Shan Jan Posted January 15 Posted January 15 16 minutes ago, brusli said: https://www.levels.fyi/heatmap/europe/ Vise smo placeni neko Svedjani
bags Posted January 15 Posted January 15 Imaju premali uzorak za Evropu i samo da tako kazem premium firme.
Shan Jan Posted Friday at 09:55 Posted Friday at 09:55 Krenula otpustanja i u nasoj kompaniji. Za sad inzenjeri u USA i menazeri iz UKa. Mi bi trebalo da smo bezbedni, kazu da nam je ofis profitabilan. 3
bags Posted Friday at 10:09 Posted Friday at 10:09 Ne znam kako da ti kazem forumski druze ali budi spreman. Nisu oni racionalni kad krenu sa otpustanjima. 2 1
placenik Posted Friday at 10:12 Posted Friday at 10:12 Ti rezovi se rade politicki, samo ne potpisujte sporazumne ako vam poture 1
Shan Jan Posted Friday at 10:14 Posted Friday at 10:14 Mislim da je vec odluceno, bar za sada, da nas ne diraju. Videcemo. Sustina su akcije. Ako se oporave onda ce sve biti ok, ako ne... Inace ne znam dal sam pricao - muz moje drugarice, menadzer devops. Otiso iz ove kompanije gde sam ja u neku drugu za bolje pare. Pred kraj prosle godine mu rekli da nemaju vise posla za njegov tim. Prijavio se na 120 oglasa od tada, na 10tak ga pozvali. Jedva nasao posao, losiji uslovi, 15% manja plata. Kaze skroz se deprimirao tokom trazenja posla. Srecan sto je makar nesto nasao. 3
Mel Posted Friday at 10:54 Posted Friday at 10:54 36 minutes ago, Shan Jan said: Mislim da je vec odluceno, bar za sada, da nas ne diraju. Videcemo. Sustina su akcije. Ako se oporave onda ce sve biti ok, ako ne... Inace ne znam dal sam pricao - muz moje drugarice, menadzer devops. Otiso iz ove kompanije gde sam ja u neku drugu za bolje pare. Pred kraj prosle godine mu rekli da nemaju vise posla za njegov tim. Prijavio se na 120 oglasa od tada, na 10tak ga pozvali. Jedva nasao posao, losiji uslovi, 15% manja plata. Kaze skroz se deprimirao tokom trazenja posla. Srecan sto je makar nesto nasao. Kriza je. Ja sam u mojoj bransi vec odavno primetila da me rekruteri ne cimaju i ne mole vise non stop za neke intervjue, a tamo negde 2022ge stalno cimanje na Linkedin, delovalo je da nas nema dovoljno na planeti da se zaposlimo koliko je bilo otvorenih mesta... 2024ta cela je bila mrtvo more na LinkedInu... 1
bags Posted Friday at 12:41 Posted Friday at 12:41 Ima jos jedna stvar koju ja vidim u software developmentu a verovatno je i u drugim delovima IT. Enormno je povecana efikasnost i vidljivost (ne)deliverija u prethodnih 5 godina. Pokusacu da objasnim u nekim kratkim crtama bar iz mog iskustva. Efikasnost - Pre nekih desetak godina prosecnom enterprise okruzenju sve je trajalo dosta duze onboarding developera, setup masina, setup platforme za programiranje, setup uglavnomm fizickih servera. Meni je recimo pre bio max 2 sata programiranja jer uvek cekas na nesto. Ostatak u nekim sastancima, cekanju necega blokiranog tako da i kad si hteo nesto da radis nisi mogao jer nema firewalla, masine, permisije. E sad u danasnje vreme sa offloadingom u cloud i 3rd party service nema svih tih kocnica. Kod nas recimo na poslu a mi smo manje-vise prosecan enterprise novi tim je formiran 02.01. Vec 03.01 su imali : - projekat u githubu povezan sa Jirom - vecinu stvari u Azure (dev accpunte, app service, bazu) - Github Actions koje rade CI/CD - Sonar/CodeQL check source coda - Artifactory server - skoro skriptovan local env. I to bez nekog postojeceg template-a. Vec posle jos 2,3 dana su imali mini aplikaciju koja pristupa bazi (koja je isto skriptovana s migracijama) i prikazuje tabele integrisanu u postojeci Identity provider. Za ovo je pre trebalo nekoliko nedelja. Sve ovo je u srednjim startupima ili ovim FAANG like firmama jos brze i vise optimiziovano sa raznim platform timovima. Tako da nema nemas izgovora na daily