Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

I eto i zvanicno cemo dobiti krompirce za povisice ove godine. Kao utesnu nagradu smo dobili nesto malo akcija koje ce da se vestuju za godinu-dve, ako mi budemo tu a i kompanija.

Posted

Drage kolege, ne znam koliko je odgovarajući topik al htedoh da se konsultujem sa vama, pošto je nekako dosta intimniji osećaj kada se ovde nešto prodiskutuje u odnosu na druge platforme :) 

Trenutno radim u klasičnoj outsourcing firmi kod nas sa svim "čarima" koje idu uz to, a potencijalno imam ponudu da pređem u domaću product based firmu. Jeste da se vodi kao startup ali postoje već par godina i imaju bazu klijenata.

Najprostije rečeno, iz vašeg iskustva ili mišljenja šta je "sigurnije"? Trenutno mi je to prio #1 zbog nekih izdataka tipa rata kredita i slično. Imam skoro 8 godina iskustva kao dev/engineer. Kontam sa jedne strane outsourcing kolko je "siguran" tolko i nije, malo su fleksibilniji jer ako je tržište u EU u kurcu, prešaltaju se na USA recimo ili obratno, kod product based firme toga nema, jedan proizvod i udri, ali makar ima posla. A sa druge strane budući da je kriza svuda i te outsourcing firme pa i moja gde sad radim, niko ne garantuje da će uspeti da i dalje namaknu projekte, sve je teže i teže, mislim da i sad pokušavaju da traže nove projekte za nas da imamo šta da radimo kad se trenutni završi. 

Svaki savet ili iskustvo je dobro došlo!

• +1 1
Posted

Koji product ili bar koje im je trziste ?

tu product domacu firmu bar mozes da istrazis u smislu povecanja prihoda kroz vreme, rasta broja zaposlenih i da ti to bude neki orjentir. 

• +1 2
Posted
10 hours ago, zikaPantelej said:

Iz ličnog iskustva mogu reći da višegodišnji rad na razvoju jednog velikog proizvoda može puno da doprinese u profesionalnom razvoju. Takođe, product based firma može biti dobra za razvoj karijere u nekim drugim pravcima od "čistog" developmenta. Ako već imaš 8 godina iskustva, verovatno si prošao dosta klijenata i tehnologija, vrsta projekata, pa je to odlična baza. U product firmi bi možda imao opciju da se pokažeš i u nekim drugim ulogama i ako firma ima neku perspektivu, ja bih ih ozbiljno razmotrio. Što se sigurnosti tiče, uvek bude kriza, gore-dole, ovaj trenutak je specifičan jer je prvi put došao period kada je smanjenje plata u outsourcingu izvesno. Opet, to bi značilo i pad plata na celom tržištu. U nekoj perspektivi, čini mi se da srpski outsourcing ide ka opadanju.

• +1 1
Posted
11 hours ago, zikaPantelej said:

Trenutno je loše tržište za outsource firme, mada to bi trebalo i sam da znaš ako radiš u jednoj. Ne znam kakvi su ti bili projekti, ali često su projekti u outsource-u lošiji u smislu da su kratkoročni pa stalno menjaš fokus, način rada se razlikuje od klijenta do klijenta, često radiš na smeću od koda jer se promenila gomila ljudi i niko nije pazio na dokumentaciju i clean code. Sa druge strane ta raznovrsnost ti može pomoći da vidiš, probaš različite stvari kao da si prošao kroz nekoliko firmi.
Product firme su trenutno stabilnije jer rade dugoročno. Na takvim projektima bude bolji fokus, duže radiš, bolje upoznaš kod, imaš vremena da središ kod, da optimizuješ.

Sa druge strane ako je startup uvek postoji šansa da ostanu bez para i puknu. Brzina rada u startapima bude brža, pa se iscrpljuješ, od jurcanja kreneš da pišeš špageti kod, bez dokumentacije...

Ja sam generalno više za product firme, ali treba izmeriti. Dugoročne projekte, lepo održavane i dokumentovane možeš naći i outsource firmama.

• +1 2
Posted
16 minutes ago, Mel said:

Najbolje je biti nezavisno bogat.

alan_ford_1.jpg

• Vojvodo,serdare 1
Posted (edited)
50 minutes ago, Mel said:

Najbolje je biti nezavisno bogat.

Ne bih to nužno nazvao bogatstvom, već finansijskom nezavisnošću. 

Nekome trebaju milioni i milioni da bi se smatrali takvima. Jedan Englez kojeg pratim živi u Kambodzi sa 400 USD mesečno i portfoliom investicija od ispod 300k USD. 

A pročitah pre par dana o nekim Ozi penzionerima koji usred preskupe Australije troše 150 AUD nedeljno tako što putuju (polako) u kamperu. To ti je jedna večera za tri osobe u prosečnom restoranu ovde. Varijanta divlje kampovanje, gorivo i kuvanje u kamperu, sastojci iz Aldija.

https://au.lifestyle.yahoo.com/caravan-couple-who-sold-everything-and-live-on-150-a-week-no-more-high-rents-233338942.html

Edited by noskich
Posted
41 minutes ago, noskich said:

A pročitah pre par dana o nekim Ozi penzionerima koji usred preskupe Australije troše 150 AUD nedeljno tako što putuju (polako) u kamperu. To ti je jedna večera za tri osobe u prosečnom restoranu ovde. Varijanta divlje kampovanje, gorivo i kuvanje u kamperu, sastojci iz Aldija.

To je luksuz. Ti si ovde propagirao spavanje na trotoaru i prehranu iz kontejnera... 0$ troškova... 

• Haha 1
Posted
14 hours ago, zikaPantelej said:

Dacu nepopularno misljenje, ali- imas 8 godina iskustva, dovoljno da bez obzira na stanje na trzistu mozes da nadjes drugi posao. I startapi i outsource su trenutno nestabini, tako da, ko vise placa (po satu ;) ) taj je bolji.

Posted
5 hours ago, Zabalujev said:

Iz ličnog iskustva mogu reći da višegodišnji rad na razvoju jednog velikog proizvoda može puno da doprinese u profesionalnom razvoju. 

Bas se slazem sa ovim. Mislim da dobar inzenjer treba da, ako dobije priliku u toku karijere, ima oba iskustva: i rad na projektima i na proizvodu. Ako bih morao da sazmem u jednoj recenici: rad na proizvodu nauci inzenjera koje su posledice odluka kao izbor tehnologije ili dizajna do dubine koja je u projektu prosto vremenski nemoguca. I to te cini boljim inzenjerom (programerom, sinonim). Dakle razmotri i taj profesionalni razlog, osim samo novcanog. 

• +1 3
Posted

Sve ste lepo rekli i hvala na odgovorima

Prodjoh i jedno i drugo, no u ovim vremenima bukvalno nigde nije sigurno, tako da videćemo

Priča mi kolega juče, radio selekciju, kaze dobili 400 i nešto prijava, od toga 10 su za razmatranje.. ocekivao sam da je ta brojka imajuci u vidu broj otkaza i prezasićenja tržišta dosta veća

Posted
On 27. 1. 2025. at 14:21, bags said:

Mislis to su kao testovi da zadrsis posao koliko sam razumeo ? Kako to izgleda otprilike? I da li je uopste legalno?

pa to uz neke sto su radili na reorg it-a.

bila su dva dela procena, jedan general i drugi za infra, gde su bili teraform, devops i jos nesto

ja pitao glavnog baju dal da radim to jer nemam blage, kaze skipuj i ja skipovo.

• Tužno 1