Jump to content
IGNORED

Stanje u IT sektoru

Svarog

Recommended Posts

Posted
1 minute ago, Oniks said:

Fakultet za HR je bitan. Dakle - Pravni, Ekonomski, FON, Filosofski, Menadžerski. Svet van toga, Filoloski i slicno (posebno bez ikakvih dodatnih edukacija) je znak da je neko u firmu došao preko veze, stvara prazno iskustvo, omogućuje razvoj mikromenadžerisanja, i loše funkcionisanje HR-a. 

Dokle god svako kome dune da od vodiča muzeja ili ne znam šta već odjedanput bude HR zahvaljujući vezama, HR neće biti ništa drugo nego performans. I onda pitaju se ljudi zašto im smeta HR.

To da fakultet nije bitan je prva stavka ka degradiranju radnog mesta i pozicije, nakon toga ide plata i sve ostalo. 

Ima i na Fakultetu Bezbednosti smer za HR.

Generalno već godinama (sem za očigledna zanimanja) završeni fakultet a još manje prosek slabo utiču na dobijanje posla. Naravno da treba imati faks Ali je to više neki dokaz da si sposoban da nešto životno odradis na duže staze.

Evo radim sad skoro 20 godina, dva puta su mi tražili diplomu, oba puta kada sam već bio zaposlen. Prvi put da mi daju dan odmora više a drugi put kada je bila akvizicija pa su proverili da li je svako prijavljen kako treba.

Posted
Just now, Mel said:

Sto je filozofski ok, a filoloski ne?

Zato što je HR sastavljen iz četiri dela u kojem je psihologija ključan deo. Dakle: Pravo, Menadžment, Ekonomija, Psihologija. 

Ao neko hoće da se bavi poslom HR-a a nema završen odgovarajući fakultet  - slobodno. Ali prvo prekvalifikacija, edukacija dodatna pa tek onda bavljenje poslom. Lepo regulisanje HR-a poput advokature, molim lepo. Previše ljudi se ponaša neodgovorno, edukacija je upitna i odjedanput se samo pojavljuju. Neće da može. 

• +1 1
Posted (edited)
6 minutes ago, *edited by mod said:

Ima i na Fakultetu Bezbednosti smer za HR.

Generalno već godinama (sem za očigledna zanimanja) završeni fakultet a još manje prosek slabo utiču na dobijanje posla. Naravno da treba imati faks Ali je to više neki dokaz da si sposoban da nešto životno odradis na duže staze.

Evo radim sad skoro 20 godina, dva puta su mi tražili diplomu, oba puta kada sam već bio zaposlen. Prvi put da mi daju dan odmora više a drugi put kada je bila akvizicija pa su proverili da li je svako prijavljen kako treba.

Da bezbednost sam izostavio (mada mi spadaju u taj menadžerski deo). Problem je što jednom kad se dopusti da obrazovanje ode, sve krene da propada. Bilo koja struka koja popusti i malo da im neko bez obrazovanja krene da obavlja posao to sve vodi ka smanjivanju plata, mikromenadžerisanju i na kraju do pogoršanja kvaliteta rada.

Inače evo jedan zanimljiv primer: Po Direktivi 2023/970 Evropske Unije, sve plate moraju da budu transparentne. Bilo na oglasu ili pre početka prvog poziva, kandidatu se mora saopštiti range zarade za tu poziciju. Dakle ne na kraju procesa, već na početku.

Dalje, u našem Zakonu o rodnoj ravnopravnosti, poslodavac je dužan da jednom godišnje okupi sve zaposlene i saopšti im osnovne plate za svaku poziciju i da se vidi da li postoji razlika u plaćenosti između muškaraca i žena.

Nažalost, mali broj HR-ova ovo prati a još manji broj zna.

Edited by Oniks
  • +1 2
Posted
1 hour ago, Oniks said:

Koji je fakultet završila? Što se tiče QA i Customer Supporta to su pozicije gde ljudi odu bez obzira na školovanje i radno iskustvo samo ako moraju.

FON. A od početka karijere je u HR.

Što se support tiče, imamo ove NCRove, imaju upošljene na osnovu znanja jezika, a ne fakulteta.

Posted
15 minutes ago, Zabalujev said:

FON. A od početka karijere je u HR.

Što se support tiče, imamo ove NCRove, imaju upošljene na osnovu znanja jezika, a ne fakulteta.

Fer. I to je ok, za taj posao treba poznavanje jezika i to niko ne spori. 

Posted

firma pozvala da kupimo paketiće o svom trošku i odnesemo u firmu a oni će deda mraza da unajme da podele naše paketiće našoj deci...

:seen: :fantom:

• Haha 4
  • Tužno 1
Posted

Koleginica pričala kako je u njenoj bivšoj firmi bila organizovana NG proslava, i taman krenula svirka, zagrevanje, direktor Švaba, retard operisan od mozga i empatije, šalje mejl: kriza je, vremena su teška, slede otpuštanja 20 posto i to:

Svima zazujali telefoni, otvaraju, čitaju, i samo jedan za drugim ostavljaju piće i izlaze napolje.

• Haha 1
Posted
6 minutes ago, Zabalujev said:

Koleginica pričala kako je u njenoj bivšoj firmi bila organizovana NG proslava, i taman krenula svirka, zagrevanje, direktor Švaba, retard operisan od mozga i empatije, šalje mejl: kriza je, vremena su teška, slede otpuštanja 20 posto i to:

Svima zazujali telefoni, otvaraju, čitaju, i samo jedan za drugim ostavljaju piće i izlaze napolje.

Pa ustedeo na icu i picu. Verovatno planirano unapred.

Posted

Mmm, znam, ja na korpo proslavama vazda pod udarom konobara/ica koje samo dolivaju, ostavite me na miru sa guščijom paštetom i salatom sa tartufima!

Posted
43 minutes ago, garcia said:

firma pozvala da kupimo paketiće o svom trošku i odnesemo u firmu a oni će deda mraza da unajme da podele naše paketiće našoj deci...

:seen: :fantom:

Isto kao i pre 40-ak godina…