Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

5 minutes ago, bags said:

Ne pricamo mi generalno o preduzetnicima nego o freelance pausalcima koji placaju na 3000 eur nekih 200 eur poreza.

Meni kao prilicnom laiku to ne izgleda nimalo fer prema redovnim zaposlenima i ostatku drustva generalno.

:vesala2::vesala2:

Ni meni ne izgleda fer da neko ko je prilicni laik prilcno samouvjereno pise na temu o kojoj prilicno nista ne zna.

- Zivo me zanima ko su freelance pausalci? Ta kategorija u Srbiji ne postoji.

- poreska stopa za prihode od samostalne djelatnosti iznosi 10%. Dakle ako poreska uprava procjeni da je tvoj prihod 3000 evra, placas 300 evra poreza. Kako si ti dosao do cifre od 200 evra?

@Venom

Ovo je tacno napisano kako i ja vidim stvari.

Zasto da medicinska sestra bude budala i placa toliki porez na platu dok neki klinci ovamo freelensuju i placaju par procenata?

Milioni ljudi nemaju sansu da rade svoj posao kao freelanseri.

10 minutes ago, bags said:

Pa to nema nikakve veze. Zasto bi ostatak drustva morao to da placa a freelancer ne?

Upravo se zato i kod freelancera oporezuje na kraju godine. Vidi se koliko si takvih ugovora imao u toku godine i onda platis isti brutto kao i da si radio u nekoj firmi.

Zbog ovog gore sto si napisao tebi freelance omogucava da trazis vecu cenu ali ne moze i drzava da se odrekne svog dela zbog toga sto ti tako radis. :)

Ne pricamo mi generalno o preduzetnicima nego o freelance pausalcima koji placaju na 3000 eur nekih 200 eur poreza.

Meni kao prilicnom laiku to ne izgleda nimalo fer prema redovnim zaposlenima i ostatku drustva generalno.

Inace jedna od najveci prednosti samostalnih preduzetnika je mogu otpisivanje svega i svacega od poreza. Tipa imas stan 100m2 i imas radnu sobu od 20m2 i zbog toga dobijas 20% svih racuna godisnje nazad od poreza. Kad na to dodas auto, kompjutersku opremu, materijal, treninzi u sustini debelo nadoknadis nesigurnost u odnosu na zaposlenog. Naravno ovako je u AT a zaista ne znam kako fukcionise u Srbiji.

Dodatni problem je što u Srbiji ne postoji poreska prijava kao u "razvijenom svetu". Svima, recimo zaposlenima, otkinu isto, tako da ne postoji opcija da neko radi kao freelancer godinu dana, prijavi prihod od lupam 50k i da mu kažu koliko je dužan, jer to poreska uprava ne radi. Bilo je malo o tome u onom podcastu o ovoj temi, rečeno je da se stalno o tome priča ali ne uvodi jer nema para za to. Ne znam da li je istina.

7 minutes ago, radisa said:

Realno, meni nije fer da neko ko je freelence ima obaveze iste prema drzavi kao i neko u radnom odnosu, jer ga država ne stiti isto kao zaposlenog... Nema bolovanja, nema placenog godisnjeg, nema trudnickog, nema nicega iz korpusa prava zaposlenih lica...

I to je cela poenta priče...

Neke od tih stvari treba da postoje - ako uplaćuješ u zdravstveni fond treba da imaš "trudničko", treba da imaš bolovanje u onoj meri kako to zdravstveno osiguranje pokriva i zaposlenima.

Neke stvari ne mogu da postoje. Ne možeš da imaš zaštitu kao zaposleni, jer nisi zaposlen. To je izbor koji svako mora da donese sam, ne može i jare i pare.

Ima trudnicko, sa tom razlikom sto prvih mjesec dana nije placeno. Kao sto ni za bilo kakvo drugo bolovanje prvih mjesec dana nije placeno, jer prvih mjesec dana svima placa firma, a preko mjesec dana drzava. 

Porodiljsko nema

Edited by Paul Gompitz

Pa to je zapravo više nego ok. Meni je zdravstveno plaćalo bolovanje nakon otprilike dva meseca (zaboravio sam koliko dana tačno). Razlog za to si već sam rekao, do isteka tog perioda plaća poslodavac. I koji je to uračunao u cenu poslovanja. Isto tako i samostalni preduzetnik mora da uračuna u cenu poslovanja da možda neće raditi dva meseca.

Kao što rekoh, to je nešto što svako mora da odluči sam za sebe, da li hoće sigurnost ili hoće šansu za bolju zaradu.

25 minutes ago, Paul Gompitz said:

:vesala2::vesala2:

Ni meni ne izgleda fer da neko ko je prilicni laik prilcno samouvjereno pise na temu o kojoj prilicno nista ne zna.

- Zivo me zanima ko su freelance pausalci? Ta kategorija u Srbiji ne postoji.

- poreska stopa za prihode od samostalne djelatnosti iznosi 10%. Dakle ako poreska uprava procjeni da je tvoj prihod 3000 evra, placas 300 evra poreza. Kako si ti dosao do cifre od 200 evra?

Prilicno sam laik za sistem kod nas ali nisam bas generalno. :) 

Sto se tice ove cifre mislim da je poslednji put Shan spomenuo pa sam preuzeo ali 10% je i dalje mizerija u odnosu na redovni porez.

Ovo freelance pausalci je moja greska i izvinjacam se za unosenje zabune.

5 minutes ago, bags said:

Prilicno sam laik za sistem kod nas ali nisam bas generalno. :) 

Sto se tice ove cifre mislim da je poslednji put Shan spomenuo pa sam preuzeo ali 10% je i dalje mizerija u odnosu na redovni porez.

