Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Meni bi zanimljiva statistika bila dužina trajanja postavljenog oglasa (računajuzći i obnavljanja), da vidimo koliko je lažnih pozicija.

Oglas za jednu hitnu poziciju mi iskače već 10 meseci na LinkedInu...

• +1 4
Posted
2 minutes ago, Sammael said:

Meni bi zanimljiva statistika bila dužina trajanja postavljenog oglasa (računajuzći i obnavljanja), da vidimo koliko je lažnih pozicija.

Ih da je jedna. Lazni oglasi su vecina, bar bih ja rekao.

• +1 1
Posted
On 28. 12. 2024. at 20:09, Shan Jan said:

Zaboravio sam da dodam - verovali ili ne, znam osobu koja radi u Srbiji u IT firmi koja ima neogranicen odmor i to pravi, ne prevaru :D I dalje mi nije najjasnije kako to u praksi funkcionise, koliko sam razumeo, postoji neki dzentlmenski dogovor da se odradjuje posao i da se ne preteruje bas. Kaze da vecina koristi oko 40tak slobodnih dana godisnje, mada je bila i neka cura koja je vezala preko 2 meseca na odmoru :ziga:

Ja sam radio u takvoj firmi.

U ugovoru o radu ti piše 20 dana, a praktično se dogovaraš sa vođom tima.
Poenta je u samokontroli. Ako ti sam ne iskontrolišeš svoj odmor završićeš sa 10 dana odmora godišnje. Jedan poznanik je sebi zadao 30 dana godišnje i lepo sebi pisao koliko je iskoristio da bi znao koliko još treba da uzme.
Ja sam završio sa 12 slobodnih dana koje sam potrošio do oktobra (kada sam otišao iz firme). U mom timu koleginica koja se cima da završi sav posao je ostala bez letnjeg odmora jer je sve vreme bila frka i ona jadna nije uzimala odmor da bi ispratila sve. Druga sa malim detetom je došla u Srbiju na poluodmor (radi iz inostranstva), pa je iskoristila nešto baš sitno. Kolega 20 dana za godinu dana.

Ok, u mom timu smo imali frku od aprila pa na dalje, ali mi se čini i da ostali ne uzimaju previše odmora tj. da na kraju iskoriste i manje od zakonskog minimuma.

• Tužno 1
Posted
3 hours ago, Sammael said:

Oglasa za lažnu poziciju imaš koliko hoćeš. Kao neko ko se bavi HR-om, fora je u sledećem. Gomila tih oglasa je deo kampanje za employer branding (industrijski marketing i menadžment). Elem, "stručnjaci" za employer branding, davnih dana su ubedili poslodavce da je korisno za njhovu sliku da su vidljivi u oglasima jer tako odaju sliku stabilnosti, te kad se doda još i stranica koja može da se vidi o kompaniji na Infostudu, onda to dodatno utiče na marketing.

Elem, na ovaj način kompanije se tehnički marketiraju a da ne moraju da plaćaju premium cenu reklame. Čak i da je u pitanju neki premium level oglas koji je obeležen neko posebnom obojom u odnosu na ostale, on će opet biti jeftiniji nego da neko zakupi baner ili reklamni prostor na sajtu.

Kao praksa jako glupa i na duži rok samo će stvarati revolt kod ljudi, a onaj ko ne zna bolje o HR-u će objavljivati oglas jer šta on ima da razmišlja.  

• +1 1
  • Hvala 2
Posted

Ej odgovorili su mu. Pad je za oko 40 do 50 pošto. Pre i posle korone. 

Screenshot_2024-12-31-19-02-35-808_com.linkedin.android-edit.jpg

Screenshot_2024-12-31-19-01-54-491_com.linkedin.android-edit.jpg

Posted

Znaci za dve godine pad od 60% a ovih preostalih 40% vecinom fantomske pozicije. 

Posted
33 minutes ago, Shan Jan said:

Znaci za dve godine pad od 60% a ovih preostalih 40% vecinom fantomske pozicije. 

Ne loše si izračunao. Od korone je 40 posto

Posted

Treba uzeti u obzir još nešto za HelloWorld: Ako je neko gledao oglase kod njih mogao je da primeti oglase koji nisu originalno postovani tamo. Oni dosta oglasa zadnjih godinu dana povlače direktno sa sajtova firmi, koje su strane firme i koje nemaju predstavništvo u Srbiji. Broj oglasa treba posmatrati u odnosu na to.