Rowanoke Posted Monday at 09:35 Posted Monday at 09:35 4 hours ago, Shan Jan said: Naravno da svi znamo da ce svako pre zaposliti nekog sa fakultetom nego bez i onda ga ljudi zavrsavaju iako nije neophodan. A zapravo, zasto sve to smeta sada, je sto ljudi nemaju para. U drustvima i vremenima izobilja zavrsavanje fakulteta en mass je skroz ok Ne znam odakle ti da je skupo studirati danas?
Rowanoke Posted Monday at 09:41 Posted Monday at 09:41 2 hours ago, Zabalujev said: Slažem se, na primeru ETF mislim da je Bolonjska reforma dobro uradila posao. Jednostavno, dala je priliku da se programi pretresu i modernizuju, neki su tu priliku iskoristili bolje od drugih. Sve fakultete Bolonja je preporodila. Znanje je opširnije i strukturiranije nego ranije. To samo Boomeri mogu da kažu jer ne znaju o tome da je Bolonja uništila Univerzitet. Nije tačno. Sve je znatno bolje od kako je Bolonja uvedena!
Venom Posted Monday at 14:10 Posted Monday at 14:10 (edited) Fakultet je najbolja stvar na svetu. Što sam čuo jednom, Amerika ima najbolji srednjoškolski program na svetu, jedino je šteta što moraju da čekaju do fakulteta da ga dobiju. Jedna od boljih odluka u životu je što sam studirao još jednom u kasnim dvadesetim i završio u 32. godini, pogotovo sa uvedenom Bolonjom. Fakultet je pravo mesto da se zagrebe površina raznoraznim stvarima, isproba u nekim praktičnim stvarima bez pritiska da to što se radi bude zapravo savršeno i da se generalno uvidi šta nekog zanima. To btw uopšte ne znači da je (moderan) fakultet mesto gde se lelemudi i teoretiše u prazno da svima bude lepo. Ja sam često radio neke stvari da predam do 5 ujutro, doduše dobio sam dete i morao da radim uporedo, ali u svakom slučaju nije bilo tri meseca predavanja i onda tri nedelje bubanja. Koliko će na kraju da ostane u glavi i šta će od svega da se nauči zavisi pomalo od studenta, profesora, programa i kombinacije svega toga. S druge strane fakultet kao mesto za sticanje papira na kojem nešto piše, što je preduslov za nekakvu karijeru ili uvod u bolje plaćene poslove je verovatno negde na izdisaju, ili makar na putu. Pogotovo u mestima kao što je Amerika gde se pretvorio u finansijsku kravu muzaru gde moraš da se zarobiše kreditom do pitaj boga kad da bi studirao. Edited Monday at 14:11 by Venom 5 1
Sestre Bronte Posted Monday at 15:44 Posted Monday at 15:44 6 hours ago, Rowanoke said: Sve fakultete Bolonja je preporodila. Znanje je opširnije i strukturiranije nego ranije. To samo Boomeri mogu da kažu jer ne znaju o tome da je Bolonja uništila Univerzitet. Nije tačno. Sve je znatno bolje od kako je Bolonja uvedena! Opširnije nije, struktuiranije jeste.
