Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

A sad za sve ostale koji čitaju ovaj topik:

HR nije obična administracija. Nije normalno da postoji 87% žena koje obavljaju HR, jer to dolazi iz sistemskih predrasuda. Propust koji neko bez sistemskog obrazovanja napravi, sa završenim kursom a koji  nema veze sa poslom, videće u okviru vaše štete u pogledu godišnjeg odmora, obrazaca i mnogih drugih stvari. Kada dobijete nezakonit otkaz to će pisati neko ko preuzme neki pelcer sa neta a zakon u šake nije nkad uzeo i nije ga sramota da na Linkedinu napiše da poznaje pravo.

Treba izaći malo iz babla i vratiti se u realnost.

Kada neko kaže zašto licenciranje zapitajte se sledeće:

Da li vam je u redu da vam priučeni moler otima posao koji će nešto uprksati i napraviti štetu vlasniku stana?

Da li vam je u redu da neškolovani električar čeprka po struji i vrši povezivanje uređaja?

Da li vam je u redu da vam u bolnici krv vadi čištačica koja je od juče postala medicinska sestra?

Da li vam je u redu da vam finansijski izveštaj sastavlja neko ko nije knjigovođa?

Sve ovo ima jednu zajedničku stvar a to je da posledice se naknadno plaćaju pored usluge koji ti priučeni ljudi obave.

Ukoliko se dopusti da svako radi ko šta hoće, bez neke provere, po čemu to bilo koju privatnu firmu razlikuje od SNS-a?

Da li vam je normalno da napravite konkurs i primite osobu sa 2 godine iskustva umesto 5, jer veze?

Jer po toj logici Grčić koji je kao vlasnik pečenjare bio na čelu EPS-a mogao je u nekoj firmi biti i HR?

Svako ko podržava da neko ko ko nije pravnik, ekonomista, menadžer, psiholog, bude HR, a da prethodno nema završeno ni neku razliku ispit i slično čime bi dokazao da se prihvata odgovornosti u svom poslu, nije ništa drugo nego saučesnik kada neko pretrpi posledicu nečijeg lošeg rada.

Shvatite već jednom, sve kada se podvuče crta ima svoje posledice a neko obično bude zakinut. Svima je lepo dok sve funkcioniše i dok ne naiđe prva kriza. 

Posted

@Spooky

Nije bas da ti stoji kriterijum. Recimo deciji doktor sa 20 god iskustva ce isto puno pre odraditi tacnu dijagnozu nego onaj direktno sa faksa ili godinu iskustva.

Medicina i gradjevina nisu puno manji  zanat nego programiranje. U stvari u sve tri opcije samo mali broj ljudi radi nesto bas inovativno. Cak u programiranju i cesce jer je mladja nauka i kudikamo manji riziko tj. tesko da se moze i porediti.

Posted (edited)

@bags možda nisi dobro razumeo ili nisam dobro objasnio.

Radi se o količini početnog znanja koje je očekivano da bi se neko i počeo da se bavi nečim. A svako se usavršava kroz posao.

Treba mi fizičar istraživač u akceleratoru. Svakako me neće zadovoljiti neko ko se time samouko bavio godinu dana, pa da se nadam da će naučiti na poslu. Neće me zadovoljiti ni fakultet, već ću tražiti doktorat.

Ali ovo oniksovo da je potreban fakultet za prodavačicu u maksiju mi je toliko preterivanje...

Iako tu generalno malo ima formalno-pravnih problema (npr za privatni razvojni institut). Čak i neko sa 4 godine osnovne može objaviti rad u bitnom časopisu i biti smatran uticajnim naučnikom. Samo se ne dešava u praksi....

Edited by Spooky
  • +1 2
  • -1 1
Posted
1 hour ago, Oniks said:

Da li vam je u redu da vam priučeni moler otima posao koji će nešto uprksati i napraviti štetu vlasniku stana?

Jbt, to ovo ozbiljno? U kojem svetu treba škola ili certifikat za molera? I još navodiš ovo kao primer?

Vidim ja, ti zoveš školovanog električara i kad uključuješ uređaj u utičnicu.

