Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Spska Poreska uprava da juri firme po inostranstvu? Naravno da ne moze, niti im pada na pamet da se toliko cimaju. Jurice preduzetnika u Srbiji. 

28 minutes ago, Shan Jan said:

Po @Venom to je prevara i treba da sve te komapnije zaposle nekog za stalno.

Pa prevara je u odnosu na druge ljude koji placaju porez. :)  Mislim i ovde ima pausalni nacin ali je ogranicen capom (26k godisnje) odozgo.

@Paul Gompitz

Freelancer mora da placa porez isto kao i zaposleni jer mu je drzava stvorila uslove da radi. 

Sta tek reci za penziono.

Hajmo polako.

Porez nije nikakva moralno-etička kategorija nego stvar državne politike.

Postoje države, i to prilične ozbiljne, koje nemaju poreze u istom obliku u kome ih imaju evropske socijaldemokratije. I u Evropi se koncept oporezivanja menjao kroz decenije da bismo došli do sadašnjeg nivoa. 

Postoje države (npr. SAD i Slovenija) koje svoje državljane teraju da prijavljuju i plaćaju porez čak i ako nisu trenutno rezidenti. Postoje države koje nemaju uopšte porez na zaradu, od kojih neke imaju a neke nemaju porez na godišnji prihod. Postoje države koje diskriminišu prilikom oporezivanja pa npr. samci plaćaju veće poreze nego parovi. 

Poreska politika nije samo stvar ubiranja novca nego i državne strategije podsticaja ekonomije. Onaj moron od Trampa se zalaže za ukidanje ili maksimalno smanjenje ličnog poreza na prihod i uvođenje carinskih tarifa - što je model po kome je SAD poslovala u prošlosti. Svuda postoje kategorije koje su oslobođene od poreza ili imaju odbitke po raznim osnovima (invaliditet, broj članova domaćinstva, i sl.).

Samostalni preduzetnici su u Srbiji bili zakonom definisana kategorija koji su imali uslove koji su im omogućavali da posluju na taj način. Niti jedan samostalni preduzetnik nije kršio zakon time što je radio (a nisu ni firme koje su ih angažovale). Imali su pravo da sebi isplaćuju zaradu na iznos koji odrede (i na to plate poreze i doprinose), oni koji to nisu radili oporezovani su na osnovu prosečne zarade u okviru šifre delatnosti na opštini (osnovica za obračun poreza i doprinosa). Dakle svi su PLAĆALI porez i doprinose, samo manje nego da su bili zaposleni. Ali isto tako nisu uživali socijalnu zaštitu, nezaposlenost, imali pravo na bolovanje, imali pravo na trudničko i porodiljsko. Imali su zdravstveno ukoliko bi uspeli da overe knjižicu. Meni lično država 3 godine nije htela da overi knjižicu zbog problema sa sistemom - a sve vreme sam uredno plaćao doprinose.

Država može kad god želi da promeni poresku politiku. Uradili su to, i kao posledicu napravili i sebi i tim paušalcima i firmama birokratsku noćnu moru iz koje se još uvek nisu izvukli. Nisam išao da proverim, ali drugi za koje znam su proveravali i došli do toga da im država nije uopšte registrovala period preduzetništva u PIO fondu i, samim tim, ne računa im staž za taj period. Što iziskuje dodatnu birokratsku proceduru i cimanje.

Dok sam obavljao na taj način posao, uvek sam pored primarnog angažovanja mogao da potpuno legalno uzmem i dodatne poslove/konsultacije bez nedoumica kako da ih fakturišem i šta je potrebno od dokumentacije. Sada je od toga napravljena cela nauka, tako da su ljudi onemogućeni da legalno rade takve povremene poslove bez enormne birokratije nakon koje i dalje ostaje da visi pitanje da li su sve uradili kako treba. Alternativno, moraju da otvore knjigovodstvenu noćnu moru koja se zove D.O.O.

Benefit za državu po pitanju poreza i doprinosa bio je marginalan, posebno imajući u vidu da su ljudi većinom taj višak novca (između neto i bruto primanja) svakako trošili u zemlji - na kupovinu nekretnina, robe, usluga - na šta su plaćali PDV. Računao sam kolika bi mogla biti razlika i radi se o (za državu) trivijalnim iznosima. 

Znam za više ljudi koji su kompletno svoje poslovanje nakon ovoga izneli iz Srbije, otvorili firme u državama koje podstiču IT i omogućavaju digitalno poslovanje, i sada državi Srbiji ne plaćaju ništa više u porezima i doprinosima na prihod.

