Miki_belavista Posted yesterday at 15:27 Posted yesterday at 15:27 3 minutes ago, Lancia said: Portugal je uopste jako skup, ima i razloga, hrana je jeftinija, politicka i ekonomska situacija stabilna, gradnja bolja nego recimo u Spaniji, infrastruktura i cistoca na dobrom nivou, plus su Skandinavci i Englezi digli cene u nebesa. Sutra bi se preselio tamo, da mogu. Ne samo oni,vec i lovarni Ameri i Kanadjani. Doslo je brdo IT firmi,mada su tanke plate,mislim zato su i dosli.
Lancia Posted yesterday at 15:29 Posted yesterday at 15:29 Just now, Miki_belavista said: Ne samo oni,vec i lovarni Ameri i Kanadjani. Doslo je brdo IT firmi,mada su tanke plate,mislim zato su i dosli. To vec ne znam, mislim verujem ti, Radisa me navukao na vasu temu
Sammael Posted yesterday at 15:51 Posted yesterday at 15:51 Mi smo otvorili kancelariju u Portugalu ali trenutno ide debata da li je bolje da pravimo tim tamo ili u Španiji gde imamo troje ljudi već zaposlenih. Niko od naših potencijalnih klijenata u zapadnoj Evropi ne uzima Srbiju za ozbiljno kao delivery centar, svi zahtevaju delivery ili u državi gde se nalaze ili makar u istom regionu... ...ali to su osiguranja, i svi su govna, a pri tome im je IT u raspadu. 1
Mel Posted yesterday at 15:56 Posted yesterday at 15:56 (edited) Moj neki utisak je da je kod tih razmisljanja dobar deo i ono da li si u EU ili ne, pravna sigurnost itd, pre nego da se lomi na nekoj razlici u platama koja pitanje je kolika je tj kakve ugovore moraju da daju u EU. enihau, prica mi bivsa koleginica pre par dana koja se preselila u Madjarsku (mislim ne znam sta da mislim o tome), kako na zapadu Evrope sad ovi mladji kad zvrse faks dosta emigriraju, ne znam kuda, ali kaze da ne mogu da se okrpe sa platama ni za rentu ni za kredite vise. Ne znam koji procenat ljudi opisuje ali kaze mnogo se promenilo u zadnjih 5 godina. On 15. 12. 2024. at 13:21, Oniks said: Zato što je HR sastavljen iz četiri dela u kojem je psihologija ključan deo. Dakle: Pravo, Menadžment, Ekonomija, Psihologija. Ao neko hoće da se bavi poslom HR-a a nema završen odgovarajući fakultet - slobodno. Ali prvo prekvalifikacija, edukacija dodatna pa tek onda bavljenje poslom. Lepo regulisanje HR-a poput advokature, molim lepo. Previše ljudi se ponaša neodgovorno, edukacija je upitna i odjedanput se samo pojavljuju. Neće da može. Na akali od 1 do 10, koliko je glupo kad ti neko kaze da je u korporate u BGu pocetna plata za psihologa - HR - reda velicine 3k? edit: Sad vidim koja je tema, ja generalno citam postove i na to repliciram a ovo je stvarno offtopik. Ovo je dusu dalo za neki noskichev topik Edited yesterday at 16:00 by Mel
Spooky Posted yesterday at 15:57 Posted yesterday at 15:57 (edited) @Oniks, izvini dadoh ti -1, a to ne radim baš često. Vidim da pojma nemaš o tržištu i da si ostrašćen jer verovatno nisi primljen gde si hteo, žao mi je. U periodu pre krize moja prošla firma je davala 2000 evra bonus za svaku osobu koju dovedeš - sestru, muža, bivšeg kolegu (ovo najčešće naravno), komšiju. Toliko su bili očajni da prikupe ljude i pola IT sektora je radilo isto, a ti pričaš o walled gardenu i zapošljavanja na vezu. Dobri HR rekruteri su isto zlata cenjeni, i pored internog HRa se često zapošljavao i eksterni. A za interni - pravno-adminastritivni HR - to nije kvantna mehanika - nauči se. I retko oni odlučuju o "beskonačnom" odmoru (i ne znam da ga je iko u Bgd imao, niti da je u skladu sa našim zakonom - jer je u USA to uglavnom bila navlakuša da ljudi uzimaju manje nego što mi zakonom imamo kao minimum). Niti sam ikada radio psihološki test. To su izmišljotine za pozicije gde se ne traži neko posebno znanje koje bi ispitivao, puno se ljudi prijavljuje, pa kao ajde da nečim filtriraju