radisa Posted October 31 Posted October 31 12 minutes ago, red star forever said: 20 ljudi je ogroman broj. Meni se povećao broj sa 4 na 6 i puno mi je. 😂 Zavisi koliko je tim kompetentan, koliko će tebe vući stalno za savjete (ako si trenutno ekspert u timu velike su šanse da se to desi) i da li rade na istim/sličnim ili potpuno različitim projektima. Stvarno je čudna organizacija, bar iz mog iskustva Imam8 ljudi ispod sebe i još pobočno par koji zovu za savete... Od ovih 8 mojih, su podeljeni u 3 grupe i sve grupe rade potpuno, ali, potpuno različite stvari... bude dana da ne stignem ništa da radim od sedenja sa timom/klijentima i objašnjavanja šta kako i gde... I stvari, moj najveći problem je što se još trudim da radim operativno jer to volim, ali, bukvalno, mislim da više neću moći, pogotovo ako prošrimo tim još... 1
Mel Posted October 31 Posted October 31 25 minutes ago, radisa said: Imam8 ljudi ispod sebe i još pobočno par koji zovu za savete... Od ovih 8 mojih, su podeljeni u 3 grupe i sve grupe rade potpuno, ali, potpuno različite stvari... bude dana da ne stignem ništa da radim od sedenja sa timom/klijentima i objašnjavanja šta kako i gde... I stvari, moj najveći problem je što se još trudim da radim operativno jer to volim, ali, bukvalno, mislim da više neću moći, pogotovo ako prošrimo tim još... Nekom da delegras deo tima?
radisa Posted October 31 Posted October 31 28 minutes ago, Mel said: Nekom da delegras deo tima? Ne ide to tako, na žalost... :( 1 1
Shan Jan Posted October 31 Posted October 31 49 minutes ago, radisa said: Ne ide to tako, na žalost... :( A neki asistent/sekretarica/junior makar da odradjuje birokratiju i lakse i rudarske poslove koje imas?
radisa Posted October 31 Posted October 31 (edited) 32 minutes ago, Shan Jan said: A neki asistent/sekretarica/junior makar da odradjuje birokratiju i lakse i rudarske poslove koje imas? ma, komplikovano, da neširim priču... Nemam ja birokratije, to je svedeno na minimum... Juniori mogu da rade neke stvari, ali jbg, kad dođe neko i kaže treba mi report koji povezuje 5 različitih modula, to nema kome da se da... Više ću vremena izgubiti da objansim, nego sam da uradim... Problem je što klinci i ako znaju sa tehničke strane da urade, ne znaju biznis stranu, kako su moduli u SAP-u povezani, šta se gde vezuje... Pa jbt, ja sam sad sa likom koji ima sigurno zavidno tehniočko znanje oko Pwer BI-a, proveo dane crtajući mu kako danapravi set finasijskih izveštaja, koji su iz jednog jedniog modela... Prosto, čovek ne razume osnovne stvari iz biznisa, niti želi da ih uči (sva sreća, iz partnerske firme je, nije iz moje...)... Na primer, ja mu kažem da bruto bilans treba da je na 0, on uzme i umesto da mu je zbir na 0, upiše 0 u svaku kolunu kao razliku prihoda i rashoda, da bi dobio 0 na kraju... I kaže mi, pa rekao si da treba da je na 0... jbt... A drugi problem su legacy sistemi, koji u SRbiji ima previše, to je greota davati deci, ali i kad im daš, treba im ako puno vremena da skontaju... Recimo, ABAP jako malo ljudi zna, baš malo i sve manje i manje, i sve manje i manje je i potreban... ALi, jbg, u SAP legacy sistemima, jako puno stvari je na ABAPu-u im onda kome to dati... Pogotovo što ABAP i SQL, (jezici koje koristimo u poslu), nemaju veze jedan sa drugim, potrebno je bukvalno skroz drugačije razmišljati kad radiš jednim u odnosu na drugi... Edited October 31 by radisa 1
Shan Jan Posted October 31 Posted October 31 24 minutes ago, radisa said: Na primer, ja mu kažem da bruto bilans treba da je na 0, on uzme i umesto da mu je zbir na 0, upiše 0 u svaku kolunu kao razliku prihoda i rashoda, da bi dobio 0 na kraju... I kaže mi, pa rekao si da treba da je na 0... jbt... 1
Mel Posted October 31 Posted October 31 Just now, Shan Jan said: Ja bih ubacila na tu sumu na kraju mnozenje sa nulom, elegantnije je...
