Leia Posted February 17, 2022 Author Share Posted February 17, 2022 (edited) 17 minutes ago, napadaj said: Bolje Novax nego fore ovih Moze Novax, nemam primedbi A sad nek se javi neko kome ovakvo obracanje kvari imidz omiljenih stripova iz detinjstva, pravda za Asterixa! Edited February 17, 2022 by Leia 1 Link to comment
renne Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 5 minutes ago, morgana said: a u dobrom dijelu hrvatske bi bilo 'vlade, vladi' za ime vlado. mozda ste i pisali, kasno sam se ukljucila. čak imamo i temu o svemu ovome Link to comment
BWA Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 (edited) 7 minutes ago, morgana said: a u dobrom dijelu hrvatske bi bilo 'vlade, vladi'. mozda ste i pisali, kasno sam se ukljucila. U čitavoj Hrvatskoj. Uh, zaboravih Dubrovnik. Tu je mijenjaju po muškom tipu. Edited February 17, 2022 by BWA 1 Link to comment
Meazza Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 I Bosanci se smeju nama sto nam se muski nadimci zavrsavaju na -a. Nasa posla. 4 Link to comment
morgana Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 (edited) i kod zenskim imena ima razlika u dekliniranju, npr ja bih bubu dozivala 'buba' i dadu 'dada', vokativ mi je isti kao nominativ za ta konkretna imena Edited February 17, 2022 by morgana Link to comment
morgana Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 e pa ne vazi za sva imena, brt, zao mi je 1 Link to comment
Taihoskopija Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 28 minutes ago, BWA said: Tako se mijenja u cijeloj CG, u BIH u romanijskoj regiji, gornjem Podrinju istočnoj Hercegovini. Za Srbiju znam da je tako u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši. Mislim i u Uzicu i Čačku. Za Bajinu Baštu nisam siguran. Da, cela Zapadna Srbija i pripada istočnohercegovačkom dijalektu i svuda se menja tako, samo što su u slučaju Vlade dominantne dve varijante: Vlado i pripadajuća promena i Vlade (od Vlada, Vladu, Vlada...) Ne znam kome je to smešno i zbog čega, nisam pratila, ali bi mogao da ode kod lekara da mu to pogleda. 🍺 2 Link to comment
Leia Posted February 17, 2022 Author Share Posted February 17, 2022 5 minutes ago, Taihoskopija said: Ne znam kome je to smešno i zbog čega, Nije smesno nikom ali dobro dodje da se diskusija skrene i razvodni Ispucali smo ono “mrze ga jer je uspesan Srbin”, sad da probamo malo “mrze ga jer je prekodrinski/pomoravski/luzicki Srbin” 1 Link to comment
Lancia Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 13 minutes ago, Taihoskopija said: Da, cela Zapadna Srbija i pripada istočnohercegovačkom dijalektu i svuda se menja tako, samo što su u slučaju Vlade dominantne dve varijante: Vlado i pripadajuća promena i Vlade (od Vlada, Vladu, Vlada...) Ne znam kome je to smešno i zbog čega, nisam pratila, ali bi mogao da ode kod lekara da mu to pogleda. 🍺 Nije valjda da su i Cacani to prihvatili ¿ Link to comment
Heaviside Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 (edited) 47 minutes ago, BWA said: Tako se mijenja u cijeloj CG, u BIH u romanijskoj regiji, gornjem Podrinju istočnoj Hercegovini. Za Srbiju znam da je tako u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši. Mislim i u Uzicu i Čačku. Za Bajinu Baštu nisam siguran. I u Bajinoj Bašti je isto tako i nervira ih kada nego kaže npr. Radeta, to im je beogradsko uništavanje jezika. Edit: vidim sad da Rade nije najbolji primer, ali isto je i za Savo Edited February 17, 2022 by Heaviside 1 Link to comment
levi Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 mene moji u Loznici zovu Vlado, a u Vojvodini komšije Bosanci Vlade a Beograđani Vlajko pa ti sad budi pametan 1 3 Link to comment
Hermetico Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 59 minutes ago, morgana said: Vlado. Save kao bokeljsko musko ime ne znam, prije bi bilo zensko i to prije svega kao nadimak, Save, Drage, Blage, Ane, Kate. Slicno je i u Dubrovniku. To sve uglavnom u generaciji moje babe. mame su vec Mire, Ljilje, Dragane, jugoslovenska imena. Znam i Vladimire u Boki, tradicionalna imena ostaju ali se inoviraju u okviru trendova, kao i svuda. Imena su bas stvar mode, narocito doduse zenska. Tamare, Sanje i Natase su izumrle, cini mi se. Savo i Vaso su opstali. edit, sad vidim da ti dekliniras, cekaj da docitam. sava-savu; vlada-vladu, ako je o tome rijec Pa ovaj se jedan iz Kotora ljutio što ga zovem Savo, kaže: Save. Lakonski i šmekerski uvređeno me ispravi čovek, nikad neću zaboraviti. Link to comment
morgana Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 (edited) 2 minutes ago, Hermetico said: Pa ovaj se jedan iz Kotora ljutio što ga zovem Savo, kaže: Save. Lakonski i šmekerski uvređeno me ispravi čovek, nikad neću zaboraviti. pa to je taj jedan mislim, nije to tipicno za to konkretno ime mate, pa hajde mada je i tu cesce mato ante, cest koliko i anto mislim da je patern jasan, preuzimanje iz dalmacije ili sa kontinenta Edited February 17, 2022 by morgana 4 Link to comment
Hermetico Posted February 17, 2022 Share Posted February 17, 2022 (edited) 11 minutes ago, Lancia said: Nije valjda da su i Cacani to prihvatili ¿ Vlade, Vlada, Vladu... Al ništa mi nismo prihvatili. ;/ E sad ja sam em polutan, mama i većina familije su Bg, em sam beogradizovan dodatno pa i sam moram da pazim. A najbolji drug iz Čačka mi je Vlade, ako pogrešim ne znam da l bi progovorio sa mnom više. U najboljem slučaju bi ali bi me drkao za to svaki put kad progovorimo Edited February 17, 2022 by Hermetico Link to comment
Recommended Posts