ljude. Običan HR razgovor je najčešće dovoljan za generalnu procenu da li je neko red hlag i bazičnu proveru referenci, a tu ti znanje sa filozofskog i sl ne pomaže toliko. Čak ni studenti psihologije trebaju praktično iskustvo za ovo u praksi. P.S. sad tek vidim da si izlistao neke konkretne firme (IBM, Lenovo, Oracle...) ne znam, nisam radio u njima, ne znam nikoga ko je radio i nikad nisam stekao utisak da su bilo kakvi ozbiljni research centri. Možda grešim, ali mislio sam da su više lokalna prestavništva i podrška za klijente. Možda rade nešto na hardveru što pojma nemam, al da su bitni za software, znao bi za njih. Edited yesterday at 16:12 by Spooky 1 2
Shan Jan Posted yesterday at 16:38 Posted yesterday at 16:38 (edited) @Spooky ja ne znam sta @Oniks radi, vidim i ja da mrzi HR iz dna duse , ali hocu reci, IBM, HP, Oracle... to su bar kod nas pozicije koje se ticu podrske i prodaje hardvera ili cloud resenja. Ne razvojni centri. Da ja znam. Tako da mozda vise radi ovo sto ja radim, kao sistem inzenjer. Tako da ne znam za devove, ali mogu da kazem da sam ja nailazio na svasta tokom intevjua i to ne na pozicijama na kojima bi se prijavilo puno ljudi (naprotiv, vecina je bila sa vrlo malim brojem kandidata jer je usko specijalizovana). Imao sam i testove inteligencije, testove licnosti (vise puta), testove znanja (nenormalan broj puta) itd... Sa druge strane nikad vise od 2-3 razgovora (obicno jedan HR, jedan sa kolegama/sefom i eventualno jedan sa strancima na visoj poziciji). Takodje nikad nisam dobijao zadatke da radim. Najcesce su ipak bili samo razgovori, jer, bar u mom poslu, mozes posle 5 minuta da provalis koliko neko zna i koliko je u stanju brzo da kapira. Inace sadasnji posao sam dobio posle jednog intervjua, vidis sta je efikasnost Edit: Sad kad razmisljam o razlikama u pristupu intevjuima mozda ima veze sa tim sto su vecina dev pozicija u manjim/startup firmama dok su ove moje uglavnom u firmama koje postoje 20-30 godina i cesto su deo ogromnog zardjalog sistema. Edited yesterday at 16:43 by Shan Jan
Oniks Posted yesterday at 17:35 Posted yesterday at 17:35 1 hour ago, Spooky said: @Oniks, izvini dadoh ti -1, a to ne radim baš često. Vidim da pojma nemaš o tržištu i da si ostrašćen jer verovatno nisi primljen gde si hteo, žao mi je. U periodu pre krize moja prošla firma je davala 2000 evra bonus za svaku osobu koju dovedeš - sestru, muža, bivšeg kolegu (ovo najčešće naravno), komšiju. Toliko su bili očajni da prikupe ljude i pola IT sektora je radilo isto, a ti pričaš o walled gardenu i zapošljavanja na vezu. Dobri HR rekruteri su isto zlata cenjeni, i pored internog HRa se često zapošljavao i eksterni. A za interni - pravno-adminastritivni HR - to nije kvantna mehanika - nauči se. I retko oni odlučuju o "beskonačnom" odmoru (i ne znam da ga je iko u Bgd imao, niti da je u skladu sa našim zakonom - jer je u USA to uglavnom bila navlakuša da ljudi uzimaju manje nego što mi zakonom imamo kao minimum). Niti sam ikada radio psihološki test. To su izmišljotine za pozicije gde se ne traži neko posebno znanje koje bi ispitivao, puno se ljudi prijavljuje, pa kao ajde da nečim filtriraju ljude. Običan HR razgovor je najčešće dovoljan za generalnu procenu da li je neko red hlag i bazičnu proveru referenci, a tu ti znanje sa filozofskog i sl ne pomaže toliko. Čak ni studenti psihologije trebaju praktično iskustvo za ovo u praksi. P.S. sad tek vidim da si izlistao neke konkretne firme (IBM, Lenovo, Oracle...) ne znam, nisam radio u njima, ne znam nikoga ko je radio i nikad nisam stekao utisak da su bilo kakvi ozbiljni research centri. Možda grešim, ali mislio sam da su više lokalna prestavništva i podrška za klijente. Možda rade nešto na hardveru što pojma