Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
1 hour ago, Moonwalker said:

Za odredjene vrste programiranja ti je potrebna visa matematika. Tamo gde se programiraju procesi na osnovu modela koji podrazumevaju poznavanje vise matematike i fizike.

Cak i na tehnickim fakultetima zavisno od osnovne struke se posebno i dublje rade oblasti matematike neophodne za ti struku. To nije za srednju skolu, makar ne obicnu. A oni iz matematickih gotovo uvek studiraju.

Ovo je apsolutno tačno, ali je procenat takvih programera u odnosu na ukupno tržište prilično zanemarljiv. 

Mislim da ćemo u skoroj budućnosti svakako imati jednu debelu redefiniciju obrazovnog sistema na globalnom nivou.

• +1 2
Posted (edited)

Mislim da se skrenulo u neku drugu diskusiju.

Poenta nije da li su fakulteti potrebni uopšte, već to da je masovno pohađanje fakulteta do sada bilo usko povezano sa plaćenijim, a relativno lakšim poslom nego onim koji se radi bez fakultetske diplome. 

Korelacija između diplome i takvog posla nikada nije bila 1:1, ali kako vreme prolazi sve više opada. Prema tome, koliko bi studenata zaista pohađalo fakultete ako im oni ne podižu značajno verovatnocu nalaženja takvog posla, to je pitanje. Mislim da bi broj takvih studenata bio zanemarljiv u poređenju sa današnjim brojem upisanih. Pa čak i ti koji "vole da studiraju" bi bili zainteresovani da se na univerzitetu zaposle, ako već to teško ide van njega.

Iliti ukratko fakulteti su gotovo isključivo sredstvo za zapošljavanje i ništa drugo. Čak i ti akademci koji bi da se bave istraživačkim radom, i za njih je sredstvo za zapošljavanje. Tako da ako se više nije moguće zaposliti nakon studiranja, onda oni gube svrhu.

Pusti kritičko mišljenje, empatiju i ostalo, to gotovo nikoga ne interesuje.

Ima nekih starijih situiranih ljudi kojima padne na pamet u 50 nekoj da završe PhD znajući da ga neće primenjivati. Oni su statistička greška.

Edited by noskich
  • +1 1
Posted
3 hours ago, noskich said:

Poenta nije da li su fakulteti potrebni uopšte, već to da je masovno pohađanje fakulteta do sada bilo usko povezano sa plaćenijim, a relativno lakšim poslom nego onim koji se radi bez fakultetske diplome. 

Da bi radio dobro plaćene poslove u EU, Nato, UN i ostalim organizacijama potreban ti je fakultet. Bilo koja korporacija bez završenog faksa ne uzima tvoj CV za ozbiljno, sad gledaju da li imaš master. Tako da to plašenje da su fakulteti nepotrebni je desničarsko ispiranje mozga. Naravno da neko zanati imaju više startne plate ali nisu ni fakulteti za bacanje, ko zna da izabere i sebe dobro proda.

• +1 2
Posted
3 hours ago, Sammael said:

Ovo je apsolutno tačno, ali je procenat takvih programera u odnosu na ukupno tržište prilično zanemarljiv. 

Mislim da ćemo u skoroj budućnosti svakako imati jednu debelu redefiniciju obrazovnog sistema na globalnom nivou.

Problem je sto je univerzitetsko obrazovanje postalo univerzalno. A kako sposobnost ucenja nije postala univerzalna, onda se nivo univerziteta srozao, i to tako da niti daje tehnicko obrazovanje (univerziteti nisu tako koncipirani) niti praaavo fundamentalno univerzitetsko (jer vecina to ne moze da sledi). 

I onda dodje Bolonja, i jos vise skenja univerzitete sa masters programima koji se ne zna tacno sta su - specijalizacija ili mostovi za prelaz u druge discipline.

• +1 2
  • Hvala 1
Posted
7 minutes ago, Budja said:

onda dodje Bolonja, i jos vise skenja univerzitete sa masters programima koji se ne zna tacno sta su - specijalizacija ili mostovi za prelaz u druge discipline

Odakle tebi ideja da je Bolonja skenjala univerzitete? Više strukture imaju odkako je Bolonja uvedena. Standardizovaniji su. 