Ovo freelance pausalci je moja greska i izvinjacam se za unosenje zabune.

:vesala2::vesala2::vesala2:

10% je redovan porez na dohodak u Srbiji.

1 hour ago, radisa said:

Realno, meni nije fer da neko ko je freelence ima obaveze iste prema drzavi kao i neko u radnom odnosu, jer ga država ne stiti isto kao zaposlenog... Nema bolovanja, nema placenog godisnjeg, nema trudnickog, nema nicega iz korpusa prava zaposlenih lica...

I to je cela poenta priče...

Tačno, ali isto tako taj neko onda treba da bude stvarni freelancer, a ne formalno preduzetnik, a da se suštinski nalazi u klasičnom radnom odnosu, što je bio toliko čest slučaj u IT-ju.

Ista je stvar i u korporativnoj advokaturi, ali nas zasad niko ne sme da dira, a test samostalnosti se ni ne primenjuje na advokate, iako bi ga 99% ljudi koji rade po korporativnim kancelarijama palo.

U Srbiji, naravno, postoji prijava za porez. Kao i u ostatku sveta. Samo ne postoje deductibles koji u ostatku sveta postoje i građani čiji je prihod niži od graničnog nisu u obavezi da je podnose.

1 hour ago, Venom said:

Dodatni problem je što u Srbiji ne postoji poreska prijava kao u "razvijenom svetu". Svima, recimo zaposlenima, otkinu isto, tako da ne postoji opcija da neko radi kao freelancer godinu dana, prijavi prihod od lupam 50k i da mu kažu koliko je dužan, jer to poreska uprava ne radi. Bilo je malo o tome u onom podcastu o ovoj temi, rečeno je da se stalno o tome priča ali ne uvodi jer nema para za to. Ne znam da li je istina.

Prilive prijavljuješ kvartalno i  odmah vidiš koliko si dužan, tj. u zavisnosti od opcije prijave koju si izabrao

Nije bilo normalno kako je bilo ranije gde su IT pausalci placali prakticno nista drzavi a nije normalno ni sada gde frilenseri placaju skoro koliko zaposleni bez benefita i sigurnosti stalnog posla. To je cela sustina. 

Mada znam i jednu curu koja radi kao DOO i ona prolazi dosta dobro. Bar je tako bilo pre godinu-dve kada smo pricali, ne znam da li se nesto i tu promenilo. 

8 minutes ago, Shan Jan said:

Nije bilo normalno kako je bilo ranije gde su IT pausalci placali prakticno nista drzavi a nije normalno ni sada gde frilenseri placaju skoro koliko zaposleni bez benefita i sigurnosti stalnog posla. To je cela sustina. 

Nije normalno ni što mlađi imaju duplo viši treshold za porez već godina, nedavno pomenuti bivši drug zarađuje daleko više od mene a ne plaća apsolutno nikakav godišnji porez. Kupio je sada stan u BGH2O, to mu je treći stan koji poseduje u BG (nije odavde). 

Puno toga nije normalno u Srbiji. Nemamo progresivni porez ni za plate ni za imovinu. Nemamo nikakve podsticaje i povoljne kredite za nase male biznise a trosimo onoliko po radnom mestu za neke strance koji otvaraju fabrike za motanje kablova. Ma da ne pricam... jos malo pa cemo bar ovog da se ratosiljamo ako bog da ;) 

9 hours ago, Time Crisis said:

Prilive prijavljuješ kvartalno i  odmah vidiš koliko si dužan, tj. u zavisnosti od opcije prijave koju si izabrao

Ne postoji u obliku kao u "razvijenom svetu", gde možeš da prijaviš prihode i umanjiš za troškove. To je s jedne strane komplikovanije i skuplje jer svaka prijava mora da se obračuna relativno detaljno, s druge strane je jednostavnije zato što su pravila ista za sve. U tom smislu je nebitno da li je neko zaposlen ili freelancer i uglavnom nema ovakvih opcija paušalnog oporezivanja - koliko si efektivno zaradio toliko ti otkinu.

To onda pegla i neke od ovih "nepravdi" koje su pominjane. Npr. ja sam kao freelancer ostao u sistemu "državnog" zdravstvenog i morao sam da plaćam i deo zaposlenog i deo poslodavca, ali se to odbijalo od prihoda. Dalje pošto sam plaćao zdravstveno po dohotku kao i bilo koji drugi zaposleni, bio sam s detetom na porodiljskom™ pod uslovima kao i svaki drugi zaposleni. Nisam imao bolovanje, ali raznorazni troškovi (kancelarija, telefon i ostali računi, tehnički uređaji, prevozna sredstva...) se odbijaju od prihoda i da bi to sve moglo nisam morao da imam DOO. Pre par godina sam npr. kupio bicikl i prijavio kao prevozno sredstvo na putu do posla i to sve može. Regularni zaposleni isto može da odbije neke troškove (uglavnom putni troškovi) ali ne sve od od ovog što sam pomenuo.

Tako da opcije (zaposleni ili freelancer) imaju svoje prednosti, ali na kraju svako plati isto tako da je sistem makar fer.

U svom ovom ludilu sto zivimo, meni je sutra prvi radni dan posle 7 meseci. Do Nove godine smo trazili posao kao ekipa iz kanca ali smo posle nekoliko propalih pokusaja odustali i otisli kud koji. Mogu vam reci prilicno je neprijatno traziti posao u ovim okolnostima i trzistu. 

Edited by Choda