Rowanoke Posted Tuesday at 06:47 Posted Tuesday at 06:47 16 hours ago, Venom said: druge strane fakultet kao mesto za sticanje papira na kojem nešto piše, što je preduslov za nekakvu karijeru ili uvod u bolje plaćene poslove je verovatno negde na izdisaju, ili makar na putu. Pogotovo u mestima kao što je Amerika gde se pretvorio u finansijsku kravu muzaru gde moraš da se zarobiše kreditom do pitaj boga kad da bi studirao. U Americi ne možeš da dobiješ entry level posao u korporacijama i firmama da nemaš college
Rowanoke Posted Tuesday at 06:48 Posted Tuesday at 06:48 15 hours ago, Sestre Bronte said: Opširnije nije, struktuiranije jeste. Zavisi od Fakulteta. Obim je veći jer se duže studira
Venom Posted Tuesday at 10:59 Posted Tuesday at 10:59 4 hours ago, Rowanoke said: U Americi ne možeš da dobiješ entry level posao u korporacijama i firmama da nemaš college Amerika ima 350 miliona ljudi i prostire se na 4 vremenske zone. Čisto sumnjam da nešto ne može i da je to isključivo tako. Nemačka je isto jedna vrlo formalna zemlja, pa sam opet sreo dovoljno ljudi bez ikakvog formalnog obrazovanja za ono čime se bave, posebno u IT-u. Svakako da je prednost i da će pomoći u nekom prvom filteru. Ali ima dovoljno ljudi u McDonaldsu danas sa diplomom da je po meni neminovno da će ljudi sve manje keširati ogromne pare da bi dobili papir. 6
Oniks Posted Tuesday at 15:00 Posted Tuesday at 15:00 Iskreno za mnoge stvari u IT i van licenciranje uopšte nije nešto loše kada se kombinuje sa fakultetom. Sa jednog aspekta je i poželjno jer pruža nekakvu garanciju, ograničava broj ljudi i samim tim utiče na zarade.
Shan Jan Posted Tuesday at 15:03 Posted Tuesday at 15:03 Iako meni licno to odgovara, protiv sam vestackog ogranicavanja broja ljudi. Super je sto IT nije takav. Imamo na primeru advokata i lekara kako to izgleda. U svakoj zemlji su advokati preskupi a lekara nema dovoljno. I nije zato sto ljudi ne zele da se bave tim poslom.
Engineer Posted Tuesday at 18:17 Posted Tuesday at 18:17 Mislim da ako bismo uporedili cenu i kvalitet IT usluga i proizvoda sa advokatima i lekarima, IT uopšte ne bi bio ni jeftiniji ni bolji 3
Shan Jan Posted Tuesday at 18:19 Posted Tuesday at 18:19 Just now, Engineer said: Mislim da ako bismo uporedili cenu i kvalitet IT usluga i proizvoda sa advokatima i lekarima, IT uopšte ne bi bio ni jeftiniji ni bolji U Srbiji mozda. Takodje, kad pricamo globalno, niko se ne zali da nema dovoljno ITjevaca, naprotiv, gomila ih trenutno kuka da ne mogu da nadju dobar posao. Sa druge strane doktora fali u svakoj jebenoj zemlji sveta i ako je dobro placen posao i mnogo vise ljudi zeli da se bavi sa tim poslom nego sto ima pozicija.
Miki_belavista Posted Tuesday at 21:58 Posted Tuesday at 21:58 10 hours ago, Venom said: Amerika ima 350 miliona ljudi i prostire se na 4 vremenske zone. Čisto sumnjam da nešto ne može i da je to isključivo tako. Nemačka je isto jedna vrlo formalna zemlja, pa sam opet sreo dovoljno ljudi bez ikakvog formalnog obrazovanja za ono čime se bave, posebno u IT-u. Svakako da je prednost i da će pomoći u nekom prvom filteru. Ali ima dovoljno ljudi u McDonaldsu danas sa diplomom da je po meni neminovno da će ljudi sve manje keširati ogromne pare da bi dobili papir. moze,mozda ne entry level,ali ni Amazon vide ne trazi faks,pod uslovom da imas jako iskustvo.
Ian Mancunian Posted Tuesday at 22:00 Posted Tuesday at 22:00 Bečki TTTech Auto akviziran od strane holandskog NXP za 625 miliona evra. Zanimljiva vest jer je TTTech vlasnik postao većinski vlasnik domaćeg sistema RTRK pre 5+ godina. 1
Heaviside Posted Tuesday at 22:51 Posted Tuesday at 22:51 NXP već ima veliko sedište u Gracu tj. Gratkornu. Oko hiljadu zaposlenih. 1
Recommended Posts