February 2Feb 2 pritom su pravili.kikof u petak, pozvali sve jos pre 2 meseca, ove sto su isekli kenselovali pojeo veceru i otisao u hotel jebe mi se za vase slavlje, necu da igram na sahrani.
February 6Feb 6 On 26. 1. 2025. at 10:11, Yoyogi said: Ne, drug koji bi mi bubreg dao je tacan sa uplatama, postoji ugovor da ako jedna uplata ne dodje na vreme, ugovor prestaje da vazi i stan se vraca vlasniku (meni). Njegova poruka je bila i moja radost - neka on ima sta moze od onoga sto banka nije i nece dobiti. Pa to zapravo i ne postoji u svetu. Nesto kao srpsko drugarstvo i poverenje. Pa lepo je imati druga kao tebe. Ne znam da li ste dogovorili kamate, barem u visini kamate na štednju, EURibora (bez dodataka za profit) ili inflacije, ili mu prosto poklanjaš iznos za koji si mogao uvećati taj svoj novac tokom perioda otplate, pa kad prikupiš sve uredno plaćene uplate nakon X godina, sa njima nećeš moći kupiti ni upola manji stan, niti zapravo upola bilo čega što si mogao kupiti danas tim parama. Ja sam čuo od oca za late SFRJ kredite koje pojede inflacija, ali tu je barem država ispaštala i propala zbog toga i ostalog, ali za drugove koji daju takve kredite nisam čuo. Alal vera. P.S. i ja sam davao beskamatni pozajmice familiji / prijateljima, ali ipak za mnogo manje iznose nego što stan košta. Edited February 6Feb 6 by Spooky
February 6Feb 6 https://static.germantechjobs.de/market-reports/European-Transparent-IT-Job-Market-Report-2024.pdf Mislim da nije niko kacio. Od zanimljivosti je da 47% nadje novo radno mesto u 3 meseca, a odlican je i ovaj slajd (bar Poljacima ):
February 8Feb 8 On 6. 2. 2025. at 20:10, bags said: https://static.germantechjobs.de/market-reports/European-Transparent-IT-Job-Market-Report-2024.pdf Mislim da nije niko kacio. Od zanimljivosti je da 47% nadje novo radno mesto u 3 meseca, a odlican je i ovaj slajd (bar Poljacima ): Jel to dobra plata za Švajcarsku? Ta prosečna?
February 8Feb 8 3 hours ago, Rowanoke said: Jel to dobra plata za Švajcarsku? Ta prosečna? Ako si bez dece je ok. Zavisi i dosta od lifestyle. Restorane možeš zaboraviti i a sve usluge će ti biti solidan luksuz.
February 8Feb 8 Bio sam često u Švajcarskoj i jedna od stvari koje sam primetio je da mi deluje da ljudi mnogo češće izlaze i jedu napolju. Cirih jeste grad sa puno turista, ali nisu samo oni, tako da nisam siguran koliko je to istina da na restoran možeš da zaboraviš. Jeste skupo, ali nije čak ni sve skuplje u odnosu na okolinu. Npr. na ovu platu u Nemačkoj ćeš plaćati maksimalan iznos na zdravstveno osiguranje (mislim da je oko 4.5-5k mesečno bruto limit, pa onda 9-10 posto od toga, i još toliko plaća firma dodatno). U Švajcarskoj imaju drugačiji sistem, uglavnom stekao sam utisak da svi plaćaju manje od mene (da ne pominjem freelance vreme kad sam plaćao i deo zaposlenog i deo poslodavca). Porezi su niži itd. Osim toga stekao sam utisak da je inflacija tamo bila mnogo manja (mada se i oni žale). Kod mene su neke stvari duplo skuplje nego pre 4-5 godina, u martu sam bio poslednji put u Cirihu i neke stvari koje sam jeo tamo često za ručak su otišle možda 15% na gore. Kad imaš porodicu računica je drugačija, pogotovo ako staviš dete u vrtić što je gotovo nemoguće bez dva dobro plaćena posla. Ali ne može da se kaže uopšteno da je život tamo preskup. Znam dosta ljudi tamo koji su otišli zbog posla i kažu da im je i pored sve skupoće ipak lakše nego u Nemačkoj. Edited February 8Feb 8 by Venom
February 10Feb 10 On 2. 2. 2025. at 17:08, zikaPantelej said: Sve ste lepo rekli i hvala na odgovorima Prodjoh i jedno i drugo, no u ovim vremenima bukvalno nigde nije sigurno, tako da videćemo Priča mi kolega juče, radio selekciju, kaze dobili 400 i nešto prijava, od toga 10 su za razmatranje.. ocekivao sam da je ta brojka imajuci u vidu broj otkaza i prezasićenja tržišta dosta veća Da završim ovu priču a možda i čujem još neko mišljenje, na (ne)sreću, nisam prošao dalje nakon test zadatka. Dobio sam feedback koji se uglavnom odnosio na framework related stvari, zašto nisam iskoristio ovaj ili onaj feature a jesam neki drugi, što mi se ne dešava prvi put, a ignoriše se u potpunosti znanje OOP-a, apstrakcija, layered architecture, injection, SOLID i sličnog iako sam ceo zadatak mogao lagano da strpam u dva kontrolera i napravim kupus od svega. Kada ja u trenutnoj firmi učestvujem u selekciji, nekako gledam kandidate kao inženjere nezavisno od framework-a/jezika, sve se da naučiti ili dopuniti znanje, čak su i mišljenja različita kako neke stvari rešavati, ali ako vidim da neko generalno zna o čemu govori i ima npr. dobre komunikacione sposobnosti, normalan je, druže toop, briga me što nisi radio Ruby ili ga nisi do kraja iskoristio, lako ćemo sa tim ako ti znaš WebDev generalno, arhitekturu i slično... Ali pošto se to ne gleda toliko, izgleda da sledeći put kada budem radio neki zadatak negde moraću da se držim kao pijan plota dokumentacije i "zvaničnih" načina kako neki framework-ci rešavaju neke stvari...
