Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Microsoft treba zamenjivati svugde sa domaćim rešenjima a FIS je odavno trebalo isterati. Proklet bio dan kada su kupili SunGard. Ne vredi MDCS toliko da nam treba.

• Popular Post
34 minutes ago, Venom said:

Ne bih se složio. Kako može "samostalni preduzetnik" da duži laptop od firme da bi mogao da radi, kad mu je to osnovno sredstvo za rad? Ja sam samostalni freelancer software developer, ali mi treba firmin laptop da bih mogao da radim. Ne pije vodu.

Trenutno radim kao subcontractor za IBM(kao firma, ne freelence), imam njihov laptop zbog bezbednosnih razloga i sve na tom projektu moram na tom laptopu... Pakao... Tako da je to normalan proces kod velikih...

25 minutes ago, Venom said:

Ne bih se složio. Kako može "samostalni preduzetnik" da duži laptop od firme da bi mogao da radi, kad mu je to osnovno sredstvo za rad? Ja sam samostalni freelancer software developer, ali mi treba firmin laptop da bih mogao da radim. Ne pije vodu.

Uh ovo bas nije uvek jednostavno. Kod dosta industrija na sam spomen BYOD bi se samo slatko nasmejali. 

18 minutes ago, Oniks said:

Microsoft treba zamenjivati svugde sa domaćim rešenjima

Han Solo Good Luck GIF by Star Wars

31 minutes ago, Sammael said:

Nikakav patriotizam niti punjenje budžeta, čisto lobiranje velikih IT kompanija.

Punjenje budzeta je nuspojava, koju treba pozdraviti.

Naravno da velike zabole za budzet.

Naravno da je sva oprema koju koriste contractori direktno kupljena, instalirana i pod kontrolom tih firmi, inače nikada ne bi dobili pristup nijednom serveru. 

To je i njihove obaveza, nije samo hir. Moraju da prate ceo set sigurnosnih procedura ukoliko imaju i jedan government contract a kamoli ako imaju uvid u osetljive finansijske podatke ili kontrolišu deo procesa tokova novca, kao npr. FIS, exNCR i Blackrock.

12 minutes ago, radisa said:

Trenutno radim kao subcontractor za IBM(kao firma, ne freelence), imam njihov laptop zbog bezbednosnih razloga i sve na tom projektu moram na tom laptopu... Pakao... Tako da je to normalan proces kod velikih...

Vazi i za druge sektore. Za sadasnjeg klijenta radim sa svog racunara, ali prethodna globalna firma mi je dala svoj.

16 minutes ago, radisa said:

15 minutes ago, bags said:

Uh ovo bas nije uvek jednostavno. Kod dosta industrija na sam spomen BYOD bi se samo slatko nasmejali. 

Zato i postoji lista kriterijuma, gde nijedan kriterijum nije presudan, ali zbirno to jesu. Napisao sam da postoje slučajevi gde je nešto neophodno, ali ne može sve da bude neophodno.

Just now, Venom said:

Zato i postoji lista kriterijuma, gde nijedan kriterijum nije presudan, ali zbirno to jesu. Napisao sam da postoje slučajevi gde je nešto neophodno, ali ne može sve da bude neophodno.

Ono osiguranje (1/9 uslova) u Srbiji frilenserima ga ni ne daju na te cifre koliko su od mene trazili da imam u ugovoru, a u EU su me oduvali jer nisam vise rezident. Za ostalo makes sense, ali recimo taj uslov ne znam kako neko da obezbedi tako da bas "lepo" sto i to stoji tamo.

45 minutes ago, Venom said:

postoji 9 kriterijuma. Sigurno se pada na 4 kriterijuma:

- koristis prostorije klijenta

- koristis njegov laptop (po tumacenju gospodje iz vrha poreske, dovoljno ja se koristi i mejl domen klijenta pa da padas)

- ostvarujes preko 70% od jednog klijenta

- radis za jednog klijenta vise od 130 radnih dana u godini

Potreban je jos jedan kriterujem:

- angazovali su te preko oglasa ili preko firme za posredovanje - padas. Dakle jedino ispravno je da su te angazovali preko kume ili da si sam krenuo po Evropi od firme do firme

- moras snositi poslovni rizik za ono sto isporucis. Ozbiljna firma za koju radis ima osiguranje koje pokriva neku brljotinu, a Pera preduzetnik iz Srbije u ugovoru o saradnji sa takvom firmom mora imati klauzulu da on, Pera preduzetnik iz Srbije sam placa za brljotine, u suportonom pada na testu

- ako ti klijent oragnizuje neku obuku padas. Jedino dobro je sto ne znam kako bi teletabisi iz Poreske mogli znati da si imao obuku. Dakle ovo ne padas ako slazes

1 hour ago, bags said:

Samo da se ispravim: Open source rešenjima. Nije da je nemoguće. Primera radi, u sudovima koriste LibreOffice ili OpenOffice a mnogi podaci se skladište u MariaDB/MySQL.

