Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

53 minutes ago, Shan Jan said:

Srbija subvencionise Rivian. Ovo ko top lista nadrealista.

pa jeste ali 3.5 miliona, to je subvencija za fabriku cipela ili džempera, ne za cutting edge auto tehnologiju

• Replies 3.3k
  • Views 264.3k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Most Popular Posts

• Da citiram sebe s FB, pre par dana okačih:   1. Pojavi se trend koji apsolutno niko ne razume ali svi misle da će na tome zaraditi hiljadu milijardi ("web 2.0" -> "web 3.0/blockchain/cryp

• Od danas zvanicno jobless, nisam nista jos jurio jer sam sa drugarima u procesu pravljena firme I akvizicije projekata, pozelite nam srecu. 

• Da napišem par reči o radu u mojoj IT firmi u Kini, pošto sam nedavno proveo duže vreme u Šangaju.   Nakon prestanka kovid mera, ljudi su polako vraćani u kancelarije, da bi sada bilo obavez

Posted Images

pare angel investora su prst u oko ali zato iz budzeta za rivian je sasma ok.

3.5 miliona nije dovoljno ni za cutting edge džempere a ne auto industriju.

Kako i da li uopste mogu da se odraze ove Tramp tarife (ako se zaista primene) na ove IT outsource projekte iz Amerike a ka Srbiji ? Da li to uopste ima veze ? Mislim, navodno cilj je da se "vrati proizvodnja u Ameriku" ali znam da se cilja ta neka manifaktura poput auto industrije i slicno....tako da je mozda moje pitanje besmisleno...ali mozda i nije :)

Ja cenim da će sad stručnjaci za traženje rupa u poreskim i trgovinskim regulativama imati pune ruke posla, i da će krajni uticaj ovih tarifa na IT outsourcing biti minimalan.

Sledeći korak - šta će nam backup kada imamo RAID?

2 minutes ago, garmonbozia said:

Sledeći korak - šta će nam backup kada imamo RAID?

Namoj, objašnjavao nedavno, posle nekog cyber ataka, u jednoj domaćoj kompaniji oko traka, navodeći primer jedne druge kompanije koja se spasla sa trakama...

Gledali me belo, kao ono kad matori deda laprda nešto... Oni inače sasvim slučajno preživili taj atak, da je bio malo pametniji, bio bi težak zajeb...

Ziv nisam da vidim kako su uspeli da ustede prebacivanjem sa traka na bilo sta drugo. Drugi problem je sto su trake trajnije i takodje kad su uskladistene ne mozes im prici pa su sigurnije nego cuvati na disku ili cloudu.

Mada sta ja pricam i ja sada moram da koristim disk i neke budzevine sa skriptama i freeware softwareom da se ustedi na pravom backup softwareu. Trake ce biti kolateralna steta. Vezi konja gde ti gazda kaze pa makar umrli i konj i gazda.

Pritom su trake poprilično jeftina tehnologija i odlična za dugoročni backup, a da ne pričamo o 3 2 1 bekapu, ali šta znaju bubuljičari u DOGE.

Naravno ali sada se svuda gleda da se ustedi, dok ne implodira kompanija:

Implosion-8a8e.gif

Inace IBM je svojevremeno predvidjao da ce od storidza da ostanu samo flash diskovi i trake. Jedino su se zajebali sa tim koliko su flash diskovi postali jeftini ali ako trake nastave da obaraju cenu i ako nadju neki pametan nacin da smanje uticaj toga sto je serijsko pisanje i citanje... sve je moguce.

E da, nije nimalo prijatno kad treba da zavlacite udove u one velike tape libraries sa robotskom rukom vecom od vase koja moze jednim potezom da vam otkine glavu s_d

1462894749-ibm-tape-bot.gif

Edited by Shan Jan

21 minutes ago, Shan Jan said:

Ziv nisam da vidim kako su uspeli da ustede prebacivanjem sa traka na bilo sta drugo.

A kako su time ustedeli? Zar nisu magnetne trake povoljnija (jeftinija) opcija za storage neceg sto ne treba precesto da se izvlaci, od kojekakvih drugih opcija za cuvanje?

4 minutes ago, Mel said:

A kako su time ustedeli? Zar nisu magnetne trake povoljnija (jeftinija) opcija za storage neceg sto ne treba precesto da se izvlaci, od kojekakvih drugih opcija za cuvanje?

Pa da, to sam i rekao :D

2 minutes ago, Shan Jan said:

Pa da, to sam i rekao :D

Ok, citam dijagonalno, nego se secam neke diskusije vec davne gde su u nekom departmanu uzeli te magnetne trake posto generisu jako puno podataka sa mikroskopima - sve ostale opcije su bile jako skupe u poredjenju sa magnetnim trakama.

Trake su najjeftinije i najpouzdanije.

DOGE su moroni.

Oni su moroni koji se obracaju moronima po svemu sudeci. what could go wrong :Srbija:

Prijatelj iz firme u Becu gde su inace vise nego solidni uslovi trazio povisicu u martu i sef rekao nema problema.

Stize plata u aprilu u cent ista iako vise nije IT Engineer step 5 nego step 6.

I ode on da se buni i kaze mu sef pa sta hoces. Sad ces kao step 6 dobiti sigurno povisicu za 3 god da si ostao ne bi verovatno ni za 5. mellow

Ja sam izboksovao povecenje tima. Posebno mi je drago sto sam uspeo ubediti 2 clana upravnog odbora klijenta i pored pocetnog nepoverenja u moj tim.