Leia Posted February 17, 2022 Author Posted February 17, 2022 (edited) 17 minutes ago, napadaj said: Bolje Novax nego fore ovih Moze Novax, nemam primedbi A sad nek se javi neko kome ovakvo obracanje kvari imidz omiljenih stripova iz detinjstva, pravda za Asterixa! Edited February 17, 2022 by Leia 1
renne Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 5 minutes ago, morgana said: a u dobrom dijelu hrvatske bi bilo 'vlade, vladi' za ime vlado. mozda ste i pisali, kasno sam se ukljucila. čak imamo i temu o svemu ovome
BWA Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 (edited) 7 minutes ago, morgana said: a u dobrom dijelu hrvatske bi bilo 'vlade, vladi'. mozda ste i pisali, kasno sam se ukljucila. U čitavoj Hrvatskoj. Uh, zaboravih Dubrovnik. Tu je mijenjaju po muškom tipu. Edited February 17, 2022 by BWA 1
Meazza Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 I Bosanci se smeju nama sto nam se muski nadimci zavrsavaju na -a. Nasa posla. 4
morgana Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 (edited) i kod zenskim imena ima razlika u dekliniranju, npr ja bih bubu dozivala 'buba' i dadu 'dada', vokativ mi je isti kao nominativ za ta konkretna imena Edited February 17, 2022 by morgana
morgana Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 e pa ne vazi za sva imena, brt, zao mi je 1
Taihoskopija Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 28 minutes ago, BWA said: Tako se mijenja u cijeloj CG, u BIH u romanijskoj regiji, gornjem Podrinju istočnoj Hercegovini. Za Srbiju znam da je tako u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši. Mislim i u Uzicu i Čačku. Za Bajinu Baštu nisam siguran. Da, cela Zapadna Srbija i pripada istočnohercegovačkom dijalektu i svuda se menja tako, samo što su u slučaju Vlade dominantne dve varijante: Vlado i pripadajuća promena i Vlade (od Vlada, Vladu, Vlada...) Ne znam kome je to smešno i zbog čega, nisam pratila, ali bi mogao da ode kod lekara da mu to pogleda. 🍺 2
Leia Posted February 17, 2022 Author Posted February 17, 2022 5 minutes ago, Taihoskopija said: Ne znam kome je to smešno i zbog čega, Nije smesno nikom ali dobro dodje da se diskusija skrene i razvodni Ispucali smo ono “mrze ga jer je uspesan Srbin”, sad da probamo malo “mrze ga jer je prekodrinski/pomoravski/luzicki Srbin” 1
Lancia Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 13 minutes ago, Taihoskopija said: Da, cela Zapadna Srbija i pripada istočnohercegovačkom dijalektu i svuda se menja tako, samo što su u slučaju Vlade dominantne dve varijante: Vlado i pripadajuća promena i Vlade (od Vlada, Vladu, Vlada...) Ne znam kome je to smešno i zbog čega, nisam pratila, ali bi mogao da ode kod lekara da mu to pogleda. 🍺 Nije valjda da su i Cacani to prihvatili ¿
Heaviside Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 (edited) 47 minutes ago, BWA said: Tako se mijenja u cijeloj CG, u BIH u romanijskoj regiji, gornjem Podrinju istočnoj Hercegovini. Za Srbiju znam da je tako u Prijepolju, Priboju, Novoj Varoši. Mislim i u Uzicu i Čačku. Za Bajinu Baštu nisam siguran. I u Bajinoj Bašti je isto tako i nervira ih kada nego kaže npr. Radeta, to im je beogradsko uništavanje jezika. Edit: vidim sad da Rade nije najbolji primer, ali isto je i za Savo Edited February 17, 2022 by Heaviside 1
levi Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 mene moji u Loznici zovu Vlado, a u Vojvodini komšije Bosanci Vlade a Beograđani Vlajko pa ti sad budi pametan 1 3
Hermetico Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 59 minutes ago, morgana said: Vlado. Save kao bokeljsko musko ime ne znam, prije bi bilo zensko i to prije svega kao nadimak, Save, Drage, Blage, Ane, Kate. Slicno je i u Dubrovniku. To sve uglavnom u generaciji moje babe. mame su vec Mire, Ljilje, Dragane, jugoslovenska imena. Znam i Vladimire u Boki, tradicionalna imena ostaju ali se inoviraju u okviru trendova, kao i svuda. Imena su bas stvar mode, narocito doduse zenska. Tamare, Sanje i Natase su izumrle, cini mi se. Savo i Vaso su opstali. edit, sad vidim da ti dekliniras, cekaj da docitam. sava-savu; vlada-vladu, ako je o tome rijec Pa ovaj se jedan iz Kotora ljutio što ga zovem Savo, kaže: Save. Lakonski i šmekerski uvređeno me ispravi čovek, nikad neću zaboraviti.
morgana Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 (edited) 2 minutes ago, Hermetico said: Pa ovaj se jedan iz Kotora ljutio što ga zovem Savo, kaže: Save. Lakonski i šmekerski uvređeno me ispravi čovek, nikad neću zaboraviti. pa to je taj jedan mislim, nije to tipicno za to konkretno ime mate, pa hajde mada je i tu cesce mato ante, cest koliko i anto mislim da je patern jasan, preuzimanje iz dalmacije ili sa kontinenta Edited February 17, 2022 by morgana 4
Hermetico Posted February 17, 2022 Posted February 17, 2022 (edited) 11 minutes ago, Lancia said: Nije valjda da su i Cacani to prihvatili ¿ Vlade, Vlada, Vladu... Al ništa mi nismo prihvatili. ;/ E sad ja sam em polutan, mama i većina familije su Bg, em sam beogradizovan dodatno pa i sam moram da pazim. A najbolji drug iz Čačka mi je Vlade, ako pogrešim ne znam da l bi progovorio sa mnom više. U najboljem slučaju bi ali bi me drkao za to svaki put kad progovorimo Edited February 17, 2022 by Hermetico
Recommended Posts