Shan Jan Posted January 17 Posted January 17 11 minutes ago, eumeswil said: Ima sjajna knjiga na ovu temu napisana od strane medicinskog antropologa, spominjao sam je već na forumu. Između ostalog, kako se rezilijentnost i wellbeing programi uz pilule koriste kao panacea umesto pravog rešavanja problema mentalnog zdravlja na poslu i šire u društvu. Depolitizacija i komodifikacija problema. https://www.amazon.com/gp/aw/d/1786499878/ref=tmm_pap_swatch_0?ie=UTF8&qid=&sr= Bravo! Iskreno mislim da mnogi nasi problemi poticu od pogresno nasadjenog drustva u kome zivimo, psihicko lose stanje je cesto reakcija naseg organizma na mentalno nezdravo drustvo. Stvari idu u losem smeru, sve vise i vise ljudi i na Zapadu se oseca izolovano i usamljeno, prijavljuju manje prijatelja itd... Secam se da smo kao mali ucili o tom problemu u Japanu ali mozda je Japan prosto samo stigao u buducnost brze od ostalih. Mi u Srbiji imamo i dodatne probleme, tako da blago nama. 3
Oniks Posted January 17 Posted January 17 Problem je što kao i većina stvari u Srbiji se kod nas stvari koriste da se nekom namesti posao ili da se izvuče novac, manji porez. Iako je umanjenje poreza legitimno za mnoge stvare, većini je u Srbiji to bitnije nego bilo kakvi Wellness programi. Npr. naš zakon nudi da se umanje troškovi organizovanja za team building i da se to na kraju iskoristi za umanjenje poreza na dobit. Elem ono što je svakako problem je kao što je već neko naveo je to da se kod nas bilo kakvi programi svode na FitPass i privatno zdravstveno osiguranje Pre neku godinu je, ne mogu da se setim koja firma tačno, imala dedicated psihologa za svoje zaposlene. Sad, da je taj psiholog bio angažovan privatno, odnosno da je imao svoju praksu to ne bi bilo toliko loše, ali ako je angažovan od strane firme tu se postavlja pitanja sukoba interesa. Neke firme poput TeleTradera su npr. imali fizioterapeute u zgradi što je kada se pogleda smisleno s obzirom da bilo kakav posao belog okovratnika je danas vezan da provodi veći deo radnog vremena za računarom. 2
Rowanoke Posted January 18 Posted January 18 3 hours ago, Oniks said: ako je angažovan od strane firme tu se postavlja pitanja sukoba interesa. Naša firma plaća preko BetterHelpa psihologe. Ne vidim ništa loše u tome da firme imaju svoje zato što ne smeju da report ništa a u vezi radnika. Poverljivost je strogo zagarantovana. A zašto da plaćaju jednoj neeticnoj gig kompaniji.
Mr.Mxyzptlk Posted January 18 Posted January 18 koji je najjaci benefit koji ste imali/mate u firmi, a da nije plata, flex vreme, rad od kuce. meni je top benefit bio u prosloj firmi full medigrup paket, sa nekim njihovim poenima, koje nema sanse da potrosis. dakle odem na pregled, ili dete ode na pregled i nista ne platis, ni proviziju. samo poskidaju te poene.
Sammael Posted January 18 Posted January 18 15 hours ago, ragasto said: Pa ništa, onda ispada da mogu da vode timove na kopanje kanala i raščišćavanje deponija. Onda se prigodno fotkaju, to objave i predstave kompaniju kao društveno odgovornu. Ko neće jogu, dobiće lopatu i svima super. Moja bivša firma ovo radi 1
Shan Jan Posted January 18 Posted January 18 30 minutes ago, Mr.Mxyzptlk said: koji je najjaci benefit koji ste imali/mate u firmi, a da nije plata, flex vreme, rad od kuce. meni je top benefit bio u prosloj firmi full medigrup paket, sa nekim njihovim poenima, koje nema sanse da potrosis. dakle odem na pregled, ili dete ode na pregled i nista ne platis, ni proviziju. samo poskidaju te poene. Masaza Mada, iskreno, meni je najveci benefit sef kojeg ne zanima kad, gde i odakle radis dok god odradis posao. I kad odradis posao ranije kaze idi gledaj netflix a ne natovari ti jos gomilu drugog. Sa ovim ostalima uvek moras neke igrice da igras i da se natezes. I mi imamo odlican paket zdravstvenog osiguranja, moji pregledi i intervencije prosle godine su sigurno presle 1000 evra, sve placeno od osiguranja. Doduse ako hoces da prijavis clana porodice ima da platis 500 jura godisnje. 2
