Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

SoftBank, moj Internet provajder, drugi najveci u Japanu.
Od pre godinu dana, stalno mi se pojavljuje "No Internet connection", treba da resetujem router, na dva sata, mada sve izgleda da je u redu i "Connected".

To je, prebacili su to na "Cloud". Niko pre nije ni merio protok, sve je bila super brzina, cak i brze od lokalnog diska.

Vlasnik firme, Masayoshi Son, Koreanac poreklom, ide da investira 100 milijardi dolara u Ameriku. Neka ih usreci. Ima on istoriju pogresnih investicija.

Moja zena, ima router velicine kreditne kartice, njoj nema problema. Mozda takve routere nisu prebacili na "Cloud".

Koja je to budalastina, podaci se ne zapisuju u oblaku nego na disku.

Da i kod mene su to podlo uradili. 

Da li mi za iste pare duplu brzinu za dz ali minimizovali sva moguca podesavanja i sv ese snima u cloud. 

Na srecu uspeo sam iskljuciti wifi preko njihovog supporta i stvatiti svoj Asus ruter (  Merlin mmmmmmm) izmedju. 

ASUS (Taiwan) pravi preko FoxCon (isto Taiwan a u Kini, 1.7 miliona zaposlenih) laptopove i servere za DELL, HP, IBM, Apple. U kvalitetu nema razlike, ima u specifikaciji sta hoces (za igre, video...)

18 minutes ago, bags said:

Da i kod mene su to podlo uradili. 

Da li mi za iste pare duplu brzinu za dz ali minimizovali sva moguca podesavanja i sv ese snima u cloud. 

Na srecu uspeo sam iskljuciti wifi preko njihovog supporta i stvatiti svoj Asus ruter (  Merlin mmmmmmm) izmedju. 

Jel moze detaljnije objasnjenje sta je uradjeno posto nisam razumeo. Nemas vise provajderov ruter?

Na FaceBook, Amazon, govnarija kao slike beba i macaka, pasa, starije od godinu dana, skladiste se na magnetnim trakama. Kao 1975. Zato treba nesto vremena da se pojave na ekranu.

33 minutes ago, glibav said:

Jel moze detaljnije objasnjenje sta je uradjeno posto nisam razumeo. Nemas vise provajderov ruter?

Imaš ruter ali su ti skoro sva podešavanja ukinuta. Ne možeš pristupiti preko neko default IP adrese( tipa 192.168.0.1). Nego moraš preko mob app i  serijskog broja. Lakše im je raditi support tako, ali ukinuli su skoro 99% mogućih podešavanja . Meni su jedva isključili wifi.

Ukinuti podešavanja rutera se moglo i na modelima od pre 20 i više godina, nije nikakva novina, od provajdera, odnosno onog ko održava ruter zavisi šta će dozvoliti ili neće. :) Ali to nije razlog zašto neka aplikacija ne radi

Ne bih ja ostao 5 minuta kod takvog provajdera… 

Ako ruter nema bridge mode, ne interesuje me… Sva sreća pa ovde ima još jedan tako geek friendly provajder, njihov box mi služi samo da dovuče optiku i IP adresu do moje mreže, sve iza toga je pod mojom kontrolom (firewall, mreža, WiFi… )

29 minutes ago, braca said:

Ne bih ja ostao 5 minuta kod takvog provajdera… 

Nemam alternativu tj imam duplo skuplju i 10x sporiju i sa cescim ispadima...

• 2 weeks later...

Samo da kazem da je bila prava odluka ne aplicirati za poziciju sefa. 

Covek je jedva preziveo prvi mesec i deluje mi da ima pocetak solidnog burnout. Kalendar je svaki dan pun od 8 do 18, jede neke sendvice za rucak, 7,8 kafa ga drma, razvucen izmedju tri strane (client menadzment , koncern menadzment i njegovi sefovi). Juce malo pricali i iznenadilo me kad  je rekao koliko ama bas nista ne moze da proturi. Kako je to uspevao prethodnik da spakuje ostaje mi misterija. 

Što se sendviča za ručak tiče, preporuka su tortilje (wrapovi) sa pilećim belim i povrćem, idemo proteini....