Edited by Oniks

3 minutes ago, Paul Gompitz said:

- koristis njegov laptop (po tumacenju gospodje iz vrha poreske, dovoljno ja se koristi i mejl domen klijenta pa da padas)

- angazovali su te preko oglasa ili preko firme za posredovanje - padas. Dakle jedino ispravno je da su te angazovali preko kume ili da si sam krenuo po Evropi od firme do firme

- moras snositi poslovni rizik za ono sto isporucis. Ozbiljna firma za koju radis ima osiguranje koje pokriva neku brljotinu, a Pera preduzetnik iz Srbije u ugovoru o saradnji sa takvom firmom mora imati klauzulu da on, Pera preduzetnik iz Srbije sam placa za brljotine, u suportonom pada na testu

- ako ti klijent oragnizuje neku obuku padas. Jedino dobro je sto ne znam kako bi teletabisi iz Poreske mogli znati da si imao obuku. Dakle ovo ne padas ako slazes

Opa, pa fantasticno. E potpuno sam zaboravila to sa oglasima, znaci posao ces naci tako sto si se javljao onima kojima ne treba. Bukvalno skandal.

8 minutes ago, Paul Gompitz said:

Ne razumem u čemu je problem. Ako neko uglavnom 100% vremena radi za jednu firmu, u periodu od više godina, radi iz prostorija firme, koristi uređaje firme da bi radio, komunicira preko emaila firme, onda on nije samostalni preduzetnik nego zaposleni kojeg firma treba da prijavi kao zaposlenog. Ako je pao, sistem radi kako je predviđeno. 

I na sve to ti smeta da Pera preduzetnik mora da odgovara za svoje brljotine, najočigledniji od svih kriterijuma za nekog ko želi da bude nezavisan?? Jedna moja prijateljica je grafički dizajner, plaća godišnje osiguranje za takve stvari i koliko se sećam jednom joj je trebalo jer je zabrljala oko štampe nečega, šteta od par hiljada evra, njena greška.

Ako ti se to ne sviđa, budi zaposlen i kraj priče. Ja sam nezavisan osim u svim mogućim sredstvima za rad i odgovornosti za ono što radim itd. Pa u čemu si tačno nezavisan? Jel to ono kao she/her, he/them, ze/hir, preduzetnik/preduzetnika, svako bira nešto što mu se sviđa?

11 minutes ago, Venom said:

I na sve to ti smeta da Pera preduzetnik mora da odgovara za svoje brljotine, najočigledniji od svih kriterijuma za nekog ko želi da bude nezavisan?? Jedna moja prijateljica je grafički dizajner, plaća godišnje osiguranje za takve stvari i koliko se sećam jednom joj je trebalo jer je zabrljala oko štampe nečega, šteta od par hiljada evra, njena greška.

Ja sam dosla u situaciju da ne mogu da potpisem ugovor jer to osiguranje koje mi je trazeno u Srbiji niko nece da ti da, ne postoji. Ne radi se o par hiljada. I kako onda da imam to osiguranje koje drzava Srbija zahteva da bi me izevaluirala. U EU nisam uspela da ga uzmem jer nisam vise rezident tamo, ali tamo to postoji, pa ga izvolli traziti.

10 minutes ago, Venom said:

Ne razumem u čemu je problem.

Nije problem, nego je tvoja percepcija samostalnosti preduzetnika slicna onoj Poreske uprave. Preduzetnik pausalac se dozivljava kao lik koji prodaje paradajz na pijaci i ima danas 28 musterija koje dodju kod njega na tezgu, on im proda ono sto oni trebaju i onda musterija ode kuci.

Ja govorim o steti od ne par hiljada evra nego par stotina hiljada evra i o firmama koje vanjskom saradniku daju uredjaje i mejl adresu ne zato sto je on nesamostalan i nema laptop i mejl na Guglu, nego zato sto firma ima takva bezbjednosna pravila. Postoje projekti koji traju po par godina i zato je neko angazovan za istu firmu par godina. To je praksa u velikim svjetskim firmama u normalnim zemljama.  

58 minutes ago, Paul Gompitz said:

cela prica je smesna,jel niko nije postavio pitanje o uzroku i posledicama. Sta cemu vodi? Kako da ovde nastane unicorn? cemu tezimo? ima li neki dogovor drustva,nema. Isti k..ac je bio i pod demokratama.