Posted June 28, 20222 yr 25 minutes ago, James Marshall said: jebote ruska propaganda je stvarno s vremena na vrijeme neopisivo jadna izvini, nemoj da se ljutis, ali ovo mi je upalo u oci.... jel se stvarno ovako kaze u ijekavickom narecju? jbt, sad sam poslusao bijelo dugme-ruzica si bila.... isti slucaj, s vremena na vrijeme Edited June 28, 20222 yr by KNKNPNKN
June 28, 20222 yr 13 minutes ago, KNKNPNKN said: izvini, nemoj da se ljutis, ali ovo mi je upalo u oci.... jel se stvarno ovako kaze u ijekavickom narecju? jbt, sad sam poslusao bijelo dugme-ruzica si bila.... isti slucaj, s vremena na vrijeme nikad mi niko nije rekao da je tako pogrešno, jebem li ga. Niti sam ikad ikog čuo da kaže "vrijemenska prognoza".
June 28, 20222 yr Author 1 minute ago, James Marshall said: nikad mi niko nije rekao da je tako pogrešno, jebem li ga. Niti sam ikad ikog čuo da kaže "vrijemenska prognoza". ma ok, nego mi apsurdno da se u jednom izrazu koriste oba oblika za istu rec... ali evo imamo primere da je tako..
June 28, 20222 yr @KNKNPNKN dva oblika ijekavske konverzije jat se koriste u ova dva oblika reci vreme, zato sto jedan oblik ima kratak akcenat, a drugi dug akcenat. sta bi rekao na dio vs. dijelom? (btw. kod udio to bi bilo udjelom, a ne udIJElom ... misterije ovoga sveta [not really]) inace, po hrvatskom pravopisu se moze reci i vremena i vrjemena, ali ni vrjemena nije vrIJEmena Edited June 28, 20222 yr by Krošek
June 28, 20222 yr inace, po hrvatskom pravopisu se moze reci i vremena i vrjemena, ali ni vrjemena nije vrIJEmenaPa kad su nadri ijekavci. Svi sem Dubrovčana, koji su pak bivši Srbi. Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka
June 29, 20222 yr 21 hours ago, KNKNPNKN said: ma ok, nego mi apsurdno da se u jednom izrazu koriste oba oblika za istu rec... ali evo imamo primere da je tako.. To su legitimni sistemski ekavizmi u kojima je nautralisana ѣ razlika kao kod: breza, bregovi (: brijeg), sazreti, ima ih u svim ѣ refleksima, na sve tri strane, pa tako ostaje "nisam" u ekavskom etc. Zamena jata nije u potpunosti dosledna od početka, a ima i kasnijih "mešanja" zahvaljujući analogijama. Edited June 29, 20222 yr by Taihoskopija
July 1, 20222 yr 32 minutes ago, Hamlet Strašni said: Kaže se valjda nedjelja, čak negde i neđelja Eh. Mnogo varijanti. Nedilja, nedlja, neđlja, ne-đe-lja. Ovo poslednje kad se psuje. U principu, ovo je jekavski jotovano ali nedosljedno. Kad se žuri u govoru, onda je nedlja a kad se posebno naglašava onda dje prelazi u đe, pa imamo neđelju ili neđilju. Nedjelja ne govori niko.