Ispravka, trebalo je da napišem "period posle preduzetništva" - nije adekvatno PIO fondu prijavljen iznos koji je država subvencionirala.

41 minutes ago, bags said:

Pa prevara je u odnosu na druge ljude koji placaju porez. :)  Mislim i ovde ima pausalni nacin ali je ogranicen capom (26k godisnje) odozgo.

@Paul Gompitz

Freelancer mora da placa porez isto kao i zaposleni jer mu je drzava stvorila uslove da radi. 

Nije jer je to kratkorocni ugovor tokom kog nemas pravo na bolovanje, nemas slobodne dane i posle koga moras da se snadjes opet. Zato se i vise placa i drugacije tretira.

Ali, kod nas je postojalo nesto drugo.

Stalno zaposleni radnik otvori pausalnu ageniciju, i radi sve isto sto i pre, samo sada placa porez 200 E umesto 2000 E.

Koliko kapiram, zakon je to hteo da onemoguci.

4 hours ago, Sammael said:

Koliko Nemačka ima top IT firmi u prvih 100? A da, jednu. Koja živi od softvera starog 30 godina.

U prvih 100 po berzanskoj vrednosti? Jednu ili dve. U prvih 100 po kvalitetu proizvoda? Dosta. Uvek mi prvo na pamet padnu DeepL i Anydesk, a i Teamviewer je valjda nemački. Nexctloud, Crytek, Siemens, Univention... Ajde ja što ne moram da koristim to đubre iz TOP100, ali i firme u kojima sam radio često koriste manje popularne, ako ne i open-source programe. Ove veće hostuju kod sebe (Redmine, Nextcloud, Alfresco...) ili razvijaju svoje. Ove manje biraju po više parametara, pa uleti Asana, ali se nekad izabere Hetzner umesto Azure-a.

Ne znam kako je (nemačkim) radnicima u tim firmama, ali ja sam kao korisnik veoma zadovoljan.

2 hours ago, bags said:

@Paul Gompitz

:vesala2:

Ovdje se sve vrijeme prica o preduzetnicima u Srbiji koji su vlasnici preduzetnickih radnji, placaju porez na prihod od samostalne djelatnosti, penziono osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slucaj nezaposlenosti. I ekolosku taksu, posto negativno uitcu na zivotnu sredinu.

A drzava Srbija im stvara takve uslove da preduzetnice koje sve tako regularno placaju, nemaju pravo na porodiljsku naknadu kao sve ostale zaposlene zene. Odnosno imaju, ako se odreknu staza tokom godinu dana trajanja porodiljskog bolovanja, a i naknada ne odgovara osnovici za koju su placale porez na prihod i doprinose nego je umanjena za 30%.

2 hours ago, Shan Jan said:

Nije jer je to kratkorocni ugovor tokom kog nemas pravo na bolovanje, nemas slobodne dane i posle koga moras da se snadjes opet. Zato se i vise placa i drugacije tretira.

Da je bilo do sloodnog izbora ostala bih na svom placenom stalnom ugovoru. Iz moje perspektive ta sigurnost skoro da nema cenu.

2 hours ago, Shan Jan said:

Pa to nema nikakve veze. Zasto bi ostatak drustva morao to da placa a freelancer ne?

Upravo se zato i kod freelancera oporezuje na kraju godine. Vidi se koliko si takvih ugovora imao u toku godine i onda platis isti brutto kao i da si radio u nekoj firmi.

Zbog ovog gore sto si napisao tebi freelance omogucava da trazis vecu cenu ali ne moze i drzava da se odrekne svog dela zbog toga sto ti tako radis. :)

45 minutes ago, Paul Gompitz said:

:vesala2:

Ovdje se sve vrijeme prica o preduzetnicima u Srbiji koji su vlasnici preduzetnickih radnji, placaju porez na prihod od samostalne djelatnosti, penziono osiguranje, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slucaj nezaposlenosti. I ekolosku taksu, posto negativno uitcu na zivotnu sredinu.

A drzava Srbija im stvara takve uslove da preduzetnice koje sve tako regularno placaju, nemaju pravo na porodiljsku naknadu kao sve ostale zaposlene zene. Odnosno imaju, ako se odreknu staza tokom godinu dana trajanja porodiljskog bolovanja, a i naknada ne odgovara osnovici za koju su placale porez na prihod i doprinose nego je umanjena za 30%.

