bags Posted December 12 Posted December 12 Juce se pored cudnog Azure buga na produkciji desila jos jedna stvar koju nisam bas uspeo razumeti. Mala firma (80 ljudi ukupno) je otpustila nekih 15 ljudi od 30ak koji rade kod nas na raznim projektima. Generalno su bili vise nego ok, ima li su garantovane dobre ugovore za celu 2025 sa vrlo verovatnim prosirenjem poslovanja. Znam da je odgovor uvek novac ali ove kolege su imale neke manje vise standardne plate i ne verujem da ce na trzistu uspeti naci puno jefitnije. Pogotovo sto se trazi 3 dana office i nemacki. Razumem kada otpustas ljude koji nisu na projektima ali otpustiti 15 ljudi koji jesu na garantovanim pozicijama celu 2025 uz obrazlozenje zbog ekonomske situacije nikako mi ne ide u glavu.
Engineer Posted December 12 Posted December 12 43 minutes ago, bags said: Generalno su bili vise nego ok Firma u celosti ili su otpušteni ljudi bili ok? Moj utisak je da su sve firme imale više zaposlenih nego što je potrebno, i da pored dovoljno projekata i očekivanih prihoda za narednu godinu, gledaju da se odreknu najmanje produktivnih. Mada u tom gore slučaju to je 20% zaposlenih, tako da ima sigurno još nešto iza toga
bags Posted December 12 Posted December 12 4 minutes ago, Engineer said: Firma u celosti ili su otpušteni ljudi bili ok? Vise sam mislio na ljude koji su dolazili. Nas menadzment je bas u soku jer su i oni bili zadovoljni. Ova tvoja tvrdnja bi drzala vodu da mi nismo bili zadovoljni sa tim ljudima ili cenom. Ili da su oni prebacili te ljude na druge projekte, ali ne oni su ih otpustili i rekli da ce u Q1 obezbediti zamene. A opet plate tih ljudi zaista nisu bile iznad proseka.
Zabalujev Posted December 12 Posted December 12 1 hour ago, Shan Jan said: Sto moze biti jako dobro, jer oslobodjena kinta narednih godina mozda opet ode ka ITjevcima koji bi trebalo da prave nesto korisno, umesto da se gleda kako moze AI da zameni svakog. To je verovatno kako ce ici sa Tech kompanijama i njihovim investiranjem. Gde ce sada Wall Street da investira pare u nadi da ce da im se udesotruci za godinu dana... God knows. AI neće daleko da odmakne ako je glavni motiv da se zamene ljudi koji rade određene operacije, mnogo je bolji pristup da se obezbede alati koji ljudima olakšavaju posao, pa ćemo da vidimo gde će to da odvede. 14 minutes ago, bags said: Ova tvoja tvrdnja bi drzala vodu da mi nismo bili zadovoljni sa tim ljudima ili cenom. Ili da su oni prebacili te ljude na druge projekte, ali ne oni su ih otpustili i rekli da ce u Q1 obezbediti zamene. A opet plate tih ljudi zaista nisu bile iznad proseka. Kod nas su prošle godine u okviru seče pobili par timova koji su bili zvanično hvaljeni na sve strane, samo zato što su bili u sektoru za tržište koje napuštamo. Nikakve zamene, prebacivanje na druge projekte, samo čišćenje i smanjenje headcounta da se lepo srede za nove vlasnike. I vrh mi je kad žele srećan božić na kraju ovih godišnjih prezentacija menadžmenta, a 70 posto prisutnih ne slavi nikakav božić 1
Engineer Posted December 12 Posted December 12 36 minutes ago, bags said: ali ne oni su ih otpustili i rekli da ce u Q1 obezbediti zamene To je onda neko pranje ili izvlačenje para, ili je vrh firme flipnuo 1