nemam, al da su bitni za software, znao bi za njih. Kao neko ko je u sektoru - Lupetaš kao maksi po diviziji. Ne nauči se. Nemam šta da raspravljam sa osobom koja generalizuje gluposti. Stojim iza toga da je najobičnija glupost da HR koji radi u Cisco Srbiji nema šta da trai s obzirom da FPN ne uči ničemu relevantnim za ovu profesiju a kamoli master iz ekološkog prava. Radno iskustvo koje je ta osoba stekla u Zulhke-u preko veze pa zatim u Synchreon-u ne vredi ič. Vidi, iz prve ruke vidim kakvi kandidati se provlače u raznim firmama tako da nađi tu priču nekom drugom da prodaješ. Što se tiče priče o neograničenom godišnjem odmoru, tu sam referisao da priučeni diplomac FLU i sličnih fakulteta ne zna kako to da pravno izvede zato što nema veze sa pravom. Dakle ostavi se prazne demagogije. Drugo test nije "izmišljotina". Za C pozicije je u mnogim slučajevima mast i ne može neko ko je pao sa kruške da ga daje. HR kakav je danas, i to "svako može da obavlja administrativne pozicije" je opravdanje za mediokritete da se zapošljavaju bez diplome. Ako voliš da podržavaš SNS-oliki način razmišljanja promašio si topik. U HR sektoru se vrši zapošljavanje preko veze, administracija nije toliko egzaktna nauka i svaki mediokritet može da se provuče. Da nećeš možda da provučeš da ti radi neko .NET a da ne poznaje Azure? Sutra malo. Jasno je šta ti treba za programera i šta moraš da uradiš za tu poziciju. Sad lepo se vrati ispočetka na neke moje postove, isčitaj lepo temu, pa se vrati. Nisi ti ni imao dodira sa pravim HR-om. 1
Oniks Posted yesterday at 17:43 Posted yesterday at 17:43 (edited) 1 hour ago, Shan Jan said: @Spooky ja ne znam sta @Oniks radi, vidim i ja da mrzi HR iz dna duse , ali hocu reci, IBM, HP, Oracle... to su bar kod nas pozicije koje se ticu podrske i prodaje hardvera ili cloud resenja. Ne razvojni centri. Da ja znam. Tako da mozda vise radi ovo sto ja radim, kao sistem inzenjer. Tako da ne znam za devove, ali mogu da kazem da sam ja nailazio na svasta tokom intevjua i to ne na pozicijama na kojima bi se prijavilo puno ljudi (naprotiv, vecina je bila sa vrlo malim brojem kandidata jer je usko specijalizovana). Imao sam i testove inteligencije, testove licnosti (vise puta), testove znanja (nenormalan broj puta) itd... Sa druge strane nikad vise od 2-3 razgovora (obicno jedan HR, jedan sa kolegama/sefom i eventualno jedan sa strancima na visoj poziciji). Takodje nikad nisam dobijao zadatke da radim. Najcesce su ipak bili samo razgovori, jer, bar u mom poslu, mozes posle 5 minuta da provalis koliko neko zna i koliko je u stanju brzo da kapira. Inace sadasnji posao sam dobio posle jednog intervjua, vidis sta je efikasnost Edit: Sad kad razmisljam o razlikama u pristupu intevjuima mozda ima veze sa tim sto su vecina dev pozicija u manjim/startup firmama dok su ove moje uglavnom u firmama koje postoje 20-30 godina i cesto su deo ogromnog zardjalog sistema. Vidi, problem kod našeg HR-a u Srbiji je sledeće: Od pozicije kadrovske službe koja je nekad koliko toliko funkcionisala, svelo se na to ko će koga da ubaci da radi. Prvo, mnogi imaju power trip mikromenadžmenta i onda ubacuju tu osobe koje nemaju veze sa životom za to što traži pozicija. Nakon toga, ta osoba će tražiti nekog ko još manje zna od nje da bi je što manje ugrozila. Zapošljavanje samo ženskog kadra u HR-u je pre svega seksistički i polazi od predrasude da je lakše vršiti pritisak nad ženskim polom. Nakon toga to se nastavlja i taj koji je primljen tu bez nekog posebno skillset-a (nije pravnik, ekonomista, psiholog, menadžer) će po svaku cenu braniti to svoje radno mesto i ubacivati druge mediokritete. Postoji takođe i fenomen "empty labor-a" (proguglati) - dakle kada većina tih osoba nakpi iskustvo od 