Lucia Posted January 18 Posted January 18 (edited) nikako ne razumem cemu grudge na kompanije oko ovoga i otkud uopste ideja da firma treba da ti resava privatne probleme, uklj. i mentalne. lepo ako nudi neke programe iz wellness oblasti, sve je to na dobrovoljnoj bazi. ako mislis da ti je nesto od toga korisno, probas - ispadne da ti nije bas bilo - pa ok, cemu drama? to kao da ti je neko od prijatelja preporucio nesto, cak platio, pa ti se nije dopalo. da li ti je on kriv? tebi ne odgovara, nekom drugom da. meni je na par team buildings bilo zanimljivo, kad smo se verali po prirodi i usput resavali zadatke. medjutim, vox populi je trazio nesto manje "opasno", tipa hrana pored bazena. ok, vecina tako hoce, mene ne privlaci, nisam isla, np. koliko znam vise se ni ne organizuju, i to je ok. kad je davno bila joga on-premises, neki su isli - ja nisam, iako sam se jogom bavila godinama, jer mi je bilo gubljenje vremena. idem svaki dan na neki grupni fitnes, ali taj program retko gde ima pa FitPass ne znaci. a i inace bi mi bilo glupo da mi firma to placa, kao da sam dete. slicno i za privatno zdravstveno, ne koristim ga za sitnice, tipa odlazak kod zubara. ali ne kritikujem ni one koji koriste da se temeljno ispregledaju za svaku sitnicu. poenta mi je: sve je dobrovoljno, od toga da radis u nekoj firmi do toga da li ces koristiti nesto od wellness programa koje nudi (a ne mora nista). cudan mi je taj nezrelo-pubertetski stav "firma je kriva za moje probleme, treba da ih resava" u combo sa "nista im to ne valja". ispada da sto vise firma nudi, to je gora, a najgore su velike IT firme jer su... velike? Edited January 18 by Lucia 2
Shan Jan Posted January 18 Posted January 18 Mogu da pricam za sebe: meni smeta kad kompanija sustinski koristi te programe da privuce ljude ili ih, jos gore, gaslightuje dok sa druge strane u bitnim stvarim tretira lose zaposlene. Prva firma u kojoj sam radio je bila mala i nije imala bukvalno ni jedan benefit pa sam se opet osecao sjajno jer je firma zaposlene tretirala kao ljude. 2
Lezilebovich Posted January 18 Posted January 18 30 minutes ago, Shan Jan said: Mogu da pricam za sebe: meni smeta kad kompanija sustinski koristi te programe da privuce ljude ili ih, jos gore, gaslightuje dok sa druge strane u bitnim stvarim tretira lose zaposlene. Prva firma u kojoj sam radio je bila mala i nije imala bukvalno ni jedan benefit pa sam se opet osecao sjajno jer je firma zaposlene tretirala kao ljude. I uprkos tome ti je to bivsa firma 3
Shan Jan Posted January 18 Posted January 18 1 minute ago, Lezilebovich said: I uprkos tome ti je to bivsa firma Pa, puno stvari moze da se promeni, menjaju se i firme i timovi i ljudi. U ovom slucaju je napustanje firme bila kolateralna steta nekih drugih odluka al nista tu nazalost nije upisano u kamenu. Poslovni zivot je jako fluidan.
Popular Post napadaj Posted January 18 Popular Post Posted January 18 Neka IT firma iz NS je zaposlene vodila na svinjokolj. Ne mogu sad da nađem koja, prošlo je 5-6 godina od toga. 1 2 15
radisa Posted January 18 Posted January 18 (edited) 1 hour ago, napadaj said: Neka IT firma iz NS je zaposlene vodila na svinjokolj. Ne mogu sad da nađem koja, prošlo je 5-6 godina od toga. Ja sam se nešto razmišljao da predložim pečenje rakije za ovu godinu... Mislim, jebo bazene i planine, raftinge, turisticke obilaske Italije i Hrvatskog mora daj nesto korisno da radimo... Edited January 18 by radisa 1
napadaj Posted January 18 Posted January 18 Imao sam i sliku na kojoj se vidi ime firme, al' ne mogu da nađem sad. Rakija isto sjajna ideja, kući se svi vrate izuzetno dobro izgrađeni.
eumeswil Posted January 18 Posted January 18 2 hours ago, Lucia said: poenta mi je: sve je dobrovoljno, od toga da radis u nekoj firmi Naravno da nije dobrovoljno, tj. dobrovoljno je samo uslovno, ako uspeš da nađeš nešto drugo i da ti više odgovara. U suprotnom nije.
napadaj Posted January 18 Posted January 18 Evo ih haha https://www.instagram.com/p/BrNmXMIBzhK/?img_index=1
Recommended Posts