Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted

Iz nekog mog iskustva, radio 5 sati dnevno ili 15 sati dnevno, na kraju se svodi na isto. Puno posla se samo razvuce na duzi period kod ovih kultura koje cene duze ostajanje na poslu (USA, Japan).

Opet, iz mog iskustva, USA ITjevci nisu nista bolji od recimo UK ili Nemaca. Jedino sto imaju taj "I can do it" stav koji me cesto malo i plasi jer znaju da krenu da rade stvari koje ne razumeju 100%. Evropljani su mnogo slobodniji da kazu da nesto ne znaju.

@Spooky 4.5k+ neto u Srbiji? Koja rola, u kakvim uslovima? Ja i dalje zivim u ubedjenju da je 3.5k dobra cifra. 

• +1 2
Posted
3 hours ago, Shan Jan said:

@Spooky 4.5k+ neto u Srbiji? Koja rola, u kakvim uslovima? Ja i dalje zivim u ubedjenju da je 3.5k dobra cifra

U mom bubleu je to uobičajeno - ako radiš popularne tehnologije (web ili mobile), imaš barem 8+ godina iskustva, dobar si na intervjuima i radio si na raznolikim projektima i naučio stvari koje mogu pomoći u poslu na koji se prijavljuješ...

Rola senior dev obični u senior heavy kompaniji. Imao sam neke izlete u tech lead u prošlosti, ali davno - kad sam radio u jednoj velikoj junior-hevi kompaniji ali srećom pobegao sam.

Površno znam vrhunske programere koji se bave manje traženim tehnologijama i zarađuju znatno manje (embeded npr.) tako da i od toga zavisi. Takodjer, ako si godinama radio na jednom projektu koji nema tehnološku dubinu, možeš da zaboraviš opšte znanje, a domensko nije prenosivo.

• +1 1
  • Hvala 1
Posted

Naravno da je bitno. Da neće možda neko sa likovne umetnosti danas sutra da ti pravi ugovor o radu ili akt o sistematizaciji?

Ili recimo da analizira kako da ti da unlimited vacation a da van godišnjeg odmora regularnog to firmu ne košta mnogo? Baš će znati da analizira i povezuje zakon i članove - not.

Ili neko ko će da se igra psihologa sa testovima koje ne zna da analizira. Kako da ne.

U HR-u danas se radi zapošljavanje preko veza i većina problema odatle i potiče. O rodnoj diskriminaciji koja je utemeljena u predrasudama,ne treba ni pričati. Posle kad steknu neko iskustvo ono ne vredi ništa jer nemaju dobru osnovu.

Zapošljavanje takvih ljudi u HR je gubljenje novca.

Što se tiče advokature, pravosudni ispit i advokatski moraju postojati kao licencni ispiti za obavljanje posla.

Divlji zapad ne može nigde da funkcioniše. To što bi neko hteo da se svaka klinka koji završi random faks ubaci da radi kao HR - e pa neće da može Jose.

I uskoro će tako verovatno biti i za HR. Pa kad budeš mogao da uloziš pritužbu na rad pa kad to bude uticalo na rad tog HR-a ne u jednoj već u bilo kojoj firmi u zemlji, ima da se situacija promeni za 360 stepeni. Mnogo su se neki razmahali gradeći karijeru na tudjim radnim mestima.

Posted
5 minutes ago, Rowanoke said:

img_1_1735376830322.jpg

Mislim da je veci problem sto su Indiani a ne sto su stranci :D 

Posted
21 minutes ago, Shan Jan said:

Mislim da je veci problem sto su Indiani a ne sto su stranci :D 

H2B viza je slavery

Posted
12 minutes ago, Rowanoke said:

H2B viza je slavery

Istina. Problem je što iz njihove perspektive oni uzmu gomilu ljudi sa H1B vizom, koji dođu tamo rade. Međutim ono što je kvaka jeste da će ti ljudi uglavnomr raditi za manje plate od nativnog stanovništva. Igrom slučaja, da ne kažem brojeva, uglavnom budu Indijci. Internet je pun priča gde su ljude zamenjivali, pa ne samo pojedince, već čitava odeljenja Indijci na H1B vizi, a gde je prethodnih staff bio dužan još i da ih istrenira pre nego što završe sa otkaznim rokom.

• Tužno 1
Posted
3 hours ago, Spooky said:

U mom bubleu je to uobičajeno - ako radiš popularne tehnologije (web ili mobile), imaš barem 8+ godina iskustva, dobar si na intervjuima i radio si na raznolikim projektima i naučio stvari koje mogu pomoći u poslu na koji se prijavljuješ...

Rola senior dev obični u senior heavy kompaniji. Imao sam neke izlete u tech lead u prošlosti, ali davno - kad sam radio u jednoj velikoj junior-hevi kompaniji ali srećom pobegao sam.

Površno znam vrhunske programere koji se bave manje traženim tehnologijama i zarađuju znatno manje (embeded npr.) tako da i od toga zavisi. Takodjer, ako si godinama radio na jednom projektu koji nema tehnološku dubinu, možeš da zaboraviš opšte znanje, a domensko nije prenosivo.

Definitivno je Srbija postala preskupa,evropske plate.

• +1 2
Posted

Kompanija u kojoj radim je pre 4-5 godina za EMEA region zaposljavala IT u Beogradskoj kancelariji (inace ima ofise u 30tak zemalja sveta, pola toga u Evropi).

