Mel Posted January 27 Posted January 27 2 hours ago, Jesper23 said: Pozdrav drugari, samo kratko pitanje. Koleginica je upisala it academy smijer dizajn, a njen suprug klasično programiranje, pa me zanima koliko se uopšte cijeni ta diploma na tržištu rada? Da li se uopšte mogu naći zaposlenje i kolike bi mogli biti plaćeni kao početnici. Zavisice od trzista. Moj brat je zavrsio pre nekoliko godina onaj neki bit ili tako nesto kurs od 3 meseca, odatle je krenuo. Prvi posao je bila muka naci i onda se nesto ukrstilo kad smo vec mislili da nece biti bas nesto. Prva plata nije bitna, bitno je samo ubaciti nogu u industriju. Posle je druga prica. Neki ljudi sa diplomama sa matematickog itsl su ga obeshrabrivali kad je trazio prvi posao. Na to nek racunaju i oni mislim. 2
bags Posted January 27 Posted January 27 2 hours ago, Mr.Mxyzptlk said: prosao asesmente.. Mislis to su kao testovi da zadrsis posao koliko sam razumeo ? Kako to izgleda otprilike? I da li je uopste legalno? 1
Venom Posted January 27 Posted January 27 Ja sam stvarno izabrao pravi trenutak da dam otkaz i odem godinu dana u manastir. Kad se vratim biće samo tumbleweed svuda. 3
Shan Jan Posted January 27 Posted January 27 Ovo je realno idealno vreme ko hoce da se oladi malo od ITa da to uradi.
Mel Posted January 27 Posted January 27 4 minutes ago, Venom said: Ja sam stvarno izabrao pravi trenutak da dam otkaz i odem godinu dana u manastir. Kad se vratim biće samo tumbleweed svuda. Jel si stvarno planirao da ne radis godinu dana? Kako zasto?
Venom Posted January 27 Posted January 27 Razmišljam već neko vreme. Prešao sam prošle godine u firmu koja nije ispala onako kako sam zamišljao. Rečeno mi je da smo mala firma gde ima puno posla, ali može da se eksperimentiše i pomera™ brzo. U praksi je ispalo da ima puno posla, ali smo agilni kao ranjeni puž, jer deo ekipe u stvari želi da radi za Google i onda se pravi umetničko delo od svega. Uključujući i stvari koje će koristiti 20 ljudi mesečno. Između ostalog sam dugo bio u firmi koja je od svega pravila perfektno rešenje, ali oni su imali 10k korisnika u svakom trenutku i tu je to imalo smisla. Trenutno radim nešto za šta je moj šef rekao "imamo ovaj tool koji košta 300€ mesečno, jel možemo nešto da smuljamo". Onda sam uz ChatGPT nešto smuljao, on isto nešto u Google cloudu, reko 2h posla strava, let's go. Onda je došla koleginica koja je morala da napravi koncept. A kažem neće koristiti 20 ljudi mesečno. Nije sve loše, nisu loši ljudi generalno, plata je ok, niko me ne drka previše, ali glavni problem je što mi je dosadilo, nemam motivaciju za stvari koje radim već 15 godina. 4
Shan Jan Posted January 27 Posted January 27 I meni je ponestalo motivacije. Iz haosa u haos, malo rascistis a onda dodje novo sranje i tako u krug. Al mozda glavna stvar je sto sam u fazonu, ok, gde dalje, sta vise? Da budem arhitekta? Vec sam bio. Da imam vise para? I ovo mi je dosta. Da napredujem u poslu i postajem bolji? Radim to vec 15 godina, vise me zabole. Da idem u menadzere? Ne hvala. Da idem u sales? Bio, ne hvala, mozda ipak postoji pakao. A firma realno vrhunska, radis kad oces kako oces, kolege dojaja, sef dojaja. Tako da mi je tesko da se nateram na promenu karijere.
garmonbozia Posted January 27 Posted January 27 1 hour ago, Venom said: , jer deo ekipe u stvari želi da radi za Google i onda se pravi umetničko delo od svega. Radim baš blisko sa ljudima iz Google Cloud, i sve što mogu da kažem da je sve sem umetničko delo ono što prave 1
Venom Posted January 27 Posted January 27 34 minutes ago, garmonbozia said: Radim baš blisko sa ljudima iz Google Cloud, i sve što mogu da kažem da je sve sem umetničko delo ono što prave Ma on je na brzinu napravio Google cloud function da imam gde da sačuvam određen podatak i to je sve. Ovo hoće da rade za Google, može da piše i hoće da rade za Amazon ili IKEA. Baš skoro smo nešto pričali o drugom umetničkom delu, i stalno je iskakao komentar "a kako to radi IKEA". Reko' mi nismo IKEA. Otišao posle da pogledam, IKEA u Švedskoj ima 15 otvorenih IT pozicija, mi imamo total 7 ljudi , od toga su dvoje već duže u planu da se smanje na 50%. Pritom pogledao za taj dan, bilo je 20 porudžbina u tom trenutku, taj feature je pogodio jednu porudžbinu. Ali zato ćemo da prilazimo kroz tri design iteracije. Get real. Ja sam bio u fazonu dolazim na 80/20 posao - 20% effort 80% reward, i vozi, i eventualno ako je baš nešto bitno da se potrudio, ali eto. Što je najgore šef mi je mislim u istom fazonu kao ja, ali neki ljudi vole da brainstormuju po ceo dan i to je to. Uglavnom, šef mi je danas imao slobodan dan, poslao sam poruku da mi treba termin za razgovor, pa ćemo videti. Jedini smor je što se bonusi dele 1. aprila ali zabole me .
noskich Posted January 29 Posted January 29 2 pitanja za @Yoyogi: Jesi li bio dobio neku otpremninu za penziju? Da li je bilo nekog obrazloženja zašto te teraju u penziju, samo zbog godina ili i nešto dodatno? Hvala.
Ras Posted January 29 Posted January 29 (edited) Varufakisov komentar na događanja nakon pojave DeepSeek Edited January 29 by Ras 1
noskich Posted January 30 Posted January 30 https://www.computerweekly.com/news/366618290/US-indicts-five-in-fake-North-Korean-IT-contractor-scandal US indicts five in fake North Korean IT contractor scandal The US authorities have accused five men, including two American citizens, of involvement in a scheme which saw companies duped into hiring fake North Korean IT contractors.
Recommended Posts