5-10 godina a u praksi nema veze sa životom. Jednom kada se mediokritet provuče kroz neki posao, takvi počinju da upropašćuju taj posao i snižavaju posaoka dole, kako po pitanju plate tako i po pitanju kvaliteta posla. Trgovac 80-tih godina se znao ko je mogao da bude i kvalitet usluge je bio drugačiji. Onda kada je to mogao da bude svako random položaj istih je propao. Dalje, ako neko regrutuje radi kao /HR taj mora da zna čime se firma bavi. Niko ne tražii da zna šta su magični paketi, kako se trigeruje webhook, ili kako izvršiti implementaciju websocketa za realtime notifikacije. Dakle bitno je da se načelno razume ono čime se firma bavi i šta se traži od te pozicije. Od preko 500 ljudi koje sam intervjuisao i HR-a kojeg sam se nagledao, gomila nema veze sa životom. Nije HR samo organizovanje secret santa, slikanje za company page i slično. Zato što gomila ljudi ima iskustvo sa ljudima koji HR otaljavaju i ne rešavaju ništa, niko taj sektor ne shvata ni ozbiljno. Izmišljanje employer branding-a kao da ne postoji industrijski menadžment i marketing godinama i team building, kao da radničke igre nisu postojale decenijama pre toga. Mislim stvarno...... PS: Smešno je to da neko ne zna da praktično čitavi državni sistem koristi Oracle (SQL servere) (IBM - PŠ Mainframe i još neke firm drugi softver) (MS od .Net-a preko gomile servisa i softvera, previše bi vreme trebalo da se nabraja). Edited yesterday at 17:57 by Oniks 1
Spooky Posted yesterday at 17:55 Posted yesterday at 17:55 (edited) 22 minutes ago, Oniks said: Drugo test nije "izmišljotina". Za C pozicije je u mnogim slučajevima mast i ne može neko ko je pao sa kruške da ga daje. Ha ha ha, samo ću ovo prokomentarisati. Za C poziciju ili dovlačiš nekoga sa brdo iskustva ko je čuven, ili nekog interno unapređuješ. U oba slučajeva znaš da osoba zna znanje i zna sa ljudima i ostalo je da intervjuom utvrdiš da li vam se vizije poklapaju. Sigurno nećeš testirati nekim testovima ličnosti i sličnim glupostima, ha ha ha... To ne mogu ni da zamislim, niti će da HR proverava tehničko znanje (osim kao vrlo opšti filter da li osoba bar malo zna, ali ni to nije primenljivo za C pozicije). Zamisli: "Gospodine, znam da ste u firmi A vodili veliki uspešan tim,.pa u firmi B vodili tranziciju i stvorili vrlo uspešan proizvod i došli do CTO i da vas mnogi žele, ali prvo mora naš HR koji je završio jedan od ova 4 specifična fakulteta da vas istestira setom raznih testova koje smo prekopirali iz regrutnog sektora vojske (tu sam poslednji put radio testove inteligencije i ličnosti) da vidimo da li ćemo vam ponuditi poziciju. Edited yesterday at 18:02 by Spooky 1
Oniks Posted yesterday at 18:03 Posted yesterday at 18:03 (edited) 9 minutes ago, Spooky said: Ha ha ha, samo ću ovo prokomentarisati. Za C poziciju ili dovlačiš nekoga sa brdo iskustva ko je čuven, ili nekog interno unapređuješ. U oba slučajeva znaš da osoba zna znanje i imaš intervju da vidiš da li vam se vizije poklapaju. Sigurno nećeš testirati nekim testovima ličnosti i sličnim glupostima, ha ha ha... To ne mogu ni da zamislim, niti će da HR proverava tehničko znanje (osim kao vrlo opšti filter da li osoba bar malo zna, ali ni to nije primenljivo za C pozicije). Da, za mnoge pozicije ćeš proči kroz poznanstvo i na foru znam te znaš me. Ali ne prolazi to baš tako lako u praksi svaki put. Za tehnički skillset ispitivanje nekog za C poziciju od strane HR-a je nepotrebno. Više je za dosta niže pozicije postavljanje pitanja na opštem mestu čisto da se vidi da zna o čemu priča neko ko konkuriše za takve pozicije. To može da prođe kad si čuveno ime u industriji i kada dolaziš sa pedigreom. Međutim, čak i da dolaziš sa nekim pedigreom ako te neko ne zna, a pucaš ka nekoj VP - C