Mel Posted December 12 Posted December 12 1 hour ago, bags said: Juce se pored cudnog Azure buga na produkciji desila jos jedna stvar koju nisam bas uspeo razumeti. Mala firma (80 ljudi ukupno) je otpustila nekih 15 ljudi od 30ak koji rade kod nas na raznim projektima. Generalno su bili vise nego ok, ima li su garantovane dobre ugovore za celu 2025 sa vrlo verovatnim prosirenjem poslovanja. Znam da je odgovor uvek novac ali ove kolege su imale neke manje vise standardne plate i ne verujem da ce na trzistu uspeti naci puno jefitnije. Pogotovo sto se trazi 3 dana office i nemacki. Razumem kada otpustas ljude koji nisu na projektima ali otpustiti 15 ljudi koji jesu na garantovanim pozicijama celu 2025 uz obrazlozenje zbog ekonomske situacije nikako mi ne ide u glavu. Mozda su otpustili 15 kontraktora a zamenice ih sa svojih 15 ljudi na stalnim ugovorima koji na svojim projektima nemaju posla za 2025tu? 1
spettacollo Posted December 12 Posted December 12 2 hours ago, Shan Jan said: Htedoh da stavim na AI temu ali mislim da je ovde mozda bolje. Next Gen AI za koje su IT giganti platili desetine milijardi dolara za hardware (i pogurali Nvidiu u nebo), izgleda ne daju nista bolje rezultate od prethodnih modela. Ovo ce verovatno da vodi ka smanjenju kupovine hardware-a i investiranje vise u ljude koji ce praviti bolje modele, mozda i u drugacije vrste AI. Sto moze biti jako dobro, jer oslobodjena kinta narednih godina mozda opet ode ka ITjevcima koji bi trebalo da prave nesto korisno, umesto da se gleda kako moze AI da zameni svakog. To je verovatno kako ce ici sa Tech kompanijama i njihovim investiranjem. Gde ce sada Wall Street da investira pare u nadi da ce da im se udesotruci za godinu dana... God knows. Ako sam dobro ispratio sada su novi hit kod AI umesto LLM upravo SLM. Ako oni naprave dobre rezultate (a navodno neki prave), CEO Nvidie nek zaboravio na san, biće tu neprospavanih noći. 1
noskich Posted December 12 Posted December 12 (edited) Od kraja 2023 tako je. Plate idu na dole. Za posao za koji je pre bilo 30 prijava, sada je 150. Bez poznanstva ništa, AI češlja prvi krug. Na poslu pre ovog sada odakle sam pobegao rekao sam im: ja sam kod vas radio na projektu slične veličine 2013-e i imali smo 6oro u timu. Sada imamo dvoje s tim što ta jedna je 30 godina bila executive assistant iliti sekretarica, onda su je preko noći preimenovali u senior project officer što je radila 3 meseca. I sada planiraju da je unaprede da bude PMO menadžer i da sama pokriva sve PMO za program koji ima preko 200 ljudi. Sa takvom suludoscu nema argumenata. Samo paljba. Edited December 12 by noskich
Zabalujev Posted December 12 Posted December 12 Neki dan vidim na LinkedIn da je koleginica koja je 4 godine vodila HR u nekadašnjoj firmi bila bez posla godinu i po dana i na kraju počela da radi kao junior QA u nekoj firmi. Čudna vremena došla. 1
bags Posted December 12 Posted December 12 13 minutes ago, Mel said: Mozda su otpustili 15 kontraktora a zamenice ih sa svojih 15 ljudi na stalnim ugovorima koji na svojim projektima nemaju posla za 2025tu? Dobra ideja. Bas cu proveriti.
