x500 Posted October 24 Posted October 24 36 minutes ago, zmanic said: ŠVERC je do kraja 84-te bio glavni izvor. Prvi Comodore Z80 se pojavio u BG. komisionima 1981. ili 82. Koliko se secam Z80, odnosno njegov naslednik Z81, je bio Sinclair, kasnije poznatiji po ZX Spectrum. Comodore je bio najpoznatiji, u to vreme, po C64, koji je imao prethodnika VC20. 1 1
namenski Posted October 24 Posted October 24 14 minutes ago, zmanic said: Poenta je da je u nekoliko godina 81.-84. bilo vrlo dinamično, i da nije sve pokrio Windows i mrak. Poenta je da je bilo itekako dinamicno, ali da se radilo o relativno malom broju istinskih - ovo bez ironije - entuzijasta medju kojima cak i oni najzaludjeniji nisu tada mogli ni da pretpostave kako, koliko i u kom pravcu i obimu ce cela stvar sa kucnim, kasnije PC elektronskim mozgovima da ode. I kojom brzinom ce stvari da se odvijaju. Prosto, interesovanja takozvane sire publike su tada bila okrenuta nekim drugim elektronikamatm, a svoditi pricu na represivnu Yu kao sto to radi ovaj majmun iz Gardijana je najblaze receno nekorektno... Ali, navikli smo... 1
Hamlet Strašni Posted October 25 Posted October 25 Мени су моји купили два компјутера током осамдесетих - ZX81 i C128. Оба пута су платили царину јер су их ухватили. Али оба пута сам уредно добио компјутер. Доста људи у мом окружењу га је имало - они који су били боље стојећи, али далеко од тога да је то било нешто недостижно 1
Mr.Mxyzptlk Posted October 25 Posted October 25 ono kad sam uspeo da ocarinim neku opremu koju mi firma salje... neverica da nisam morao da angazujem speditera...
Oniks Posted October 30 Posted October 30 Pukao i Playstudios u Srbiji, preko 100 ljudi ostalo bez posla, trenutno je ostalo još 50 ljudi u BG kancelariji. 1 2
Miki_belavista Posted October 30 Posted October 30 On 25. 10. 2024. at 10:06, Hamlet Strašni said: Мени су моји купили два компјутера током осамдесетих - ZX81 i C128. Оба пута су платили царину јер су их ухватили. Али оба пута сам уредно добио компјутер. Доста људи у мом окружењу га је имало - они који су били боље стојећи, али далеко од тога да је то било нешто недостижно ai HAmlete,znaci ti si bio bg elita!
bags Posted October 30 Posted October 30 Ja sam iskreno zamisljao ovaj Game of Thrones kod mene mnogo drugacije... Niko nece da prihvati vecu odgovornost hehe... Sef je otisao bas iznenada a pod izgovorom da mu treba veci izazov sto je donekle i tacno jer je vec 15 god first line manager a dobio je ulogu Head of Engineering samo nece reci gde. Hehe. Inace tu je do 01.01.ali je potpuno iskljucen iz svega. S obzirom da je imao nas 30 ispod sebe sto je bas veliki broj za direktno menadzerisanje ja sam se nadao da ce nas podeliti na 2 ili cak 3 tima i da ce napraviti od naseg odeljnjga tzv grupu sa 3 tima gde bih se ja ponudio da vodim jedan tim.To sma i rekao ovim iznad kad au me zvali i pitali za misljenje. Medjutim ispalo je drugacije. Izvukli si 10 ljudi u drugo odeljenje i sad traze full time management za ovih 20. Niko od njih nece da se prijavi a zna se vec da su se prijavila 3 komicna lika iz drugih timova. Ja imam odlican odnos sa sefovim sefom (jebi ga covek gleda sve utakmice Euroleague i igrao je u mladjim sekcijama Efesa) i cini mi se da bi se moglo sa njim saradjivati. Isto nekolio kolega me je pushenovalo da li iz straha od ove trojice ali ja nikako da prelomim. Na jednoj strani jeste dobra prilika za skok u menadzment (sad opet par godina nema nista) ali onda vise nemam ni promil vremena za tehnicka cackanja plus gubim na fleksibilnosti. Sad imam ujutro par termina i posle mi je kalendar prazan sto mi u ovoj situaciji sa klincima bas odgovara. Na sve to povecanje plate bi bilo skoro nepostojece plus bi se morao peglati sa gomilom boardova iz centrale. Imam do 01.11. da prelomim...
