January 23Jan 23 No more helicopter money je glavni razlog pada. Najveci problem je sto su otpustanja neselektivna, po finansijskom, a ne po performance kljucu.
January 23Jan 23 1 minute ago, placenik said: No more helicopter money je glavni razlog pada. Najveci problem je sto su otpustanja neselektivna, po finansijskom, a ne po performance kljucu. Jedna firma u kojoj sam radila je nekad davno pre mog vremena upala u realne probleme, otpustili su jednog kolegu tada koji tek sto je bio unapredjen godinu pre. Bukvalno da nije bio unapredjen verovatno ga ne bi otustili, ovako je zbog povisice otpusten a ostavili su nekog iz tima ko je bio na nizoj plati. Posle je bio nezaposlen nekoliko godina i opet se vratio kod njih (sefovima je bilo krivo sto su ga otpustili, firma se oporavila, pozvali ga na intervju, pitali kako deca kako kuca i dali mu opet posao).
January 23Jan 23 @Shan Jan Mislim da su zbog otpustanja menageri i dobili naredjenje da niko nije natprosecan, malo je nezgodno otpustiti nekog kome si pre samo mesec dana dao tag "overperformer", moze i tuzba da se popije.
January 23Jan 23 Kad postoji osnov za to i imaš nekakvu dokumentaciju da to ilustrujes (uglavnom su e-mailovi u pitanju) obavezno treba ići na tužbu. Jako je mali ulog (plaća se oko 100 dolara nekom ombudsmanu ili tako nekom organu koji je zaduzen za to), a sa nešto cimanja mogu da se izboksuju desetine hiljada. To se na kraju uvek svodi na licitaciju, ti tražiš više, oni nude manje i nađete se negde na sredini. Imao sam dva procesa takve prirode, a jedanput sam se nagodio interno. Naravno kad imaš signal da se nešto sprema, a ja sam to šesto čulo izostrio, to je vreme da se troši bolovanje, ako moze neke pare za treninge ko je stalno zaposlen, i šta god može da se drugo izboksuje. Jedanput sam u cugu uzeo bolovanje od 5 nedelja. I nije to samo za zapošljavanje, treba koristiti ombudsmane i consumer protection za sve živo, na konto toga sam isto uzeo hiljade.
January 23Jan 23 Bloodbath u Azure grupi kod Microsofta Otpusten veliki broj ljudi nakon reogranizacije i to od strane viseg menadzmenta zbog performansa. Uglavnom USA i ovi sa visokim platama (mada to zvuci nemoguce za MS) ,nema otpremnina i zdravstveno osiguranje odmah prekinuto.
January 24Jan 24 Bilo je dosta postova blindu. A bilo i je i najava: https://www.businessinsider.com/microsoft-plans-job-cuts-performance-management-2025-1
January 24Jan 24 Da li neko ima iskustva sa drzavnim Data Centrom u KG? Cuo sam iz par drzavnih firmi da imaju "preporuku" da prebace svoje servere u KG. S tim sto ne znam da li to nesto kosta ili drzava "casti" Na stranu sto to nije posao koji je jednostavan.
January 26Jan 26 On 24. 1. 2025. at 18:43, Milosh76 said: Da li neko ima iskustva sa drzavnim Data Centrom u KG? Cuo sam iz par drzavnih firmi da imaju "preporuku" da prebace svoje servere u KG. S tim sto ne znam da li to nesto kosta ili drzava "casti" Na stranu sto to nije posao koji je jednostavan. Ko je "KG"? Da se server "prebaci" na drugu fizicku lokaciju, treba mesec dana. Korisnik ne sme sam da uradi fizicko premestanje, ponistava mu se garancija ili support contract. Video sam to stotinama puta. Heavy duty, kao American Express koji ima 1200 SCSI servera moje bivse firme (masine velicine industrijskih frizidera, u spaliru u racunskom centru se u perspektivi seku kao shine na pruzi) u Scottsdale, Arizona, da prebaci jedan u Chicago, u porodjajnim mukama ga je jedva osposobio da radi sa nove lokacije. Masina je smesta ustala i bila spremna samo medjuzavisnosti ko nju vidi i koga ona vidi, permissions, useravali su AMEX admini dan i noc da to ponovo uspostave.