• +1 2
Posted (edited)
2 hours ago, Budja said:

Problem je sto je univerzitetsko obrazovanje postalo univerzalno. A kako sposobnost ucenja nije postala univerzalna, onda se nivo univerziteta srozao, i to tako da niti daje tehnicko obrazovanje (univerziteti nisu tako koncipirani) niti praaavo fundamentalno univerzitetsko (jer vecina to ne moze da sledi). 

Upravo ovo je ono sto meni smeta. Puno ljudi ne zavrsavaju fakultet jer im je potreban za posao koji ce da rade vec sto ga poslodavci traze posto ga puno ljudi (ali ne svi) ima. 

U mojoj firmi imas stotine koleginica koje su zavrsile filoloski i rade neki admin posao sa strancima za pare koje su u rangu posla u Mnogo Losoj Pekari. Zar nisi za tako nesto mogao da jednostavno naucis jezik sa strane a ne utucas 4-5 godina zivota koji mora neko da ti plati? Ima takvih primera gde hoces i koliko hoces. Ja kad sam zavrsavao faks nisi mogao da se zaposlis u ITu bez faksa i to Matematickog ili ETFa, na FON se gledalo kao na nizu rasu. A onda pre par godina kad je bila velika potraznja, daj lika i sa srednjom samo da zna da kodira. I ti likovi nisu bili nista losiji.

Naravno da svi znamo da ce svako pre zaposliti nekog sa fakultetom nego bez i onda ga ljudi zavrsavaju iako nije neophodan. A zapravo, zasto sve to smeta sada, je sto ljudi nemaju para. U drustvima i vremenima izobilja zavrsavanje fakulteta en mass je skroz ok.

Edited by Shan Jan
  • +1 1
Posted
2 hours ago, Shan Jan said:

Upravo ovo je ono sto meni smeta. Puno ljudi ne zavrsavaju fakultet jer im je potreban za posao koji ce da rade vec sto ga poslodavci traze posto ga puno ljudi (ali ne svi) ima. 

U mojoj firmi imas stotine koleginica koje su zavrsile filoloski i rade neki admin posao sa strancima za pare koje su u rangu posla u Mnogo Losoj Pekari. Zar nisi za tako nesto mogao da jednostavno naucis jezik sa strane a ne utucas 4-5 godina zivota koji mora neko da ti plati? Ima takvih primera gde hoces i koliko hoces. Ja kad sam zavrsavao faks nisi mogao da se zaposlis u ITu bez faksa i to Matematickog ili ETFa, na FON se gledalo kao na nizu rasu. A onda pre par godina kad je bila velika potraznja, daj lika i sa srednjom samo da zna da kodira. I ti likovi nisu bili nista losiji.

Naravno da svi znamo da ce svako pre zaposliti nekog sa fakultetom nego bez i onda ga ljudi zavrsavaju iako nije neophodan. A zapravo, zasto sve to smeta sada, je sto ljudi nemaju para. U drustvima i vremenima izobilja zavrsavanje fakulteta en mass je skroz ok.

Jel mogu te koleginice sto rade admin da budu iz pekare, bez fakulteta fioloskog ili koga god?

Posted
8 minutes ago, Mel said:

Jel mogu te koleginice sto rade admin da budu iz pekare, bez fakulteta fioloskog ili koga god?

Zaposlili smo jednu koja je pre toga radila na kvantasu bez ikakve skole pa ti vidi :D 

Posted
2 minutes ago, Shan Jan said:

Zaposlili smo jednu koja je pre toga radila na kvantasu bez ikakve skole pa ti vidi :D 

Jedna uvek moze da bude ovakva ili onakva i bez skole i sa. Meni to ne znaci previse, nagledala sam se ljudi sa diplomom koji Q ne kapiraju, i onih bez diplome koji su doucili. Ali kad gledam masu, vide se neki trendovi.

Zasto nema vise tih sa kvantasa u vasoj firmi? Imate li malo aplikacija od ljudi bez fakulteta? (mozda se sami prosto ne prijavljuju u IT firme)

Posted
Just now, Mel said:

Jedna uvek moze da bude ovakva ili onakva i bez skole i sa. Meni to ne znaci previse, nagledala sam se ljudi sa diplomom koji Q ne kapiraju, i onih bez diplome koji su doucili. Ali kad gledam masu, vide se neki trendovi.

Zasto nema vise tih sa kvantasa u vasoj firmi? Imate li malo aplikacija od ljudi bez fakulteta? (mozda se sami prosto ne prijavljuju u IT firme)

Ne znam detaljnije, ja ne radim u tom sektoru. Medjutim poenta je da fakultet kao takav uopste tu nije bitan, treba ti znanje odredjenog jezika i to je to.