• +1 1
  • -1 1
Posted (edited)

Nije preterivanje ali da će neko priučen da radi poslove neće. Nažalost kad neko nastrada onda se svi sete da je neko priučen.

Dok su u trgovačkim radnjama radili ljudi koji su završavali trgovačku školu, kvalitet usluge je bio bolje. Srednja trgovačka i teraj. Kakva prodavačica i fakultet pročitaj malo bolje postove.

I drugo ovde smo počeli priču prvo o visokokvalifikovanim pozicijama. Ali, sve pozicije mogu imati svoju posledicu kada ih obavljaju neškolovani ljudi.

Edited by Oniks
Posted

Ali moler da nešto zabrlja i ljudi nastradaju jer je priučen. I koji je uopšte fakultet za diplomiraniog molera? Likovna akademija?

Lepo, reću koleginicom da prestane da se bavi dizajnom aplikacija i ode u moperaj. Kad dobiju zaštitu države da se samo oni mogu baviti time, možda joj i platu povećaju.

Posted (edited)

Vidi, lupetaš kao maksi po diviziji.

Drugo, kad mi je električar uvodio struju, bio je to čovek koji je završio ETŠ a ne neki poljoprivrednik.

Hvataš se za glupost jer nemaš argument i bežiš od suštine. Ono što je dato kao primer je da svako može da radi nešto ali ne znači da će da to radi kako treba. Za moleraj se hvataš jer tu možeš kao nešto da odgovoriš jer za to ne treba neko posebno znanje.

Tačno i to može da prođe i da se neko sa godinama privikne. I'll give you that much. 

Ali za sve ostalo, nemaš kontraargument. Jer mora da postoji školovanje, mora odgovornost

No da se vratimo na temu: Svako ko zaposli nekog kao HR-a ko ima završen Poljoprivredni, DIF, Filološki nije ništa drugačiji od SNS-a. Svaka plata koja se isplati tim ljudima je samo pravljenje šteti firmi, jer će njihov rad napraviti problem danas sutra.

Edited by Oniks
Posted

kod mene u firmi je HR izuzetno jak i apsolutno ih boli kurac za nas ostale

za 7 godina su me kontaktirali dva puta

jednom da pitaju koji broj duksa nosim (nikada ništa nije poslato)

drugi put kada sam menjao auto, da pošalje OK

nisam još našao kolegu sa kojim je drugačije

a mi smo great place to work

• +1 1
  • Haha 1
Posted (edited)
59 minutes ago, Oniks said:

Hvataš se za glupost jer nemaš argument i bežiš od suštine. Ono što je dato kao primer je da svako može da radi nešto ali ne znači da će da to radi kako treba. Za moleraj se hvataš jer tu možeš kao nešto da odgovoriš jer za to ne treba neko posebno znanje.

Tačno i to može da prođe i da se neko sa godinama privikne. I'll give you that much. 

Ali moleraj nije strawmen. Bukvalno si ga ti prvi pomenuo kao svoj primer. Ok, možda jedino malo karikiram pominjanjem fakulteta a ti možda misliš na srednju.

I za električara si rekao - "vrši priključivanje uređaja" - pa sam karikirao sa uključivanjem u utičnicu. Jer i ja ću zvati kvalifikovanog električara da mi uradi instalacije, poveže orman sa osiguračima (u nekim zemljama je to obaveza), ali ne da mi promeni sijalicu, pa ni utičnicu ili prekidač (mada poslednja 2 ne preporučujem svima).

O za trgovce isto već više puta ponavljaš koliko su trgovci iz trgovačke bolji, wtf. Šta ih uče 3 godine? Jer zaista neko upiše trgovačku sa ciljem da bude trgovac?

Ja jesam za obrazovanije društvo i voleo bih da svi završe makar srednju, ali koje to specifično trgovačko obrazovanje može škola dati, i zar neka opšta srednja (nižeg kriterijuma od gimnazije) ne bi bila bolji fit. Od stručnih srednjih bi održao samo ekonomske, medicinske, pravne, neke opšte zanatske i par umetničkih.