radisa Posted October 31 Posted October 31 3 minutes ago, Mel said: Ja bih ubacila na tu sumu na kraju mnozenje sa nulom, elegantnije je... A ne bi ti plao na pamet da proveriš zašto ti zbr nije 0? Da ne pričam što lik ladno ne razume šta je bilans stanja, a šta bilans uspeha, i kakao se to sve računa...
Mel Posted October 31 Posted October 31 15 minutes ago, radisa said: A ne bi ti plao na pamet da proveriš zašto ti zbr nije 0? Da ne pričam što lik ladno ne razume šta je bilans stanja, a šta bilans uspeha, i kakao se to sve računa... Ako lutka hoce nulu, lutka ce dobiti nulu Sad bez zezanja, namestiti da je zbir na necemu nula tako sto ces svaki input da promenis u nulu je malo... cudno, zar ne?
red star forever Posted October 31 Posted October 31 Ufff.. Mnogo toga što @radisapiše mi je poznato 😪 Ja bih se nekada najradije vratio u položaj "individual contributor"-a ali glupava hijerarhija nalaže da programeri imaju plafon kada su primanja u pitanju i koji se jedino može probiti liderskim/menadžerskim ulogama. 1
Shan Jan Posted October 31 Posted October 31 10 minutes ago, red star forever said: Ufff.. Mnogo toga što @radisapiše mi je poznato 😪 Ja bih se nekada najradije vratio u položaj "individual contributor"-a ali glupava hijerarhija nalaže da programeri imaju plafon kada su primanja u pitanju i koji se jedino može probiti liderskim/menadžerskim ulogama. Imas plafon u primanjima ali i plafon u kolicini posla i nerviranja. Ja imam utisak da ovi menadzeri pucaju po savovima kako vise napreduju dok mi zakucani u mestu sve udobnije sebi namestamo fotelju Doduse, nisam bio sef pa mozda napamet kenjam, samo vodim povremeno kao technical lead projekte, sto je kul i jedno vreme radio u prodaji od cega pobego ko djavo od krsta. Sta ja znam, meni vise para ne treba (nemam zenu) a zivci mi vec tanki. 1
Engineer Posted October 31 Posted October 31 1 hour ago, Shan Jan said: Ja imam utisak da ovi menadzeri pucaju po savovima kako vise napreduju dok mi zakucani u mestu sve udobnije sebi namestamo fotelju To je sve do čoveka
bags Posted November 1 Posted November 1 Sto se tice stanja u IT : Miro otpustio 300 ljudi. Dropbox jos 20%.
Engineer Posted November 1 Posted November 1 (edited) Pa nije to Nintendo https://www.joanwestenberg.com/no-more-layoffs-with-a-payoff-its-time-to-freeze-ceo-salaries/ Quote Back in 2013, in the wake of the Wii U, Nintendo was struggling and facing the same pressure to slash jobs that today's tech giants love to cave to. They reported an operating loss of ¥36.4 billion (approximately $366 million) for the fiscal year ending March 31, 2013, marking a second consecutive year of operating losses. But their CEO, Satoru Iwata, took a different path to the Patagonia Pack of today. Instead of showing workers the door, he slashed his own salary in half. This wasn't just for show – Iwata had been living Nintendo's values since day one. He started as a programmer, coding games on night shifts, and never forgot what it meant to be in the trenches. When times got tough, he did his best to protect his people – and put his money where it mattered. He wasn't alone – other Nintendo executives followed his lead, taking 20-30% pay cuts. The result? Nintendo kept its talent, maintained its legendary company culture, and bounced back stronger. Iwata proved what real leadership looks like: not maximizing your own paycheck while others suffer, but standing shoulder to shoulder with your team when the storm hits. Mada imajući u vidu šta Dropbox, MS, Google, ili manje više sve velike IT kompanije izbacuju poslednjih godina, bolje da se zatvore skroz, ionako nikakve koristi od njihovog rada Edited November 1 by Engineer
Recommended Posts