da cekas nekog/nesto. Jedva cekam da vidim prvi sprint review ovog tima sta su uspeli uraditi od 02.01 do 23.01. Transparentnost - Kroz napredniji tooling u dva,tri klika mozes potvrditi interni osecaj u stomaku ko deliveruje a ko ne. Interno svaki tim to vec zna ali vrlo brzo dolazis do toga kroz reporte iz Jire, Githuba ili jos naprednijihi toolova kao ovaj LinearB i sl. Eksterno kroz ove "mikroservise" i razne APIje imas uglavnom vec neki KPI na bar kvartalnom nivou tako da se i tu jako brzo vidi koji tim uvek kasni i brljavi. Cak i vrlo prosecan menadzer ce vrlo brzo prepoznati gde skripi. Plus recimo ako imas i ovaj monorepo ili barem deljene repositorije i Jire mozes videti da li se radi na tvom requestu i sl. Ponovo kazem pre je sve to bilo na puno nizem nivou i moglo se muljati do besvesti. Sve ovo je doprinelo da manje ljudi moze obaviti vise posla u kracem vremenu nego samo pre 5,6 god. Moj core tim od ukupno 8 ljudi (4 DEV,1 QA, 0.5 devops, 0.5 UX ,1 BA, 1 PO) odrzava i razvija: 1 web portal sa 4 mil korisnika (od toga dnevnih bar pola miliona) 1 web portal sa 5.000 korisnika (dnevno svi provedu barem 2 sata online) 1 manji interni portal sa gomilom batch jobova na import/export (8 korisnika dnevno ali celi dan rade samo u toj aplikaciji) 1 android aplikacija 1 ios aplikacija To je pred 10ak godina bilo moguce samo u visoko razvijenim firmama. Na sve to svugde pristuni AI nisam ni spomenuo... 1 6
Sammael Posted Friday at 13:28 Posted Friday at 13:28 Totalno različito od mog iskustva u velikoj američkoj korporaciji (počinje na F, završava se na S ), moram reći. Nedeljama i mesecima smo čekali na najobičniji pristup bilo čemu... centralizovani timovi eksperata, uglavnom u Indiji, uglavnom s manjom kompetentnih ljudi. 1 1
bags Posted Friday at 14:30 Posted Friday at 14:30 Nekad je bilo tako i niko se cak nije ni zalio preterano. Medjutim bas se podigao standard all over. Uteglo se kad se analiziralo koliko para se przilo u nisat i kad se pojavi konkurencija. I koliko vidim sve je cesce da je ovakva situacija, Kod bagsice u 2 firme je bilo isto neverovatno sve podmazano. Kod vise drugara u relativno prosecnim firmama isto tako. Cak i ove kvazi drzavne firme se su sasvim solidne. Mi nemam bas indijce ali i ovo sto je eksterno ili je neki jak SLA gde nije bas svejedeno kad stvari ne rade ili su ovi vhrunski veliki cloud igraci gde kad nesto ne radi mi smo jedni od milion pogodjenih.
Shan Jan Posted Friday at 14:41 Posted Friday at 14:41 Sve je to super al kad kod mene cloud devopsi pokusaju da tako nesto naprave dobijemo karakondzule koje jedva stoje i busne su na sve strane. Zadnjih dve godine se polako vracamo na datacenter, nista agile, nista nimble, samo daj stabilnost i sigurnost. I nama iz datacenter odeljenja guraju da se malo automatizujemo al dok rascistimo lom da to dodje na red ja cu vec biti u penziji
Spooky Posted Friday at 14:49 Posted Friday at 14:49 (edited) On 7. 1. 2025. at 16:00, Oniks said: Iskreno za mnoge stvari u IT i van licenciranje uopšte nije nešto loše kada se kombinuje sa fakultetom. Sa jednog aspekta je i poželjno jer pruža nekakvu garanciju, ograničava broj ljudi i samim tim utiče na zarade. On 7. 1. 2025. at 16:03, Shan Jan said: Iako meni licno to odgovara, protiv sam vestackog ogranicavanja broja ljudi. Super je sto IT nije takav. Imamo na primeru advokata i lekara kako to izgleda. U svakoj zemlji su advokati preskupi a lekara nema dovoljno. I nije zato sto ljudi ne zele da se bave tim poslom. Vi niste svesni koliko su bilo kakva licencna pravila ogranicenje za kompanije i koliko stvaraju iskrivljenja na trzistu. Evo par primera: Lekari - jako skupo obrazovanje. Pa i kad zavrse - npr u americi im je obavezan pripravnicki staz. gde su cesto placeni na nivou