Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Da,ali tamo se valjda krece ranije u skolu,drzavne su dzabe i solidnog kvaliteta.

Posted

Ja ne znam nikoga ko je otisao u smeru Svajcarske sa decom.

Znam nekoliko ljudi koji su se vratili u Austriju cim su dobili decu i nekoliko svajcaraca koji su bukvalno pobegli kad su dobili klince a jos su imali babe i dede.

Posted

Pa lepo sam ti pisao u kakvoj super zemlji živiš a ti i dalje jaučeš zbog problema u u-bahnu....:cry:

• Haha 3
  • Vojvodo,serdare 1
Posted

A zar ne radi više fora da radiš u Švajcarskoj, a živiš preko grane, recimo u Francuskoj (Ženeva)? Jača plata, a EU niže cene.

Posted

Samo da kazem, re ovih prica o platama u Srbiji, ljudi iz ITa ne odlaze zbog vecih para vec sto je zemlja nenormalna. U Srbiji su realno odlicne IT plate.

BTW, primetio sam da zene ITevaca kad dobiju decu cesto produzuju koliko god mogu ova porodiljska pa i ne rade neko vreme. Nije lako dizati decu, posebno ako nema bas sposobne i mlade familije da uskoci a cene i kvalitet bejbisiterki su kriminalni, tako da ako muz ima IT platu da moze da se izdrzi - krece privremeni povratak tradicionalnim vrednostima. Svajcarska bato :D 

• +1 5
Posted
6 hours ago, Shan Jan said:

Samo da kazem, re ovih prica o platama u Srbiji, ljudi iz ITa ne odlaze zbog vecih para vec sto je zemlja nenormalna. U Srbiji su realno odlicne IT plate.

BTW, primetio sam da zene ITevaca kad dobiju decu cesto produzuju koliko god mogu ova porodiljska pa i ne rade neko vreme. Nije lako dizati decu, posebno ako nema bas sposobne i mlade familije da uskoci a cene i kvalitet bejbisiterki su kriminalni, tako da ako muz ima IT platu da moze da se izdrzi - krece privremeni povratak tradicionalnim vrednostima. Svajcarska bato :D 

Svako ko ima pare bi se hoces neces vratio tim tradicionalnim vrednostim akad krene podizanje dece jer nema vise onih bolovanja kad god ti lekar izda potvrdu. Moja ujna kaze da je u SFRJ radila nedleju dana pa neradila nedelju dana dok su joj sinovi bili mali. To danas cast izuzecima prosto ne postoji, a deca su u proseku podjednako ako ne i slinavija nego tada, evo moje dete dva meseca ima koronu, imamo je svi ali samo on ima onaj grozni kasalj i zelene sline sto lete naokolo i sad da ja nemam majku koja ga pricuva, sta s njim?

• +1 1
Posted

Ma ceo liberalni kapitalizama je antibaby, cemu sluze ta mala bica ako ne mogu da rade, jos i roditelje vuku iz kancelarija :mad:

• +1 1
Posted
5 minutes ago, Shan Jan said:

Ma ceo liberalni kapitalizama je antibaby, cemu sluze ta mala bica ako ne mogu da rade, jos i roditelje vuku iz kancelarija :mad:

Ustvari kad tako kazes svidja mi se - bukvalno antibaby sistem, cast izuzecima ponegde (Skandinavija?) gajenje dece svodi se na neko dovijanje i taperovanje familije, ono kad su moji nekada dosli u BG a babe i dede ostale stotine kilometara dalje, pa podizali dvoje male dece sami - to realno vise ne postoji kao pravilo, vise kao izuzetak.

• +1 1
Posted
14 minutes ago, Shan Jan said:

Mi bi verovatno imali isti ili još gori da nije preostao ovaj SFRJ sistem.

• +1 1
  • Vojvodo,serdare 1
Posted
10 hours ago, Shan Jan said:

BTW, primetio sam da zene ITevaca kad dobiju decu cesto produzuju koliko god mogu ova porodiljska pa i ne rade neko vreme. Nije lako dizati decu, posebno ako nema bas sposobne i mlade familije da uskoci a cene i kvalitet bejbisiterki su kriminalni, tako da ako muz ima IT platu da moze da se izdrzi - krece privremeni povratak tradicionalnim vrednostima. Svajcarska bato

moja gospođa ne radi, godina trinaesta. potplaćen sam IT stručljak, ali da gospoja ne radi školu sa decom, dakle ne bejbisiting već istoriju, biologiju i hemiju (ja radim jezike i fiziku), rezultati bi bili (ispod)prosečni.

• Vojvodo,serdare 1
Posted
17 hours ago, noskich said:

A zar ne radi više fora da radiš u Švajcarskoj, a živiš preko grane, recimo u Francuskoj (Ženeva)? Jača plata, a EU niže cene.

Moraš onda da placas dupli porez. U obe države razliku. 

Posted

Uh, ja sam neko vreme radio kao external za Hilti, tako da znam ljude koji rade u Svici a zive u  Feldkirch-u, a takodje i znam nase ljude koji su odlucili da podizu decu u Svici.

Posted
3 hours ago, Rowanoke said:

Moraš onda da placas dupli porez. U obe države razliku. 

Nije baš dupli, plaća se porez na plate u Švajcarskoj, ali postoji makar s Nemačkom sporazum o dvostrukom oporezivanju, tj. protiv dvostrukog oporezivanja. Porez na prihod se plaća u zemlji prebivališta, ali se umanji za porez plaćen u Švajcarskoj. Moguće da mora da se uradi poreska prijava, ali to nije toliki problem, moguće doduše i da ne mora.

Imao sam par kolega koji su svaki dan radili u Cirihu itsl. a živeli u recimo Konstancu, nisu se mnogo bunili zbog svega toga.

Posted

U Švajcarskoj je inače najjača fora što venčani parovi plaćaju veći porez nego odvojeno. Uglavnom je normalno da se poreska osnova udupla (npr. ako je minimalni iznos za porez 10k onda je za parove 20k itd.) i to onda uglavnom ima pozitivne efekte ako jedan partner™ zarađuje manje. U CH se parovi tretiraju kao jedna osoba, pa onda par može lako da uleti u mnogo viši razred. Imao sam kolegu koji se oženio iz nekog razloga, iako je valjda sve znao (mada možda i nije haha) onda im je stiglo rešenje za 50k poreza. Pitah ga tad, kaže solo su plaćali 10-15k. Isto je jako što su u fazonu vrtić je besplatan! Jedino što se vrtić računa od 4. godine, sve pre toga su jaslice i to je tipa 150chf dnevno.

• Haha 1
Posted
21 minutes ago, Venom said:

sve pre toga su jaslice i to je tipa 150chf dnevno.

mislim da je za drugo dijete čak i skuplje