January 26Jan 26 4 hours ago, Yoyogi said: Ko je "KG"? Da se server "prebaci" na drugu fizicku lokaciju, treba mesec dana. Korisnik ne sme sam da uradi fizicko premestanje, ponistava mu se garancija ili support contract. Video sam to stotinama puta. Heavy duty, kao American Express koji ima 1200 SCSI servera moje bivse firme (masine velicine industrijskih frizidera, u spaliru u racunskom centru se u perspektivi seku kao shine na pruzi) u Scottsdale, Arizona, da prebaci jedan u Chicago, u porodjajnim mukama ga je jedva osposobio da radi sa nove lokacije. Masina je smesta ustala i bila spremna samo medjuzavisnosti ko nju vidi i koga ona vidi, permissions, useravali su AMEX admini dan i noc da to ponovo uspostave. Okačio bih ti relevantni link, koji si mogao i sam naći u cilju informisanja, ali nadrkaćeš se ponovo i krenuti da bulazniš... KG je standardna skraćenica za Kragujevac u Srbiji, koristi se kako kolokvijalno tako i službeno (videti pod registracione tablice za auto). U pitanju je, bukvalno, Državni data centar koji je formiran od strane Vlade, tj., verujem, Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Njihovi pamfleti tvrde da Državni centar za upravljanje i čuvanje podataka u Kragujevcu ispunjava najviše standarde predviđene za ovakav tip objekta, standard koji propisuje opšte aspekte objekta i infrastrukture koji se zahtevaju radi podrške radu telekomunikacija u centrima podataka (SPRS EN 50600), standard koji obezbeđuje dostupnost (TIER 4) i standard koji obezbeđuje potpunu redundantnost, odnosno potpuno dupliranje procesa u okviru data centra (2N). VAŽNA NAPOMENA: u pamfletu je pogrešno napisano SPRS EN50600 a misli se na SRPS (JUS za sve rođene u lepša vremena). Državni data centar nudi kako usluge "čuvanja podataka" tako i "smeštanje opreme pod komercijalnim uslovima u objektima Državnog centra za upravljanje i čuvanje podataka u Kragujevcu i Beogradu". Tako da je kolegina @Milosh76 poruka zanimljiva iz ugla - šta li ih forsiraju, da uzimaju fizički footprint i plaćaju prostor, struju, konekcije ili "samo" VM.
January 26Jan 26 6 minutes ago, Vapad said: Okačio bih ti relevantni link, koji si mogao i sam naći u cilju informisanja, ali nadrkaćeš se ponovo i krenuti da bulazniš... KG je standardna skraćenica za Kragujevac u Srbiji, koristi se kako kolokvijalno tako i službeno (videti pod registracione tablice za auto). Nikada cuo. Zamisli da American Express, VISA, Master Card, svetske avio kompanije, banke, prebace svoje servere u Kragujevac? Da, rade i to, samo u Irsku koja je po svim svetskim standardima, cak i shampion.
January 26Jan 26 Just now, Yoyogi said: Nikada cuo. Zamisli da American Express, VISA, Master Card, svetske avio kompanije, banke, prebace svoje servere u Kragujevac? Da, rade i to, samo u Irsku koja je po svim svetskim standardima, cak i shampion. Jasno, to čini čitavu priču dodatno "zabavnom". Ako neko bude uslovljen da prebaci infrastrukturu u neki tamo državni data centar šta očekivati.
January 26Jan 26 4 minutes ago, Vapad said: Jasno, to čini čitavu priču dodatno "zabavnom". Ako neko bude uslovljen da prebaci infrastrukturu u neki tamo državni data centar šta očekivati. Tacno. Moja bivsa firma (gde sam penzionisan po sili zakona) je imala 2,000 inzenjera, ljudi kao ja, matematicari, elektro inzenjeri u Lenjingradu (Saint Petersburg). Kada su uvedene sancije Rusiji oko Ukrajine. Svi su odmah dobili radne vize za Irsku, vecina se, sa porodicama, preselila uz "generous assistance".
January 26Jan 26 @Vapad mi smo se smestili pre 5 godina u zgradu koja je ispunjavala najvise standarde, dobila sve sertifikate za izuzetnost i slicno... da bi poceo plafon da nam prokisnjava a onda i da se runi i pada ljudima po glavi. Ne verujem apsolutno nista nikome u ovoj zemlji.