March 7Mar 7 9 minutes ago, CPP said: Ako se ne zadesis u pravom trenutku na pravom mestu (retko i tesko), ili ako nisi drcan i ne zabadas nos i gde treba i ne treba (cesce, i dalje tesko), sa tipicnim IT svoja posla stavom - postanes namestaj, ulazis u inventar i posle nekog vremena deprecijacija svede tvoju percipiranu vrednost vrlo nisko. To najcesce moze da se resi samo promenom firme. Na 6oj sam firmi, godine stizu, sve manje je zabavno.
March 13Mar 13 Neverovatno mi je i dalje koliko se Svetislav Kostić (hvala bogu pa sam na predavanje i ispit išao kod normalnih profesora) kada se pogleda sa ove distance je urnisao IT sektor. Evo i zašto: Njega je angažovala Incijativa Digitalne Srbija, gde je on preko Delloite-a izradio studiju o potrebi da se uvede test samostalnosti i kako je to zavaravanje radnog odnosa. U vrlom malom broju situacija je to slučaj a srpski IT je izuzetak u odnosu na ovo. Zašto? Zato što srpski IT većinski funkcioniše na outsourcingu. Svkao ko je bio preduzetnik i radio za kompaniju pristajao je na to, znajući apsolutno za posledice manje penzije. Srpski IT je prevashodno servisno orijentisan. Samim tim je bio i jeftiniji u odnosu na druge zemlje, te je ostajalo više sredstava. Kada je naišla ova kriza, mnogo manji broj ljudi bi ostalo bez posla, jer bi firmama bilo jeftinije da dođu u Srbiju i da izmeste ovde svoje kapacitete. To što je sad u ZLF-u i na strani studenata je klasična promena dresova. Ne treba zaboraviti da je on odradio posao za Microsoft, FIS i sve ostale veće firme, a time posredno i za SNS koji je ovaj zahtev isto tako brzo poslao onda na usvajanje.
March 13Mar 13 ^ sve apsolutno tačno Pritom je i on i dalje ubeđen da je radio pravu stvar za srpski IT.
March 13Mar 13 25 minutes ago, Oniks said: Ne treba zaboraviti da je on odradio posao za Microsoft, FIS i sve ostale veće firme, a time posredno i za SNS koji je ovaj zahtev isto tako brzo poslao onda na usvajanje. Mislim da je ovo kljucno. Nema tu nikakve dobre namere, veliki su pizdeli sto oni igraju po drugacijim pravilima i imali su dovoljno uticaja da isteraju svoje. Iskreno situacija i jeste bila nefer ali moglo je da se resi mnogo bolje i uravnotezenije a ne da se sustinski frilenseri svedu na manje zasticene obicne radnike.
March 13Mar 13 Moze li neko da malo pojasni sta se tacno dogodilo? Ja sam slusao neki podcast sa njim i delovalo je prilicno logicno sto prica.
March 13Mar 13 Frilenseri u Srbiji su placali smesan porez radeci kao pausalci. Tipa ako bi dobijao 3000 evra od klijenta, drzavi bi otislo mozda 200, ostalo sve tebi. To je stvorilo problem sa firmama koje su zaposljavali ljude jer tamo da bi ti firma dala 2800 evra, to bi nju kostalo tipa 4500 da isplati sve poreze i doprinose. Da stvar bude gora, to nisu radili samo frilenseri vec i firme koje bi zaposljavale ljude kao fol kontraktore (Endava i slicni). Sve je to stvorilo jako neujednaceno trziste gde su ovi sto su direktno zaposljavali trpeli dosta. Takodje i drzavi nije bilo drago jer je od nekog DevOpsa koji mlati 100k dolara godisnje dobijala isto u kasu ko od kasirke u maksiju. Gde je nastao problem? Pa to sto su se drzava i ovi koji direktno zapsoljavaju udruzili i u sustini napravili zakon koji je obesmislio frilensovanje prvo propisima koji su mnogo ostriji (test samostalnosti) a zatim i dodatnim nametima (moj drug frilenser placa