noskich Posted December 12 Posted December 12 (edited) 6 minutes ago, Zabalujev said: Neki dan vidim na LinkedIn da je koleginica koja je 4 godine vodila HR u nekadašnjoj firmi bila bez posla godinu i po dana i na kraju počela da radi kao junior QA u nekoj firmi. Čudna vremena došla. Znam gomilu ljudi sa plus minus 20 godina iskustva u najvećim kompanijama na tržištu koji su bez posla plus minus godinu dana. Fora je u tome da budeš fleksibilan i vidljiv. Ja sam ove kalendarske godine imao 4 posla. Prvo je jedna državna agencija oterala skoro sve kontraktore pa i mene. Onda sam bio konsultant dva puta po 3-4 meseca. I sada konačno posao "na odredjeno" na dve godine. Nije kontraktor. Edited December 12 by noskich 1 1
Shan Jan Posted December 12 Posted December 12 1 hour ago, Zabalujev said: AI neće daleko da odmakne ako je glavni motiv da se zamene ljudi koji rade određene operacije, mnogo je bolji pristup da se obezbede alati koji ljudima olakšavaju posao, pa ćemo da vidimo gde će to da odvede. Ja sam razumeo da je nesto slicno i ideja - da se vecina posla AI-zuju tako da ti umesto 10 treba 2 coveka. Bar su tako zamislili. No izgleda su vlazni snovi da ce to da se desi svuda pukli. IT jeste pretrpan za realne potrebe i bice jos posnih godina osim ako se Wall Street ne doseti da opet ulaze u neki buzz word ko sto su ranije bili gig ekonomije, aplikacije za sve zivo koje su gurale startup eksploziju i sl.
Mel Posted December 12 Posted December 12 8 minutes ago, noskich said: Znam gomilu ljudi sa plus minus 20 godina iskustva u najvećim kompanijama na tržištu koji su bez posla plus minus godinu dana. Fora je u tome da budeš fleksibilan i vidljiv. Ja sam ove kalendarske godine imao 4 posla. Prvo je jedna državna agencija oterala skoro sve kontraktore pa i mene. Onda sam bio konsultant dva puta po 3-4 meseca. I sada konačno posao "na odredjeno" na dve godine. Nije kontraktor. Svaka ti cast. Ja sam psrosli put kad je bio neki redundancy kao kontraktor nasla novi posao za bukvalno mesec dana I to kao drugi izbor, prvi je zahtevao neki hibrid koji nisam imala uslove da iznesem. Sad mi na LinkedIn pala prasina, ne cimaju me rekruteri mesecima. Pre non stop cimanje. Razlika za posao sad i pre dve godine je bukvalno nebo - zemlja. 2
Vapad Posted December 12 Posted December 12 2 hours ago, bags said: Juce se pored cudnog Azure buga na produkciji desila jos jedna stvar koju nisam bas uspeo razumeti. Mala firma (80 ljudi ukupno) je otpustila nekih 15 ljudi od 30ak koji rade kod nas na raznim projektima. Generalno su bili vise nego ok, ima li su garantovane dobre ugovore za celu 2025 sa vrlo verovatnim prosirenjem poslovanja. Znam da je odgovor uvek novac ali ove kolege su imale neke manje vise standardne plate i ne verujem da ce na trzistu uspeti naci puno jefitnije. Pogotovo sto se trazi 3 dana office i nemacki. Razumem kada otpustas ljude koji nisu na projektima ali otpustiti 15 ljudi koji jesu na garantovanim pozicijama celu 2025 uz obrazlozenje zbog ekonomske situacije nikako mi ne ide u glavu. Bags, jedno pitanje ako može, inspirisano tvojim pitanjem. Koliko mora da se zna nemački? I da li je chancenkarte dovoljan za apliciranje ili "vole" da su kandidati već tu? Mene SR tržište opako umara već, a UK nije otvoreno baš, dočim švabe baš imaju milion nekih akcija za IT personel
noskich Posted December 12 Posted December 12 (edited) @Mel Pa jeste, ali zato sada zaista nema izbora. Šta god da imaš prilike da prihvatis prihvati pa traži bolje posle. Edited December 12 by noskich
Recommended Posts