Peter Fan Posted July 25 Posted July 25 On 25. 1. 2024. at 11:14, Peter Fan said: hvala na upozorenju. Nazalost, druge obaveze nam tako diktaraju, a Alhambru cu posjtetiti, pa makar svi pozijevali kao pilici :-) Ipak preglasan od ostatke familije, pa nam je izlet iz Algarva u Andaluziju trajao samo 3 dana i to proveli u Sevilji i Rondi. Odusevljen sam Andaluzijom, odnosno onim ruralanim kontinentalnim dijelom. Sve ono sto bi Hercegovina mogla biti, a nije. Sevilja takodje izuzetna, i pogotovo u kontrastu sa Bacelonom od lani. Spoiler On 25. 1. 2024. at 12:22, Moonwalker said: Morate da imate pasose sa sobom. Ne secam se tacno zasto. Ne moraju pasosi, moze i licna karta (barem su nama u Alcazaru dozvoli). Vjerovatno da se poveca bezbjednost. 2
Moonwalker Posted July 25 Posted July 25 9 minutes ago, Peter Fan said: Odusevljen sam Andaluzijom, odnosno onim ruralanim kontinentalnim dijelom. Jeste divna. Oni nepregledni prostori pod maslinjacima. A na visini bude i vetra koji pirka, pa se i vrucina nekako lakse podnese. Bice leta i ubuduce, i razlog da se dodje opet. Iako iz Amerke nije jednostavno, a verovatno i kosta poprilicno. Ne znam kolike su temperature bile ove godine, kad sam ja bila bilo je dobrih 40 i kusur preko dana.
Peter Fan Posted July 25 Posted July 25 14 minutes ago, Moonwalker said: Jeste divna. Oni nepregledni prostori pod maslinjacima. Da. I znas sta me jos fasciniralo? Malinjak, vinograd i zhitiste jedno do drugog. Da me ne mrzi da ucim jezik, vjerovatno bih se preselio zivjeti tamo u penziji. 14 minutes ago, Moonwalker said: A na visini bude i vetra koji pirka, pa se i vrucina nekako lakse podnese. Bice leta i ubuduce, i razlog da se dodje opet. Iako iz Amerke nije jednostavno, a verovatno i kosta poprilicno. Ne znam kolike su temperature bile ove godine, kad sam ja bila bilo je dobrih 40 i kusur preko dana. Nama se potrefilo oko 30-ak stepeni u Sevilji, a gore u Rondi nije bilo vise od 28. Super prijatno. Glede cijena, Sevilja je bila jeftinija nego Beograd za isti nivo smjestaja i restorana. Takodje, cini mi se da je i gorivo jeftnije.
Moonwalker Posted July 25 Posted July 25 (edited) 30 minutes ago, Peter Fan said: Da. I znas sta me jos fasciniralo? Malinjak, vinograd i zhitiste jedno do drugog. Da me ne mrzi da ucim jezik, vjerovatno bih se preselio zivjeti tamo u penziji. Izgleda da klima pogoduje za sve te. Imaju dosta vode koja se rekama sliva sa Pirineja, visoravni, more je blizu. Taman dole imaju citave kolonije Britanaca i Skandinavaca penzionera. Ako pocnes sad, do penzije si se kvalifikovao. 30 minutes ago, Peter Fan said: Glede cijena, Sevilja je bila jeftinija nego Beograd za isti nivo smjestaja i restorana. Takodje, cini mi se da je i gorivo jeftnije. To verujem. Cene u Srbiji su sumanute za lokalni standard. Hrana pogotovo, smestaj imam svoj, tako da bolje i da ne znam. Kad bi detaljnije komentarisala vuklo bi na ona politika pdf. Necu da djubrim temu. Mislila sam vise na to da sam dolazak u Evropu predstavlja ozbiljan finansijski trosak. Doduse nisam pratila kako je dolar prema evru. Zapazila sam da je dosta Amerikanca u Evropi ove godine od proleca ka letu. Edited July 25 by Moonwalker
Peter Fan Posted July 25 Posted July 25 1 hour ago, Moonwalker said: Mislila sam vise na to da sam dolazak u Evropu predstavlja ozbiljan finansijski trosak. Doduse nisam pratila kako je dolar prema evru. USD/EUR je stabilno vec nekoliko godina i trenutno je na razumnih 0.92, a mi imamo srecu da uvijek nakupimo dovoljno frequent flier milja da svake godine idemo prakticno besplatno, tako da to nije vazna stavka. 1 hour ago, Moonwalker said: Zapazila sam da je dosta Amerikanca u Evropi ove godine od proleca ka letu. U Americi je Portugal postao izuzetno popularan u zadnjih par godina jer je blizi, a bio daleko jeftiniji od evropskog Mediterana. Toliko popularan da se dosta penzionera i digitalnih nomada tamo preselilo. Evo, citam da United Airlines planira otovoriti liniju za Faro. Ja do prije dvije godine nisam ni znao za to mjesto, a sad se otvara direktna linija iz NYC. NYC-Faro nije mnogo vise nego NYC-Miami, te je za one koji su izgustirali juznu Floridu interesantnije. Plus je ljeti Florida neizdrziva.
Moonwalker Posted July 25 Posted July 25 28 minutes ago, Peter Fan said: U Americi je Portugal postao izuzetno popularan u zadnjih par godina jer je blizi, a bio daleko jeftiniji od evropskog Mediterana Jeste, ali hladan okean za kupanje. Osim za Skandinavce, Ruse i ponekog Nemca, sad mozda su Ameri slicni. Nema meni bolje od Mediterana, sve ukupno, nije dzaba skupo. Ovo je oko pola sata od Lisabona. https://www.hoodpicker.com/lisbon/corroios U okolini je plaza Costa de Caparica popularna medju turistima i surferima. Predivno izgleda, ali je voda hladna. Da tu sam probala biftek u sosu od cokolade. Isprva mi mi bilo jasno kako to moze da bude dobro, ali bilo je izvrsna Sad klima za suvozemni zivot u Portugaliji je sigurno prijatna i krajolik je verovatno je lepse od Floride, bar ono sto sam ja od iste videla.
Peter Fan Posted July 25 Posted July 25 1 minute ago, Moonwalker said: Jeste, ali hladan okean za kupanje. Osim za Skandinavce, Ruse i ponekog Nemca, sad mozda su Ameri slicni. Skandinavci, Nemci i poneki Rus su pola Amerika, pogotovo ona poovina koja je boljestojeca :-) Atlantik jeste hladan, ali na jugu (Algarve) je toplije i meni nije bilo hladnije nego recimo Jadran u junu. 1 minute ago, Moonwalker said: Nema meni bolje od Mediterana, +1 Bolja zemlja od Grcke jos nije izmisljena.
Recommended Posts