prakticno isto drzavi ko moja firma za mene bez da ima istu zastitu i benefite). A najveci broj ITjevaca je upravo radio kao pausalci. Time je drzava naglo ucinili IT usluge Srbije mnogo skuplje, ITjevce mnogo siromasnijima a kompanije mnogo jace prema zaposlenima. Trebalo je naci resenje, ali neko srednje. Frilenseri su to i nudili, ali drzava je alava tako da na kraju nista od toga. Tako smo dosli do toga da smo postali ne samo medju najplacenijima vec medju i najskupljima u Evropi. Uz sva sranja Srbije. Mislim da ce postojeci IT u Srbiji jahati na dobrom glasu i dobro uspostavljenim osnovama ali tesko da ce neko novi otvoriti IT sediste u Srbiji jer se vise ne isplati. Edited March 13Mar 13 by Shan Jan
March 13Mar 13 U suštini ovo što @Shan Jan kaže a i sledeće: Velike firme Microsoft, FIS i sve što se okupilo ispred Inicijative Digitalna Srbija (a koje pravno gledano to udruženje predstavlja ništa drugo nego kartelski dogovor) imale su problem sa manjim firmama jer je dosta ljudi odlazilo da radi u manje firme i te manje firme zbog niske rente su im predstavljale konkurenciju. Bitno je napomenuti da sve ove firme dobijaju novac iz svojih centralnih kancelarija, kao što su Microsoft, FIS, Oracle i slični. Na sajtu Inicijative Digitalne Srbije može se pogledati spisak firmi koji su u tom kartelskom dogovoru. Elem kada je IDS nastao iza njh je stajao Starti, Nordeus, a na čelu inicijative je bio Nebojša Đurđević, jedan od nekadašnjeg vodećih zaposlenih u Cardisu, firme protiv koje je AG u NY Leticia James otvorila istragu zbog prevara investitora. Isti čovek je ranije bio u još jednoj firmi koja optužila svoje zaposlene među kojima je bio i on za krađu intelektualne svojine. Posle je došao Bjelotomić iz SAGE da bude na čelu IDS. Na početku su bukvalno pravili otvorene stolove Svetislav Kostić je išao i ubeđivao svakoga da je budala ako je paušalac. Iskreno, između njega i recimo profesorke Gordane Ilić Popov je nebo i zemlja po pitanju stručnosti. Cela ideja je predložena državi tako da su, te firme jadne, a u stvari državi je išlo na konac zbog jedne stvari: PIO fond je počeo dosta da se prazni s obzirom da se broj ljudi koji uplaćuju u PIO fond prepolovio u odnosu na nekad. Za IDS i okupljene firme, ovo je značilo i eliminisanje konkurencije a za državu dodatne pare za budžet. Kada je naišla ova kriza, firme su ostajele bez budžeta a naši zaposleni su i postail jednostavno skuplji. Problem je osnovni u tome što se u Srbiji IT bazira na izvozu IT usluga. Mi ovde nemamo proizvodnju i zavisimo od klijentskih sredstava. Šta god da se desi u svetu ili ako ovde nešto postane preskup, dovodi do gašenja firmi i stavlja ljude u jako težak položaj. Isto kao i advokati ljudi koji su imali PR znali su u šta ulaze a sa druge strane broj zloupotreba je bio dosta manji nego što su oni o tome pričali. Ovde pričam doduše o preduzetnicima, frilenseri koji nikad nisu imali ništa već radili direkt kao fizička lica bez ugovora ili preko nekih platformi su već neka druga priča. Edited March 13Mar 13 by Oniks
March 13Mar 13 Just now, napadaj said: Šta kao advokati? S obzirom da većina advokata plaća paušalni porez, samim tim će im i penzija biti manja nego npr. neko ko plaća po osnovu drugog modaliteta. Svako ko je u IT znao je da će u budućnosti imati manju penziju ako plaća 500 evra paušal na 3000 evra, ali je na to pristajao.
