Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

On 16. 3. 2025. at 18:19, Choda said:

U svom ovom ludilu sto zivimo, meni je sutra prvi radni dan posle 7 meseci. Do Nove godine smo trazili posao kao ekipa iz kanca ali smo posle nekoliko propalih pokusaja odustali i otisli kud koji. Mogu vam reci prilicno je neprijatno traziti posao u ovim okolnostima i trzistu. 

Drug se vratio iz Minhena posle 6-7 godina, otprilike zbog nedovoljno dobrog drustvenog zivota. Krenuo kao da kulira par meseci jer je mogao to sebi da priusti i sad je u par nedelja obavio tri razgovora za posao, prva dva nista (od cega prvo njegova bivsa firma u NS) a treci ceka ali izgleda da nije sjajna situacija. Pritom je valjda neki veliki dr mr senior za frontend, za bekend kaze za sebe da je valjda osrednji ali drugi drug tvrdi da i to sve zna nego ne voli. Sve u svemu truba, tose nije nado.

Nadam se da nije dao otkaz u Germaniji u fazonu lako cu naci posao..

Imao je neko poluobecanje iz te firme iz NS u kojoj je radio pre i gde i dalje zna 20+ ljudi, plata otprilike taman manja za cenu stana s rezijama u Minhenu, ali kaze da su valjda u toj firmi izvisili kod nekog jaceg klijenta pa je postalo dramaticno i sve je na cekanju. I na sve to, vecina bivsih kolega se nije ni javila kad je isao na razgovor, svi u nekom svom svetu.

Teska prica, koliko sam skapirao.

Edited by Zli Gli

Zajebao se realno. Ovo je najgori momenat za menjanje posla u IT.

In other news: dobio sam konacno odresene ruke na sledecem projektu. Bicu tech lead dvoje indusa a ostatak znalaca ce biti konsultanti. A projekat laganica: zameniti proper backup solution sa snapshotima na storidzu i skriptama za hiljadu virtualnih servera sa miksom file servera, IBMi, DB2, Oracle. SQL... Ambiciozno rolleyes

Prvo su hteli da bude gotovo za 2 meseca ali smo svinjskim glavama objasnili da za to vreme mogu samo da dobiju POC, ako imaju srece.

Kod mene se jedno headhuntovanje otelo kontroli. Iskreno nije mi se prelazilo i otvarala firma pa sam udario jaku cenu, oni je malo oborili ali bi svakako bilo +40% neto u odnosu šta sad imam.

Udjemo u dalje pregovore, provere refferals sve sjajno i bajno dok nisam usput pitao kakva im je PTO policy.

Posle 2 dana stiže dokument od 9 strana a tek na sedmoj krene deo o PTO. Neplaćeno imaju 6 globalnih praznika, ostalo se radi (ok red flag je ali remote pozicija pa nije dealbreaker) a od plaćenog odmora 6 (šest!) dana godišnje. Tako da smo tu odmah završili priču.

Hajde jedan mali rant, nisam odavno.

Poslednjih godinu dana sam na izmišljenjoj poziciji koja je koncipirana tako da treba da služim kao most između dva tima po pitanju produkta. Otprilike, da strateški usmeravam produktni tim u pravcu koji tržište očekuje.

Nemam tim, nemam ni stalne saradnike. S čovekom koji je, recimo, head of product, čujem se jednom sedmično na pola sata.

U startu sam imao zamisao kako bi to trebalo da izgleda, ali su mi taj plan gotovo odmah oborili sa viših instanci i izneli neka svoja super high level očekivanja koja su totalno divergentna od onoga što sam zamislio. Pri tome, očekivanja su više u liniji da radim posao daleko nižeg nivoa, nešto što sam radio pre 10tak godina. Da analiziram naš proizvod i pišem nekakve requiremente, i to bez direktne saradnje s produktnim timom pošto oni imaju svoj etablirani proces.

Na to su mi jesenas nakarikali presales priču što je opet nešto što sam davno radio, dobar sam u tome, ali moram da imam dubinsko znanje produkta da bih imao confidence. Od mene se očekivalo da za par nedelja postanem subject matter expert iz dela domena kojim se takođe nisam bavio 10 godina, i da steknem to dubinsko znanje i prezentujem klijentima. Posle agonije spremio sam dobru prezentaciju od 80 slajdova i live demo koji je bio jako pipav jer je okruženje nestabilno i na kraju, dan pre demoa, morao da obučim druge ljude da održe prezentaciju jer je naprasno zahtevano da prezentacija ne bude na engleskom.

Sad je najnoviji momenat da bi trebalo da se bavim edukacijom o produktu. Očekivanje mog šefa - postani super-user koji zna sve i onda obučavaj druge. Naravno, kad ga pitam za detaljnija očekivanja, ne dobijam ništa. Čovek je hodajuće opšte mesto.