poziciji u nekoj drugoj kompaniji, oni će morati da daju test ličnosti, stave 6 krugova i slično (iako je to gomilanje krugova nekad više preterivanje nego potreba). Ovde je ključno da se neko obezbedi kada neko ne može da vouchuje za nekog a ko na papiru ima ono što se traži. Drugo slobodno izjavi nekom psihologu test ličnosti da je glupost Iako smatram da je nepotreban za gomilu manjih pozicija i još gluplje sramoćenje kada se korsti beskorisni Majers Brigs 12 tipa ličnosti koji je pseudonauka, što se nadam većina ni ne koristi ko drži do sebe. Edited yesterday at 18:05 by Oniks
Engineer Posted yesterday at 19:02 Posted yesterday at 19:02 Evo novih izazova za HR - I Automated My Job Application Process I jedan zanimljiv WTF komentar Quote If one is not currently employed as an engineer? Frankly, seriously consider a career change. The ladder has been pulled up for entry-level positions due to AI, interest-rates, etc. This will come back and bite us as an industry, but it’ll be 10 years from now and most people can’t wait that long. I can’t speak for everyone, but 3000+ applicants for a single opening is typical at my org. The odds of any given individual getting in are essentially zero. Referrals get priority over everyone else, even candidates that are on-paper better qualified. It sucks for everyone involved, especially for job hunters. But from the hiring side, truthfully, there’s no end in sight.
Shan Jan Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago Zaboravio sam da dodam - verovali ili ne, znam osobu koja radi u Srbiji u IT firmi koja ima neogranicen odmor i to pravi, ne prevaru I dalje mi nije najjasnije kako to u praksi funkcionise, koliko sam razumeo, postoji neki dzentlmenski dogovor da se odradjuje posao i da se ne preteruje bas. Kaze da vecina koristi oko 40tak slobodnih dana godisnje, mada je bila i neka cura koja je vezala preko 2 meseca na odmoru
Shan Jan Posted 23 hours ago Posted 23 hours ago 12 minutes ago, Engineer said: Evo novih izazova za HR - I Automated My Job Application Process I jedan zanimljiv WTF komentar Ocekivano, pa i regruti koriste ATS. Kod nas u Srbiji vec par godina neinzenjerske pozicije u ITu su jebeno teske da se dobiju, prijavljuje se po 500 ljudi. Za inzenjerske, bar one koje traze iskustvo, ne verujem da ce biti problem. Malo smo trziste a otpustanja su nas uglavnom zaobisla. Samo mozda nece vise moci da se bira posao i da se trazi nenormalna plata. Juniori se zale da ne mogu naci posao.
*edited by mod Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 5 hours ago, Miki_belavista said: volim Spaniju,ali da plate su zaista male. Opet ima prednosti,tipa jeftine nekretine van Madrida i Barselone,brat mog prijatelja je kupio luksuzan stan u Valensiji za male pare. Milsim pogledaj cene stanova u Bg. Jeste van teme ali ja sam bacao neke čežnjive poglede ka Španiji i sve što je jeftino ima neke ilegalne stanare koje treba isterati. Sve što je ok cena izgleda kao da je do juče bio narko skvot i da treba apsolutno sve raditi. Jedino što deluje da bi moglo biti ok a pristupačno su neki polu hotelski apartmani. 1
Miki_belavista Posted 22 hours ago Posted 22 hours ago 3 minutes ago, *edited by mod said: Jeste van teme ali ja sam bacao neke čežnjive poglede ka Španiji i sve što je jeftino ima neke ilegalne stanare koje treba isterati. Sve što je ok cena izgleda kao da je do juče bio narko skvot i da treba apsolutno sve raditi. Jedino što deluje da bi moglo biti ok a pristupačno su neki polu hotelski apartmani. treba da znas lokalnu situaciju,nije lako izbaciti stanare,zakon ih stiti. Posle one krize 2008,bilo je dosta praznih stanova. Nisam strucnjak za tu temu samo kazem ono sto cujem od prijatelja. 1
Recommended Posts