• +1 1
Posted
1 minute ago, Shan Jan said:

Ne znam detaljnije, ja ne radim u tom sektoru. Medjutim poenta je da fakultet kao takav uopste tu nije bitan, treba ti znanje odredjenog jezika i to je to.

Ja ciljam na 2 stvari - nekad fakultet nije potreban za posao, a zaposle se ljudi sa fakultetom jer ih prosto ima pa mozes da proberes da ima i znanje i fakultet i izgled i pol i broj cipela koji preferiras

-nekad za posao jeste potreban fakultet (iako za znanje jezika nije) ali to mozda nije toliko ocigledno. Fakultet moze da formira osobu ili ispolira i za neke dodatne vestine i svojstva.

• +1 1
Posted

Jasno, samo hocu da kazem da, bar u Srbiji (a cujem slicne price i u nekim drugim zemljama), danas ljudi sa fakultetom rade poslove koje su ranije radili ljudi bez fakulteta. Da ne spominjem one koji rade poslove koji nemaju veze sa njihovim fakultetima.

• +1 1
Posted
3 minutes ago, Shan Jan said:

Jasno, samo hocu da kazem da, bar u Srbiji (a cujem slicne price i u nekim drugim zemljama), danas ljudi sa fakultetom rade poslove koje su ranije radili ljudi bez fakulteta. Da ne spominjem one koji rade poslove koji nemaju veze sa njihovim fakultetima.

Apsolutno (ovo boldovano). Ovo drugo moze ali ne mora da bude bitno, ja znam decka koji ima Phd iz istorije koji radi u QA farmaceutske kompanije. On je svakako napravio veliku razliku u odnosu na to sto je studirao (drustveni faks a radi u prirodnim naukama, ne moze dalje) ali bez ikakvog viseg obrazovanja taj posao ne moze da se radi. Po meni treba bar bachelor. Ima i ljiudi koji ga rade sa nekim visim skolama (ciji je kvalitet btw pao, sto nije nebitno, visa skola koju su moju zavrsili nekad odgovara danasnjem bar bacheloru). Medjutim pod utiskom sam da ti sa nizim stepenom obrazovanja slabije rade te poslove, koji su jako siroki a te sa visima malo ispremestaju dok im ne nadju da rade ono sto mogu ali onda stuca jer non stop se nalece na nesto gde nisu bas potkovani. Oduzih...

• +1 1
Posted
8 hours ago, Ian Mancunian said:

Lepo kaže Istok Pavlović - koji će nam kur fakulteti, sve ima na YouTube.

Da, to mnogi jutjuberi pričaju, evo mene, zarađujem super od jutjuba, a nisam završio fakultet (koledž). To što su Youtube napravili ljudi koji su završili neke od najpoznatijih svetskih univerziteta, a neki imaju i doktorate, niko ne spominje. 

Generalno je u IT odavno moglo da se radi bez obrazovanja, od kako su se poslovi tog tipa spustili na nivo kućnih (mikro) računara, na primer, Jozo Dujmović u uvodu Programskih jezika i metoda programiranja (izdanje iz neke 1990), piše o tome. Ja u svom iskustvu iz zadnjih 5-6 godina (stotine intervjua i desetine zapošljavanja), mogu reći da i na intervjuima i u daljem radu ima dosta razlike između strogo tehničkih  fakulteta, mešavina poput FON i raznih privatnih (koji su baš retko prolazili). Koliko će

to u poslu doći do izražaja zavisi od pozicije i posla koji naleće, u većini slučajeva ako radimo neku ritinu, održavanje i sl. nema razlike. Kada nalete složeniji problemi ili prosto pročitati desetak strana tehničke dokumentacije i iz toga nešto izvući, bogami nije svejedno. Čitati deset strana bilo čega u ovo tiktok vreme je vrhunska veština, ako ćemo pravo. 

• +1 4
  • Haha 2
Posted
4 hours ago, Rowanoke said:

Odakle tebi ideja da je Bolonja skenjala univerzitete? Više strukture imaju odkako je Bolonja uvedena. Standardizovaniji su. 

Slažem se, na primeru ETF mislim da je Bolonjska reforma dobro uradila posao. Jednostavno, dala je priliku da se programi pretresu i modernizuju, neki su tu priliku iskoristili bolje od drugih.

• +1 2