Pre godinu-dve su odlucili da glavni centri za zaposljavanje u EMEA regionu budu Barselona i Beograd. 

Danas prevashodno zaposljavaju u Barseloni. Jeftinije je.

Posted

Koliko su prosječne satnice u Barseloni a kolike u Beogradu?

Posted
30 minutes ago, Shan Jan said:

Kompanija u kojoj radim je pre 4-5 godina za EMEA region zaposljavala IT u Beogradskoj kancelariji (inace ima ofise u 30tak zemalja sveta, pola toga u Evropi).

Pre godinu-dve su odlucili da glavni centri za zaposljavanje u EMEA regionu budu Barselona i Beograd. 

Danas prevashodno zaposljavaju u Barseloni. Jeftinije je.

Ma šta je to sa Barselonom? Svi govore da je jeftinije tamo zbog gigova

Posted
9 hours ago, Spooky said:

A u vezi ostalih postova koje sam - kriza se svakako oseti - mnogo više poznanika (i ja) ostalo bez posla. Ali opet - baš svi su i našli posao - neko za nešto manje pare - ali i dalje dobre pare (u mom krugu seniora generalno 4500+ evra) iako je posle ove inflacije to dosta manje nego 2019.

I ne mogu da poverujem u @Oniks pisanija o značaju određenih fakulteta za HR. Generalno tokom godina sam video vrlo malo korelacije fakulteta i sposobnosti.

Da se ja pitam - ukinuo bih fakultet i za advokate - samo bih dodatno osnažio bar exam (koji su već ozbiljna stvar ponegde) - pa ako neko moze sam da se spremi za bar exam - zaslužio je da bude advokat.

Negde sam pročitao nešto kao - ako posle 10+ godina iskustva smatraš diplomu bitnijim delom CVja, ne treba puno ceniti takav CV.

P.S. Sad sam malo guglao i ispada da Kalifornija dopušta advokatisanje bez diplome. Umesto diplome može 4 godine pripravničkog.staža kod advokata (uz neke uslove broja sati i šta sve ne) položen predispit - baby bar (uveli su ga da povećaju prolaznost takvih kandidata na glavnom ispitu) i može se polagati bar exam. Još 3 američke države imaju slična pravila.

Да ти не лупам палац на доле за цео пост, јер се не разумем у остало. Ниси у праву за адвокате. Адвокат мора да има шире хуманистичко образовање да би могао да помаже људима. Није само да се напамет науче закони. Постоји разлог зашто се тражи пракса да би могаод а се полаже правосудни.

• +1 3
Posted

Ne znam za sve pozicije ali znam za moju posto sam detaljno gledao - Barselona je malo jeftinija od Beograda. Neke druge su mozda malo skuplje ili slicne ali ne verujem da su velike razlike.

Kad tome dodas da je Barselona u Spaniji a Beograd u Srbiji i sve sto sa tim ide - jedna zemlja je deo ogromnog EU trzista, bezbedna, sa jasnom politikom i razvijenom i stabilnom privredom, a druga je ostrvo za sebe koje moze svako jutro da se probudi okrenuta na drugu stranu sveta, sa slabom privredom i nestabilnom vlascu, u regionu koji je uvek na ivici rata i prevrata i vecitog pitanja dal ce biti deo Zapada ili pod sankcijama tog Zapada... onda se lako prave odluke kad su plate slicne. Pri tom, vecina stvari u Beogradu je sada skuplje ili slicno kosta kao u vecini gradova na Zapadu, tako da i to utice na rast cene radne snage kod nas.

Na globalnom planu pak sve sto moze se trpa u Indiju, naravno.

• +1 2
Posted
9 minutes ago, Shan Jan said:

Ne znam za sve pozicije ali znam za moju posto sam detaljno gledao - Barselona je malo jeftinija od Beograda. Neke druge su mozda malo skuplje ili slicne ali ne verujem da su velike razlike.

Kad tome dodas da je Barselona u Spaniji a Beograd u Srbiji i sve sto sa tim ide - jedna zemlja je deo ogromnog EU trzista, bezbedna, sa jasnom politikom i razvijenom i stabilnom privredom, a druga je ostrvo za sebe koje moze svako jutro da se probudi okrenuta na drugu stranu sveta, sa slabom privredom i nestabilnom vlascu, u regionu koji je uvek na ivici rata i prevrata i vecitog pitanja dal ce biti deo Zapada ili pod sankcijama tog Zapada... onda se lako prave odluke kad su plate slicne. Pri tom, vecina stvari u Beogradu je sada skuplje ili slicno kosta kao u vecini gradova na Zapadu, tako da i to utice na rast cene radne snage kod nas.

Na globalnom planu pak sve sto moze se trpa u Indiju, naravno.

Sve 5, ali Srbija je za obicnog coveka u nekoj svakodnevici daleko bezbednija zemlja... Pitaj @Lancia ako meni ne verujes...

Posted
4 minutes ago, radisa said:

Sve 5, ali Srbija je za obicnog coveka u nekoj svakodnevici daleko bezbednija zemlja... Pitaj @Lancia ako meni ne verujes...

Srbija je bezbednija zemlja (dok ne izbije rat :D) od vecine Zapada. Nego gledam sa pozicije kompanije, zasto bi zaposljavali ljude u Srbiji kad mogu za iste pare u Spaniji.