Jump to content

Stanje u IT sektoru

Featured Replies

Spoiler

Edited by Engineer

Jesu li vas ubacili u vajber IT grupu za protest?

Ja ne mogu da vam opisem koliko se promenila atmosfera u firmi naglavacke posle ovih otpustanja. Bukvalno su unistili godine i godine gradjenja dobrog okruzenja sa ovim. Mislim da to nije vredno 10% boljih vrednosti akcija. I u mojoj bivsoj firmi isti slucaj, prvi put za 20 godina postojanja otpustali kvalitetne ljude koji su ceo zivot tu.

Na kraju kad prodje kriza i ponovo krene IT kao pobednici ce izaci male firme koje su cuvale svoje dobre radnike.

5 hours ago, salerokada said:

Jesu li vas ubacili u vajber IT grupu za protest?

Dali su nam link, ali nisam upao. Firma objavila da podržava protest pa ko hoće može da odsustvuje i ode na protest, samo da se javi šefu, a po pitanju gen.štrajka još nije bilo objava.

2 hours ago, Shan Jan said:

Ja ne mogu da vam opisem koliko se promenila atmosfera u firmi naglavacke posle ovih otpustanja.

Da, tako je bilo i kod nas prošle godine, nema načina da te priče ispadnu lepo. Razmazio se IT.  

On 21. 1. 2025. at 15:50, banecare1 said:

profesor fizike jeste pravi uca, e sada ne znam kakve kvalifikacije ima da predaje na engleskom. english teachers su uglavnom samo native speakers. 

Naprimer imaš različite programe. Na ovo mislim international school. IB potekao iz Ženeve koji je na inquiry based zasnovan. Nije pristup kao što se uči kod nas u Evropi. Onda imaš Američki koji je zasnovan najviše na NGSS sistemu gde se akcenat stavlja na trodimenzionalno razmišljanje. I naravno Engleski. Koji razdvaja lepo i korisno. Fun stvari I igre su u posebnom STEM predmetu. Dok je sama Fizika kao predmet tu da te pripremi da polozis ispit. Nazaloz UK ima sistem da je min 60% učitelja UK. Imaš i malo manje poznatije kao Kanadski ili Singapurski i negde sam čula da postoje Australijanske škole. Nemačke škole su popularne u Rusiji. 

3 hours ago, Shan Jan said:

Ja ne mogu da vam opisem koliko se promenila atmosfera u firmi naglavacke posle ovih otpustanja. Bukvalno su unistili godine i godine gradjenja dobrog okruzenja sa ovim. Mislim da to nije vredno 10% boljih vrednosti akcija. I u mojoj bivsoj firmi isti slucaj, prvi put za 20 godina postojanja otpustali kvalitetne ljude koji su ceo zivot tu.

Na kraju kad prodje kriza i ponovo krene IT kao pobednici ce izaci male firme koje su cuvale svoje dobre radnike.

Shane, ja otisao u penziju posle 40 godina u IT. Koje je to bilo slavlje kada nam je dosao prvi SCSI disk 1986 od 60MB. Danas vise memorije ima pevajuca cestitka kada se otvori.
Ceo racunski centar koji poslao coveka na Mesec 1969. bio je kao fudbalski stadion a danas ne bi mogao da funkcionise kao mobilni telefon od 20$ za trziste Kenije.
Sto ti ovo pricam.
Da se izvinem kakav smo ti IT svet ostavili ovakvi kao ja a ti da guslas po njemu. Plakali su mi na ramenu CIO najvecih svetskih firmi a opet, bio sam shraf od shrafa.
Izvini i ti ostali u IT. Nisam kriv kao sto ni ti ni tvoja generacija nece biti pred sledecom.

1 hour ago, Zabalujev said:

Da, tako je bilo i kod nas prošle godine, nema načina da te priče ispadnu lepo. Razmazio se IT.  