prosecne plate u zemlji (daleko ispod doktorskih plata), a tek nakon nekih smrtnih slucajeva - radna nedelja im je ogranicena na 80 časova. Da - to je 13,3 sati 6 puta sedmicno ili 11.5 sati svih 7 dana sedmicno. Ranije je valjda prosek bio 95, a neki su prijavljivali sedmice sa i po 136 sati (i sam se čudim kako je to fizički moguce). Sve to filterise jako veliki broj ljudi koji nemaju para ili nisu sposobni da ovo istrpe i onda su doktori kad ispune ovo sve jako trazeni i skupi i naplacuju 300 000+ godisnje.... Piloti - svuda je propisano skolovanje koje pilot mora da ima, i za najvisu licencu - komercijalnog pilota koji prevozi putnike je potrebno nekoliko godina skolovanja. Ali pored skolovanja (koje samo obuhvata i pristojan broj sati leta), amerikanci za komercijalne pilote traze i 1500 sati leta (evropljani ne traze pa je moguce izaci sa skolovanja i otici da radis za avio kompaniju). Zbog svega ovoga u USA nedostaje vise pilota i generalno su vece plate - dok su u evropi manje - posebno za ove nove koji nemaju 1500 sati rada da pobegnu u ameriku. Ali - zato je obuka za pilote - posebno prakticni deo najjeftinija u Americi. Zasto - zato sto piloti moraju nekako da skupe tih 1500 sati. I osim ako nisu megabogatasi spsobni da plate ognormne troskove rente i goriva da lete u krug, ili obilaze ameriku uzduz i popreko, najveci deo to radi davanjem instrukcija skoro za kikiriki. Ne samo da mnoge evropske kompanije treniraju pilote u USA (i mnogi piloti privatno), već to rade i kompanije iz indije, kine, bangladeša, afričkih zemalja... On 8. 1. 2025. at 14:14, Rowanoke said: Kako možeš da dobiješ vizu za US i Germany bez diplome? Amerika ima odredbu da odgovarajuće iskostvo može da zameni diplomu i kasnije specifira da 2 godine iskustva priznaju kao 1 godinu studiranja. Pa je neko sa 10 godina iskustva prakticno master. Nemci za Blue card vizu smatraju sve sa platom preko 45000 evra kvalificiranim (i navode dodatno neka zanimanja tipa akademija, IT i slicna deficitarna gde je ovaj iznos smanjen na 35000) - napominjem da su ovo 5+ godina stari iznosi i verujem da su u medjuvremenu porasli sa inflacijom. Tuzni kontraprimer je norveska (bar po prici koju sam cuo, za razliku od ostalih sa ovim se nisam direktno bavio jer me nisu zanimali). Tamo mozes da odes kao doktor fizike da bi dobio vizu da radis kao programer, koji je koristio programiranje u svom doktorskom radu i imas 0 bodova u kategoriji obrazovanje. A svrseni srednjoskolac pored tebe dobije bodove jer je zavrsio srednju skolu servisera racunara koja je tamo njima po sifri odgovarajuca... On 8. 1. 2025. at 14:38, Oniks said: Iskreno ja sam za najviše iz razloga gde se traži neko domensko znanje. IT nekako možemo posmatrati kao zanat gde ako se čovek uhvati može da ga nauči odakle god došao. Naravno kako ide dublje, negde će sertifikacija biti potrebna, posebno kad je reč o mrežama i slično. I ne smatram da je to veštačko ograničavanje, već jednostavno optimizacija. Kada pogledamo nekad npr. trgovce vidi se kvalitet usluga koji je bio, a isto se vidi i sad kad svako ko hoće obavlja. Vremenom tu poslodavac gleda da uštedi zapošljava koga god stigne, ali na kraju se to obije o glavu. Ili se vodi logikom kao sad sa AI-om - jeste da greši ali jeftinije mi je da ispravim AI nego da imam zaposlene za ove poslove. Dosta ljudi iz različitih branši koje znam a koji su otišli iz jedne u drugu branšu nisu otišli zato što vole taj posao već zato što su videli novac. Tako isto je i npr. sa administracijom. Tako neko završi recimo primenjenu umetnost, vidi da mu ne ide nema posla, hop uskoči da se bavi administracijom, nema fundamentalnu podlogu i sa tim rupama u znanju i postavi, napreduje u karijeri. Plata takve osobe od 1200 - 2000 evra je bačen novac. I