March 13Mar 13 Interes dela ITja nije isto sto i interes drzave Srbije. Sorry but not sorry. Po onome sto ja znam, sve neto plate su se sustinski izjednacile u roku od godinu dana, iako je bilo nekih snizenja ogromna vecina je u roku od godinu dana izjednacila plate koje su dobijali kao pausalci i kao full time zaposleni. I posle toga su plate i rasle. Takodje taj test samostalnosti je i mrtvo slovo na papiru, znam brdo ljudi koji su nastavili da rade kao pausalci. Pored njih, mnogi imaju i dva posla, jedan pausalno, sto je skroz legalno. Situacija na trzistu nije sjajna, ima dosta i otkaza u firmama koje su servisno orijentisane. Ali otkaze dele i firme koje i dalje imaju pausalce po Srbiji, mislim da vise ima veze sa nedostatkom investicija u ITju generalno, nego sa zeljom firmi da jeftinije prodju. Nema posla, a to je drugo od otpusticu Srbe i zaposlicu Indijce. To sto bi bili jeftiniji za hiljadu, dve evra ne znaci nista.
March 13Mar 13 1 hour ago, Shan Jan said: a zatim i dodatnim nametima (moj drug frilenser placa prakticno isto drzavi ko moja firma za mene bez da ima istu zastitu i benefite) Pa to je ako ne gresim tako i vecini EU. Ja sam imao jedno vreme EPU (drustvo jedno lica) i placao u cent isti porez i zdrav. osiguranje kao da sam firma sa jednim zaposlenim. I dalje ne razumem logiku zasto bi frilenseri bili toliko povlasteni u odnosu na firme i druge zaposlene.
March 13Mar 13 Nisu sve neto plate izjednacene, mnogima su smanjene. Obicno su se ljudi nasli negde na pola. Zavisi i od pregovaracke pozicije. Frilenseri nisu imali dobro penziono, nikakvo zdravstveno, odmor itd... Ne znam kako je sada. Takodje za nasu firmu vise Srbija nije prva destinacija za IT vec Indija pa Spanija. Nema otpustanja za sada. Sustina je da je za ITjevca lako da promeni drzavu jer dosta zemalja nudi lak ulazak za njih a Srbija nije vise ni jeftina, samo je sjebana. Ja bih sa svojom platom placao manje doprinose u Spaniji a i zemlja je lepsa i sredjenija. Mozda i zatrazim da me presele
March 13Mar 13 43 minutes ago, bags said: Pa to je ako ne gresim tako i vecini EU. Ja sam imao jedno vreme EPU (drustvo jedno lica) i placao u cent isti porez i zdrav. osiguranje kao da sam firma sa jednim zaposlenim. I dalje ne razumem logiku zasto bi frilenseri bili toliko povlasteni u odnosu na firme i druge zaposlene. Zato što je tako moglo godinama, pa su se onda potpuno bespotrebno našli zatečeni kad je ta rupa začepljena, umesto da su na vreme inicirali razgovore o kompromisnom rešenju.
March 13Mar 13 A sto MS i FIS nisu uveli pausalce, pa svi da placaju porez 200 E ? I odna svi srecni. Osim drzave. I motaca kablova.
March 13Mar 13 3 hours ago, Oniks said: Zato što srpski IT većinski funkcioniše na outsourcingu. Svkao ko je bio preduzetnik i radio za kompaniju pristajao je na to, znajući apsolutno za posledice manje penzije. Srpski IT je prevashodno servisno orijentisan. To važi i za bilo koju drugu firmu u bilo kojoj drugoj uslužnoj branši, pa i dalje ne mogu da prijave radnike kao "nezavisne saradnike" i tako zakidaju državu za doprinose. Problem iz ugla države nije što radnici ostaju bez doprinosa, nego što država odnosno penzioni i zdravstveni fond ostaju bez doprinosa. Test samostalnosti nije ništa epohalno, ideja je preuzeta iz inostrane prakse i vrlo je logična stvar. To je nešto što je tema u svakoj državi danas (vidi recimo Uber kao vrlo sličan slučaj) i dugoročno je u interesu zaposlenih. Neko ko ispunjava obaveze ima i određena prava. Odustajanje od tih prava nije najpametnija stvar, pogotovo ne za celo društvo. Ono gde se ne slažem je da su freelanceri koji rade direktno za strane kompanije takođe pogođeni, jer to narušava princip da je za "lažni freelancing" odgovoran poslodavac, a ne zaposleni. Iz nemačke prakse, kad se ustanovi takav radni odnos obično znači katanac na bravu firme, jer su posledice da moraju retroaktivno da plate doprinose za period gde je zaposleni "lažno" vođen kao freelancer. Edited March 13Mar 13 by Venom