Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

1 minute ago, brusli said:

A sto MS i FIS nisu uveli pausalce, pa svi da placaju porez 200 E ?

I odna svi srecni.

Osim drzave.

I motaca kablova.

To je vec bilo protivzakonito ili u najboljem slucaju siva zona. Mislim da je to i bila inicijalna kapisla da FIS i slicni popizde. Nosu mogli da se biju za ljude sa Endavom i ostalima koji su tako radili.

Pa onda je u redu sto su uveli test samostalnosti ?

3 minutes ago, brusli said:

Što se mene tiče u redu je, uz taj izuzetak da ako država hoće da goni i inostranu firmu treba to da radi. Ali u praksi to nije izvodljivo, pa onda daj da zatežemo jaja zaposlenom koji je u Srbiji, to nije najbolji princip.

Što se mene tiče mogu i da uvedu tu mogućnost da neko izađe iz državnog sistema zdravstvenog i penzionog osiguranja, ali pod uslovom da nema nazad. Pa onda puno sreće. Ovako, sad neću da plaćam procentualno, pa onda kasnije hoću jer mi je tako isplativije, ni to nije najbolji princip.

20 minutes ago, brusli said:

To je tada pogodilo i ljude koji rade za inostrane firme kao pravi frilenseri. Test je i za njih jako tesko proci pa su morali da rade na crno ako su uopste zeleli da rade.

Ali ja sam jos pre korone izasao iz te price a u medjuvremenu ko zna sta se sve promenilo. 

Test samostalnosti je u redu kada bi ovo bila normalna država i kada bi imali proizvodne firme. Zamisao jeste ok, izvedba nije.

debelo bradato uštvo sa pravnog jeste grobar zlatnog doba srpskog IT-ja. mislim svi iz tog kartela.

nikakva dobrobit za društvo njima nije bila na pameti, samo činjenica da nisu mogli da dođu do radne snage.

to vam kažem ja, koji nikad agencija nisam bio, uvek prijavljen na full iznos od dana 1. iako mi je poslodavac nudio da pređem na paušal.

5 hours ago, Shan Jan said:

To je tada pogodilo i ljude koji rade za inostrane firme kao pravi frilenseri. Test je i za njih jako tesko proci pa su morali da rade na crno ako su uopste zeleli da rade.

Ali ja sam jos pre korone izasao iz te price a u medjuvremenu ko zna sta se sve promenilo. 

najbolji srpski programeri ne rade za nase firme vec rade remote uglavnom za US firme.

21 minutes ago, garcia said:

debelo bradato uštvo sa pravnog jeste grobar zlatnog doba srpskog IT-ja. mislim svi iz tog kartela.

nikakva dobrobit za društvo njima nije bila na pameti, samo činjenica da nisu mogli da dođu do radne snage.

to vam kažem ja, koji nikad agencija nisam bio, uvek prijavljen na full iznos od dana 1. iako mi je poslodavac nudio da pređem na paušal.

manje vise je tako,nijedna vlast u Srbiji neda da nastane klasa koja bi bila nezavisna od vladajuce garniture. Ali takose samo vrtimo u krug,nema napredka. Trebali bi da imamo firme koji bi pravile svoje proizvode i to prodavale celom svetu. Ali za to mora da postoji drzava ,zakoni te finansijiski sistem,sto je kod nas sve lakrdija.

9 hours ago, Miki_belavista said:

najbolji srpski programeri ne rade za nase firme vec rade remote uglavnom za US firme.

I rade preko svog d.o.o. i praktično nema nikakve promene u njihovom načinu rada i zaradi u odnosu na paušal. Iako je u principu veći trošak zbog knjigovodstva, uz malo kreativnog načina isplate zarade to se lako kompenzuje. 

Paušal kao način da se smanje obaveze su inače smislile domaće firme, a ne alavi programeri, bilo je to aktuelno još sredinom 2000-ih, kada su na paušalu bili ljudi koji su zarađivali neto po 500-600 evra. Nije da nije bilo ni drugih kreativnih načina. Dugo godina je "minimalac plus koverta" bio maltene standard u dobrom delu velikih autsorsing firmi. Država je morala sa time da izađe na kraj prventstveno, ako su bili zainteresovani za punjenje PIO fonda. Ovako je prihvaćen trend ograničavanja "konsultantskog" rada koji je već bio aktuelan u zap. Evropi, uz zanemarivanje ekonomskih posledica, koje su prvo bile odložene zbog pandemije, a potom i zbog efekata rata u Ukrajini, ali sada polako dolaze na naplatu jer srpski autsorsing je jednostavno - skup. Umeju da programiraju i u Nigeriji.