najgore je kad imaš ogroman broj takvih što je tebi onda teško da pronađeš šta valja i biraš između manjeg zla. Cekaj, pa i ti koji drze prodavnicu koja prodaje imaju za cilj profit. Zele sto bolje programere, trgovce i sl. Mislis da drzava i administracija bolje zna ko su pravi radnici za tvoju prodavnicu? Da li drzava treba da moze da te spreci da zaposlis zenu ili cerku u svoju prodavnicu? Promeni se zakon, dodje ti tip za koga znas da bi ti prodao pesak u sahari, ali je dobio otkaz zbog novog zakona, a ni ti ne mozes da ga zaposlis, pa lik sa 50 mora da zavrsava bednu trgovacku skolu iako prodaje led eskimima vec 30+ godina. Ili da ne idem toliko apstraktno, verovatno nisi vlasnik firme, hoces da zaposlis nekog da ti podsisa travu. Nije naivna stvar, kosilica je jako opasna, moze i da ubije, drzava propise licence i licencirani kosaci izadju i protestima nateraju drzavu da ogranici broj kosaca i da ne smes sam da kosis travu, ali da moras da je kosis i kosaci naplacuju sat kosenja otplilike kao i druge licencirane profesije sa ogranicenjima licenci kao notari i taksisti - 2000-3000 dinara po satu. P.S. Licenciranje mora da bude izuzetak - tamo gde ne može drugacije. I medicina je ocigledan primer. U ITju bi imalo smisla za uzak broj sprecijalnih slucajeva gde tvoj softver zaista donosi life or death odluke. Ali, koga briga da li tvoj netflix streaming ponekad puca, ili facebook nece da postavi status, ili ako u igrici mozes da prodjes kroz zid? Zaista mislite da su to toliko ozbiljne stvari da moramo da se pozabavimo licenciranjem programera? Edited Friday at 15:03 by Spooky 3 1
Spooky Posted Friday at 17:00 Posted Friday at 17:00 P.S. Kad sam pisao o ovim bugovima, zaboravio sam da dodam da oni mahom nisu uzroci nedostatka licenci/formalnog znanja nego prosto nedostatak iskustva da se razume kompleksnost sistema i pokriju svi scenariji. Nije kao da postoji lekcija - da ne prodjes kroz zid koristis ovu sintaksu, vec koristis neku logiku da sprecis igraca da prodje kroz zid - tipa ako udjes u ovo podrucje - hit box - vrati se tu), ali ispustis neki scenario. Razmislajuci o tome dosao sam do dodatnog argumenta zasto je programiranje zaista zanat, a ne medicina ili gradjevina. Kao medicinar zaista moras da naucis mnogo toga, anatomiju, razne bolesti, svasta nesto. Gradjevinac razne materijale, tehnike. Ali nauciti sintaksu svih jezika koje ja znam mozes za 10 dana, a sve korisne paterne, korisne taktike, uobicajene biblioteke i sl za drugih 20. Ne moras nauciti napamet (ni ja ne znam), ali dovoljno da se snadjes koristeci uobicajene reference koje svi koristimo. Zasto sam ja onda bolji od nekog juniora sa godinu dana iskustva. Pa iz istog razloga zasto je majstor stolar bolji od pocetkika stolara. Postoje tu neke kompleksnije i akademske teme, kao sto postoje u svim zanatima, ali generalno nisu toliko bitne za većinu progamera. Kodiraš sajt, treba da sortiraš nešto, i ako nemaš pojma o algoritamskoj efikasnosti i O notaciji koristićeš ugrađenu sort funkciju koja već koristi najefikasniji algoritam. 1 1
Oniks Posted Friday at 17:40 Posted Friday at 17:40 (edited) Ja sam svoje rekao. Fakultet je za određene stvari podloga i to ne može nikakav kurs da zameni. Završiš Poljoprivredni i hoćeš da se baviš administracijom? E pa neće da može. Em ćeš koštati firmu, em će sistemski nedostatak znanja jedanput napraviti ogroman problem, kada bude nešto trebalo da se tumači o čemu nemaš pojma. Kao što ja ne mogu kao pravnik da budem zubar tako neko ko je poljoprivrednik bez imalo nekakve kvalifikacije u pouzdanost njegovog rada ne može da bude HR. Da neće svaka umišljena osoba da bude knjigovođa koja veze nema sa životom? More, postoji razlog za licenciranje.Tačka. Edited Friday at 17:42 by Oniks
Recommended Posts