Ne mislim da konkretno ovo ima veze sa razmazenoscu ITa. Npr, u firmi moje sestre su zbog krize svima smanjili plate 10% ali nikog nisu otpustili. To mi je mnogo vise fer. Takodje mi je skroz ok da se konstantno otpustaju ljudi koji lose rade, to je prirodno. Ovo random desetkovanje u rimskom stilu mi je onako bas nehumano.

No zaboravice se cim pocne da se sele poslovi kod nas sa Zapada.

Kod nas je onomad klijent tako sekao, ne po zasluzi, nego: ukida se to i to tržište, tim koji je bio vezan za to: ćao! A mesec dana pre ih hvalili kao kidače itd. Lok.menadžment se potrudio oko kompenzacija, otpremnina, prebacivanja na druge projekte,al opet ljudi ostali kivni i na njih. Gura se dalje, šta da se radi. Sećam se ja i onih vremena oko 2009. kad je stisla SEKA pa su nam ukidali besplatne next sokove sa pulpom, a neki pričali o poludelim menadžerima koji su došli da uvode red i počeli da beleže odlaske u wc:D

Ja taj uticaj vidim i na sebi - imamo jebeno haoticnu infrastrukturu koja jedva stoji. Mogu da to, kao i do sada, godinama pokusavam da dovedem u red da nam svima bude bolje a mogu, ako vec mozda sutra necu biti tu, da mi se jebe za kompaniju i da odradjujem koliko treba cisto da prodje dan. 

Ponavljaj za mnom: 10% skoka akcija i isplata dividendi su ono što vlasnike kompanije zanima i, samim tim, jedino što CEOa zanima. Ne interesuju ih dugoročne posledice, stabilnost, zadovoljstvo zaposlenih, konkretni projekti i klijenti. Samo pare, sad i odma'

Nekada je bilo drugačije, sad je tako. 

• Popular Post
Just now, Sammael said:

Ponavljaj za mnom: 10% skoka akcija i isplata dividendi su ono što vlasnike kompanije zanima i, samim tim, jedino što CEOa zanima. Ne interesuju ih dugoročne posledice, stabilnost, zadovoljstvo zaposlenih, konkretni projekti i klijenti. Samo pare, sad i odma'

Nekada je bilo drugačije, sad je tako. 

Nekad je bilo drugacije, dok je evropski mentalitdt bio preivladjujuć... USA mentalitet je sad i odmah, i to sto je to pocelo da osvaja sva trzista, ce i ubiti ovakav svet...

1 hour ago, radisa said:

Nekad je bilo drugacije, dok je evropski mentalitdt bio preivladjujuć... USA mentalitet je sad i odmah, i to sto je to pocelo da osvaja sva trzista, ce i ubiti ovakav svet...

Potpuno odsustvo morala a velika tehnoloska naprednost zemalja koje su tehnoloski napredne i koje hoce sve za sebe iako vec imaju sve aka - greed.

Odavno živimo u svijetu gdje je normalno da radnici bivaju otpuštani, da primaju mizerne ili nikakve povišice godinama i da rade u sve gorim  uslovima, dok menadžment sebe u isto vrijeme čašćava velikim povišicama..i da se to sve mirno posmatra kao nešto normalno. 🤮

Pa valjda Boeing-ov CEO pored svih skandala i problema izašao na 30 miliona ove godine, šta dalje da pričamo?! 

Nisu sve kompanije takve. Ova moja sadasnja i bivsa postoje decenijama i tek su sada krenuli, valjda pod uticajem ovih velikana iz USA koji su poceli da se hvale ko je koliko ljudi otpustio. 

Ljudskost na stranu, mnogo je isplativije za kompanije da cuvaju zaposlene, al izgleda moramo da prodjemo ovu fazu da dodje iz dupeta u glavu.

Postoji sasvim realna mogućnost da ovo nije samo faza, već dugoročno stanje stvari. 

Glede ljudskosti, sasvim je normalno danas da dobiješ e-mail i laptop se zaključava remote. Lično mi se nije desilo, ali nije više neobično da bi se spominjalo kao wow kuriozitet.

Edited by noskich