Ovo je sve jako, jako, jako, jako daleko od onoga što želim da radim i onoga gde mislim da karijera treba da mi ide. Plata je dobra ali stagnira. Ne nalazim pozicije na tržištu koje mi odgovaraju; ako i nađem nešto, retko stižem dalje u procesu - ili sam preskup, ili sam overqualified, ili sam previše mator (ovo nije nikad eksplicitno ali osetim vajb iz razgovora - ekipa je 30tak godina, mene od 45 ne vide tu, pogotovo što bi mi nadređen bio neko s daleko manje iskustva). Tech skillset mi je atrofirao, a imam 0 volje da nešto na svoju ruku prčkam; nemam predstavu kako bih, i da hoću, ja sam sad smislio i napravio neku microservices aplikaciju na cloudu.

Ne znam kuda sam pošao, ne znam ni kuda idem, ali mi je motivacija za posao ravna nuli.

#firstworldproblems

@Sammael ako ti je uteha cesto se i sam slicno osecam iako radim potpuno drugi posao i imam potpuno druge probleme. Sve vise mislim da to nema veze sa poslom vec sa krizom srednjih godina.

Kupi neki convertible, nadji mladu ljubavnicu, nasmrci se koksa i odradi to ko covek!

On 31. 3. 2025. at 6:38, Sammael said:

Ne znam kuda sam pošao, ne znam ni kuda idem, ali mi je motivacija za posao ravna nuli.

#firstworldproblems

generacijo, dobrodošao u klub 🤝

nek te teši činjenica da zarađuješ bolje od mene. mislim govorim napamet ali nema šanse da zarađuješ manje od mene.

nama se smeši linearna povišica od, pajsad... 6%

to saopštavaju uz fanfare.mp3 u pozadini.

realna plata mi opada već 5. godinu od kako je bila akvizicija od strane onog AI generated equity fonda.

inače tim mi preuzeo neki fraternity club, CMO ima enturaž koji se seli sa njim u kompletu, od firme do firme. imaju svoje šale, svoj bubble... horor frik šou.

Edited by garcia

On 31. 3. 2025. at 8:01, garcia said:

nama se smeši linearna povišica od, pajsad... 6%

Kod nas je sidnikat izborio 3.7 %.

Ostatak posta je cliffhanger. Nemoj nas ostaviti da visimo...

Moja povišica je 1,15% )

@Sammael

Meni se cine da imas dve opcije:

1.) Probaj ostvariti kakav takav success iz ugla ovih iznad tebe da bi mogao kupiti vremena da se posvetis trazenju novog posla i odes iz tog shit show. Mislim da si u dobroj industriji gde se znanje domena ipak moze preneti. Tehnicki se covek isto vec u par meseci totalno upgradeuje u dobrom timu.

2.) Ostati i progurati neku viziju produkta kako tebi odgovara bez obzira na ove iznad. Naravno ovo je ako si generalno srecan sa platom, benefitima i mozes zamisliti da ostanes u firmi ako bi se situacija popravila. Ja sam nekoliko puta imao kolege koji su uspeli pravilno usmeriti brod koji ide prema santi na neki svoj originalan nacin koji se nije cinio moguc ni ovima gore ni ovima dole. Treba puno energije, zelje i iskustva za takve poduhvate i video sam da i takvi pokusaji itekako odu u neku slepu ulicu. Ali tu na scenu stupa i klasican snowball efekat gde mali uspesi sa implementacijom pocetaka roadmapa dizu moral i guraju dalje.

Izbegavao bih bilo kakvo poducavanje drugih i learning sekcije. To mi bas deluje nesigurno...

Cujem da je ex Seavus tj. Qinshift podelio pre par dana otkaze za nekih 300 zaposlenih (neke kolege koje su radile sa mnom su tamo otisle...a sada...pitanje je da li mogu da se vrate). Kazu da nista nije "mirisalo" na ovo sta se desilo...a po objavama na LinkeEDin-u tamo je definitivno bilo sve cvece...i drvece... :)

On 31. 3. 2025. at 8:26, bags said:

Izbegavao bih bilo kakvo poducavanje drugih i learning sekcije. To mi bas deluje nesigurno...

Podučavanje drrugih je put u otkaz... Pogotovo ako je učiteljeva plata velika...

On 31. 3. 2025. at 11:24, radisa said:

Podučavanje drrugih je put u otkaz... Pogotovo ako je učiteljeva plata velika...

Ma naravno, to je i meni jasno.

@Sammael ti si Product Manager?

Možda imam nešto otvoreno, aj pričamo :D