Ganjanje frilensera koji rade u suštini prekarne online poslove je druga priča.

16 hours ago, Venom said:

Test samostalnosti nije ništa epohalno, ideja je preuzeta iz inostrane prakse i vrlo je logična stvar. 

Iz nemačke prakse, kad se ustanovi takav radni odnos obično znači katanac na bravu firme, jer su posledice da moraju retroaktivno da plate doprinose za period gde je zaposleni "lažno" vođen kao freelancer. 

Ideja testa je vrlo logicna, i test postoji u inostranoj praksi, ali srpski test su pisali likovi koji u zivotu nisu nista radili van drzavnog sistema, a i zabolje ih da napisu nesto smisleno.

U inostranoj praksi, po firmama koje su medju prvih 3 u svojoj bransi u svijetu, je najnormalnija pojava da se vanjski saradnik angazuje na duzi period, da fizicki sjedi u toj firmi, da koristi firmin softver, firmin laptop, da ima firmin mejl, da mu jedini klijent u tom duzem periodu, od mozda i par godina bude ta jedna firma, da ne garantuje svojom imovinom za nadoknadu stete koju eventualno prouzrokuje svojim radom na nekom proizvodu....

Srpski test samostalnosti taj pausalac pada po svim ovim tackama kao zrela kruska. 

I to debeli profesor sa Pravnog opravdava rijecima da nasi strucnjaci moraju stajati na raspolaganju nasoj zemlji, da ih angazuje ako joj zatrebaju, a ne da rade za strance iz Srbije. :gospode:

Edited by Paul Gompitz

Ko je taj "debeli bradonja profesor sa Pravnog" znam da su moji ortaci koji su IT spominjali, ali nikako da ih pitam ko je to...

Ne bih se složio. Kako može "samostalni preduzetnik" da duži laptop od firme da bi mogao da radi, kad mu je to osnovno sredstvo za rad? Ja sam samostalni freelancer software developer, ali mi treba firmin laptop da bih mogao da radim. Ne pije vodu.

"Test" je upravo tako koncipiran i u inostranstvu, zato i kažem da nije ništa epohalno. Možda postoje posebni slučajevi gde je nešto neophodno, ali ako imaš firmin laptop, mail, plaćaju ti kancelariju i sve ostalo kao i bilo koji drugi zaposleni, onda nisi samostalni preduzetnik i to je to. I normalno da neko pada na testu.

Ja sam radio dugo godina za firmu u inostranstvu i nikad mi ništa nisu plaćali osim računa koji bih im poslao. To i jeste poenta za većinu firmi - plate račun i imaju fleksibilnost da ako hoće okončaju to naredni dan bez mnogo muke.

Za ovo poslednje se slažem. Slušao sam malo šta je pričao u Agelastu, stvarno je bio malo SFRJ ekonomija vibe, jačajmo domaći IT. Ja sam više za čist račun duga ljubav, nek svako plati šta je dužan kao i svaki drugi član zajednice. Odakle su pare došle je nebitno, a državi ako je bitno da ima domaću IT privredu a ne samo outsourcing, moraće nešto onda uloži.

19 minutes ago, Frank Pembleton said:

Ko je taj "debeli bradonja profesor sa Pravnog" znam da su moji ortaci koji su IT spominjali, ali nikako da ih pitam ko je to...

Ovo govno, Svetislav Kostić:

Profesor Pravnog fakulteta Svetislav Kostić: Ništa ne razume, niti zna ...

Ne može čovek koji dan radnog staža u privatnom sektoru imao da se bavi privatnim sektorom i da misli da ga poznaje kao Kostić.

Inače sam imao prilike da o ovome pričam sa nekim od čelnih ljudi Microsofta i FISa koji su mi eksplicitno rekli da je test samostalnosti/ukidanje paušala urađeno na njihov zahtev i lobiranje (i još 2 velike firme s kojima nisam razgovarao pa neću da pišem imena) jer nisu mogli da se takmiče sa manjim firmama po platama za seniore, a njihove pravne službe im nisu dozvoljavale da angažuju ljude po paušalnom principu. Nikakav patriotizam niti punjenje budžeta, čisto lobiranje velikih IT kompanija.