Ian Mancunian Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 14 minutes ago, Heaviside said: NXP već ima veliko sedište u Gracu tj. Gratkornu. Oko hiljadu zaposlenih. Sa ovom akvizicijom dobijaju kompletni SW stack za ADAS/AD, plus još gomilu nekih manjih stvari. U CEE imaju kontam oko hiljadu zaposlenih, makar dok sam ja radio tamo - RD centri u NS, Beogradu, Osijeku i Banjaluci. 1
Rowanoke Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago On 7. 1. 2025. at 17:59, Venom said: Amerika ima 350 miliona ljudi i prostire se na 4 vremenske zone. Čisto sumnjam da nešto ne može i da je to isključivo tako. Nemačka je isto jedna vrlo formalna zemlja, pa sam opet sreo dovoljno ljudi bez ikakvog formalnog obrazovanja za ono čime se bave, posebno u IT-u. Svakako da je prednost i da će pomoći u nekom prvom filteru. Ali ima dovoljno ljudi u McDonaldsu danas sa diplomom da je po meni neminovno da će ljudi sve manje keširati ogromne pare da bi dobili papir. Kako možeš da dobiješ vizu za US i Germany bez diplome?
Oniks Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago 22 hours ago, Shan Jan said: Iako meni licno to odgovara, protiv sam vestackog ogranicavanja broja ljudi. Super je sto IT nije takav. Imamo na primeru advokata i lekara kako to izgleda. U svakoj zemlji su advokati preskupi a lekara nema dovoljno. I nije zato sto ljudi ne zele da se bave tim poslom. Iskreno ja sam za najviše iz razloga gde se traži neko domensko znanje. IT nekako možemo posmatrati kao zanat gde ako se čovek uhvati može da ga nauči odakle god došao. Naravno kako ide dublje, negde će sertifikacija biti potrebna, posebno kad je reč o mrežama i slično. I ne smatram da je to veštačko ograničavanje, već jednostavno optimizacija. Kada pogledamo nekad npr. trgovce vidi se kvalitet usluga koji je bio, a isto se vidi i sad kad svako ko hoće obavlja. Vremenom tu poslodavac gleda da uštedi zapošljava koga god stigne, ali na kraju se to obije o glavu. Ili se vodi logikom kao sad sa AI-om - jeste da greši ali jeftinije mi je da ispravim AI nego da imam zaposlene za ove poslove. Dosta ljudi iz različitih branši koje znam a koji su otišli iz jedne u drugu branšu nisu otišli zato što vole taj posao već zato što su videli novac. Tako isto je i npr. sa administracijom. Tako neko završi recimo primenjenu umetnost, vidi da mu ne ide nema posla, hop uskoči da se bavi administracijom, nema fundamentalnu podlogu i sa tim rupama u znanju i postavi, napreduje u karijeri. Plata takve osobe od 1200 - 2000 evra je bačen novac. I najgore je kad imaš ogroman broj takvih što je tebi onda teško da pronađeš šta valja i biraš između manjeg zla.
Oniks Posted 8 hours ago Posted 8 hours ago (edited) 28 minutes ago, Rowanoke said: Kako možeš da dobiješ vizu za US i Germany bez diplome? Ovo za vizu bez diplome mi je nekako čudno. Ja znam da neke države poput Kanade nude neki vid ubrzane nostrifikacije ili doškolovavanja. Mislim da je fora ranije bila da su možda prihvatali ljude bez diplome ako bi se naselili u njihova pusta područja. Bila je neka fora možda davnih godina sa Aljaskom jer koliko mi se čini dosta naših ljudi ima tamo. Edited 8 hours ago by Oniks
Rowanoke Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 2 hours ago, Oniks said: Ovo za vizu bez diplome mi je nekako čudno. Ja znam da neke države poput Kanade nude neki vid ubrzane nostrifikacije ili doškolovavanja. Mislim da je fora ranije bila da su možda prihvatali ljude bez diplome ako bi se naselili u njihova pusta područja. Bila je neka fora možda davnih godina sa Aljaskom jer koliko mi se čini dosta naših ljudi ima tamo. IT se vodi pod visokoskolovana radna snaga i specijalna. Ne sljakeri. Ne znam nikoga ko je dobio plavu kartu u Evropi ili O1 u USA a da nema faks. Da li možeš da srednjom da dobiješ radnu dozvolu da radiš u takvim poslovima? Trenutno za Aziju znam da nije moguće
Venom Posted 5 hours ago Posted 5 hours ago 3 hours ago, Rowanoke said: Kako možeš da dobiješ vizu za US i Germany bez diplome? Ljudi o kojima sam govorio žive u Americi i ne treba im viza.
FOX river Posted 29 minutes ago Posted 29 minutes ago (edited) 5 hours ago, Rowanoke said: IT se vodi pod visokoskolovana radna snaga i specijalna. Ne sljakeri. Ne znam nikoga ko je dobio plavu kartu u Evropi ili O1 u USA a da nema faks. Da li možeš da srednjom da dobiješ radnu dozvolu da radiš u takvim poslovima? Trenutno za Aziju znam da nije moguće U Austriji je moguće dobiti radnu vizu i sa srednjom školom - smer računarstvo ili slično. Takođe je moguće dobiti radnu vizu kao tzv. ključna radna snaga. Kod ključne radne snage nije presudno da diploma bude u struci ako se ispune drugi uslovi kao što su plata iznad 3200€ bruto i ostali uslovi iz sistema bodovanja (znanje nemačkog, znanje engleskog, godine radnog staža na sličnoj poziciji u matičnoj zemlji itd). Edited 28 minutes ago by FOX river
Recommended Posts