Shan Jan Posted October 30 Posted October 30 Ja znam sta bih ja uradio ali ti vidi sta tebi odgovara @bags. 20 ljudi ispod sebe... Kakvo kodiranje, zaboravices i sta je zivot. Ja bih tu trazio jos bar dva pomocnika, ionako nemaju dobre kandidate. 1
Vapad Posted October 30 Posted October 30 Apsolutno. Sve preko 7 direct reports je puno. U jednom trenutku sam imao 18 i to je najgori period u mom životu... A biznis partneri su bili protiv team/tech lead jer - kad dodje sečenje, a uvek dođe, biće pitanje što ima toliko nivoa menadžmenta i ti ćeš nahebati brzo... E sad, ako je razrađen tim, nemaš obevezne 1-2-1 u nekoj uskoj formi, ne stavljaš KPIs i meriš gluposti, moglo bi to biti lepo, pa da menadžuješ kroz seniore i baviš se nekim lepim stvarima, 1
CPP Posted October 30 Posted October 30 Heh kad je razlila u kompenzaciji minimalna normalan svet glumi ludilo te se prijavljuju power hungry title addicts. A onda kola krenu nizbrdo. Stonosekaze good times make weak men...
Sammael Posted October 30 Posted October 30 Kod nas u Kini pod normalno imaju po 30-40 direct reporta Slažem se za 7, preko toga može samo ako je u pitanju nešto gde se očekuje da se ne baviš svakim od ljudi pojedinačno (call centar ili nešto slično).
Mel Posted October 31 Posted October 31 16 hours ago, bags said: Ja sam iskreno zamisljao ovaj Game of Thrones kod mene mnogo drugacije... Niko nece da prihvati vecu odgovornost hehe... Sef je otisao bas iznenada a pod izgovorom da mu treba veci izazov sto je donekle i tacno jer je vec 15 god first line manager a dobio je ulogu Head of Engineering samo nece reci gde. Hehe. Inace tu je do 01.01.ali je potpuno iskljucen iz svega. S obzirom da je imao nas 30 ispod sebe sto je bas veliki broj za direktno menadzerisanje ja sam se nadao da ce nas podeliti na 2 ili cak 3 tima i da ce napraviti od naseg odeljnjga tzv grupu sa 3 tima gde bih se ja ponudio da vodim jedan tim.To sma i rekao ovim iznad kad au me zvali i pitali za misljenje. Medjutim ispalo je drugacije. Izvukli si 10 ljudi u drugo odeljenje i sad traze full time management za ovih 20. Niko od njih nece da se prijavi a zna se vec da su se prijavila 3 komicna lika iz drugih timova. Ja imam odlican odnos sa sefovim sefom (jebi ga covek gleda sve utakmice Euroleague i igrao je u mladjim sekcijama Efesa) i cini mi se da bi se moglo sa njim saradjivati. Isto nekolio kolega me je pushenovalo da li iz straha od ove trojice ali ja nikako da prelomim. Na jednoj strani jeste dobra prilika za skok u menadzment (sad opet par godina nema nista) ali onda vise nemam ni promil vremena za tehnicka cackanja plus gubim na fleksibilnosti. Sad imam ujutro par termina i posle mi je kalendar prazan sto mi u ovoj situaciji sa klincima bas odgovara. Na sve to povecanje plate bi bilo skoro nepostojece plus bi se morao peglati sa gomilom boardova iz centrale. Imam do 01.11. da prelomim... Zavisi i kakav ti je tim i da li su konfliktni i prave li sranja. Ako imas i nekompetentne a mirne to ti je za menadzovanje opet pesma ako na njih imas par koji rade posao i opet su nekonfliktni. U principu cilj je sto manje glavobolje, tad se i 30 moze menadzovati kroz neke retke 1:1 i tako, moras otprilike da znas sta se desava u timu itd. Zeznuta je odluka, nemas kristalnu kuglu pa da znas sta je za tebe bolje. 1
Shan Jan Posted October 31 Posted October 31 Ne znam... velika je kompleksnost posla, svako ima sto nekih samo svojih taskova a ti treba sve to da nadgledas a da ti ne pukne glava. Pored standardnih resavanja medjuljudskih trzavica, dilovanja sa ovima iznad i njihovim zahtevima, dilovanja sa ovima ispod i njihovim zahtevima, resavanja problema u saradnji sa drugim timovima... 1
red star forever Posted October 31 Posted October 31 20 ljudi je ogroman broj. Meni se povećao broj sa 4 na 6 i puno mi je. 😂 Zavisi koliko je tim kompetentan, koliko će tebe vući stalno za savjete (ako si trenutno ekspert u timu velike su šanse da se to desi) i da li rade na istim/sličnim ili potpuno različitim projektima. Stvarno je čudna organizacija, bar iz mog iskustva 1
CPP Posted October 31 Posted October 31 Kad se zavrsi na menadzerskoj poziciji sa ili vise od x ljudi ili budzetski/funkcionalno zaokruzeno, rad u struci i poznavanje materije nazaduje. Zavisno od (dis)funcionalnosti/(ne)transparentnosti strukture i polisa firme, to nazadovanje moze da se minimizuje. Ostaju feudalni odnosi (uvek), politika (ako se dobaci do tog nivoa), pijaca, psihodrama i terapija. Takav izbor ima smisla ako su u pitanju znacajne pare + svesna odluka da se prakticno menja profesija. Pritom, vreme provedeno na takvoj poziciji je minus ako mora da se fall backuje u proizvodnju u buducnosti. 3
Recommended Posts