji je radio naš lik iskusniji od mene koji je izgleda ceo projekat napravio koristeći chatGPT gde je sav kod za stepen do dva urađen na nestandardan način. Sve to radi, ali je sve nelogično i muku mučim da razumem kako neke stvari rade i zašto je baš tako odlučeno da se nešto napravi. Epsko trošenje vremena, sve suprotno od principa "convention over configuration".
Tako da, možda vlasnicima na kraju i dođe na slično.

Kad sagledam iz tog ugla, bilo je sklonosti ka prečicama i polurešenjima ali sam to pripisivao neiskustvu i želji za dokazivanjem.

Ja kad pišem špageti kod, makar koristim autentičnu italijansku carbonaru

Imamo outsourcing tim u Vijetnamu. Baš ću da pitam devove da li vide razliku između kineskog i vijetnamskog koda. hihi

bags, nemam pojma o čemu lik priča.

vrv je do mene.

Bukvalno.
Ja sam bio na projektima gde je "get things done" ili na srpskom "napravi ga samo da radi" u stvari programiranje u stilu drži vodu dok majstori odu.
Ok, radio sam ja i refaktoringe koje biznis nije tražio. Ali to je bilo da olakšam život sebi i ljudima koji dolaze iza mene.

moje iskustvo je da rukovodioci najčešće ni ne znaju šta žele a još manje šta je "definition of done".

prisustvovao sam gomili sastanaka gde se metafizički mlatila prazna slama baš kao taj bloger što piše.

ali eto treba pogoditi žicu šefovima i otići u legendu.

ko da nemam pametnija posla i gladna usta kod kuće.

nekima je posao bas to - posao.

to nikako nisam mogao da objasnim osnivaču firme u neformalnim druženjima na kojima je toliko insistirao.

Much of these problems with Google today stem from a lack of visionary leadership from Sundar Pichai, and his clear lack of interest in maintaining the cultural norms of early Google. A symptom of this is the spreading contingent of inept middle management. Take Jeanine Banks, for example, who manages the department that somewhat arbitrarily contains (among other things) Flutter, Dart, Go, and Firebase. Her department nominally has a strategy, but I couldn't leak it if I wanted to; I literally could never figure out what any part of it meant, even after years of hearing her describe it. Her understanding of what her teams are doing is minimal at best; she frequently makes requests that are completely incoherent and inapplicable. She treats engineers as commodities in a way that is dehumanising, reassigning people against their will in ways that have no relationship to their skill set. She is completely unable to receive constructive feedback (as in, she literally doesn't even acknowledge it). I hear other teams (who have leaders more politically savvy than I) have learned how to "handle" her to keep her off their backs, feeding her just the right information at the right time. Having seen Google at its best, I find this new reality depressing.

https://ln.hixie.ch/?start=1700627373

Ja nisam bio u Google, ali sam iskusio svoju Jeanine. rolleyes Zena je uspela za samo 3 godine unistiti fantastican tim od 16 ljudi i potpuno ubiti engineering kulturu.

Najbolji clanak ove endelje iz mog feeda:

Max Rozen
No image preview

Four years of running a SaaS in a competitive market - Ma...

Looking back on the last four years, what worked, what didn't.

Drug i ja juce komentarisemo na hajkingu - ja sysadmin, on programator, obojicu u zadnjih pola godine kontaktirala jedna osoba na linkedinu a feed-ovi nam puni likova koji mole za posao mesecima.

Kao u onom snu iz biblije: docice 7 mrsavih krava i pojesti 7 debelih. Pitaj godina jos koliko godina ovo moze da traje sad kad su pare presusile a ITjevca nastancovano (i jos ce da ih se stanca neko vreme) na tone.

Jedina nada mi je da je beg u Indiju pokazao i u mojoj i u njegovoj firmi ozbiljne probleme sa bas gomilom jezivo losih kadrova.

Moj nekadašnji tim predaje projekat Indijcima. Sastanci posvećeni podeli znanja o projektima, kažu, je standardan za Indijce: objašnjavanje pola sata, oni klimaju glavom, yes, yes, yes. Onda ih pitaju da li imaju još pitanja ili da pređu detaljnije u kod sa arhitekture, a oni će: šta je X (naziv osnovnog servisa oko koga se vrtela priča). Aj, snaći će se nekako.

Što se tiče perspektive IT, ja rekoh ženi da se spremi da ona mene izdržava narednih desetak godina, pa ćemo tako na smenu dok ne odapnemo.fantom

moj nekadasnji tim je predao indijcima (TATA) posao jos 2018.

a development preuzeli kinezi (ASIAINFO)

daleko im lepa kuca....

11 hours ago, Shan Jan said:

Jedina nada mi je da je beg u Indiju pokazao i u mojoj i u njegovoj firmi ozbiljne probleme sa bas gomilom jezivo losih kadrova.

ako je ko sa biotehom, od smejanja Indijcima doci ce se na autsorsovanje dela posla novoj fensi preprofesionalnoj firmi u Indiju. Podizu i oni kvalitet, ima ih milijarda. E sad prelazni period je ono sto ce vam napraviti razliku, koliko ce vremena trebati da im kvalitet postane takav da to postane egal. Sad vidim da nije tako, kaze mi brat koji u zadnjoj firmi bas radi sa Indijcima da jako lose znaju, obecavaju nerealnosti, i da ce imati puno problema na projektu kad to bude trebalo da se deliveruje za koji mesec... Ali trend ti je vec tu kuda idu poslovi...