Ne pricamo mi generalno o preduzetnicima nego o freelance pausalcima koji placaju na 3000 eur nekih 200 eur poreza.

Meni kao prilicnom laiku to ne izgleda nimalo fer prema redovnim zaposlenima i ostatku drustva generalno.

Inace jedna od najveci prednosti samostalnih preduzetnika je mogu otpisivanje svega i svacega od poreza. Tipa imas stan 100m2 i imas radnu sobu od 20m2 i zbog toga dobijas 20% svih racuna godisnje nazad od poreza. Kad na to dodas auto, kompjutersku opremu, materijal, treninzi u sustini debelo nadoknadis nesigurnost u odnosu na zaposlenog. Naravno ovako je u AT a zaista ne znam kako fukcionise u Srbiji.

1 minute ago, bags said:

Inace jedna od najveci prednosti samostalnih preduzetnika je mogu otpisivanje svega i svacega od poreza. Tipa imas stan 100m2 i imas radnu sobu od 20m2 i zbog toga dobijas 20% svih racuna godisnje nazad od poreza. Kad na to dodas auto, kompjutersku opremu, materijal, treninzi u sustini debelo nadoknadis nesigurnost u odnosu na zaposlenog. Naravno ovako je u AT a zaista ne znam kako fukcionise u Srbiji.

Nikako... Nema toga...

Realno, meni nije fer da neko ko je freelence ima obaveze iste prema drzavi kao i neko u radnom odnosu, jer ga država ne stiti isto kao zaposlenog... Nema bolovanja, nema placenog godisnjeg, nema trudnickog, nema nicega iz korpusa prava zaposlenih lica...

I to je cela poenta priče...

Just now, radisa said:

Nikako... Nema toga...

Pretpostavljao sam jer nisam kod nas mogao naci pandan Finanzamtu ali sam mislio mozda da to Poreska obavlja.

IT je posebno pogodan za te povrate jer mozes da otpisujes sv moguc:  radni sto, stolicu, lampu. Ja sam jednu godinu platio poreznog savetnika par stotina eur i on mi je rutinski izvukao par hiljada.

Zapošljavanje ljudi tako što će budući zaposleni da budu samostalni preduzetnici je praksa koja je krenula oko 2010, možda i ranije i gotovo niko od tih zaposlenih nije imao agenciju, nego bi dolazili na razgovor za posao, eventualno ga dobili i tu bi im rekli kakvi su uslovi. Otvori agenciju i dobro nam došao.

To je očigledna zloupotreba ideje da neko bude samostalan ili freelancer, sa ciljem da se smanje iznosi za doprinose koji za zaposlene moraju da se plaćaju jer od toga zavisi zdravstveni i penzioni sistem. Taj problem postoji u čitavom svetu, pa čak i u Americi gde su se radnici Ubera i država sporili oko toga da li je neko zaposlen ili nije. Ideja je svuda ista - smanji troškove poslovanja tako što ćeš zaobići propise koji važe za sve ostale.

Poreska politika može da bude ovakva ili onakva, ali ne može firma ili zaposleni da odluči da oni nemaju takav odnos jer im se više isplati da se prave da su nešto drugo. Država je tome stala na put na isti način na koji se ostale države s time bore. Test samostalnosti je 1/1 preuzet iz nekih EU zemalja.

Kad kažem da može da bude ovakva ili onakva, to znači da mislim da građani treba sami da se dogovore šta hoće i da pravila budu ista za sve. Kako je nekom u IT-u bilo korisno da plaća 10% na doprinose i porez, to bi bilo zgodno i svim ostalim zaposlenima. 

Ako je to ono što građani žele ok. Lično mislim da to nije pametno, ali svako ima pravo na svoje mišljenje. Ali ne tako da neko sam sebe proglasi za jako bitnog, pa da to za njega važi a za ostale ne.

1 minute ago, radisa said:

Realno, meni nije fer da neko ko je freelence ima obaveze iste prema drzavi kao i neko u radnom odnosu, jer ga država ne stiti isto kao zaposlenog... Nema bolovanja, nema placenog godisnjeg, nema trudnickog, nema nicega iz korpusa prava zaposlenih lica...

I to je cela poenta priče...

Razumem taj stav i potpuno mi je razuman u drzavama gde je nezaposlenost visoka pa imas sansu da barem deo drustva poguras i obezbedis u slucaju stvari koje si naveo.