Što se clouda tiče i cepanja po ušima, pre par vikenada jurio da vidim dal ima neka džabaka varijanta da pokrenem aplikacijicu na klaudu koja će da prima par stotina zahteva dnevno od ove aplikacijice koju drugari i ja guramo već deceniju i po malim srpskim privrednicima. Svuda isti scenario: upiši se i ostavi kreditnu karticu, što se tarife tiče: sad ga vidiš sad ga ne vidiš, pokojni Džej šalta tabove sa tarifama. Na kraju iskopao da Oracle Cloud ima free tier, jej, mysql i mini virtuelna makina sa kojekakvim linuxom. Oćeš mojega, makina glavi, 1CPU i 1GB RAM, šta je koj moj, vidim zakuca mu memorija posle tri minuta rada. Aha, dakle famozni Oracle Linux koji nude po defaultu obara free tier makinu samo tako. Ček da vidim šta ima još u ponudi, ima neki Ubuntu minimal, da vidimo... Jej, radi sve. Samo da vidimo koliko će da potraje. Btw. i Deep Seek i ChatGPT su su pogubili oko ocene tarifnih sistema cloud provajdera. Ivy iz AliCloud i dalje čeka da joj se javim ako imam neka dodatna pitanja.

Na prethodnoj strani je napisano da su OVH i Hetzner konkurentni, mada ne verujem da imaju opciju za džabe.

39 minutes ago, bags said:

Covek je jedva preziveo prvi mesec i deluje mi da ima pocetak solidnog burnout. Kalendar je svaki dan pun od 8 do 18, jede neke sendvice za rucak, 7,8 kafa ga drma, razvucen izmedju tri strane (client menadzment , koncern menadzment i njegovi sefovi). Juce malo pricali i iznenadilo me kad  je rekao koliko ama bas nista ne moze da proturi. Kako je to uspevao prethodnik da spakuje ostaje mi misterija. 

U firmi gde radim "Head of department" je pozicija koja je najčešće upražnjena. Kolega koji je bio šef jednog softverskog odeljenja je prošle godine tražio da bude vraćen na poziciju developera, (ne)zvanično team lead, a u firmi je više od 10 godina. Mada su relativno brzo našli novog šefa, stvarno je dobar lik, i još uvek ga nekad možeš videti nasmejanog.

Nije redak slučaj da se neko od zaposlenih prijavi za šefa odeljenja, pa posle par meseci traži da ga vrate nazad. A ljudi koji sa strane dođu, retko ostanu duže od pola godine. I uglavnom je slična priča - pritisak sa svih strana, baviš se glupostima, a ništa ne možeš da promeniš.

6 hours ago, bags said:

To me bi ne bi moglo da se desi :covid19:

21 hours ago, Zabalujev said:

Što se sendviča za ručak tiče, preporuka su tortilje (wrapovi) sa pilećim belim i povrćem, idemo proteini....

Što se clouda tiče i cepanja po ušima, pre par vikenada jurio da vidim dal ima neka džabaka varijanta da pokrenem aplikacijicu na klaudu koja će da prima par stotina zahteva dnevno od ove aplikacijice koju drugari i ja guramo već deceniju i po malim srpskim privrednicima. Svuda isti scenario: upiši se i ostavi kreditnu karticu, što se tarife tiče: sad ga vidiš sad ga ne vidiš, pokojni Džej šalta tabove sa tarifama. Na kraju iskopao da Oracle Cloud ima free tier, jej, mysql i mini virtuelna makina sa kojekakvim linuxom. Oćeš mojega, makina glavi, 1CPU i 1GB RAM, šta je koj moj, vidim zakuca mu memorija posle tri minuta rada. Aha, dakle famozni Oracle Linux koji nude po defaultu obara free tier makinu samo tako. Ček da vidim šta ima još u ponudi, ima neki Ubuntu minimal, da vidimo... Jej, radi sve. Samo da vidimo koliko će da potraje. Btw. i Deep Seek i ChatGPT su su pogubili oko ocene tarifnih sistema cloud provajdera. Ivy iz AliCloud i dalje čeka da joj se javim ako imam neka dodatna pitanja.

Azure daje 200$,TO SE brzo potrosi. GCP mislim 300. ja sam citao da je neki tip bio prezadovoljan sa Oracle free opcijom,monitrao neki Node.js back i React front,sve za dzabe.

U suštini nema neke razlike između provajdera za ovo malo što sam video, 200-250 kredita u prvih mesec dana, posle toga nek ti je Bog u pomoći, na Oracle sam probao plaćenu verziju VM, katastrofa, istrošio bih 250EUR kredita za par sati. Razmatrao sam i varijantu lambde (funkcije), koja bi za ovo što mi treba radila posao, ali tek tu mi nije bilo jasno kako se šta naplaćuje.

Oracle Free opcija, instanca:

Shape configuration

Shape: VM.Standard.E2.1.Micro
OCPU count: 1
Network bandwidth (Gbps): 0.5
Memory (GB): 1
Local disk: Block storage only

MySQL

DB system configuration

Shape: MySQL.Free
ECPU Count: 1
Memory: 8 GB