Čuj trgovačka, frizerska, ugostiteljska, "za negu lepote". Ne mislim ništa loše ni o jednoj profesiji, i podržavam i kurseve za neke od ovih stvari pri NZS koje bi plaćala država, ali nije mi jasan koncept trogodišnje škole za trgovca.

P.S.

@Sestre Bronte

A šta si ti očekivao od HRa da radi? Da izvodi neke radničke igre i raspoloži radnike kao u s. Koreji?

I ja sam imao kontakt sa HR samo prilikom zaposlenja i jednom kasnije oko nekog aneksa (a verujem da rade i u pozadini administrativni deo). Ocena 5/5

Edited by Spooky
Posted

BTW, cak i specijalizacije, i svo to obrazovanje nakon fakulteta, nije pravi ogranicavajuci faktor. Da jeste, ne bi imao na Kubi, vrlo siromasnoj zemlji, toliko doktora i to dobrih.

Postoje i poslovi u ITu koje ne mozes da radis bez raznih sertifikata pa nema vestacke nestasice radne snage jer za te sertifikate ti treba samo vredan rad i par stotina dolara da ih polozis.

Posted
11 minutes ago, Shan Jan said:

jer za te sertifikate ti treba samo vredan rad i par stotina dolara da ih polozis.

Ili indijski dumpovi za 20€ i memorija malo bolja od memorije zlatne ribice... :fantom:

• +1 3
  • Haha 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
54 minutes ago, Spooky said:

@Sestre Bronte

A šta si ti očekivao od HRa da radi? Da izvodi neke radničke igre i raspoloži radnike kao u s. Koreji?

I ja sam imao kontakt sa HR samo prilikom zaposlenja i jednom kasnije oko nekog aneksa (a verujem da rade i u pozadini administrativni deo). Ocena 5/5

izvini, sad sam pročitao ovo ostalo što pišeš, da sam ranije to uradio ne bi nikada palo na pamet da komentarišem bilo šta

• Haha 2
Posted

Licenciranje pilota pravi distorziju na tržištu :hail:

• Haha 1
Posted

@Venom Zašto mora strawmen, kada sam fino obrazložio da uslov od 1500 sati leta (nakon obične pilotske licence) koji postoji samo u USA pravi distorziju i fino naveo dva primera distorzije - skuplji piloti i jeftiniji praktični časovi u školama za letenje - a obe tvrdnje su jako proverljive stvari.

Licence pilota postoje i svuda drugde bez tok uslova. Ako guglaš, videćeš gomilu članaka iz relevantnih izvora (drugih pilota, predstavnika strukovnih idruženja i sl) koji pričaju o ovome. Uostalom, nisam pilot - tezu nisam izvukao iz dupeta već čuo na "mentor pilot" kanalu.

Posted
15 hours ago, Spooky said:

@Venom Zašto mora strawmen, kada sam fino obrazložio da uslov od 1500 sati leta (nakon obične pilotske licence) koji postoji samo u USA pravi distorziju i fino naveo dva primera distorzije - skuplji piloti i jeftiniji praktični časovi u školama za letenje - a obe tvrdnje su jako proverljive stvari.

Licence pilota postoje i svuda drugde bez tok uslova. Ako guglaš, videćeš gomilu članaka iz relevantnih izvora (drugih pilota, predstavnika strukovnih idruženja i sl) koji pričaju o ovome. Uostalom, nisam pilot - tezu nisam izvukao iz dupeta već čuo na "mentor pilot" kanalu.

Citat: Vi niste svesni koliko su bilo kakva licencna pravila ogranicenje za kompanije i koliko stvaraju iskrivljenja na trzistu

Onda primer, piloti. Koji tačno strawman?

Naravno da licenciranje stvara distorziju na tržištu, što je bolja varijanta nego da tržište reguliše profesije koje mogu da pobiju na stotine ljudi u roku od pet minuta. Osim toga sve zemlje regulišu takve stvari na svoj način, zato što je neko jednom morao da sedne i definiše pravila. I iz toga se tokom godina razvila industrija koja funkcioniše u okviru tih izmišljenih pravila. Sve dok to njima fercera, ne postoji razlog da se menja.

• Vojvodo,serdare 1