February 10Feb 10 45 minutes ago, zikaPantelej said: Da završim ovu priču a možda i čujem još neko mišljenje, na (ne)sreću, nisam prošao dalje nakon test zadatka. Dobio sam feedback koji se uglavnom odnosio na framework related stvari, zašto nisam iskoristio ovaj ili onaj feature a jesam neki drugi, što mi se ne dešava prvi put, a ignoriše se u potpunosti znanje OOP-a, apstrakcija, layered architecture, injection, SOLID i sličnog iako sam ceo zadatak mogao lagano da strpam u dva kontrolera i napravim kupus od svega. Kada ja u trenutnoj firmi učestvujem u selekciji, nekako gledam kandidate kao inženjere nezavisno od framework-a/jezika, sve se da naučiti ili dopuniti znanje, čak su i mišljenja različita kako neke stvari rešavati, ali ako vidim da neko generalno zna o čemu govori i ima npr. dobre komunikacione sposobnosti, normalan je, druže toop, briga me što nisi radio Ruby ili ga nisi do kraja iskoristio, lako ćemo sa tim ako ti znaš WebDev generalno, arhitekturu i slično... Ali pošto se to ne gleda toliko, izgleda da sledeći put kada budem radio neki zadatak negde moraću da se držim kao pijan plota dokumentacije i "zvaničnih" načina kako neki framework-ci rešavaju neke stvari... Ako neko neće da te zaposli jer ne radiš kako je on zamislio da ti treba da radiš, u tu firmu ni ne treba da ideš, po meni... Ja ne razumem, to stvarno... Ja mogu jednu stvar da uradim na gomilu načina, i naravno, neki način je optimalniji od drugog, ali to ne možeš uvek odmah da znaš, i za početak je uvek bitno da nešto radi... Posle ćemo se ganjamo oko optimizacije... Možda moj nečin nije baš najbolji, ali evo 25 godina me hrani i oblači... Edited February 10Feb 10 by radisa
February 10Feb 10 Upravo. mada sam naučio lekciju za u buduće, pogotovu za današnje tržište rada kada očigledno ima previše kandidata ovakvih i onakvih. Do pre par godina bi svakako dobio poziv na razgovor gde bi imao priliku da prezentujem sebe i zašto sam nešto uradio i kako, a sada izgleda da usled tolikog broja kandidata, firme prostu izmu čeklistu i čim naletiš na minu koju ti oni postave, precrtaju te. Ja sam recimo najviše voleo na tu kartu da igram, prezentacija, komunikacija, diskusija, da pokažem širinu i mimo struke.. e sad je problem što izgleda da neću moći tako lako da dođem u tu situaciju ako ne stanem u kockicu koju su mi nacrtali.. tako da, moraće malo da se pojača networking
February 10Feb 10 Hah, kod mene obrnuta situacija. Isključivo zapošljavam inženjere koji ne razmišljaju u okviru frameworka, jer ako znaš osnove programiranja i ako dobro razmišljaš snaći ćeš se pa makar pisao COBOL. A zato kandidati sve frejmvrk developeri. EDIT: A ako razmišljaš samo u constraintu frameworka, prvi problem koji zahteva razmišljanje će da te parališe, jer fwovi uglavnom nisu napisani za veliki workload i naravno da moraš da znaš i kako jezik funkcioniše, a ne samo framework. Edited February 10Feb 10 by garmonbozia
February 10Feb 10 Just now, garcia said: pali ste, kolega Mislis kako onda da prodamo klijentu support koji ce da mu sredjuje kod?
February 10Feb 10 1 minute ago, Shan Jan said: Mislis kako onda da prodamo klijentu support koji ce da mu sredjuje kod? Mislim da će i tebe oboriti.